Апарат "учи" мозъка да владее стреса

Единственият апарат, въздействащ върху ефективността на мозъка у нас, ще се намира във Варна. Това каза Агнешка Дейнович-Величков, регионален мениджър на полската фирма "Елмико" (Elmiko), специализирана в производството на медицинска апаратура.


Апаратът "Байофийдбек" (Biofeedback) е създаден за терапия, основана на специално създадена компютърна технология. Той открива големи възможности за лечение на неврологични, психологични и психиатрични разстройства, каза Агнешка Дейнович.


Той ще бъде монтиран в терапевтичен център в сградата на католическата църква "Св. архангел Михаил" във Варна. Кабинетът за лечение с "Байофийдбек" ще бъде отворен в средата на юли. Тогава ще приключи и обучението на специалистите, които ще работят с апарата.
Сеансът с "Байофийдбек" се основава на измерване и регулиране на мозъчната активност. Техниката е напълно безвредна за организма, тъй като само отчита протичащите вълни, обясни още Агнешка Дейнович. Електроди, поставени върху главата на пациента, измерват степента на активност на отделните части на мозъка. В същото време пациентът следи на монитор компютърна игра, чиято цел е печеленето на максимален брой точки чрез максимална концентрация и самоконтрол. Терапевтът анализира засечените мозъчни вълни и може да мотивира пациента за постигане на все по-добри резултати. По този начин той "учи" своя мозък да работи.


"Байофийдбек" е създаден още през 60-те години на ХХ век от научния център на НАСА. Използван е в обучението на астронавтите като средство за справяне със стреса. Днес сеансите с апарата имат положителен ефект при лечението на редица заболявания. Доказано е доброто им влияние върху деца, страдащи от аутизъм, хиперактивност или с проблеми с общуването. Biofeedback може да се използва като съпътстваща терапия при лечение на епилепсия, умствени увреждания, различни зависимости и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK