Цветовете на музиката

Икона на св. Архангел Михаил на Стефка Николова, езотерична галерия „Универсум" - бул. „Мария Луиза" 13, Варна

© Морски Дневник

Икона на св. Архангел Михаил на Стефка Николова, езотерична галерия „Универсум" - бул. „Мария Луиза" 13, ВарнаБроени дни преди Рождество Христово в езотерична галерия "Универсум" (бул. "Мария Луиза" 13) във Варна се откри съвместна изложба иконопис и живопис на художниците Стефка и Марио Николови. Артистичното семейство представя експозиция от над 20 православни икони (реплики) и живописни платна. Тематично те са обединени с името на една от най-красивите и обичани коледни песни "Тиха нощ, свята нощ", написана преди 190 години от композитора Франц Грубер по текст на свещеника Йозеф Мор.


"С тази изложба авторите доказват, че въпреки различните направления, в които работят, симбиозата между традиция и съвременност, каноничност и модерност, е напълно възможна", казва галеристът Кирил Тулийски.


Когато започват подготовката й, авторите решават да предложат на ценителите на изобразителното изкуство един по-неконвенционален поглед, като репликите на православни икони, нарисувани от Стефка Николова, бъдат допълнени от живописни платна, чиито сюжети са вдъхновени от музиката. "Авторите се надяват, че със своите платна ще успеят да открехнат дверите на онези духовни и естетически измерения, които в тихата и свята нощ на Рождество, ще ни изпълнят с красота, благост и нравствена чистота", каза галеристът.


Стефка и Марио Николови завършват Специализираното училище по художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанска област. Освен в областта на иконописта художничката работи и като графичен дизайнер. Нейни творби са притежание на частни колекции в Австрия, България, САЩ и Швейцария. Марио е учил графичен дизайн. От 1992 г. до днес се изявява в областта на дизайна и оформлението на печатни издания. Автор е на две стихосбирки. Има реализирани редица самостоятелни изложби в България и Австрия. Творби на художника са собственост на частни сбирки в Австрия, България, Германия, САЩ и Турция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK