Същества от глина

Работа на Божидар Бончев от серията "Рецикли"

© Елена Владова

Работа на Божидар Бончев от серията "Рецикли"Когато стане дума за керамични произведения, повечето хора си представят традиционните "вещи", такива, каквито могат да се купят и от някой магазин - вази и различни видове съдове. Фантазията на един художник, който е избрал за свое амплоа керамиката, може да роди и много причудливи форми, извън стандартните понятия за този жанр.


Ако сте почитатели на керамиката, не пропускайте изложбата на Божидар Бончев във варненската галерия "Юка". Неговата втора самостоятелна изява в това пространство е и последната изложба, с която галерията изпраща 2008 г.


Колекцията, която показва Божидар Бончев, включва петнадесет творби. Преди две години част от тях са показани и в изложбата му "Същества" в София. Зрителите ще видят серията "Рецикли" - своеобразни керамични натюрморти с елементи от съдове, за които авторът казва: "Работата на художника е свързана със събирателност и колекционерство. Когато в ателието се натрупат прекалено много предмети, те трябва да бъдат рециклирани."
"Намерените в ателието" предмети в този случай са превърнати в оригинални пана, които могат да бъдат окачени на стената. Изложбата включва и няколко глави - странни модернистични лица, които според критика Руен Руенов събуждат спомена за дада и сюрреализма. Третата група от творби са така наречените "Същества" - пластики, окачени на стената, които носят в себе си исторически препратки. "Върху тях работя от преди две години.


Скулптурите на готическите катедрали се виждат едностранно. Това е художественият проблем, който ме вълнуваше и който е решен със съвременни средства. Тези "същества" не носят религиозно съдържание, а са част от моите разсъждения като художник, търсещ смисли и идеи в историята на изкуството", казва Божидар Бончев. "Най-традиционни" в изложбата са няколкото вази и съдове, макар че и те се вписват в цялостното й звучене.


Божидар Бончев е професор в Националната художествена академия, ръководител на специалност "Керамика". Изложбата му в галерия "Юка" може да се види до 9 януари.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK