По стъпките на принц Уилям към Фолклендите

Във времето на битката за островитеПътят ни днес тръгва в посоката на една съвременна война. Преди 30 години Аржентина и Великобритания стигат до въоръжен конфликт за собствеността върху Фолклендските, или както ги наричат в техните си географски ширини, островите Малвина. Всичко това сигурно има връзка с факта, че има спорове и кой е открил островите през 16 век - испанци, португалци или британци. 


Днес местното население е поданик на короната и плаща с паунди, въпреки че Аржентина още не се е отказала от претенциите си и наскоро върна британски круизен кораб от пътешествие.


Спорните острови основно се делят на Източни и Западни Фокленди и съзвездие от 700 по-малки парчета суша.
Самолетите кацат в столицата Стенли (източния остров), или по-точно във военен комплекс на около 37 мили от града. Наскоро от шестмесечна мисия оттам се върна и принц Уилям, чието присъствие аржентинските власти определиха като "провокация". 


Запазена марка на столицата Стенли са разноцветните метални покриви на къщите

© Associated Press

Запазена марка на столицата Стенли са разноцветните метални покриви на къщите


Как се стига до това вълнуващо не заради военните спорове място ли? Всяка събота има полети дотам от Сантияго и Пунта Аренас. LAN – това е и превозвачът, който има договори с европейските авиокомпании за достигането до островите. Билетът от Лондон излиза около 700 паунда, като трябва да се знае, че това е най-евтиното пътуване. За сравнение - от аржентинската столица Буенос Айрес, която е наблизо, се стига до Фолклендите за близо 800 паунда. 


Стенли

© Associated Press

Стенли


Пътуването дотам може всеки да си организира, но трябва доста предварителна подготовка - като се започне с проверка на условията за влизане и излизане от територията и се стигне и до последната резервация, която трябва предварително да е направена.


На гражданите на ЕС се дава входящо разрешително за пребиваване от 4 седмици срещу представен паспорт. Местната валута е фоклендски паунд, обвързан с британската лира стерлинг, но с местен хартиен аналог и монети.


Eто как изглеждат пет фолклендски паунда

© Associated Press

Eто как изглеждат пет фолклендски паунда


Важно е и пътуващите в тази посока да са установили в аванс дали мястото, което е избрано за нощувка, е достижимо, и то на датата, която е избрана. Доколкото местният транспорт не е с честотата на градските линии, Западните Фолкленди както и по-отдалечените места изискват вътрешен полет, така че може да се наложи една нощувка на източния остров.


От летището до града може да се пътува само с автобус на местна компания или с предварително уредено такси. Резервацията за автобуса също е задължителна. Може да се наеме и кола и да се пътува самостоятелно. Пак предварително трябва да се уреди. 


Най-лесният и атрактивен начин да се пътува между островите е с държавния въздушен превозвач. Това се препоръчва, защото е и единственият начин да се стигне до някои от островите освен по вода, разбира се. Но всяко от по-малките парчета земя си има свои особености и забележителности, които го правят да си заслужава да бъде посетено.


Пасажерите на круизите по тази дестинация могат да се насладят от разстояние на местните обитатели

© Associated Press

Пасажерите на круизите по тази дестинация могат да се насладят от разстояние на местните обитатели


Тук е раят за фотографите. Заради гледките и не само. 


Невероятно богатство от диви животни, девствена природа и невероятна липса на ... хора. Това обяснява защо в голяма степен островите са едно от малкото "недокоснати" диви места в днешно време.


 

© AP, Associated Press


Максималната температура през лятото в Стенли е 24 градуса, а през зимата пада най-ниско до минус 5. 


Жителите тук са 2200 в три квартала на столицата и 600 пръснати по другите острови, само 15 които са обитавани. 


Има ли какво да се добави

© Associated Press

Има ли какво да се добави


За посетителите, които идват тук за пръв път, е важно да се каже, че има код, който се очаква да се спазва. Той включва препоръки като тази да не се отдалечавате от съществуващите пътеки, през тази да не се хвърлят боклуци сред природата и се стигне до това, ако заварим една врата отворена или затворена, да я оставим както сме я видели. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK