Варненски квартал ще се обновява

Кметство "Владиславово" ще строи детска градина чрез публично-частно партньорство

В новия план за преструктуриране и обновяване на втори микрорайон на варненския квартал "Владиславово" ("Кайсиева градина"), са предвидени занижени показатели за плътност на застрояването. Това съобщи ръководителят на екипа, разработващ проекта, арх. Александра Бачева. Документът бе разгледан на заседание на постоянната комисия по архитектура още през март миналата година, но беше върнат за доработка. Корекциите на строителните показатели са направени вследствие на промяна на чл.22 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), посочи арх. Бачева. По думите й, те отговарят на заложените в проекта за района още от началото на 80-те години. Предвидената плътност на застрояване е от 30 до 45%. По-високият показател е за местата, в които са планирани постройки до 3 етажа, а по-ниският - за високоетажното строителство, каквото се допуска единствено около бул. "Трети март".


Около 106 дка в "Кайсиева градина" са реституираните имоти. Те представляват 23% от общата му площ. Инвестиционните намерения на новите собственици съвпадат с проекта на архитектурния екип, заяви Александра Бачева. Две трети от новообразуваните урегулирани поземлени имоти са предвидени за жилищно строителство и сгради със смесено предназначение, а 1/3 - само за обществено обслужване. Има инвеститорски проекти за строителство на търговски обекти, адвокатски кантори, лекарски кабинети, малки ситничарски работилници за закуски и дори за училище по рисуване с галерия, посочи арх. Бачева. Според нея жилищното строителство е така оразмерено, че районът да не надхвърля общо 15 000 обитатели. В момента в квартала живеят около 12 000 души. В петната за жилища са предвидени и паркинги, и обекти за обществено обслужване. Новите паркоместа и гаражи ще бъдат около 3300 кв.м.


Основният спор, който възникна още в началото на разработката на плана, беше за бъдещето на пазара в центъра на квартала. Общинската администрация планираше върху терена от близо 5 дка да бъде изградена детска градина. След подписка на жители от района и търговци в защита на тържището намеренията бяха спрени. Още повече че към общинския терен са предявени реституционни претенции и в момента за него се водят дела.
Като вариант за нова детска ясла в района се разглежда изоставена и деактувана в общинска собственост сграда на "Бирс", каза арх. Бачева. Постройката се намира до централната пешеходна зона, под училището. Обмисля се и изграждане там на нова детска градина на основата на публично-частно партньорство. Изчисленията сочат, че сумата, необходима за това, е около 2 млн. лв. Районното кметство може да предложи срещу инвестицията едно-две петна в междублоковите пространства за изграждане на пломби към жилищните блокове в трети микрорайон. За него също се подготвя цялостен план за регулация и застрояване. В района има възможност за 15 "пломби" с около 430 апартамента, заяви кметът на "Владиславово" Добромир Джиков. Част от тях ще бъдат предназначени за изграждане на общински жилища. Според Джиков "Владиславово" е единственото място във Варна с възможности за подобна социална практика.


Построяването на ново детско заведение ще бъде заложено и в плана за трети микрорайон, в който се намира и сградата на кметството. За мястото се обсъждат две възможности. Едната е за пристройка в двора на сега съществуващата градина, която да се разшири с още 4 групи. Другата е за използване на терена на старо изоставено гробище, като за погребаните там се направи мемориал. В правно отношение можем да използваме територията, но от етична гледна точка въпросът първо ще се разисква на граждански съвет към кмета, каза арх. Бачева.


При проектирането на ІІІ микрорайон залагаме на ниска плътност на застрояване и малка етажност в полза на благоустрояването и озеленяването, посочи арх. Бачева. В момента според архитектурните критерии (35 кв.м на човек) районът е слабо заселен и в него могат да влязат още близо 2900 души.


Успоредно с плана на трети микрорайон се разработва и проектът за четвърти, съобщи Александра Бачева. И за двата се очакват допълнителни разяснения от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с промените в ЗУТ. Едва след като бъдат получени, плановете ще бъдат докладвани на експертен съвет към общината. За разлика от тях планът за застрояване на трети микрорайон ще бъде обсъден още на следващата комисия по архитектура и ако бъде приет, ще влезе за утвърждаване от Общинския съвет.


По данни на кметството в район "Владиславово" в момента има незастроени 370 декара, от които 95 дка са реституирани.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инкогни
  *****
  Неутрално

  Винаги съм мечтал да живея в този приказен квартал- гето Владисливово. Утре тръгвам да си търся панелка.

 2. 2 Профил на ссс
  *****
  Неутрално

  ибахти бозата....гето Владисливово...ко на занимават с тапотии

 3. 3 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  ПО-ДОБРЕ ,,ГЕТОТО"-ВЛАДИСЛАВОВО-ОТКОЛКОТО ПРЕНАСЕЛЯНИЯ ЦЕНТЪР СЪС СЕЛЕНИЯТА,А ДА НЕ ГОВОРИМ 4Е 4ОВЕК НЯМА КЪДЕ ДА СЕ ПАРКИРА И ХАБИ НЕРВИ И ВРЕМЕ.ИМАМЕ АПАРТАМЕНТ В ЦЕНТЪРА,НО СМЕ ГО ДАЛИ ПОД НАЕМ И СЕ РАДВАМЕ НА УДОБСТВОТО НА КВ. ВЛАДИСЛАВОВО.А ТАКИВА КАТО ВАС ПО-ДОБРЕ СИ СТОЯТ В ЦЕНТЪРА.

 4. 4 Профил на Лор4ето
  *****
  Весело

  смейте се ама ние в панелките сме си много добре, да не говорим че в кайсисева е много спокоино и си имаме наблизо всичко

 5. 5 Профил на siss4eto
  *****
  Весело

  Абе владиславово е най-готиния квартал поне имаме всиччко и там си е по спокойно в стравнение с центъра.

 6. 6 Профил на стойчо
  *****
  Любопитно

  няма ли поне пешаходните патеки да маркираме?

 7. 7 Профил на zozina
  *****
  Неутрално

  искам детска градина за моето дете в кайсиева градина защото тук е най-доброто място за живеене от колкото в центъра

 8. 8 Профил на ivo
  *****
  Весело

  във владиславово е готино

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK