Проектът за небостъргач срещна отпор

Броени дни след като стана ясен замисълът на "Феста холдинг" АД да изгради 40-етажен небостъргач на мястото на някогашния Шахдом, идеята срещна яростен отпор от кмета Кирил Йорданов. "Докато изтече мандатът ми (през есента на 2011 г.) или докато аз съм кмет, не може да има небостъргач, а градинката "Севастопол" ще остане недокосната", каза Йорданов във вторник.


Проектът премина през обсъждане в експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в община Варна на 9 юли. До края на месеца замисълът ще бъде обсъден отново и ще бъде представена информация за ВиК и ел. осигуряването на сградата.


На практика обаче това, че от страна на варненския кмет е наложено вето за построяването на небостъргача, не означава, че на мястото няма да бъде изградена друга сграда с недотам оспорвана височина. По думите на главния архитект Иван Трендафилов алтернативите на проекта са две. Или сграда, която или да бъде по-висока от хотел "Черно море", или такава, която да бъде с параметри, идентични на 22-етажния комплекс.
И в двата случая реализацията на толкова мащабен проект предполага задължителното усвояване на околните пространства, сред които е и градинката "Севастопол".


Според арх. Димитър Стефанов, който е един от участниците в ЕСУТ, "сграда с подобни мащаби изисква изграждането на съответната инфраструктура, която не би била ефективна, ако не обслужва поне няколко подобни проекта. Допускането на една такава сграда в този район на Варна означава, че от тук нататък няма да има основания срещу реализацията и на други подобни в съседство. А това би било знак, че именно тук вероятно ще се развие градското сити. Това е в пълно противоречие с проекта за общия устройствен план (ОУП) на Варна", посочи Стефанов.


Идеята на "Феста холдинг" е новата знакова за Варна сграда да има обществени функции и да бъде с около 18 хил. кв.м разгъната застроена площ. (РЗП). Средноаритметично това означава, че според представения в ЕСУТ проект от парцела на Шахдома, който е 1,39 дка, ще бъде застроена около 1/3. Това прави около 450-500 кв.м.


По думите на регионалния представител на "Феста холдинг" за Североизточна България Васил Василев детайлите по проекта подлежат на корекция и ще зависят от окончателното решение за височината на сградата. Ако подробният й устройствен план (ПУП) бъде одобрен от ЕСУТ веднага, началото на строителните работи може да започне до няколко месеца.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневен
  *****
  Гневно

  А за всичките новоизсрани кооперации да не би да има нужната изградена инфраструктура!?

 2. 2 Профил на от Варненец
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на ВИВА КИРИЛ ЙОРДАНОВ - ПОДКРЕПЕТЕ ГО!!!
  *****
  Неутрално

  МЯСТОТО Е ПОДХОДЯЩО ЗА ОНЗИ КОМПЛЕКСЕН ДСОМ НА КУЛТУРАТА - ОПЕРА, БИБЛИОТЕКА, ТЕАТЪР, ИЗЛОЖБЕНИ ЗАЛИ - МЕЧТАНИ И ПРОЕКТИРАНИ ОТ РАННИТЕ ВАРНЕНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ОТ НАЧАЛОТО НА ТРИДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК. ЕДВА ЛИ СА БИЛИ ЧЕЗ ОСНОВАНИЕ ...

 4. 4 Профил на ОТ СОФИЯ
  *****
  Весело

  НАЛИ СТЕ МОРСКА СТОЛИЦА, ЩО СЕ ЦУПИТЕ??????????
  БЕТОН, СТЪКЛО И ПАЛЦИ /за балет/

 5. 5 Профил на Abe toi li
  *****
  Неутрално

  Кирил Йорданов го познавам лично.Отказва проекта защото не е на неговите хора.
  А иначе проекта е добър.
  Всички общински служители са против защото ако се построи такъв небостъргач то общината ще остане без панорама.

 6. 6 Профил на Побеснях
  *****
  Неутрално

  как може алтернативите да са две от 16 до 22 етажни сгради. Алтернативата която е единствено смислена е ПАРК. Културни и музини функции могат да бъдат приютени и подземно,както се прави на много места по света (цивилизования не дубай и обединените арабски емирства). Варна е курортен град не е Манхатън. Трафика и потока народ е достатъчен там и без някво безумно офис чудовище. Спрете се.

 7. 7 Профил на Estet
  *****
  Неутрално

  Проектът предвижда изграждането на едно чудовище, което само ще загрози Варна. Който и да е кмет не бива да допуска такива нагли проекти. Иначе - подписки!

 8. 8 Профил на Кириле пий една водка и им казваи да строят:)
  *****
  Любопитно

  Да строят не 1 ами 100 то4но еи там туй ми е мечтата няма да мязаме на 3-тия свят я маината и на градинката

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK