Приключението дайвинг

Ще стане ли България атрактивна дестинация за подводни атракции

Приключението дайвинг

© Морски ДневникОктомври 1941 г. Разгарът на Втората световна война. Британският кораб "Тисългорм" (Thistlegorm), натоварен с техника за армията, която воюва в Сахара, е бомбардиран и потъва в Червено море с целия си товар. През 50-те години френският изследовател Жак-Ив Кусто го открива и вкарва част от кадрите, които заснема във филма си "В света на мълчанието". Кусто не споделя с никого къде се намира корабът и той остава напълно неизвестен до началото на 90-те години на миналия век. Тогава група водолази случайно го преоткрива и "Тисългорм" се превръща в една от най-големите подводни туристически атракции. "Това е един брилянтно запазен кораб, в чиито трюмове можеш да видиш наредени един до друг мотоциклети, камиони, оръдия...", разказва подводният фотограф Любомир Клисуров. "Напливът е невероятен. По едно и също време там има по няколко корабчета с десетки водолази, които слизат под водата, за да го разгледат. И така ден след ден, уточнява Клисуров.


Къде сме ние


Може ли и България да привлече подводни туристи? "Не е невъзможно. България е непозната дестинация, а интерес към нея има", твърди управителят на "Марина системс" АД Желю Бурилков. По думите му компанията е инвестирала над 8 млн. евро в три дайвинг центъра по българското крайбрежие - в Балчик, Созопол и Несебър. Искаме да превърнем Черноморието ни в познато за гмуркачите място, добавя Бурилков. Освен привличането на гмуркачи компанията има и амбициите да обучи десетките запалени аматьори. Освен нея курсове у нас провеждат още няколко фирми. Всички те са съобразени с изискванията на най-голямата водолазна организация в света Professional Asssociation of Diving Instructors (PADI). Тя има повече от 130 хил. индивидуални членове инструктори и присъства в над 180 страни.
"България може да бъде интересна за гмуркачите дори само с потъналите си кораби. В цял свят те са изключително атрактивни, а по нашето крайбрежие има много следи както от времето на колонизацията на Черно море от древните елини и римляни, така и от древни поселища. Те се намират на дълбочина от около 100-120 м и са датирани отпреди 7 хил. години", смята ст.н.с. от Института по океанология Илия Кръстев.


Суха статистика


"Понастоящем над 10 милиона души по света са редовно практикуващи водолази. Те са от вида "да се разходим под водата, да погледаме рибките с добрия чичко инструктор, за да има какво да разказваме на съседите, като се приберем у дома", уточнява Михаил Заимов - водолаз в асоциацията Black Sea Technical Diving в Созопол, който проучва черноморското ни крайбрежие в опит да опише потъналите кораби. Спoред него в катализатор за популяризирането на дайвинга у нас и сред чуждите гмуркачи може да се превърне потапянето на стари и вече бракувани кораби, танкове или дори статуи. Последният, повече от успешен пример за това е потопеният само преди месеци в морето пред Созопол кораб "Пионер".


На обратната позиция застават представители на туристическия бранш. Дайвингът е по-скоро екзотика и допълнителна екстра към пакетите, които продаваме на туристите, смята представителят на "Алтурс" за България Венцислав Танчев.


Да поговорим за пари


"Имаме много добри и водолази, и други подводни специалисти, имаме и потънали кораби, но ни липсват достатъчно средства, за да проучваме и респективно да популяризираме подобна дейност", добавя Илия Кръстев. И докато Гърция прилага твърде консервативен закон спрямо потенциалните инвеститори в подводен туризъм, като налага ограничения за това кой може да бъде собственик на водолазен център, у нас не е така.


Преди няколко години неколкодневна експедиция на Института по океанология с откривателя на "Титаник" Робърт Балард съвсем случайно откри най-стария потънал кораб в Черно море - дървен, римски съд, датиран от III в. пр.н.е. Така логично се налага заключението, че при целенасочени проучвания и спускания в Черно море могат да се открият много повече находки от известните досега. Сезонът за гмуркане у нас е от април до ноември. Време, достатъчно, за да се замислим как страната ни да стане наистина точка за дайвинг туризъм.

Има условия


Трябват правила

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мдам
  *****
  Неутрално

  Доротея, дайвинг (от англ. diveing) на български означава гмуркане. Порнографско е да използваш в едно изречение водолаз и дайвинг. Или - или. Нали.

 2. 2 Профил на OT MeH
  *****
  Неутрално

  дайвинг !?!?!?!?!?!?!?!
  ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
  ?!?!?!?!?!?!?!?!

 3. 3 Профил на 2R
  2R
  Рейтинг: Неутрално

  жайното е да разбира6 за какжо стажа жапрос

  2R
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK