Кутия за докосване

Международен театрален фестивал „Варненско лято"<br>
Пърформанс-инсталацията „Кутията" е представление само за един зрител. В тъмното пространство всеки има своето 15-минутно преживяване, поставяйки ръце в черна кутия с прозрачен екран. Върху него могат да се наблюдават всички движения

Международен театрален фестивал „Варненско лято"
Пърформанс-инсталацията „Кутията" е представление само за един зрител. В тъмното пространство всеки има своето 15-минутно преживяване, поставяйки ръце в черна кутия с прозрачен екран. Върху него могат да се наблюдават всички движенияКаква е разликата в усещанията, ако осъществяваш контакт чрез ръцете си с непознат човек, когото виждаш, и в другия случай - когото не виждаш? И ако цялата ситуация се разиграва в тъмно пространство, но ти предварително знаеш, че всичко е експеримент, на който доброволно ставаш асистент, подтикнат от любопитството си.


Отговор на този въпрос дава норвежкото дуо Хайне Авдал и Педер Хорген, част от артистичната група "Дийпблу" (Deep Blue), участник в 15-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пърформанс-инсталацията, озаглавена "Кутията", се осъществи в продължение на три дни в Музея на куклите. Сценарият: в тъмното пространство публиката се допуска поединично. Вътре всеки има правото на своето 15-минутно преживяване, поставяйки ръцете си в черна кутия с прозрачен екран, върху който наблюдаваш движенията им. Докато изведнъж не ти става ясно, че зад пердето е скрит човек, защото в кутията се появяват още две ръце.


Реакциите, най-автентични първия ден, варираха от страх, през пълно забавление до усещане за еротика. Авторът на идеята Хайне Авдал (танцьор, хореограф и видеоартист) твърди, че в работата си се стреми да изследва как технологиите влияят върху човешкото и какво се променя при съчетанието от двете, в случая чрез визуализация на докосването.


Артистите от Норвегия се радваха на посещаемост и трите дни. Успехът на проекта им, който през юли предстои да видят и в Джакарта, се дължи несъмнено и на още нещо - посетителите винаги се намират в очакването за срещата с неизвестното.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK