И баня "Гъбата" става "небостъргач"

Продължава строителството на парче в историческа част на Варна

Поредната висока сграда предстои да бъде вдигната на територията на археологическия резерват "Одесос" в центъра на Варна. В сряда съветниците от общинската комисия по архитектура одобриха емблематичната баня "Гъбата" да се превърне в 36-метрова бизнес постройка с обществени, а вероятно и жилищни функции. Така съветниците от комисията по архитектура затвърдиха практиката със строителството на парче в най-старата историческа част на Варна. Гласуването беше проведено и без да бъде съобразено дали околната среда има възможност да поеме подобна висока сграда. Аргументът за решението на председателя на комисията Владимир Тонев от близката до групата ТИМ партия "Нашият град" лаконично гласеше, че "на 50 м в съседство е хотел "Черно море", но неговите 22 етажа не стоят зле".Предложението за поредния нов "небостъргач" е на фирмата "Лазурен бряг 91" ЕООД, принадлежаща също към икономическия кръг на ТИМ. Тя е и концесионер на варненския плаж. Проектът за 13-етажната сграда е на арх. Мирослав Сталевски. По думите му бизнес центърът ще е висок поне 36 м - повече от два пъти над строителните норми, позволени в тази част на града. Постройката ще има обществени функции, а част от нея ще е предназначена за търговски център. Предвиждат се и няколко етажа с офиси. Не е изключено да има и жилищна част. Според Сталевски при разработването на идейния проект ще бъде потърсено и становището на Националния институт за паметниците на културата (НИМК), макар че банята не е в списъка със защитените сгради във Варна. Сега съществуващата сграда ще се надстроява, а фасадата й ще стане част от новия център, уточни той.


Въпреки очевидното разминаване със строителните разпоредби никой от съветниците, участвали в гласуването, не пожела да коментира защо с вота си допуска строителство с височина, несвойствена за археологическия резерват. Още повече че решението на комисията залага възможността при строителството отстоянията до околните сгради по улиците "Стефан Стамболов", "Стефан Караджа" и "Стефан Богориди", които заобикалят банята, да се намалят наполовина от заложените в общинските нормативи.


В същото време реализацията на всяка сграда с подобни мащаби задължително предполага усвояването и на околните пространства, твърдят архитекти. Тя изисква изграждането на съответната инфраструктура, която не би била ефективна, ако не обслужва поне няколко подобни проекта. Допускането на една такава сграда в този район на Варна означава, че оттук нататък няма да има основания срещу реализацията и на други подобни в съседство.
Това не е първият план извадка за висока сграда, който съветниците допускат без съобразяване дори с наличната подземна или надземна инфраструктура. Прецедентът беше поставен с одобряването на проекта на бизнесмена Георги Гергов за строеж на 36-метров търговски център на мястото на т.нар. Дупка в центъра на Варна. Тя между другото също се намира на територията на археологическия резерват "Одесос".


"За Варна като визия е характерно богатството от археологически и архитектурни паметници, а се налага тенденция към изграждането на високи сгради, посочи преди време арх. Енчо Димов. Няма инфраструктура, на места няма и как да бъде изградена такава, липсват достатъчно проучвания как ще се отрази един автомобилен поток, къде и как ще бъде уредено паркирането. Няма нито едно обстойно археологическо проучване за това какво има в подземните пластове или за пространственото ориентиране в централната градска част", каза още Димов.


За апетитите към застрояване на терена, на който се намира баня "Гъбата" във Варна, се говори от дълго време. Поне от две години на сайта на компанията "Тимбилд" може да се прочете, че следващият проект на дружеството е сграда на 200 м от Морската градина с най-големия СПА център в града и жилищна част. За целта ще бъде използван "естественият ресурс на натуралния извор с минерална вода непосредствено под жилищната част". Единственият подобен извор в центъра на Варна е този в района на баня "Гъбата".

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gf
  *****
  Неутрално

  наистина на страницата на тим билд под нови проекти е поместено това. Няма ли кой да ги спре?

 2. 2 Профил на jonny
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на баба ти
  *****
  Неутрално

  Тия алчни безродственици ще си позволяват всичко,докато всички в общината са подлоги на ТИМ и докато всички си траят и си пишат писанки в интернет

 4. 4 Профил на Анонимеен
  Анонимеен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  У тъз криза, от'де пари бре? Крадци мръсни!

 5. 5 Профил на Става все по зле!
  *****
  Неутрално

  Алчността и лакомията заравят Варна под тонове бетон! Но не е луд който яде баницата, ...!
  Щом варненци не осъзнават, че хората в голямата сграда са едни корумпирани продажници, значи си го заслужават!
  Мълчаливото безгласие на гражданското общество изключително много улеснява хората обзети от грандомания и парична треска.

 6. 6 Профил на rfg
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на gf
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на asus
  *****
  Неутрално

  Само селяни,могат да се радват на високи лъскави сдради в центъра на Варна! Всичко,което се строи там трябва да е в духа на Стара Варна! Само с това сме уникални,а с лъскави грозотии е пълно по света!

 9. 9 Профил на Димитрова
  *****
  Любопитно

  не сомо е единствен извор,но там се намират и всички съоръжения обслужващи чешмите на Шишковата градинка и захранвачи чешмата на кални бани.Може би затова за да се подготвят хората чешмата на кални бани цяло лято не работи под претекст,че е запушена отводнителната канализация.По отношение на сградата се остави ,ката всяка друга апетитна да се руши и да стсане опасна и самосрутваща се.

 10. 10 Профил на Димитрова
  *****
  Любопитно

  не сомо е единствен извор,но там се намират и всички съоръжения обслужващи чешмите на Шишковата градинка и захранвачи чешмата на кални бани.Може би затова за да се подготвят хората чешмата на кални бани цяло лято не работи под претекст,че е запушена отводнителната канализация.По отношение на сградата се остави ,ката всяка друга апетитна да се руши и да стсане опасна и самосрутваща се.

 11. 11 Профил на Осеново
  *****
  Неутрално

  Тихо варненци! Щом ТИМ ще строи ще мълчите и толкова!

 12. 12 Профил на niklevg
  niklevg
  Рейтинг: Неутрално

  Това подхожда най-добре на робската ни психика !

 13. 13 Профил на ДО проф.Никифоров
  *****
  Неутрално

  ИСКАМ АЙФЕЛОВА КУЛА, ЕМПАЙР-СТЕЙТ-БИЛДИНГ И НЕБОБЛИЗНАЦИ НА КУП ВЪРХУ ПЪПА НА ВАРНАТА.

 14. 14 Профил на grazdanin
  *****
  Неутрално

  какво безумие е само да си го помислиш.Дано да не осрат и малкото останало в Варна с тези грандомански сънища.

 15. 15 Профил на Малоумници
  *****
  Неутрално

  Тия малоумни ли са? И без това човек като влезе в гръцката махала и измъкване няма. Къде ще спре човек? Такава сграда от бетон, се предполага, че ще бъде поне 15 етажа. Ужас.

 16. 16 Профил на Тимбилд Тимбърлек
  *****
  Неутрално

  Смотаняци големи, много ги кефи л..та дупка - "Черно море" дето между другото е с партерен етаж по обем равен на надстройката и има лице на две пешеходни улици и един площад/градинка. Интересно защо като е толкова хубав хотела, чужденците си умират от смях и на стаите и на баровете. Тимаджиите на банята няма да направят нещо повече от пансион при тези параметри на парцела. Що бързат да си харчат парите за дреболии, като Галата, Черноморец, Боровец, Острова, Пристанището и крайбрежната ивица кажи-речи до Евсиноград са техни. Кажи речи още един град колкото Варна има да строят и ако вземат да го цвъкат с хотелчета като на монополи и 100 банки няма да им стигнат. Да вземат да се стягат за еко изисквания, защото ще станат смешни с циганските си разбирания за икономика. След три месеца ще ги затресе истински, и вече няма кой да се излъже да дойде да си губи времето и парите в най-нелепия град на България.

 17. 17 Профил на solo
  *****
  Неутрално

  Не смешно,страшно е!Да живееш в частен град
  на изроди,но на тъпата селяния прииждаща в
  града не и пречи!Пак ще гласуват за руското
  мекере.

 18. 18 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  Скандално е, че в град като Варна, който се счита за най-добрия за живеене в България, именно общинарите допускат средата, в която живеят хората, които са ги избрали да се влошава драстично. Това е предателство на интересите на варненци. За да вземеш такова решение трябва да си или скудоумен, или подкупен.
  Вярно е, че хората се боят да се противопоставят на известната групировка. Вероятно с основание. Обаче сигурно има и други хора /и то много!/, които просто им служат вярно, понеже се облагодетелстват. В крайна сметка Варна е едно копие на това, което се случва в държавата и парламента. Само че, поне за държавата има коректив в лицето на Европейската комисия и нейните структури. Те започнаха да санкционират. Злото обаче, което е направено до сега няма лесно да се преодолее, както и черните краски в имиджа на страната ни.
  На местна почва обаче коректив няма.
  В случая коректив на Общинския съвет може да бъде самият кмет, който да застане в защита на съгражданите си. Не е за вярване обаче, нали?
  Или пък да се направи гражданско неподчинение /вж.статия от 26.ноември в Дневник за к-с Изгрев в Бургас/?

  А дали самата групировка не счита, че може да има граници на ламтежа за заграбване на територии? Лошият имижд, който си създава чрез най-често безскрупулния начин, по който това се случва, не кара ли нейните собственици да се замислят върху това, че и те са варненци??? Е, разбира се те не се движат по улиците пеш сред съгражданите си и са си направили собствен укрепен квартал. Дори лицата им не са познати.
  В по-цивилизованата част от Европа /е, да има и такава/ най-богатите хора в съответния град са гордост за града и всички ги уважават, понеже икономическите им интереси са в унисон с тези на съгражданите им. И се движат свободно по улиците.
  Как хората възприемат делата на нашите богати варненци можете да прочетете в коментарите. Това е без коментар.

 19. 19 Профил на боби
  *****
  Неутрално

  напълно съгласен с 8. номер!

 20. 20 Профил на dave
  dave
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много празнодумци тук се изказват. Някои злобно, други некомпетентно, трети глупаво. Хубавото е че от тях не зависи бъдещето на Варна.

  Pulp fiction!
 21. 21 Профил на PETAR OT VARNA
  *****
  Гневно

  КАК ДА ОТИДА НА АРХИВ ОТ 26 НОЕМВРИ?
  ТОВА С ГЪБАТА НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ!!!
  КАК ДА СЕ СТИГНЕ ДО СТРАСБУРГ?

 22. 22 Профил на vdsdv
  vdsdv
  Рейтинг: Неутрално

  Как няма да строят като цялото управление на Варна е с тях и работи за техните интереси, реално ТИМ е огромна корпорация от европейски/световен мащаб и като всяка една такава успява да реализира замисленото, това го има на всякъде ! А медийното затъмнение което налагат е феноменално за мен лично е необяснимо само ме навежда на факта че в България "истински" медии няма. А ако някой се интересува от милия ни кмет Кирил нега мине по улица Дебър до Мартинели и да му види невзрачната кооперациика която строи с кметската заплата, реално нищо не може да се направи, защото варненци исторически винаги сме си били мишки и сме си траели ! Балъци пишете и злобейте по форумите мен не ме занимавайте

 23. 23 Профил на лили
  *****
  Неутрално

  Изглежда ,че никой който пише не е от Варна,кокова чешма на Шишковата градинка,тя само капе,някога имаше на блока,който е на Колони но тя сега има някакви грозни тенти, какво точно не мога да кажа,заградено е за кафене или нещо такова,а кални бани къде са,ако на грозната гъба се направи градски СПА център до който варненци да имат достъп това е много добре,толкова минерални води ,а ние се чудиме къде да ходим на почивка или трябва да пътуваме до комплексите идеята е много добра!

 24. 24 Профил на "Безобразие! Безхаберие!"
  *****
  Неутрално

  Колкото до разрушаването, моята теория е, че разрушените сгради се превръщат в призраци. Особено тези, които са съдържали много символи в себе си. Колективната памет ги извиква. Градът е организъм, не може да се ампутира една или друга част от него просто така. Преди да рушиш, трябва да помислиш. Вижте Хаус дер Кунст в Мюнхен. Гледайки сградата, която е типичен символ на Хитлеровата епоха, напълно разбираш за какво е ставало дума, а отвътре е чудесната атмосфера на един от най-добрите музеи. В този смисъл струва ми се, че вашият мавзолей трябваше да се запази и да му се намери някаква друга функция, разбира се. В момента там има едно призрачно пространство.

 25. 25 Профил на vdsdv
  vdsdv
  Рейтинг: Неутрално

  ДО ЛИЛИ не знам колко от хората са от Варна - Аз лично в този град съм израстнал! В последните 4 години не живея в него, но това ще се промени много скоро Имаш ли си идея какво трябва да представлява един СПА център изобщо, защото в България огромна част от СПА центровете нямат нищо общо със СПА-то, чувала ли си за качества - били те минерални, лечебни и ред други -на водата ? Имаш ли си идея, че в комплексите ти бъркат калта зад хотела (мини през високия сезон зад хотел Иберостар Обзор/Изгрев сутрин и ще забележиш как се приготвя СПА-то). Коментарът ми не искам да звучи злобен, а градивен, не обичам някой да ми е виновен за нещо и да си търся извинение и оправдание в него, но реално във Варна се случват много абсурдни неща около ТИМ, правят нещо за града, казвате повечето, но реално и аз бих ги направил тези неща, ако ще взема същата облага като тях и вие ще ги направите, не мога да разбера как може да се гордеете с една структура, която е идентична с тази като в цяла България-крадлива и лъжлива.

 26. 26 Профил на лили
  *****
  Неутрално

  С никого не се гордея нито познавам някакви структури,обикновените хора по света се гордеят от построеното от богатите и предприемчивите, те как са забогатели...интересуваме да се премахне всичката мръсотия в този морски град,защо никой не се разходи и да пише за съборетините ,а винаги когато ще се строи нещо ново,как обикновени хора биха могли да изградят един хубав град,защо навсякъде има стари и грозни сгради ,изглежда не вървите пеш и не ги виждате,кой ще подхване темата за тях или няма с кого да се заяждат независимо ,че те се рушат и дор са опасни,заградиха едни въжета на 5% от тях и толкова,а кога ще бъдат съборени,разходете се ,вижте и тогава коментирайте,що се отнася до СПА ,точно това имам предвид -да не стане това което по хотелите,а да има един център,достъпен до варненци и да се използват минералните води на Варна,а не
  да ходят да се топят в онази локва ли гьол ли как се казва,този център да е достъпен за сички ,които си плащат осигоровки цял живот да могат да посетят
  процедури , а не за мутри ,мутреси и манекенки.

 27. 27 Профил на asus
  *****
  Неутрално

  За неразбралите,да уточня!
  Никой не иска съборетини!
  Но нормален човек с елементарно чувство за естетика и принадлежност към града не може да търпи небостъргачи в центъра на Варна.
  Старите сгради са издържани от естетична гледна точка,стилни са,а новите виждаме,че са убийствено грозни и отблъскващи!Това са просто сгради конфекция,каквито може да прилягат на Търговище например(нищо лично),но не и на Варна!
  Да,превърнаха доста от старите аристократични сгради в съборетини,а не ги поддържаха,както се прави в цивилизована Европа,но това се дължи на престъпните спрямо града намерения на собственици и инвеститори!А намеренията са прозрачни,да се построят на техните места,точно грозните нови конфекции!
  Колкото до ТИМ,напъните им да се префасонират в легална и почтена бизнес корпорация от национално ниво,стигат само до финансовата част.Останалото(а то е много по-важно в дългосрочен план),доказват,че не ги бива в наистина стойностните неща.Какво национално влияние и уважение искат,след като не могат да се справят дори на местно ниво-в града,който на практика управляват и притежават!
  Варна е най-преспективния град(все още),а тези хора с ресурса който имат(за съжаление само финансов,но не и мениджърски)не правят нищо съществено,дори напротив-пречат на просперитета и имиджа на града!
  Явно тези хора,не могат да надскочат интелектуалния си капацитет,щом не осъзнават простичкия факт,че ако малко загърбят мутренското си мислене,те самите(като най-влиятелни в града)ще имат най-голяма полза от възраждането и поддържането на духа на Варна като една от Европейските културни столици с уникално морско и историческо наследство!

 28. 28 Профил на yahoo
  *****
  Неутрално

  Мненията на 25 и 27 ми дават надежда, че в този град има все още мислещи и свободолюбиви хора...Дано са повече!

 29. 29 Профил на PEPE
  *****
  Любопитно

  dave,
  работният ти ден май не е свършил.На смяна ли си?

 30. 30 Профил на Анонимеен
  Анонимеен
  Рейтинг: 8 Любопитно

  27, в какъв смисъл Варна е най-перспективния град? В стротелно-пияндурско-чалгаджийския ли?

 31. 31 Профил на "Безобразие! Безхаберие!"
  *****
  Неутрално

  ГЪБАТА Е ДОКАЗАНО АРХИТЕКТУРНО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА СВОЕТО ВРЕМЕ. ЩО ПРЕЧИ ДА СЕ АДАПТИРА ЗА ЗАСЕДАТЕЛНА ЗАЛА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ? ХЕМ В МАЗЕТО ЩЕ ХОДЯТ НА ХАМАМ. ДРЕВНОРИМСКА РАБОТА ЩЕ СТАНЕ - ЩЕ ... ЩЕ ... ЩЕ ...

 32. 32 Профил на asus
  *****
  Неутрално

  ДО 30 !
  Мисля че намекнах за насоките,в които трябва да се развива града според мен.Варна може лесно да се превърне в притегателен център за туристи от цял свят с културно историческа насоченост.Трябва да се наблегне на класическия облик в центъра,да се социализират и да се рекламират културно-историческите обекти,защото е срамно да имаме такива колосални паметници като Римски терми(а не са толкова отдалечени и Аладжа манастир,Джанавара,останките от манастира в местността Теке Караач,музея посветен на битката за Варна,част от кръстоносните походи и др.),които са твърде слабо рекламирани и посещавани,а в парка Гринуич например,англичаните да са превърнали в туристическа атракция,няколко римски тухли...В Гръцка махала,където копнат излизат антични улици и стени,но строители и инвеститори,собственици и техните покровители от властимащите,потулват всичко това с една цел-да бъдат бетонирани тези артефакти и на тяхно място да "цъфне" поредния паметник на постсоциалистическата глупост!Мисли се за бързата печалба "на парче",а затова че се съсипват безценни паметници,които би трябвало да се съхранят и с които можем да бъдем уникални,на тези "юнаци" хич не им пука!
  Глупостта и алчността им ги заслепява дотолкова,че бедните заблудени души не разбират,че дори сами си вкарват фатален автогол.Ако се опитат да поразсъждават малко,може би биха стигнали до прозрението,че по този начин превръщат града ни в поредната евтина дестинация,която не е и удобна на живеещите в нея.С две думи-обезличават града!С малко разум,тези хора,които явно имат финанси и влияние,биха могли да спечелят много повече(дори погледнато съвсем елементарно от тяхната чисто материалистична гледна точка),но явно разума и мисленето в преспектива не са силните им страни!Освен това повечето от тях сигурно живеят и работят тук(както и техните близки и роднини).Поне за тях да бяха помислили и да направят Варна по естетичен и комфортен за живеене град.Варна ще се превръща все повече в мегаполис.Ще се разширява в доста посоки.Винаги могат да се строят и лъскави сгради,но те трябва да бъдат в промишлени зони и в квартали отдалечени от центъра.Добра идея е да се преместят контейнерните терминали и да се направят атракционни зони край морето и яхтено пристанище,а товаро-разтоварната част да бъде в миманса.Силно съм притеснен обаче от реалното осъществяване(както от конфликти на интереси,така и от естетическото оформяне на всичко това).
  Колкото до"стротелно-пияндурско-чалгаджийския" стил,той се налага в момента и на всички разумни хора тук ни тежи,че се създава такъв имидж на града ни.
  Именно за това казвам,че Варна има много голям потенциал(като разположение,финанси и ...дай боже разум)за да се постигне възвръщане на облика,който е карал толкова пътеписци в миналото да цъкат с език и да описват града ни като Черноморска перла със специфичен дух и традиции в културата,която трудно може да се опише,а трябва да се посети!
  Не бива разбира се да се отплесваме само в туристическата насоченост на града(макар,че тя силно може да повлияе положително на варненци)!Напротив-трябва много да се работи за комфорта на живеещите тук.Срамота е град с толкова съсредоточени финанси и бизнес в него да има улици в такова жалко състояние,да няма комфорт както за пешеходците,така и за шофьорите(друг е въпроса,че и манталитета ни и съответно поведението ни трябва доста да се променят,но това е друга тема).Липсват елементарни постижения на цивилизацията,като достъпност на средата за инвалиди и майки с колички,дори ако щете платна за велосипедисти(не смятам опорочената и така шумно рекламирана алея,която бе изградена и знаем какво се случва с нея).Та човек в града ни не може дори колелото да си остави или кучето да си върже където и да било.Който е бил в "белите страни"знае,че такива приспособления там са задължителни за и пред всяка сграда.
  Покрай шума,който се вдигна напоследък след престъпното събаряне на сградата на бул.Кн.Борис се обнадеждих малко,защото видях,че има доста разумни хора,на които явно все още не е оперирано чувството за естетика,справедливост и принадежност към града.За жалост тези хора(в които нескромно включвам и себе си),може би нямаме властовото и финансово влияние,но пък...кой знае,можем и да спретнем някакво неформално движение,което да вгорчи живота на тези,които се опитват да съсипят града ни... Разбира се,това е трудно постижимо,защото едно такова начинание трябва да се осъществи от личности лишени преди всичко от всякакви материални,политически и въобще користни мотиви и амбиции,а намирането и обединяването на такива хора,май в днешно време си е утопия,но....както вече казах...кой знае?

 33. 33 Профил на ??????
  *****
  Неутрално

  KOE SE VLOSHAVA ? VSICHKI TUK EKSPERTI PO ARHITEKTURA LI STE ?
  MNOGO GLUPOSTI SE IZGOVARYAT.
  TOZI, PROTESTIRASHTIA ARHITEKT V STATIATA SI E 100% KOMUNIST. TOY DAJE NE ZNAE DUMATA NEBOSTARGACH KAKVO OZNACHAVA.
  ZNACHI V TAKIVA SHEDYOVRI NA ARHITEKTURATA KATO MOSKVA, PARIS, PETERBURG, MADRID, LONDON MOJE DA IMA VISOKI SGRADI, A V VARNA NE MOJE.
  BRAVO BE

 34. 34 Профил на asus
  *****
  Неутрално

  Варна си е Варна,не трябва да се строи нещо,само защото го има и еди къде си.
  Колкото до високите сгради,те нямат място в центъра,там стила е друг.Има достатъчно място,града не е малък.
  Колкото до архитекта от статията,не знам дали е комунист,но точно те(комунистите) "изцвъкаха" безобразните високи сгради,които до ден днешен изглеждат ужасно нелепо и не на място-Партийния дом(днес Община) и хотел Черно Море!Те са класически пример за безхаберие и липса на естетика,както и на несъобразяване с типа сгради наоколо!
  Няма нужда да си експерт по архитектура за да го забележиш,просто трябва да имаш вкус.

 35. 35 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  10 етажа ще генерират още 100 автомобила влизащи и излизащи на ден. Горко на живеещите в района.

 36. 36 Профил на vdsdv
  vdsdv
  Рейтинг: Неутрално

  А най-вероятно кулата Монпарнас в централната част на Париж е нещо уникално красиво и на място, май подхожда на Дефанс повечко ха ?!? Айде пообиколете още малко свят разгледайте и после изказвайте мненията си, че небостъргач в точно тази част на Варна ще е нещо красиво !

 37. 37 Профил на tsingo
  *****
  Гневно

  ДО КОГА ЩЕ ТЪрПИм ТИмУТрИТЕ ОТ ТИмОВГрАД И ТЕХНИЯ блАГОДЕТЕл КмЕТА ДА СЪСИПВАТ ГрАДА! СЕГА ИСКАТ ДА НИ ВЗЕмАТ И бАНЯТА!!!

 38. 38 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 627 Неутрално

  КОЕТО ОЗНАЧАВА - ВСИЧКО НАОКОЛО - ДО БУЛЕВАРД "ЧЕРВЕНОАРМЕЙСКИ" ЗАЕДНО СЪС ШИШКОВАТА ГРАДИНКА - ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО - ЗА ПОДСИГУРЯВАНЕ НА ВХОД-ИЗХОД ТРАНСПОРТ.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 39. 39 Профил на Barmolino
  Barmolino
  Рейтинг: 402 Гневно

  Осрах....те града долна измет. Не ви ли е срам малко поне

  Колкото повече толкова повече!!! Казал Мечо ПУХ и бръкнал в Кацата с МЕД.
 40. 40 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ами да Ви кажа, след като видяхме във Варна каква хубава галерия "Графит", хотел, заведения направиха на мястото на бившето Кино "Ленин", вярвам и съм убедена, че ще изградят отново нещо също толкова добро! Синът ми ходи на рисуване в галерията, там се организират конференции, презентации, експозиции, а кафе паузите са в заведението долу-идеално е измислено. Стига сте плюли! Във Варна искаме да има европейски изглеждащи, цивилизовани и приятни места, като тези. В момента сградата на банята е съборетина-опакована и обезопасена, след като преди време едно момиче едва не загина там...Нега вдигнат нещо прилично, безопасно и обществено полезно! Минералните извори ще се използват по предназначение, това е ясно. Не съм ла до момента някой нарочно да е затрил природен ресурс, който може да се използва и то толкова удобно и рационално. Когато стане факт, такива като вас обикновено мълчат и се покриват.

 41. 41 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "??????":

  Факт, така е! Но на тези хора тук, им се плаща да говорят друго. Аз живея във Варна и искам града да изглежда европейски за настоящото време. Преди 100 години са си били супер с бечовите стаи и първи етаж с веранда-направо лукс. И пак-във Варна е имало модерна европейска архитектура. Няма лошо, но светът се развива. Вместо разпадащи се опазни съборетини, някой трябва да строи красоти за настоящото и за бъдещето ни поколение. Сградата е в центъра на Варна-ами ОК-идеално! Нека да изникне нещо хубаво там, приятно за окото, нямам нищо против да има търговска зона-все пак сме туристичски център! Града трябва да се живне още...има много какво да се направи. Ама с мрънкане не става. Трябва бачкане. А тези тук да си лаят, колкото искат...и те хляб трябва да ядат милите.

 42. 42 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не мога да разбера кога 36 -метрова сграда стана небосътргач.

  ATX
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK