Бойлерите поумняват

Нагревателните уреди стават икономични и любезни

Една от последните разработки на варненската компания „Елдоминвест" са бойлерите, предназначени за монтаж на яхти и други плавателни съдове

Една от последните разработки на варненската компания „Елдоминвест" са бойлерите, предназначени за монтаж на яхти и други плавателни съдовеАлтернативните енергийни решения за отопление на жилището и за затопляне на водата у дома вече са част от стратегията и на българските производители на техника за бита. Последните разработки на варненската фирма "Елдоминвест" ООД са обобщени в серията "Енерджи". Предлагат се варианти за монтаж на стена и на пода. И двете версии комбинират електрически нагревател и вграден топлообменник за свързване към котел, камина, топлофикационна система или термопомпа. Бойлерите могат да бъдат свързани и към слънчев колектор. През всеки годишен сезон тези уреди реализират значителни икономии на електроенергия.


На стената или на пода


Серията бойлери за стена могат да се монтират хоризонтално или вертикално, а капацитетът им е от 80, 100, 120, 150 до 200 л. Специална защитна антикорозионна система, в основата на която са два магнезиеви анода, осигурява надеждност на нагревателите. Самите водосъдържатели са изработени от високолегирана неръждаема стомана, марки AISI 304 и AISI 316 L (киселиноустойчива). Освен дълъг живот на уреда това гарантира безупречна хигиена, запазва параметрите на водата, уверяват от фирмата производител. Всички модели "Елдом Енерджи" са оборудвани с иновативна гофрирана серпентина от киселиноустойчивата неръждаема стомана марка AISI 316L. Благодарение на технологията по гофриране се постига с 15% по-добър топлообмен в сравнение с обикновените тръбни серпентини. Най общо набраздената й вътрешна повърхност е всъщност с много по-голяма площ от гладкостенната и вместо да тече направо, тя облива т.нар. гофри. Площта се повишава с около 50 процента. Изолацията им е по-стабилна, защото е важно топлината да се съхрани възможно най-дълго. Всяка серпантина се контролира от температурни датчици. При моделите от 150 и 200 л има и допълнителен външен терморегулатор.
Бойлерите с вграден топлообменник, които се монтират на пода, са с капацитет 150, 200, 300, 400, 500, 750 и 1000 л. Те също комбинират електрически нагревател и вграден топлообменник и могат да се свързват към котел, камина, топлофикационна система, термопомпа и слънчев колектор. При неръждаемите модели серпантината е от по-лека гъвкава гофрирана тръба, която позволява повишаване на топлообмена между 10 и 15%. Моделите от 300 до 1000 литра имат термоманометър.


Размерът има значение


В последните години високолитражните бойлери все по-уверено си пробиват път на нашия пазар. Те са много подходящи за свързване към термопомпи и към слънчеви колектори, защото е важно през деня да се акумулира колкото се може повече топлина и да се съхрани за часовете, когато няма слънчево греене. Особено популярни са в еднофамилни къщи и малки хотели или офиси. Те също са със серпантини и са подходящи в комбинация с термопомпените инсталации, които напоследък толкова масово навлизат и у нас. В Западна Европа ръстът на този пазарен сегмент надвишава в последните години 120 процента - нивото, което стигна бизнесът с компютри. Всяка такава термопомпена инсталация за отопление и охлаждане на жилището позволява затопляне на вода, която се съобразява с нуждите на фамилията например. За тях са подходящи капацитети от 200 л, 300 л и 400 л бойлери. Напоследък в съседна Румъния, където варненската фирма изнася големи количества бойлери със серпантини, расте експортът на високолитражни бойлери.


Умна серия с дистанционно управление


Най-новите разработки на електрически бойлери включват и електронно управление. Те се контролират с цифрово програмно устройство, имат вграден микропроцесор. Освен множеството функции, които могат да се осъществят, има още три допълнителни степени на защита. Това е изключително важно, защото уредите работят под налягане. Новите защити са свързани с контрола на утечния ток. При поява по една или друга причина на по-голям от допустимото утечен ток автоматиката изключва захранването. Също така уредът се изключва при авария в нагревателя, третата защита при превишаване на работната температура. Друго голямо предимство е, че може да се програмират седмица напред часовете на включване и на изключване, начинът на управление на температурата, все едно че е с дистанционно управление. Може например да се настрои да работи на нощна енергия, ползвайки по евтините тарифи. Той просто притежава високи енергетични параметри и няма аналог на българския пазар. Самото меню за управление е леснодостъпно за потребителя, не изисква особени умения и квалификация. "Казваме, че и софтуерът, и управлението са любезни към клиента. Един човек, който борави с джиесем, не би се затруднил ползват се клавиши по аналогия с мобилния телефон, уверява Димитър Голодов, заместник-управител на варненското дружество "Елдоминвест". По думите му клиентите ценят особено способността на уреда да намали до минимум топлинните загуби. Това се постига с изолацията от 4 см, а на места достига до 10 см в горната част на бойлера, където водата по правило е по-гореща. Това са спестени 800 вата за 24 часа, което е в пъти по-добро от конкурентните уреди в момента на пазара. Значи той пести по 1 киловат всяко денонощие. С икономията изделието се изплаща за три години. От друга страна, подобрената изолация помага за по-успешно управление на уреда. Веднъж загрял, бойлерът ще се включи, за да добави някои друг градус едва след 24 часа. Спадът на температурата в този отрязък от време е не повече от 4-5 градуса, което е съпоставимо с най-добрите световни образци. Първоначалната му цена е 28 лева по-висока от конвенционалните бойлери. Оскъпяването е по-малко от 15 процента. Така че още в първите 6 месеца оскъпяването се изплаща, а оттам нататък уредът пести разходи.


Ако често забравяте


В последните години на пазара добре се посрещат и проточните бойлери, особено където няма инсталация за топла вода. Те са особено подходящи за разсеяните няма нужда да се загряват предварително, нагревателят се включва с отвиване на кранчето за топла вода и изключва, щом го спрете. Предпочитани са за вили, по летни къщи и в домове без централно отопление. Купуват ги и хора, които имат парно, за месеците на профилактика като алтернативен източник. Добре се продават и формират 10 процента от общите продажби на варненското дружество.


"Елдоминвест" направи модели за яхти


Единствените у нас бойлери за плавателни съдове се произвеждат във варненската фирма за домакински електроуреди "Елдоминвест" ООД. С тези изделия дружеството стъпва за първи път на шведския пазар. Днес изделията се разпространяват из целия свят. Варненски бойлери има на яхти в Австралия, по един контейнер месечно пътува за САЩ. За американците е задължителна една допълнителна защита, казва се Т&Р вентил. Той следи за превишаване на налягането и температурата и го има само при изделията, предназначени за износ в САЩ. Степента на защита от искра е различна, трябва да бъдат защитени срещу взрив.


Отличителна черта на бойлерите за плавателни съдове е външното им покритие да е от неръждаема стомана, за да не се поддава на корозия под влияние на соления и влажен въздух. Освен това покритието трябва да не смущава радарните устройства. Цялата серия е в рамките на 15 л, 20 л, 25 л, 30 л, 40 л и 50 л. Няма разлика в цената за това, че е предназначен за яхти, струва колкото същия клас бойлери за бита.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mono
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK