Архитекти: без небостъргачи в центъра

Приемането на частични подробни устройствени планове (ПУП) унищожава историческата част на Варна

Културно-историческите паметници в центъра на Варна са подложени на изключително сериозен риск заради строителството в централната част на града. Това се казва в становище на Съюза на архитектите в града, съобщи председатeлят му Димитър Стефанов.


През последните 18 години застрояването на територията на археологическия резерват на мястото на античния Одесос и около него от 2-3-етажно беше подменено на средноетажно. При това повечето от тези сгради нямат осигурени паркоместа в границите на имотите си. Подобни единични намеси в общата визия на Варна задушават и без това пренаселената централна градска част, посочи Стефанов.


Според него наложилата се практика с приемането на частични подробни устройствени планове (ПУП) променя не само архитектурния мащаб на централната градска част, но води и до физическото й унищожаване. Най-застрашени са паметниците, които се намират по протежението на бул. "Княз Борис I" .
Ситуацията допълнително се усложнява и от възможността инвеститорите да избират дали строежите им да бъдат съобразени със специфичните правила и норми за устройство и застрояване на територията във Варна (СПНУЗТ), които залагат определена височина на сградите в историческата част, и по-общите правила на Наредба 7 от 22 декември 2003 г. Тя урежда правилата за строителство на отделните видове територии и устройствени зони у нас. В същото време целта на СПНУЗТ са максимално да опазят традиционната варненска архитектура и нейния облик. По презумпция това означава при изграждането на новите сгради да се поставят условия по отношение на техния архитектурен вид, височина, въздействие, материали за довършителни работи и др.


Най-красноречивото доказателство за ликвидирането на автентичността на Варна са частично разработените и несъобразени с визията й ПУП-ове за четири проекта. Те разбуниха обществеността в последните месеци.


В списъка са одобреният проект на бизнесмена Георги Гергов за строеж на 30-метрова сграда на мястото на т.нар. Дупка в центъра на Варна по подобие на софийския ЦУМ, замисълът за издигане на небостъргач на мястото на бившия шахдом срещу хотел "Черно море", както и проектите за нови високи сгради на мястото на изгорялото училище на ул. "П. Каравелов" (познато и като някогашния Институт за културно-просветни кадри) и на кметство "Одесос".


Затова от Съюза на архитектите настояват всички бъдещи сгради в района, който обхващат историческата част на Варна - археологическият резерват "Одесос" и зоната около него да имат максимална височина от 15 м (кота корниз), като при това се спазват и специфичните изисквания за застрояване на Националния институт за паметниците на културата (НИМХ), коментира Стефанов. Варненските архитекти предлагат още в преходните и заключителни разпоредби към новия общ устройствен план (ОУП) на града да отпадне текстът, според който "сградите с обществено предназначение нямат ограничения за височина".


На практика, ако тези предложения бъдат приети, ще бъде спряна възможността с частични ПУП-ове да се подсигурява реализацията на частни или корпоративни интереси. Така етажността на сградите ще бъде в рамките на средната и няма да надхвърля 5-6 етажа.


Според Димитър Стефанов идеите в новия ОУП не подкрепят височинното строителство в центъра, но в преходните и заключителни разпоредби към него съществуват "вратички" - като вече цитираната по-горе, които позволяват заобикалянето на специфичните строителни правила във Варна.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добре е казано всичко
  *****
  Неутрално

  Но колко ли ПУП-а още ще се задействат тихомълком ,докато кметовете си играят на "НИ ЧУЛ,НИ ВИДЯЛ"
  МОРАТОРИУМ ВЪРХУ РАЗРАБОТКАТА ,ПРИЕМАНЕТО И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПУП-ове в централните зони на Варна-до приемането на Общия устройствен план - това е най-елементарно действие,което кметствата могат да направят за спасяването на Варна и не изисква никакви средства/освен пропуснати ползи за чиновниците от обещаните им от инвеститорите блага-определени от Закона за престъпление!/

 2. 2 Профил на Кмете
  *****
  Неутрално

  Хайде да събаряме, събаряме, събаряме!

 3. 3 Профил на варненец от село Варна
  *****
  Неутрално

  Какво точно защитават в район Одесос, падащи козирки и корнизи, подпухнали мазилки, кичозно и ефтино боядисани фасади !?
  Може би е най добре Варна да си остане със провинциалното си излъчване от младежките години на повечето архитекти, които вместо да вдигнат критериите за строителство отричат и забраняват ...

 4. 4 Профил на Варненски
  *****
  Неутрално

  Ако Варна има някакво провинциално излъчване, не ми се мисли какви селско-аграрни епитети трябва да бъдат използвани за всяко друго кътче в китната ни страна...

 5. 5 Профил на експерт
  *****
  Гневно

  Предлагам да се разреши строителството само в крайните квартали и да се затвори централната част на варна само за пешеходци... ЗАВИНАГИ

 6. 6 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  Докога в тази рубрика ще ни занимавате само със създаваните ТИМаджийски проблеми за Варна. Мегаломанията обхванала управниците на града ще съсипе и малкото останало хубаво в него. И после иди повярвай колко хубаво или най-хубаво било да живееш този превъзнасян град.

 7. 7 Профил на Ирена Владова
  *****
  Неутрално

  Какви набостъргачи, бе ? Тя водата за нормалните кооперации не стига, те на 40-ти етаж ще я качват.

  Днес, 18 август, пак няма вода в района на м-ст Свети Никола. Спряха я сутринта в 9'00 и на телефон 510.203 има тел. секретар който казва че щяла да дойде след 22'00. Причината за да я спряна не казват.

  Аз пак имам курортисти които искат да се изкъпят. Понеже за едни българи които са тук за 2 седмици, това е вече второто спиране на вода за цял ден (предното беше на 13 август), те просто си тръгнаха сутринта и казаха че отиват на юг. Кой ще ми покрие загубите след като аз върнах парите на тези хора, а други туристи съм отказала за този преиод ?

  ВиК ми издънват сезона. Заради техните проблеми аз търпя загуби, градът търпи загуби и трупа лоши спомени у туристите които едва ли ще се върнат.

  Кмета да не спи, а да поеме нещата в ръце и да ги свърши. Нали за това му плащам курортна такса по 10 лева на легло на година.

  ИСТОРИЯ на дните без вода в м-ст Свети Никола (активен сезон 2008):

  12 юли - цял ден без вода
  13 август - цял ден без вода
  18 август - цял ден без вода

 8. 8 Профил на тим
  *****
  Неутрално

  Ако инвеститори на сградите с"Обществено предназначение"са ТИМ„етажността мое и да стигне 100 етажа!Генетично гладните нямат насита....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK