Писмо в бутилка

Морската поща съществува не само в преданията. Георги Икономов реално изпраща писма в бутилка. Той е бащата на Нептуновата поща в България.

Писмо в бутилка

© Таня АтанасоваНамирали ли сте някога писмо в бутилка? Аз не, но с подхранена от книги и филми фантазия винаги ми се е искало да открия стъклено шише, в което да има бележка с някаква тайна. И това да стане като в романите - докато се разхождам по брега.


Оказва се, че морска поща съществува не само в разказите за корабокрушения и изгубени съкровища. Има човек, който пуска истински писма в бутилка, и той е българин. Георги Икономов е създателят на Нептуновата поща у нас. Неговото име е вписано в книгата "Гинес" под №4212097 от 1997 г. като абсолютен рекордьор по брой на писмата в бутилка, изпратени до неизвестен получател.


Монета и парче станиол
По професия Икономов е лекар. Страстта му към нестандартната комуникация чрез плаващи шишета го накарала да стане корабен доктор. Така, мислел си той, ще може да пуска писмата си в най-различни точки на света. А те винаги съдържали сходни послания: призиви за мир и толерантност между народите, търпимост в религията, зов за опазване на чистотата на планетата. Всяка пратка притежава няколко основни елемента: текстът трябва да е написан на език, съответстващ на региона, в който е пусната бутилката, а върху листа се залепва и истинска пощенска марка от съответната страна. Бутилката трябва да е стъклена. Малка станиолова лентичка, която да проблясва на слънцето, и монета от съответната страна, която по-лесно да докаже произхода и пътя на "стъкленото писмо", също задължително трябва да присъстват вътре. Шишето пък непременно да е запечатано здраво с епоксидна смола.


Тези стандарти не са измислени просто така. Те са част от изискванията на „Световната Нептунова поща" - организация, обединяваща хора с необичайното хоби. Понякога към бутилката се прикрепва с шнур и пластмасов съд, който да служи като шамандура. Някои от писмата представляват истинско произведение на изкуството - красиво изрисувани и украсени по оригинален начин, те определено предизвикват приятни емоции за откривателя им и остават спомен за цял живот."Децата на капитан Грант"Д-р Икономов пуснал бутилка за пръв още като дете през 1932 г. Един от моментите в романа на Жул Верн "Децата на капитан Грант" - когато героите намират в корема на акула бутилка с писмо, го впечатлил толкова силно, че веднага решил да реализира идеята от фантастичната книга. Тогава с брата си близнак хвърлили във водите на река Струма винено шише, в което сложили бележка. На нея били изписани инициалите им. Запечатали стъкления съд с коркова тапа и... зачакали някой да се обади, че е открил писмото им. Така и не получили отговор, но не се отказали от експеримента и продължили да опитват.


Оттогава досега д-р Икономов е пуснал над 22 хил. бутилки с послания. Заради своята страст обаче лекарят имал неведнъж проблеми от различно естество. Обвинявали го в шпионаж, забранявали му да практикува хобито си и веднъж дори го арестували. Това станало край Сицилия. Причина били блестящите лентички, които слагал в шишетата. Оказало се, че те пречат на локализацията на военните кораби в района.Писма в седемте морета


И до днес приятелите на доктора пътешественик разказват историята как чрез своята поща Георги Икономов помогнал на свой близък да покани на сватбата си непознати гости от чужбина по оригинален начин. Една от разпратените по море покани била открита случайно от гръцко семейство. Южните съседи пристигнали в България за тържеството в указания час.


Д-р Икономов е получавал многократно отговори на своите послания от хора, открили писмата в бутилка. Румънски моряци му писали, че са открили бутилка, хвърлена от него в Дунав. Единадесетгодишният ученик Пиер Глуер му сигнализирал, че е намерил шише с писмо на френския бряг, пуснато във водите на Североизточния Атлантик.


Подобни съобщения са пристигали също от Япония, Канада, САЩ и много други страни. Авторът на любопитната кореспонденция грижливо пази всеки отговор и си води точна статистика къде, кога и от кого са открити плаващите бутилки. "Вярвам, че посланията ми помагат на хората да станат по-добри и да обърнат по-голямо внимание на общочовешките ценности", казва лекарят.


Нептунова поща д-р Икономов е пускал от борда на траулерите "Физалия", "Офелия" и "Пингвин", танкера "Камчия", пасажерския кораб "Латвия", кораба "Маршал Кошевой" в различни точки по света. По крайбрежието на Куба може би още плават някои от шишетата с бележки, които е хвърлил от борда на катера L-123-5 преди няколко десетилетия. По Дунав също са пътешествали много от неговите мирни послания, от които е получил отговори от развълнувани откриватели.Розовите делфини


През 1997 г. Икономов и дъщеря му Анета се включват в мащабна кампания за спасяването на розовия делфин по поречието на Амазонка и Ориноко. Научавайки от Анета, че в Колумбия, където тя е университетски преподавател по история, се обмисля как да бъдат приобщени повече хора към каузата за опазване на редките водни бозайници, Икономов решава да се включи лично, отново използвайки Нептуновата поща. За да помогне на застрашените от изчезване делфини, той пуснал собственоръчно 777 бутилки с писма на испански, съдържащи призиви за защита.


По време на експедицията си тогава той посещава седем южноамерикански страни, среща се с различни индиански племена и се връща в България с лице, изрисувано с разноцветни растителни бои. "Разкрасяването" той получил в знак на приятелство на тамошен ритуал, с който местните хора му демонстрирали своята добронамереност. Оказало се, че шарките не могат да бъдат измити и били нужни месеци, през които д-р Икономов се разхождал дегизиран с екзотичните символи на дружбата.Историята на писмата


Бележки, запечатани в амфори, са пускали още древните гърци преди повече от две хилядолетия. В архивите има запазени данни за изследовател, който хвърлил в морето край Гибралтар няколко глинени съда, в които поставил хартия с текст. Един от тях бил открит край остров Сицилия и така било доказано, че водите на Средиземно море идват от Атлантика.


Послания в амфори са били използвани също от изхвърлени на необитаеми острови корабокрушенци след потъване на кораба им. Така те търсели връзка със света и се надявали преминаващ съд или хора на брега да открият зова за помощ.


В историята на мореплаването има описани множество случаи, в които Нептуновата поща е давала ценни данни за кораби, претърпели катастрофа, и за съдбата на техните екипажи. Чрез нея летописците са получавали понякога единствената информация за различни нещастия сред морето.


Нептуновата поща е била използвана също и с користна цел. В световната съдебна практика са описани не един и два случая, когато фалшиво, уж намерено в бутилка, писмо е представено като доказателство за кончината на изчезнали моряци, за да се вземат пари от застраховка или от разпродадено имуществото на безследно изчезналите.


Плаващите послания в шишета са били използвани и за шпионски цели. Това принудило английската кралица Елизабет I да предприеме строги мерки и през 1560 г. да учреди длъжността "кралски отварач на бутилки", която съществувала два века и половина.


Интерес към Нептуновата поща проявяват и така наречените морски иманяри, които не са престанали да вярват, че точно в тях ще открият данни за скрити съкровища и изгубени градове, пълни със скъпоценности.


Френският пътешественик Лагеньор пък използвал нестандартните съобщения за изучаване на морските течения. През 1763 г. той хвърлил 14 бутилки с бележки вътре, отбелязвайки на карта точното местонахождение на кораба си в момента, когато ги пуска във водата. Според това къде морето е изхвърлило бутилките той се опитал да направи извод за посоките на теченията. 191 години по-късно Английският национален институт по океанография използва подобен метод, за да изследва замърсяването с нефтени отпадъци по бреговете на Британските острови.


През 1924 г. Нептуновата поща помага на английски биолози да разяснят подробности около миграцията на калкана, когато хвърли хайвера си. Методът е заимстван от Канадското риболовно изследователско управление, което го прилага през 1956 г. при изучаване предвижването на морските обитатели.


Нептуновата поща е много популярна в САЩ. Там дори има фирми, които предлагат като услуга изпращането на шегаджийски SOS съобщения по поръчка. Те разпращат покани за щур крайбрежен купон от името на организатора или устройват получаване в подходящ момент на романтично любовно послание от предварително набелязана дама например. От каталог, публикуван в интернет, клиентите могат да изберат формата на бутилката, цвета и съдържанието. Предложенията за последното са безброй - от екзотични плодове и морски сувенири до класическа любовна поезия или смешни еротични фигурки.


На котва


Днес Георги Икономов е пуснал котва у дома - във вилата-кораб в столичния квартал Симеоново. Къщата му е украсена с множество морски сувенири и оригинални предмети, които пътешественикът е донесъл от различните краища на света. Почетно място е отредено на красива корона от сини пера - дар от шамана на амазонското племе ягуа. Тя е в знак на благодарност, че българинът е излекувал няколко тежко болни жени в селото.


В дома си лекарят авантюрист посреща множество приятели и пази богатата колекция от писма на различни езици, получени от цял свят. Разбира се, в отговор на неговите презокеански послания по вода.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK