Изкуството да управляваш

В България липсват достатъчно професионалисти по пропърти мениджмънт

Услугите и дейностите, които осигуряват успешното функциониране на големи офис центровете и бизнес парковете, са много и най-разнообразни. Важно е технологичните и инфраструктурните услуги да се съчетаят успешно с административните и управленските. По тази причина е необходимо всички те да бъдат организирани от професионалисти, които да се грижат за цялостния мениджмънт и експлоатация на обекта.


Спецификата


Пропърти мениджмънтът включва техническа и инфраструктурна поддръжка, управление на приходите и разходите, както и консултации по юридически и рекламни въпроси. Това подчерта Геновева Борисова, мениджър на отдел "Управление на имоти" в консултантската компания "Фортън интернешънъл".
Бизнес сградите са специфичен сегмент на имотния пазар. По тази причина за успешната им организация е необходимо специализирано управление, което се различава от това на другите видове сгради, уточни Добромир Ганев, управител на агенция за търговия с недвижима собственост "Форос".


Важно е мениджмънтът на подобна бизнес сграда да включва и успешен маркетинг, който да гарантира популяризирането на бизнес имота. Необходимо е да се следва определена рекламна стратегия, за да се изгради положителен имидж и да се осигури поток от хора към офис сградата, допълни още Ганев.


По думите на Геновева Борисова пропърти мениджмънтът е от изключително значение за големите офис сгради, бизнес центрове и молове. Професионалното управление на големите проекти е задължително, допълни и Добромир Ганев. Според него е най-добре управляващо дружество да се наеме още в първия етап от изграждането на бизнес сградата. По този начин могат да бъдат взети решения за използване на определени модерни технологии, осигуряващи например ефективна топлоизолация. В по-късен етап подобни решения могат да доведат до ограничаване на разходите на цялата сграда, уточни Ганев.


Ефекти и трудности


Професионалният пропърти мениджър може да помогне още при строежа на една сграда, като има предвид предназначението, посочи и Геновева Борисова. Бизнес имотът трябва да е с представителна визия, практичен за употреба, лесен за поддръжка, удобен и ефективен. По думите й от голямо значение в управлението на сградата е успешната комуникация на мениджъра с наемателите и подизпълнителите, както и организацията и подбора на персонал. "Изграждането на положителен имидж и генериране на допълнителни приходи са крайните цели", уточни Борисова.


По думите й в офис сградите и бизнес центровете се преплитат интереси на много страни. Често възникват конфликти, които засягат бизнеса на отделните участници в този процес. Решаването на проблемите е част от успешния пропърти мениджмънт, посочи Борисова.


Според нея възниква и друга група проблеми, свързани с поддръжката и особеностите на имота. Всички наематели имат различни изисквания към техническото ниво на сградата и съответно към системите й. Те имат специфични желания и потребности, свързани с оборудването, което им е необходимо, уточни Геновева Борисова.


Къде сме ние


"Много от потенциалните наематели в бизнес сгради искат да знаят кое е управляващото дружество на имота", посочи Добромир Ганев. За тях е важно то да е надеждно, да се радва на положителен имидж и да предлага професионални услуги. За съжаление в България все още липсват достатъчно качествени дружества, които да предлагат пропърти мениджмънт, уточни Ганев.


Според Геновева Борисова пазарът на услуги, свързан с управление на недвижими имоти, в България все още се намира в началната си фаза. Голям е делът на инвеститорите, които не се доверяват на професионализма на пропърти мениджъри, защото не осъзнават голямата необходимост от тях, посочи тя. Прогнозите й сочат, че все повече инвеститори и собственици ще се запознават ползата от професионалното управление. Мениджмънтът на сграда е много специфичен и изисква специализирани познания, уточни специалистът. Чуждите инвеститори отдавна са разбрали, че услугите на пропърти мениджърите излизат по-евтино, по-малко енергоемко и като резултат са изключително ефективни.


По думите на Борисова голяма част от българските компании не са запознати с възможностите на управлението на недвижимите имоти. Все още основният контингент от ползващите пропърти мениджмънт услуги е съставен от чуждестранни инвеститори, уточни още тя.


BMS система за сградно управление


Системата за управление на сгради - Building Management System (BMS), е интелигентна технология, която контролира най-важните параметри, определящи средата в големи помещения. BMS е компютърно регулирана система, която следи и регулира температурата, нивото на въглероден диоксид и влажността в помещенията. Основната функция на системата е да поддържа основните показатели на въздуха в сградата според предварително зададените критерии. Освен това BMS постоянно следи нивата на издишания въглероден диоксид и смесва въздуха от помещенията с външен и по този начин увеличава нивата на кислород и минимализира загубите на топлинна енергия.


Най-често BMS се използва в големи помещения и често е елемент от оборудването на офиси от клас А. В тези бизнес сгради могат да бъдат използвани различни нива на специализация и функционалност на BMS, посочват специалистите. Инвеститорите, които желаят сградите им да са оборудвани с най-модерните системи, често поръчват BMS. Въпреки това от най-голямо значение за наличието на интелигентната система в офиса е големината на сградата. При по-малки площи разходът за подобна технология не е оправдан, смятат пропърти мениджърите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK