Започва битката за детските градини

Общината: Не правете обсади, класирането ще е онлайн

Няма нужда родители да обсаждат от ранни зори детските градини в опит да подадат молби за прием на децата им. Това посъветва Коста Базитов, директор на общинската дирекция "Образование". "Излишно е да се ангажират в акцията баби, лели и други роднини. Тази година децата ще се приемат в детски заведения в района, в който живеят, каза Базитов. С това ще намалим до минимум дублирането на една молба в няколко градини." По думите срокът за подаване на заявленията е 5 май, а от 10 май е приемът на деца в първа възрастова група.


Втори етап на отсяване на дублиращи се молби е електронният регистър за кандидатстване в общинските детски заведения. Той вече се обновява с нови модули и ще е напълно завършен най-късно до 21 април. Изпълнител е варненската фирма "Сватбата" ООД . Тя трябва да въведе новия софтуер и да обучи персонала в градини и ясли да работи с него. Стойността на договора е 13.5 хил. лв. Очаква се програмата сама да класира децата в 49-те градини и ясли и ще отсява тези, които са подали молби в повече от едно детско заведение. Порталът ще е достъпен за всички, което гарантира прозрачност при приема в детските градини, увери още Базитов.


Предстоят и промени в критериите за класиране на децата, чиито родители желаят те да постъпят в градина или ясла. Те трябва да отговарят на по-ясни и строги критерии, въз основа на които ще могат да осигурят постъпването на децата си в дадени заведения. При подаване на документи на всеки кандидат ще бъде даван входящ номер, с който ще се включва в общата система. С предимство ще бъдат приемани децата с хронични заболявания, сираците и полусираците, деца на родители инвалиди, малчугани от многодетни семейства или чиито родители са редовни студенти. След групата на ползващите се с подобни предимства ще се класират деца на работещите родители по реда на своето записване в листата на кандидатите, а след това - също по реда на подадените документи, ще се приемат и деца на безработни.
До последните дни на тази година в регистъра има 8500 деца, за които се търси място в общински детски заведения. Общият им капацитет обаче доскоро беше 6576. През лятото и в началото на есента предизборно бяха разкрити 19 групи с 775 места. Въпреки това повече от 1200 деца, или близо 18 процента, няма да намерят място в 49-те общински детски заведения.


Причините според Базитов са в закритите градини и ясли, чиито сгради са били реституирани. "Проблемът се задълбочава от година на година, тъй като за радост Варна от 5-6 години е с положителен естествен прираст, а за две години 23 хил. души са привлечени от перспективите за работа и заселване, които има тук. Те също искат място за детето си, каза Базитов. И призна, че общината не успява да разкрива детски заведения с темповете, които са нужни на бързо развиващ се град като Варна.


Все пак идната година ще бъдат построени 4 нови детски градини - в Галата, в кв. "Хр. Ботев", в кв. "Чайка". Четвъртата е под въпрос, но най-вероятно за нея ще се пребори район Владиславово. В бюджета за 2008 г. ще бъдат предвидени 50 милиона лева за проектиране на нови детски заведения, увериха от общината.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK