На тъмно

Проектът за ОУП на Варна залага корупционни бомби със закъснител

На тъмно

© Морски ДневникПроектът за Общ устройствен план (ОУП) на Варна запали искрата на нов скандал. Това стана в началото на двудневните дебати в края на миналата седмица, на които Национален експертен съвет трябваше да утвърди предварителния проект. Представители на строителната камара, на Камарата на инженерите и на Съюза на архитектите обаче не бяха поканени на заседанието. От медиите за него разбраха и общинските съветници на Варна.


И малкото от тях, които присъстваха на заседанието обаче, бяха скандализирани от съществените разлики между окачените по стените чертежи, раздадените карти и схеми и CD с дигиталната версия на ОУП. Съвсем различни бяха материалите в папките на хората от експертния съвет. Кой от всички варианти утвърждават специалистите в него така и не разбраха до края на дебатите. Председателят на заседанието арх. Митьо Видолов, както и ръководителят на авторският колектив арх. Иван Никифоров увериха, че планът търпи развитие с всеки изминал ден и няма нищо обезпокоително в това той да има различни версии. Друго е обаче мнението на архитектите.


Според Калина Павлова, представител на ръководството на Съюза на архитектите във Варна, авторският колектив на ОУП трябва да бъде разследван за престъпната практика, по която прави своите разработки (подробности за описана от Калина Павлова схема за рекет на собствениците на имоти на стр. 2). По думите й е недопустимо хора от екипа, разработващ ОУП на Варна, да се занимават с консултантски услуги и да променят проекта в зависимост от интересите на отделни инвеститори. Думите си тя илюстрира, като показа как в зони, които са земеделски земи, в различните варианти на плана се появяват зелени площи, предвидени за паркове. В частни имоти са маркирани зони за строителството на сгради с обществено предназначение. "Когато собственикът си плати колкото трябва и на когото трябва, неговият терен "се изчиства", а парковете се появяват на друго място в проекта за ОУП на Варна", даде примери Павлова. Тя беше категорична, че Съюзът на архитектите във Варна разполага с достатъчно информация от инвеститори и собственици на имоти, които са станали жертва на изнудване. "Никой от тях обаче не е готов да застане с името си в публичното пространство", каза Павлова. Според нея те могат да бъдат убедени да сътрудничат на правосъдието, ако им бъдат дадени гаранции за тяхната сигурност.
Схемата на проследяване според нея е проста. Трябва само да се разследва дали има суми, превеждани от инвеститори или частни лица по сметките на авторския колектив, работил по ОУП. "После се проследява дали хората зад тези парични преводи имат имоти, засегнати от ОУП, правени ли са за тези имоти индивидуални разработки, довели ли са те до променян в първоначалната концепция за отделна зона, обяснява Калина Павлова. След това остава потърпевшите да бъдат убедени да кажат дали са привеждали сумите доброволно, или са били изнудвани. Съсловните организации обаче засега се колебаят дали да тръгнат по този път.


Отслабеният обществен натиск във Варна поставя под съмнение възможността планът да начертае светли перспективи за развитието на града през следващите десетилетия. Така разработван на тъмно и в отсъствието на какъвто и да било независим контрол, той по-скоро ще се превърне в чудесен наръчник за реализиране на корпоративни и частни интереси.

Криминално


ЗаконноПредисторията


- 13. 06. 1997 г. След проведен конкурс бившият кмет на Варна Христо Кирчев възлага на компанията "Булплан" да изработи ОУП на Варна.


- 16. 06. 1999 г. Висшият експертен съвет приема предварителния проект на "Булплан".


- До 2002 г. кметът Кирил Йорданов прави неколкократни опити да отстрани изпълнителя, като спре финансирането на разработката.


- На 11.02. 2002 г. общинският съвет гласува решение, с което определя ОУП като основен приоритет на общината.


- През 2002 г. "Холдинг Варна", част от икономическата група ТИМ, стана собственик на Териториална проектантска организация (ТПО).


- На 15.08. 2003 г. община Варна обявява обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на проект за нов ОУП.


- На 11.08. 2005 г. Кирил Йорданов възлага на ТПО - Варна - ЦППБО ООД да разработи нов ОУП. Тогава 86.5 процента от дружеството притежава ТПО, а останалите 13.5 са на физически лица. През август т.г. "Холдинг Варна А" (отново част от структурата на ТИМ) изкупи дяловете им и стана собственик на 100 процента от активите на ТПО - Варна - ЦППБО ООД.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK