Празници на чаровното R

Дните на френската култура във Варна започват с филмова панорама

Седмицата на френското кино във Варна ще бъде открита с филма "Лошите играчи" на Федерик Беленджиян

Седмицата на френското кино във Варна ще бъде открита с филма "Лошите играчи" на Федерик БеленджиянПразници на френската култура започват от петък във Варна. Началото ще бъде сложено с панорама на съвременното френско кино, която включва 10 ленти. Те представят цялото жанрово разнообразие и ще бъдат прожектирани до 1 март безплатно във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ). Филмите са осигурени и подбрани от Министерството на културата на Франция. "Те са предназначени за франкофоните и франкофилите във Варна, тъй като ще бъдат излъчвани на френски език и ще имат субтитри на английски", каза Давид Бинан, представител на Френския културен институт във Варна.


Киноседмица ще се открие с филма "Лошите играчи", разказващ историята на французин от ливански произход, влюбен в китайка. За нея той е готов на всичко и тази му готовност го изправя пред друга действителност, която изправя пред изпитание досегашния му начин на живот. Драмата "Предателство" разказва за войната в Алжир през 1960 г. и опитите на един лейтенант да разбере кои са приятелите му и кои предателите. Наградената със "Сезар" лента "Малкият лейтенант" описва живота на двама полицейски следователи - млад сержант и неговата шефка алкохоличка.


За ролята си Натали Бай е наградена със "Сезар" за най-добра актриса на 2005 г. Затваряйки телефона след едно "До скоро" на своя любовник, героинята на Изилд ле Беко се впуска в едно бягство заради кървава престрелка, в която е замесен приятелят й. "Сатърът" е разказ за безработен експерт по химия, който решава, че най-прекият път за кариерата му е да елиминира (буквално) основните си конкуренти. В програмата са включени и комедиите "Ремонти - знае се кога започват", "Не съм тук, за да бъда обичан" и "Насилие и промени в уравновесена среда". Номинираният за "Сезар" за 2005 г. "Малкият Йерусалим" разказва за живота на еврейската Лаура, която се влюбва неудържимо в свой колега арабин. Лентата на младата френска режисьорка Елеонор Фоше - "Бродеристките", получи наградата на критиката в Кан. Тийнейджърка забременява, но бащата нехае. Страстта й към бродирането се оказва за нея спасение. Заниманието я отвежда в дома на мадам Меликян, която работи в сферата на парижката висша мода.
От Френския културен център във Варна обещаха да организират на 16 март празник на франкофоните. През април пък органистът на Нотр дам дьо Пари Оливие Латри ще свири в зала 1 на ФКЦ. След това на националния празник на Франция - 14 юли, ще бъде прожектиран филмът "Мария Антоанета". Две френски ленти ще се завъртят и на филмовия фестивал "Любовта е лудост" през септември.


Програмата:


23 февруари


18 ч. "ЛОШИТЕ ИГРАЧИ"


20 ч. - "ПРЕДАТЕЛСТВОТО"


24 февруари


16 ч. - "МАЛКИЯТ ЛЕЙТЕНАНТ"


18 ч. - "ДО СКОРО"


20 ч. - "САТЪРЪТ"


25 февруари


16 ч. - "РЕМОНТИ - ЗНАЕ СЕ КОГА ЗАПОЧВАТ"


18 ч. - "НАСИЛИЕ И ПРОМЕНИ В УРАВНОВЕСЕНА СРЕДА" -


20 ч. - "МАЛКИЯТ ЙЕРУСАЛИМ"


26 февруари


16 ч. - "ДО СКОРО"


18 ч. - "НЕ СЪМ ТУК, ЗА ДА БЪДА ОБИЧАН"


20 ч. - "САТЪРЪТ"


27 февруари


16 ч. - "БРОДИРОВАЧКИТЕ"


18 ч. - "МАЛКИЯТ ЛЕЙТЕНАНТ"


20 ч. - "ЛОШИТЕ ИГРАЧИ"


28 февруари


16 ч. - "МАЛКИЯТ ЙЕРУСАЛИМ"


18 ч. - "РЕМОНТИ - ЗНАЕ СЕ КОГА ЗАПОЧВАТ"


20 ч. - "НАСИЛИЕ И ПРОМЕНИ В УРАВНОВЕСЕНА СРЕДА"


1 март


16 ч. - "ПРЕДАТЕЛСТВОТО"


18 ч. - "НЕ СЪМ ТУК, ЗА ДА БЪДА ОБИЧАН"


20 ч. - "БРОДИРОВАЧКИТЕ"

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK