Забравеният скулптор

Статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка, скулптурите, които украсяват сградите на БНБ и на градската библиотека в София, на Икономическия университет във Варна, Фонтанът със сирените в Морската градина във Варна - това е малка част от културното наследство, което е оставил скулпторът Кирил Шиваров.


От незаслужената му през социалистическите години забрава го изведе преди три години изкуствоведът Румяна Иванова, която публикува малка книга с богат снимков материал на неговото творчество. Малко преди края на тази година в художествената галерия във Варна бе открита юбилейна изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на скулптора.


"Въпреки че е голямо по обем, богато в многообразието си и щедро завещано на поколенията, творчеството на Кирил Шиваров е потънало в анонимност и голяма част от него се руши. Целта на изложбата е освен отбелязването на годишнината да се привлече вниманието на обществеността върху работата на този талантлив български скулптор", казва Румяна Иванова, куратор на проекта.
Изложбата включва богат документален матариал (фотографии и текстове), които проследяват цялото творчество на скулптора, както и няколко пластики, собственост на художествената галерия и на частни лица.


Кирил Шиваров е роден във Варна през 1887 г. Учил е в Прага и във Виена. Той е първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба. Развива активна творческа и просветна дейност, има много ученици.


Във Варна организира първия курс по скулптура. В началото на ХХ век Кирил Шиваров пренася в България своите новаторски идеи и модернизира българското пластично изкуство. Особено голям е приносът му в осъществяване на синтеза между скулптура и архитектура. Много от украсите на най-красивите стари къщи във Варна са именно негово дело. "За съжалание законите у нас трудно защитават това скулптурно наследство и поради това част от работите на Кирил Шиваров са изгубени заедно с къщите", казва Румяна Иванова. Скулпторът умира през 1938 г. в София, където също оставя завидно количество творби.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK