Започват спешни проучвания на остров Св. св. Кирик и Юлита

Правителството отпусна 101 150 лв. за спешни археологически проучвания на остров Св. св. Кирик и Юлита. Това съобщи директорът на Археологическият музей в Созопол Димитър Недев. Разкопките ще се извършат от специалисти от Националния исторически музей. "Зоната е ценна за архитектурния резерват и националната култура и гилдията очаква с интерес резултатите от проучванията", добави Недев.


Преди година местната власт направи постъпки пред правителството островът да бъде предоставен на общината. Вместо това обаче 30-годишна концесия за него получи Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което има идея да го превърне в атрактивен център за вътрешен и международен морски туризъм. Инвестиционните намерения следва да бъдат обект на обществено обсъждане, каза Недев. Той подчерта, че островът с площ от около 83 дка е обявен за паметник на културата през 1965 г. Този статут изисква запазване на архитектурно-историческото наследство.


Последните проучвания са от края на XIX и началото на XX век, когато разкопки на острова е правил и френският консул Дегран. Разкрити са част от трасето на глинен водопровод, изсечена в скалата стълба с платформа, архаични култови ями. Сред находките са още антични керемиди с печати, фрагменти от малък глинен фриз и пинакс с процесия на войни. Сега очакванията на археолозите са да бъде открит храмът на бог Аполон от IV век пр. Христа с висока 13-метрова статуя, останките от манастира и част от обществените сгради на древна Аполония. Има различни хипотези, само проучванията ще ги потвърдят или отхвърлят.


Сега на острова има 38 масивни сгради, три подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани до 2005 година от Министерството на отбраната като военно пристанище. В града се носят слухове, че Военноморското училище на острова ще бъде превърнато в казино. Това е сграда на първото в страната рибарско училище и трябва да бъде реставрирана като уникален паметник, алармират археолозите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK