На гости в шоколадовата фабрика

 Собственикът Йозеф Цотер.

© zotter.at

 Собственикът Йозеф Цотер.



Какъв вкус имат току  що опечените шоколадови зърна или шоколадът със сирене? Това човек може да открие, ако стане един от двестате хиляди посетители на фабриката "Цотер" в австрийската провинция Щирия, на около 60 км от Грац.


Тук може да се проследи целият процес на производство на шоколада – от изпичането на зърната до крайния продукт със спирки за дегустация по пътя. Тук се произвеждат над триста вида шоколад - с тиквени семки, кестени, босилек и дори картофена водка.


Туристите дегустират.

© zotter.at

Туристите дегустират.


Не е нужно обаче посетителят да се ограничава с готовите рецепти. Във фабриката всеки  може да прояви изобретателността си и сам да смеси любимите си съставки в "машината за шоколадови желания".




В случай, че някой от туристите получи угризения от преяждане, може да се успокои с мисълта, че шоколадът е био и произведен по правилата на социалната отговорност. Производителят Йозеф Цотер купува какаото директно от производителите в какаовите гори на Латинска Америка - Панама, Коста Рика, Никарагуа, Перу, Боливия, Еквадор, Бразилия и Доминиканската република. Зърната от всяка държава се преработват по особен начин, защото имат различен вкус. Подправките се добавят от цял цвят.


Опаковката на всеки вид шоколад е уникална. Автор е художникът Андреас Гратце, който заявява, че не иска да подценява потребителите с елементарни послания. Затова се опитва да вкара изкуство в продукта. За всяка опаковка решението е негово, няма определен стил, нито е важно мнението на собственика.


 Художникът Андреас Гратце се противопоставя на посредствената реклама. 

© zotter.at

Художникът Андреас Гратце се противопоставя на посредствената реклама. 


Фабриката не е единствената атракция тук. Около нея е създадена цяла "ядлива" животинска градина. Звучи зловещо и донякъде е точно така - под мотото "Гледай храната в очите" посетителите наблюдават животните, които често се озовават и на трапезата им. От тях си похапват и работниците в компанията. Идеята е хората да възстановят връзката си с домашните животни и когато консумират месото им, да го правят с уважение – да не го похабяват или изхвърлят. В ресторантчето на комплекса се предлага дори "небесна супа" – месото в нея е от животни, които вече са "на небето".


Вегетарианците пък могат да посетят другата зоологическа градина, където животните са само за галене, но не и за ядене.
Освен това в комплекса има амфитеатър, голяма пързалка, фонтан и други забавления, най-забележителното от които е селският голф: вместо топка и стик се играе с гумени ботуши, които се хвърлят направо с ръце.


Дневната карта за посещение на целия комплекс за деца от 6 до 10 години е 5.90 евро, за младежи до 17 години струва 8.90 евро, а за възрастни – 11.90 евро. Предлагат се оферти с дегустации, включително и на вино, но с предварителна резервация. Цената им може да стигне и 45 евро.


Всеки месец на сайта на Цотер (zotter.at) се публикува рецепта.


Например:


Шоколадови кнедли:


за тестото:


200 мл. мляко, 50 грама масло, една опаковка ванилова захар, настъргана кора от половин лимон, 60 гр. пшеничен грис, 2 яйца, 100 гр. галета


за пълнежа: 100 грама шоколад за готвене, компанията препоръчва своето производство.


за последния щрих – овалването: 100 гр. масло, 90 гр. галета, 1 с. л. захар, 1 с.л. сусам, сол, пудра захар


За приготвянето на кнедлите се кипват млякото и маслото, добавят се щипка сол, ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Сипва се грисът и се вари до сгъстяване. Сместа се оставя да изстине, след което се добавят яйцата и галетата.


Тестото се разделя на осем равни части.  Всяко парче се разточва във формата на кръг и в средата се поставя едно парче шоколад, от което се оформя топче. Така направените кнедли се варят около 10 мин. в подсолена вода.  


Междувременно се приготвя сместа за овалване като галетата, сусамът и захарта се запържват в маслото до златисто.
След като изсъхнат, кнедлите се овалват в сместа и се сервират, поръсени с пудра захар.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на studentka
    studentka
    Рейтинг: 1027 Весело

    това с ядливата градина само немскоговорящ може да го измисли

  2. 2 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Някоя мацак с шоколад

  3. 3 Профил на forumer
    forumer
    Рейтинг: 571 Неутрално

    И ние си имаме шоколадова фабрика, отидете на гости там

  4. 4 Профил на ЗаНиЗа
    ЗаНиЗа
    Рейтинг: 3140 Весело

    С "машината за шоколадови желания" - да помечтаем за вкусен живот!

    Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
  5. 5 Профил на 17:50
    17:50
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Смятам главната снимка за расистка, обиждаща и неполиткоректна.

  6. 6 Профил на BGman1
    BGman1
    Рейтинг: 1416 Весело

    Ненавиждам шоколада...щото много го обичам...

    الرجل الكبير
  7. 7 Профил на Бил Тамусен
    Бил Тамусен
    Рейтинг: 571 Весело

    Елена Геловсвка, усмихвайте се, нищо че работите за Дневник.

  8. 8 Профил на badboy
    badboy
    Рейтинг: 458 Неутрално

    "Какъв вкус имат току що опечените шоколадови зърна...."
    Хе-хе.Шоколадът не расте по дърветата.
    Изпичат се какаовите зърна,пресоват се до какаова маса и после се прави шоколад..
    Изгубени в превода?

  9. 9 Профил на baizuo
    baizuo
    Рейтинг: 1191 Неутрално

    Обама !!!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  10. 10 Профил на soave
    soave
    Рейтинг: 1191 Неутрално

    и аз искам

    "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
  11. 11 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1528 Любопитно

    Чудя се как така като дете не обичах шоколад, а сега не мога да му се "нарадвам".

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  12. 12 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3597 Неутрално

    Идеята съвсем не е лоша. Толкова сме се откъснали от природата, че не знаем от къде и как идват....доматите например.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  13. 13 Профил на baizuo
    baizuo
    Рейтинг: 1191 Весело

    До коментар [#1] от "studentka":

    Или Дъглас Адамс

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  14. 14 Профил на planetarian
    planetarian
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Авторът е пропуснал да обърне внимание на факта, че сред шоколадите на Цотер се намират и специални "издания", посветени на определена акция. Последната беше посветена на горите в Амазония, благодарение на която бяха засадени около 200 хил. дръвчета, за всяка закупена бройка. Новата опаковка (от снимката в горния материал), е на кампанията "1 шоколад = 1 училищен обяд" в подкрепа на деца бежанци от Мянмар (Бирма).

    Интересното обаче е, че клиентелата на Цотер плаща над 3,2 евро на парче (70 г.) дори за шоколадите без определена кауза.

  15. 15 Профил на planetarian
    planetarian
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Поправка - става въпрос за тропическите гори в Лаос и бройката вече надвишава 202 хил. дръвчета

  16. 16 Профил на DrAvalanche
    DrAvalanche
    Рейтинг: 1181 Неутрално

    Подобно нещо съм виждал в Cailler Швейцария http://www.cailler.ch/en/Chocolaterie/Information.aspx . Преживяването е незабравимо, шоколада фантастичен, магазина предлага безброй изкушения на добри цени.

    Just get on stage AND FOOKING AVE IT
  17. 17 Профил на ifihadagun
    ifihadagun
    Рейтинг: 457 Неутрално

    Собственика дано да не го сложат на някоя опаковка, че изглежда доста притеснително... да не използвам други думи!

  18. 18 Профил на Tademan
    Tademan
    Рейтинг: 855 Весело

    До коментар [#13] от "dgd":

    Да, ама сега сред студентите не е модерно да се четат книги.

  19. 19 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#11] от "mimi_pmi":

    Същото и при мен. Явно с възраста се развращаваме..

  20. 20 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#12:"Храбър"]Идеята съвсем не е лоша. Толкова сме се откъснали от природата, че не знаем от къде и как идват....доматите например. [/quote]
    -------------------------------
    Как „от къде “ ,от супермаркета ,разбира се !

  21. 21 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#19:"Irina"]Същото и при мен. Явно с възраста се развращаваме..[/quote]
    Няма лошо..шоколадът е покана за танц)))

  22. 22 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1528 Весело

    До коментар [#19] от "Irina":

    Така е! И не се оплакваме. Viva The Chocolate Factory!

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  23. 23 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#22] от "mimi_pmi":

    Белгийски шоколад-фондю полят върху ягоди ..ммммммм

  24. 24 Профил на studentka
    studentka
    Рейтинг: 1027 Неутрално

    До коментар [#8] от "badboy":

    ако бяхте прочели текста, щяхте да разберете защо е написано така

  25. 25 Профил на badboy
    badboy
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#24] от "studentka":

    Ах, дано не студувате във ВИХВП Пловдив.

  26. 26 Профил на studentka
    studentka
    Рейтинг: 1027 Неутрално

    До коментар [#25] от "badboy":

    Тук може да се проследи целият процес на производство на шоколада – от изпичането на зърната до крайния продукт със спирки за дегустация по пътя.

    да пишеш злобни коментари е по-лесно, отколкото да прочетеш до втория абзац на статията.

  27. 27 Профил на badboy
    badboy
    Рейтинг: 458 Весело

    "Какъв вкус имат току що опечените шоколадови зърна ....
    Тук може да се проследи целият процес на производство на шоколада – от изпичането на зърната до..."
    Кои зърна, студентке?
    Освен за шоколадови, за други реч не иде в целия мат,рял, камо ли в абзац....

  28. 28 Профил на studentka
    studentka
    Рейтинг: 1027 Неутрално

    До коментар [#27] от "badboy":

    просто се зарадвай на веселата статия и не се заяждай за глупости, бед бой джиниъс





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK