Открити пейзажи

Музеят на солта в Поморие е съхранил технологиите на античността

Соленото Поморийско езеро е природен резерват, където гнездят редки птици

© МИРОСЛАВ ЗЛАТЕВ

Соленото Поморийско езеро е природен резерват, където гнездят редки птициКогато пътувате за Поморие, два билборда ви посрещат на входните артерии на града - по пътя от Бургас за Поморие и от Слънчев бряг за Поморие. Там погледът ви за първи път се спира на поканата да посетите новия уникален по рода си Музей на солта. Влязъл вече в самия град, туристът се движи по единствената улица, която го води към центъра. По тази улица го пресреща друга табела, а след нея започват да го водят пътни знаци до самия музей. Още на входа е показан целият проект за създаването на уникалната експозиция, който е финансиран и изпълнен с финансовата помощ на Европейския съюз чрез програма ФАР по два проекта - "Всичко за солта" и "Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм".
Автентичност на 20 дка
Музеят в Поморие е специализиран музей на открито. По конвенцията на ЮНЕСКО тези музеи се наричат още открити пейзажи. Досега в България единственият музей на открито с регистрация беше Етнографският комплекс "Етъра" край Габрово.
В демонстративната част на поморийския музей на открито на площ от около 20 дка са включени истински инсталации. Те представят на живо производствения цикъл. От древността досега той е запазил една и съща технология. Затова и човешката намеса не се е променила като форма, цели, инструментариум и т.н. Посетителите на музея могат на живо да наблюдават различните етапи от добива на сол, да разговарят със соларите и да усетят автентичната атмосфера от миналото.


"Извършена е огромна строителна работа, за да бъде възстановена и показана тази част, която се нарича Музей на открито, и да бъде изградена инфраструктура до нея", обяснява Милчо Скумов - координатор на проекта "Всичко за солта".


Благодарение на солта и лугата в Поморийското езеро тук гнездят много редки птици, за които се полагат специални грижи от природозащитниците и това предизвиква допълнителен интерес към открития обект.
Занаят в наследство
Според историците солниците са съществували още преди основаването на града - около V в. пр.Хр., и този занаят се е предавал по наследство от баща на син поколения наред. Благодарение на този поминък районът бързо се е замогнал. Древният Анхиало е бил ябълката на раздора за останалите черноморски колонии. За него дори е била обявена война между Месемврия (Несебър) и Аполония (Созопол).
Вътрешната част на музейната експозиция също е подновена, има нови експонати и документи с изцяло нова визия, които предизвикват допълнителен интерес.


За да стане факт музеят в Поморие, са направени и серия от научни изследвания. В Националната библиотека, Държавния архив, Националната филмотека и други научни центрове специалистите са открили много материали, които са послужили за основа на експозицията. Най-старите съхранени документи са от времето на Османо-турската империя - 1498 г. Преводът на специалистите дава списък на старите солари в Анхиало с характерния за този период стил на писане и изразяване.


"Открихме в БАН фотоархива на Карел Шкорпил и изключително интересен документ. Това е скица с чертежи и конструкции на укрепителните съоръжения на поморийските солници", разказа още Скумов.


Сбирката на музея разполага и с много филмов материал - има филми от една минута и такива с времетраене от час и половина. Организаторите смятат да направят кинопанорама за поморийци и гостите на града, която да афишират в центъра на Поморие през лятото.


Популярността


На базата на направените изследвания и събрания материал първо е разработена рекламната концепция и стратегията за работа на Музея на солта. Освен рекламата по местни медии организаторите са заложили и на участие в специализираните туристически борси в Бургас и Варна, международните борси в Берлин и Москва. Резултатите сочат, че показаните на няколко езика материали са били приети много добре от туроператорите.


В плановете на някои туроператори Музеят на солта е в общ туристически маршрут с Куполната гробница край Поморие. От Албена пристигат австрийски групи туристи, които посещават само тези два обекта и ги намират за нестандартни и различни от останалото, което се предлага на туристическия пазар.


Куполната гробница, която е единственият по рода си паметник в Европа, е запазена в много добър вид. Тя е датирана от римската епоха, но е тракийска, което означава, че в Анхиало - тогава център на административна територия в провинция Тракия, са живели много тракийски аристократи. Това е тяхна привилегия и една подобна гробница не може да принадлежи на обикновени хора, обяснява директорката на Регионален музей - Бургас, н.с. Цоня Дражева.


Планове без срок


Дали ще има други музеи на открито, зависи от възможностите за създаването им. Да се създаде музей на открито, означава не само да има паметници, а и изградена структура, информационно звено, щат, достъп на туристи, експозиционна част, регистриран фонд, възможности за самофинансиране.


Въпреки това Несебър не е музей на открито, както смятат някои. Той е град-паметник от световно значение под защитата на ЮНЕСКО. В него има един музей - археологическият. Останалите паметници - църквите и крепостните стени, са структури, които нямат музейна характеристика.


Идеята за морски музей в Бургас все още е илюзия. Поне засега няма такова желание от страна на общината в Бургас. Някой частник, ако реши някога, че е в приоритетите му, може да го направи, коментира Дражева.


Планове имаше и за превръщането на остров Света Анастасия в музей на открито. Реализирането на такъв проект също иска партньори и инвестиции, които обаче никой не търси. На този етап инвестициите в община Бургас са насочени към безразборното строителство и усвояване на възможните терени, недоволстват музейните работници.


В Приморско се говори за археологически резерват около един изключително интересен раннохристиянски паметник на траките - Беглик Таш. "Всичко това е на общинска територия и се иска много воля от страна на общината, за да го реализира до край", коментира Цоня Дражева.


В Созопол е реализиран проект за изграждането на крепостната стена по програмата на ЕС "Културен туризъм". Проектът има социални елементи - максимален достъп на хора с неравностойно положение. Подобен проект за достъп на инвалиди в България е реализиран само в скалните манастири край русенското село Иваново.


Нови проекти в Созопол са входното пространство към старинната част на града, т.е. пресъздаването на портата и тази част от крепостната система, която е затваряла шийката на полуострова - тези проекти вероятно ще се реализират от фондация "Созопол" заедно с местната община чрез европейски програми.


Поморийското езеро е защитена местност с естествено солена луга и обитание на редки растения и животни. Тук се срещат над 240 вида птици, пет от които са световно застрашени - малък корморан, къдроглав пеликан, тънкоклюн свирец, тънкоопашата потопница и ливаден дърдавец. Езерото е включено в списъка на влажните зони с международно значение.


В границите на защитената местност се забранява строителство, унищожаване на блатната местност и опожаряване на тръстиката, замърсяване на водите на езерото от ловуване, безпокоене на птиците, влизане на хора и паша на домашни животни в периода от 1 май до 30 юли.


"Зелени Балкани" работи по опазване на птичето богатство в Поморийското езеро. Проведени са девет международни консервационни бригади с участието на много членове на "Зелени Балкани" и британския тръст "Доброволци за консервация". За редките видове птици са построени изкуствени острови, благодарение на които гнездовите колони и гривестите рибарки са спасени от изчезване. Числеността на гнездящите птици от 6 двойки през 1996 г.е нараснала на 450 гнездящи двойки през 2002 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK