Прокуратурата подхваща незаконно селище до Ахтопол

За пет години постройките се утроили

Регионалната инспекция за околна среда и водите (РИОСВ) в Бургас ще сезира Окръжна прокуратура заради незаконно вилно селище в местността Айроди край Ахтопол, съобщиха от екоинспекцията. Зоната е част от защитена местност Устие на река Велека. Тя е непосредствено до морето и далече от туристическата шумотевица. Точно в тази част Законът за защитените територии забранява всякакво строителство заради вековните дъбово-букови гори и живописния каньон на реката, където намират убежище скалният орел, черният щъркел, египетският лешояд и много бозайници, обясниха от РИОСВ.


Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е наредил спешна проверка по случая. Той е получил сигнал от кмета на Ахтопол Бисер Колев, който бил изненадан от мащабите, с които никнат постройките. Проверката е извършена от екоинспектори съвместно с представители на Икономическа полиция. Резултатите показват, че близо до оградата на базата на БАН са изградени 12 дървени вили, които инспекторите определят като бунгала. Две от вилите не са трайно свързани със земята, а останалите са върху бетонова основа. Към някои от дървените къщи има навеси, тоалетни и други пристройки. Между военното поделение и морето има издигнати други 6 сгради, от които една тухлена, а останалите - от леки конструкции върху бетонова основа.


Още преди пет години тук са установени първите нарушители, обясниха проверяващи. Тогава Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка. За да бъдат съборени, Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) трябвало да издаде заповеди. Досега това не е направено. Тогава вилите са били 5, сега съвсем закономерно за подобни случаи са вече 18. От РДНСК казаха, че е направен опит за връчване на актове и се оправдаха, че от община Царево не са им изпратили точна информация за собствениците.
От общината твърдят, че на собствениците многократно е било показвано, че са в нарушение. "Имаме констативни актове и съответно откази за узаконяването на постройките", заяви главният архитект на общината Димитър Алексиев. Вместо да вземе мерки за ликвидиране на незаконното строителство, община Царево предлага защитената територия Устие на река Велека да попадне в чертите на урбанизираните територии. Това предвижда общият устройствен план. След като от РИОСВ - Бургас, обжалваха, територията отпадна от плана.


Сега прокуратурата ще бъде сезирана отново. "В закона няма изрична забрана за изграждане на преместваеми обекти, но всяка постройка в защитена местност трябва да се съгласува с Министерството на околната среда и водите, а в случая такова съгласуване не е имало", обясни Детелина Иванова от РИОСВ - Бургас. Собствениците на седемте парцела са много - местни хора и софиянци, но трябва да се установи на кого са бунгалата. При всички случаи не става въпрос за мастит инвеститор", заяви Иванова. Постройките са напълно незаконни, твърдят инспекторите от РИОСВ - Бургас, които ще изпратят сигнал до ДНСК в София, РДНСК в Бургас и прокуратурата. Това ще стане, след като Икономическа полиция установи собствениците. Тогава ще им бъдат връчени и актовете по Закона за защитените територии, които в такива случаи предвиждат глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чиновниците си прехвърлят топката/картофа
  *****
  Неутрално

  На кой свят живеем? И в каква държава?
  "Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) трябвало да издаде заповеди. Досега това не е направено."
  Тогава кой ще глоби корумпирания чиновник?

 2. 2 Профил на sss
  *****
  Неутрално

  Какво значение има колко "мастит" е инвеститора?? И що за език говорим в България???

 3. 3 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  Защо ли ми се струва, че съгласно закона за защитените територии тази защитена местност се охранява, управлява и контролира не точно от екоминистерството, а от бюджетните институции, чиито емблеми и телефони са изписани на информационните табели в ЗМ "Устие на р. Велека" (показани са на снимката под статията във вестник "Дневник", а именно: Дирекция на природен парк "Странджа", Държавно лесничейство Царево и общинска администрация - Царево. Точно в тези служби работят служителите, които си получават заплатите (от моите и вашите данъци) за да охраняват и контролират ЗМ "Устие на р. Велека". Тия незаконни постройки да не са вдигнати за една нощ?! Има офис на парковата дирекция в Царево, горски стражари, отговарящи за охраната на горския фонд в ЗМ и т.н. Общинската администрация в Царево всяко лято получаваше пари по проекта на Княжество Монако и назначаваше поне по двама "охранители" на ЗМ "Устие на р. Велека". Как така никой не е видял, че има незаконно строителство?! Това се нарича престъпно бездействие! Голямата вина на екоминистерството в този случай е, че не е потърсена своевременно нужната отговорност и не са санкционирани шефовете на отговорните за охраната на тази защитена местност гореизброени служби! Законът за защитените територии изрично изисква налагане на наказание на длъжностните лица, които НЕ наложат наказание за строителство в защитените територии! Случаят е ТИПИЧЕН пример за изключителната нефункционалност и нецелесъобразност на съществуващата родна система за охрана и контрол в защитените територии. Изхода - изцяло НОВ закон за защитените територии, делегиращ ясни, категорични и недвусмислени пълни отговорности само на една ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ в тази област!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK