Сезам, отвори се!

Излъчването на дома започва още от вратата

<em>Вратата е изключително значим елемент за постигане на стил и уникално излъчване на дома</em>

© Морски Дневник

Вратата е изключително значим елемент за постигане на стил и уникално излъчване на домаПредназначението на вратите е да отделят и в същото време да осъществяват връзката между дома и улицата или сградата, както и между отделните помещения. Затова те имат изключително важна роля и са значим елемент за постигане на стил и уникално излъчване.


Неограничени възможности


Съществува огромно разнообразие от врати в зависимост от размерите, конструкцията, дизайна, разположението, механизмите на отваряне и затваряне, материалите, от които са изпълнени, и т.н.
Изборът на един или друг материал - масивна дървесина, PVC, MDF - Medium Density Fiberboard, HDF - High Density Fiberboard; стъкло, ПДЧ или гладки фурнировани плоскости, се определя от функционалното предназначение на отделните помещения, архитектурния стил, личните предпочитания и ред други причини. На практика днес съществуват неограничени възможности в оформлението и дизайна на вратите. Въпреки че съставните части на вратите са останали практически неизменени в продължение на столетия, те могат да се изпълняват от нови материали с цел да се постигнат по-добри технически и функционални характеристики. И ако в миналото търсени са били дървесината и обикновеното стъкло, днес ситуацията е коренно различна. Системите от алуминиеви или PVC профили, специални стъкла, стомана и различни метали, които навлязоха като материали за врати, са не по-малко предпочитани.


Дъб, бук или орех?


Няма ограничение във формата, но ако искате здрава врата трябва да съобразите няколко неща. Препоръчително е вратата да бъде от масив и само с един хоризонтален елемент (фриз). Ако стените ви са криви - нещо, което се случва често, касите на вратите може да са с подвижни первази. Това прави възможно регулирането и напасването на вратите. Важно е да знаете още, че вратите, изработени от фазер, не се препоръчват за помещения с висока влажност. Тези от шперплат са с букова или тополова дървесина и са по-устойчиви на влагата в сравнение с фазера. Вратите от масив обикновено са от широколистна дървесина - дъб, бук или орех. Тя е по-масивна, но и по-тежка за обработка и съответно оскъпява вратата. Добър заместител е иглолистната дървесина, най-вече бял бор, защото е по-мека и лесна за обработка. Вратите могат да бъдат както със стандартни височина и ширина, така и по поръчка. Съвременните модели са повлияни от различните класически периоди и стилове в архитектурата, но имат и своя интерпретация. Така в съвременния дизайн на вратите могат да се забележат и редица влияния от историята.


Пресъздаването в дизайна на различни елементи от ранните 20-години на миналия век говори за влиянието на новоевропейския стил. Той е съчетаване на изчистени форми със скулптурни орнаменти като гирлянди или естествени флорални десени, повлияни от френския стил Йcole-des-Beaux-Arts, преподаван в парижките училища през късния XIX в.


Кънтри стилът


Традиционният стил врати отразяват идеите и духа на първите селища в Нова Англия и пуританските принципи на практичност и функционалност. Тази естетика започва с началото на колонизацията и кораба "Мейфлауър" и стига до построяването на железниците, които пренасят колониалното влияние в почти цяла Северна Америка. Дори и днес този стил се определя като един от най-функционалните. Стане ли дума за тази част от света, задължително трябва да се отбележат и кънтри стилът. Всъщност американският фермерски архитектурен стил е перфектно съчетание между строителната традиция от него време и практичния заселнически дух.


Не е за пренебрегване и викторианската романтика. Дизайнът на вратите, които я пресъздават, включва богата орнаментация и естетични форми. Напълно противоположни на разбиранията на модернизма. Характерно за него са точните и чисти линии. Липсват богатата декорация и орнаментите за сметка на стъклото, което води до илюзията за отворени пространства.Пазарът в момента предлага врати за всеки вкус. Изборът варира от строгите класически модели до екстравагантните съчетания между дървесина и инокс, кристали и дори плетени кокосови и тръстикови апликации.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK