На път към книжарниците, на които не може да се устои

Librería El Ateneo Grand Splendid, Буенос Айрес

© Guillermo Tomoyose, Creative Commons

Librería El Ateneo Grand Splendid, Буенос АйресПърво се появи "Амазон", после и електронните четци. И като резултат все по-често малки книжарнички по целия свят губят клиенти и затварят. И как иначе - много по-лесно е да не напускаш канапето вкъщи и само с едно натискане на клавиша да си поръчаш доставка на нова книга.


Как при това положение все още има книжарници, които привличат клиенти? Решението се оказва съвсем просто - някои от тях са толкова красиви, уютни и забележителни, че дори и неизкушените от литературата не успяват да им устоят. По този повод мрежата за обмяна на културна информация Flavorpill изготви списък на най-красивите места с книги, които са истински атракции за туристите.


Освен това, смятат експертите, значението на книжарниците не може да бъде принизявано до това на обикновен търговски обект, защото те са място за общуване, за търсене и откриване и едновременно с това са истински монументи на литературата.
Selexyz Bookstore, Маастрихт

© J Luoh, Creative Commons

Selexyz Bookstore, Маастрихт


В списъка на Flavorpill първо място заема Селексиз в Маастрихт, Нидерландия. Мястото всъщност е доминиканска църква, възродена от архитектите Меркс и Хирод.


Съвсем различен вид има поставената на втора позиция Bookabar в Рим. Противно на очакванията, че най-забележителните места в италианската столица обикновено носят духа и архитектурата на древността, тази книжарница всъщност е в съвсем модерен и изчистен от орнаменти стил. Освен това там се предлага испанска литература, но могат да се намерят и издания на английски, главно за изкуство. Bookabar се намира в един от най-големите изложбени центрове в Рим, където има и кино, голяма зала за мултимедийни презентации и форум. Освен това там има и кафене, което го превръща в истински притегателен център за четящи хора, които обичат да обсъдят прочетеното и да потърсят допълнителна информация в приятна компания.


Друго едновременно модерно и традиционно място за книги е намиращата се в Братислава книжарница Plural, която заема третата позиция в престижната класация. Там могат да се видят класическите етажерки, препълнени с книги, които са разположени от двете страни на огромно стъпаловидно пространство, което хем отделя четящите на различни нива, хем им служи за сядане.


Livraria Lello, Порто

© Creative Commons

Livraria Lello, Порто


Четвърто място е отредено за изящната и неповторима Livraria Lello в португалския град Порто. Неслучайно посетителите й я оприличават на "стълба към небесата" - тя е в неоготически стил и е построена през 1906 г. Книжарницата е не просто място за продажба на книги, но също и за публично четене, миниконцерти, дискусионни клубове и др. Естествено има и кафене, където литературната раздумка да е съвсем пълноценна.


Двете нива на тази забележителна сграда са свързани не чрез обикновени стълби, а чрез каскади от нива и стъпала, които могат да бъдат използвани за сядане или събиране на малки групи за дискусии. А всички нови издания и бестселъри са разположени на подвижни щандове, които сменят мястото си според събитията, които се провеждат там.


Cook & Book, Брюксел

© Bruxelles5, Creative Commons

Cook & Book, Брюксел


Брюксел е градът, в което се намира книжарница номер 5 в забележителната класация. Отличеното място в белгийската столица се нарича Cook & Book. Както показва името му там може да се намерят не само книги, но също и вкусен обяд, вечеря, напитка или просто десерт, с който четенето да се превърне в наистина вкусно преживяване. Освен това всеки посетител може да избере в каква атмосфера да се потопи, преди да посегне към четивото си. Това е и причината книжарницата често да се използва за срещи, бира по приятелски или кратки бизнес разговори.


Bookworm, Пекин

© Stephanrwalii, Creative Commons

Bookworm, Пекин


Истинските книжни червеи в Пекин пък могат да бъдат открити в англоезичната книжарница Bookworm. Според официалното представяне на магазина там могат да се намерят над 16 000 заглавия, които са гарнирани с вкусна храна и спонтанни музикални изпълнения.


Librería El Ateneo Grand Splendid, Буенос Айрес

© Guillermo Tomoyose, Creative Commons

Librería El Ateneo Grand Splendid, Буенос Айрес


В Буенос Айрес, Аржентина се намира друго забележително място, изпълнено с уханието на книги - Librería El Ateneo Grand Splendid. Тази книжарница, която всъщност е била кино-театър, минава за една от най-забележителните в цяла Южна Америка. Мястото е създадено от Макс Глюксман през 1919 г. и отваря като театър. По-късно се превръща в кино, от там излъчва и радио и освен това е седалище на звукозаписна компания. В днешни дни сградата се използва само като книжарница, но величествената театрална атмосферата не я напуснала - даже напротив тъкмо това привлича там хиляди туристи от цял свят.


Китай заема още едно място в десетката на най-привлекателните книжни места в света с Poplar Kid’s Republic, която отново се намира в Пекин. Създателите на мястото обясняват, че са посветили работата си специално на илюстрованите книги.


За ценителите на дизайна и книгите е Livraria da Villa в Сао Пауло, Бразилия, която е буквално препърнена с книги от пода до тавана.


Последното, десето място в класацията заема Cafebreria El Pendulo в Мексико сити, Мексико. Със сигурност този магазин за книги ще бъде оценен от любителите на зеленината и добрата храна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK