По-бързи от вятъра

Освен олимпийски спорт уиндсърфингът е и морско забавление с много почитатели

Сред задължителните качества на сърфиста са сила, сръчност и способност за добра координация. Днес спортът, който обединява сърфинга и ветроходството, печели все по-голяма популярност

Сред задължителните качества на сърфиста са сила, сръчност и способност за добра координация. Днес спортът, който обединява сърфинга и ветроходството, печели все по-голяма популярностВода и вятър - това е всичко необходимо, за да се отдадете на удоволствието уиндсърф. Наричат този спорт още бордсейлинг или сейлбординг. Днес той се е превърнал в любимо морско развлечение на много хора по света. Сила, сръчност и координация са сред задължителните качества на сърфиста. Всъщност спортът обединява сърфинга и ветроходството. Плавателното средство се състои от свободно въртяща се мачта и платно, което се накланя много лесно, дъска, подобна на тази за сърфа, но с по-големи размери. Мнозина считат идеята за уиндсърфинга за наистина древна. Според някои исторически справки още ранните южноамерикански цивилизации по течението на Амазонка са използвали подвижни мачти върху салове подобни на дъски.


За пръв път през 1930 г. сърфистът Том Блейк се сетил, че може да използва вятъра за придвижване. По-късно прибавил и кормило, управляващо се с крака, и нарекъл изобретението си ветроходен сърф. Въпреки изобретението на Блейк били необходими още 30 години, преди С. Нюман Дарби да доразвие тази идея и да сложи началото на съвременния уиндсърфинг. Управлението на неговата правоъгълна дъска с платно се извършвало с помощта на хоризонтално разположена дръжка, закрепена от двете страни на платното. Днешният уиндсърф е продукт на нова идея в тази насока, разработена от трима калифорнийски сърф ентусиасти - Хойл Швайцер, Джим Дрейк и Ален Пардучи, през 1966-1967 г. Тяхното изобретение, първоначално наречено бая борд, се заключавало в "система за свободно плаване", или система, позволяваща на мачтата, гика и платното заедно да се въртят във всички посоки около универсален шарнир. През 1969 Хойл Шуейцер основал компанията "Уиндсърф" и започнал да рекламира новия спорт и всичко необходимо за практикуването му. В Европа уиндсърфът бил представен едва през 1971 г. и много скоро станал изключително популярен. Година по-късно ИСАФ приема правило за измерване на корпуса и ветрилата на бордсейлинга, като по този начин станало възможно организирането и на международни състезания.


През 1974г. в Германия се провежда първото европейско първенство и поради голямата си популярност уиндсърфът влиза в семейството на олимпийските класове на олимпиадата в Лонг биич, Калифорния, през 1984 г. Първият олимпийски шампион става холандецът Стефан Ванденберг. Бордсейлингът, използван на първата олимпиада, е "Уиндглидер".


Преди олимпиадата в Сеул през 1988 г. се разгаря ожесточена борба между няколко фирми - производителки на сърфове - "Дейвидсън", "Торнадо", "Мистрал", "Кобра" и "Лехнер", за спечелването доверието на МОК, тъй като дъските на "Уиндглидер" от предишната олимпиада вече не са конкурентоспособни.През 1985 г. везните се накланят към "Дейвидсън", но на европейското първенство през 1987 г. австралийската фирма "Лехнер" категорично се налага като лидер в производството на професионални дъски за уиндсърф. Успехът е потвърден и на световното първенство в Канада. След тези състезания МОК утвърждава "Лехнер А390" за олимпийски клас. По време на олимпийските игри в Испания през 1992 г. състезателите използват сърфове с марката "Лехнер А 390", но с ново ветрило на фирмата "Нейл Прайд". То е с голям брой цели лати, камбери, къс гик и издължено на височина. То заменя морално остарялото триъгълно ветрило, което до момента се е използвало за задвижване на сърфовете. Последва нова смяна в избора на бордсейлинг и от 1996 г. до сега олимпийският клас е "Мистрал ОД".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK