Фотогалерия: Топ десет на жилищните сгради в София

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  Една-две сгради са подбрани добре, но повечето са скръб. Верно е, че покрай експлозията на мутробарока в София хубавите сгради остават все по-малко, но можеше и повече да се постараете.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Виктор Янулов
  Виктор Янулов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това ако са "Топ 10" съм готов да си хвърля дипломата....

  Аз знам, че нищо не знам!!!
 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1097 Весело

  Абе вие шегувате ли се, или аз не разбирам нищо от архитектура..?
  Надявам се да е второто. Но лошата новина е, че даже и да е супер хит като архитектура повечето сгради са супер грозни като естетика.
  Ма какво ли разбирам аз и от естетика...

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Ако това е топ 10 на жилищните блокове в София, то къде е моят е блок???

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  Не знам за естетиката но рестипутите настроиха къщички на самия тротоар, виж картинка 21, в пълен разрез с традициите на Квартал Изток.... накъде ще сее разширява един ден ул. "Атанас Далчев"? вероятно на никъде заради "плъзгащият се бетон".....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Не знам дали това са красоти в строителството, за мен са грозни красоти.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От ретро-архитектурата най-добри попадения са буржоазните сгради, а от времето на соц-а най-симпатични и приятни са триетажните кооперации. Според мен. От новите проекти, единични са добрите попадения - като форми, обеми и цветове.

 8. 8 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 581 Весело

  Това сигурно е някакъв вид първоаприлска шегувка?

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":

  "Реститутите са" - не се хващай на това активно мероприятие. Вече се разбра, че застройката на Южния парк не е върху реституирани терени. Няколко дворчета са били само извинението, за да може Софийски имоти и военните да прехвърлят чисто държавни имоти с размер на цели квартали на строители. Разбира се, всичко това се развива по линия на бившата ДС. Иначе си прав - кооперацията на сн. 21 е срещу р-т Модерато. Тротоарът е заграбен със серия трикове - "ъглов парцел", строителна линия се давала за голата колона - оттам насетне мазилки, изолации, еталбондове, рекламни пана - всичко подяжда 30-40 сантиметра от тротоара.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 10. 10 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Интересна класация! Пропуснали сте (или не сте имали време) за 2-3. Например кооперациите от двете страни на гробницата на Батенберг.

  Впрочем, когато преди 4-5 години си търсех жилище видях колко по-смислено понякога е разпределението на стаите в т. нар. соц. кооперации (по-добрите, разбира се), отколкото в доста от новите.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 11. 11 Профил на Santa Claus
  Santa Claus
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Грозотии..

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Като цяло днешната българска архитектурна гилдия здраво го е "надървила" на тротоара. Сън не я хваща, докато не намери начин да "усвои" този излишен елемент от градската инфраструктура. То не бяха споменатите по-горе трикове, то не са балкончета, в които не само си задираш чадъра, ами и навлизат в габарита на асфалтовото платно - чак ги удрят камионите

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  "...да се тръгне оттам, докъдето бяхме стигнали. А не пак отначало..." - това е най-важното, но май приемственост всяка забравете.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "борко":

  Това е куриозно наистина, ала е факт. При много от новите сгради повече се строи заради квадратния метър (и неговата цена), а не заради удобството на потенциалните обитатели.

 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  Явно се счита, че тротоарът е за бедните и неуспелите граждани, които ходят пеш, богатите се возят в коли, които паркират направо пред входа и ширината му или пък отсъствието му не ги интересува.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 16 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Браво Дневник! Това, че форумците не са на едно мнение не е най-важното. По-важно е да започнем отнякъде да обсъждаме в какви структури и как искаме да живеем. Както и какво искаме да виждаме по улиците си.
  Архитектурата далеч не е само оценяване на фасадна естетика, но ако трябва да я оценим, тези примери са по-добри и адекватни за времето си от около 85% от всички жилищни сгради построени след 1990.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 17. 17 Профил на София
  София
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От изброените сгради само тази на Гендович и модерната на ул. Ат. Далчев ми харесват. Има други много красиви сгради в София.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dehumanizer":

  И това вероятно се взима предвид, при положение, че столицата си остава неуютна за велопридвижване, а на пиедестал е поставен автомобила.

 19. 19 Профил на Виктор Янулов
  Виктор Янулов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "борко":

  Колкото и да се плюят панелните блокове, те са много по-функционални, поради факта че те са изпита от годините. Няма "цедене" на квадрати и тем подобни способи за да може стоителя да продаде нишичката която за нищо не става по 1000 евро квадрата.... Жалко, че преди София е била един от най-красивите европейски градове.

  Аз знам, че нищо не знам!!!
 20. 20 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Наистина, с изключение на 2-3 сгради, останалите са сякаш предложени от Кръжец WTF

 21. 21 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Дневник, ако сте искали да се пошегувате с тази статия - не ви се получава. С изключение на къщата на Гендович, за мен лично останалото не струва. Има толкова по - интересни и знакови жилищни постройки в София, а вие снимате панели и монолити...

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 22. 22 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#18:"Читател"]а на пиедестал е поставен автомобила. [/quote]

  Тц - на пиедестал е поставено... бездомното куче

 23. 23 Профил на suzi1946
  suzi1946
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За съжаление не видях някъде в класацията сградата на М-во на земеделието. За мене това е една красива сграда, която е прилично запазена. Има още много красиви сгради, които за жалост са занемарени. И други нарочно разрушени, за да се построи на тяхно място грозни съврем. бетоно-стъклени клетки. Защо по света се грижат за старите сгради, а ние без мисъл ги рушиме

 24. 24 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#2] от "Виктор Янулов":

  Точно това мислех да напиша Има много други красиви сгради в София. Наптимер тази на ъгъла на "Славянска" и "6-ти септември". Жалко, че са доста занемарени, а и загрозени - най-често с неподходящо монтирани климатици.

  Жизнь или Life - избор има.
 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Къщата на Гендович - изглежда добре при днешната разруха, но вътре не е твърде уютна!

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#18] от "Читател":

  Най-жалката гледка с тротоарните изпълнения може да се види между площада в Драгалевци и долната станция лифта "Бай Кръстю". Като правеха дуварите на вилите в тази отсечка, съм виждал извадените павета не от тротоара, а от самия път. Отделно, в дворовете гараж не е оставен, а се паркира пред къщата. Така рейсът към лифта се разминава в едно платно с целия трафик, като понякога се връща на заден ход по 100 метра. Клишето казваше, че столицата ни не била на река, но пък си имала планина. Към ден днешен планината е отцепена от града с бетон и малоумия

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 27. 27 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Явно фотографа го е мързяло да се поразходи и е щракнал първото, което е видял на Витошка . Резултатът- поредния бисер на Дневник.

  пу Тин - големият победител на наградите Дарвин
 28. 28 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  не присъства нито една от кооперациите със сталинистки барок, които са внушителни - има няколко на Дондуков, в близост до МС. Жалко само, че не са добри за живеене - кутийки са.

  low riders team
 29. 29 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#26] от "cinik":

  това са Драгалевските скотове, които застроиха нивите и дворовете си и си купиха веднага по един форд, защото не знаеха, че има и други марки

  low riders team
 30. 30 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Некъв недомислен репортаж е това.... Има далеч по интересни и красиви сгради в центъра, а някои от тях дори вече са в добро състояние.
  И това с блоковете на ЦК по Велико Търново ........

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Топ 10 на какво? Видно е, че под някои от сградите е опасно да се преминава.....

 32. 32 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Онзиден минах случайно покрай сградата с плъзгащите се бетони в Изток, от последната снимка - наистина е великолепна.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 33. 33 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това подигравка ли е! Какви са тези сгради,има къде по хубави!Или това е класация за най-опасни сгради,под които трябва да се внимава когато се минава!

 34. 34 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#23] от "suzi1946":

  В заглавието си пише, че става въпрос за жилищни сгради, така че министерството на Земеделието, колкото и да е красива просто не влиза в тази графа.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 35. 35 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  С изключение на няколко предвоенни сгради, всичко останало е тъжна картинка. Това просто не е архитектура. Дори и "експериментална". Това са грозотии в пълна хармония с липсващият ни вкус, ужасната ни естетика и пълната ни балканщина. Плюс- ужасно неподдържано, мръсно, неуредено. Жалко, с една дума.

  Събудете се бе хора. Обиколете по чужбина. Огледайте се, пък тогава пишете. Отидете в Амстердам, Осло, Стокхолм, Париж, Рим... . Вижте какво е "архитектура", пък макар и "необичайна".
  Придобийте вкус.

 36. 36 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В София има все още красиви сгради, строено между началото на 2О век и войната. Тези постройки създават атмосферата на един град. За съжаление унас всичко старо (с малки изключения) се руши и на негово място се строят ужасни сгради: или бездушни офиси от бетон и стъкло или мутробарок.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 37. 37 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 581 Весело

  Български архитекти и специалисти, не си хабете времето в България. Очакваме Ви в чужбина. Колкото по-скоро толкова по-добре и за Вас и нас българите от другата България.

 38. 38 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  Тия кашони наречени "жилищни сгради" ги включете в Топ 10 най хубав КАШОН за боза, вино, кисело мляко и т.н.
  Интересно при едно земетресение от 7 по Рихтер ще останат цели да стърчат само сгради строени преди 9.09.1944г.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 39. 39 Профил на stan_da_man
  stan_da_man
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Грозно, по-грозно, Софийска архитектура! Така се степенува за мен.

 40. 40 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Гендович и тази с плъзгащите се бетонови блокчета са интересни останалото е леш. Кой ги е нарекъл "архитекти" тези които са ги събирали т.н. сгради и то в топ 10 нямам представа, но е достатъчно човек да си направи извода какво е нивото в София като архитектура.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 41. 41 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Определилите тези сгради за топ 10, май не са се разхождали по София

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Интересно, човек винаги има какво да научи, тази нова кооперация в кв. Изток с плъзга6тите се бетонни елементи ме впечатли, не съм я виждал.
  Относно подбора - може да се спори; но си мисля че първата кооперация в София, строена 20-те години на ул. Московска, определено заслужава да попадне в класацията...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вие кви тъпи бъзици си правите. Сграда номер едно е грозна и занемарена по едно и също време. Ако се поизмаже може и да заприлича на красива панелка!

 44. 44 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Струва ми се, че авторите на класацията я бяха дефинирали по различен начин, не сгради които всеки гост на столицата "трябвало да види". По-скоро беше нещо от сорта - сгради, които ние архитектите искаме да видим от професионален интерес...

 45. 45 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  в софия реализацията е най лесна в България-безработицата е най ниска но този град е един от най грозните и мръсни дори в африка няма толкова воняща и мръсна столица

 46. 46 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 646 Неутрално

  много странна класация )
  снимка н.4 е любимата ми сграда в София.Просто Уникална!!!

 47. 47 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Само сградата на снимки 4 и 5 струва. Другите са просто невзрачни панелки.

 48. 48 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Ако това е шега, неумела и неуместна е. Хубавите сгради в София са много и съвсем други (с изключения). дори и ако е подборка на архитекти заради елементи, показва, че направилите я не познават София, особено истинската стара София. За съжаление, малко останаха хората, които наистина я познават, израстнали са в нея и помнят миналото й преди 1944

 49. 49 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Според тая класация всеки панел е пример за красива архитектура, няма нещо, което да не става .

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 50. 50 Профил на Датско червено говедо
  Датско червено говедо
  Рейтинг: 466 Весело

  Какво крякате не разбирам. Класацията е на WhATA. Написано е кое и защо е избрано. Никъде няма претенции това да е топ 10 във абсолютно всяко отношение.

  Иначе сградите от снимки 8/9, 14 и 19/20 много приличат на жилищни постройки в Дания. С тази разлика, че ако бяха там биха излгеждали доста по-свежи.

  Мууу...
 51. 51 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Явно все още много хора смятат, че целта на архитектурата е да създава красиви сгради и че естетиката е главният критерий за оценяването им. Също така явно много хора си мислят, че тяхното разбиране за естетика е универсално и неуспоримо. Красиви сгради бол, сгради с оригинални и добри концепции кът. Жил. сгради в класацията може и да изглеждат невзрачни, но имат стойност, която други сгради нямат, било то стил, детайли, решения, символичност или каквото и да е. И ако недовоните читатели си направят труда да прочетат текста до снимките, ще видят, че авторите са се аргументирали много добре.

 52. 52 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Единственият проблем на тази галерия е, че претендира да е някаква класация. Може и да е, но за професионалистите. На останалите ни служи като някакъв ориентир по темата. Беше ми много интересна, макар и да не е представителна.

  И още нещо: загледайте се пак в кооперацията на "В.Търново", където живееха Лилови, Такови и пр. Може да бъде в който и да е район на средната класа в Западна Европа, нали? Казвам го заради носталгично настроените.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 53. 53 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Грозно...
  Ако това са топ 10, представям си другите извън класацията какви ще да са...
  Мисля, че София изглежда все по-ужасно,в архитектурен план.

 54. 54 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Странно, че са пропуснати ембелматични сгради като например тази, на входа на докторската градина на ъгъла на ул. Сан Стефано и ул. Велико Търново, както и къщата до нея, където живееше навремето Людмила Живкова. Много хубава сграда има и в кв. Изгрев на ъгъла на улиците Незабравка и Жолио Кюри.

 55. 55 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Тук Дневник са прецакали нещата Блога на WhATA е много интересен, но в конкретния си пост не казват изобщо, че това са топ 10 на София! Показа ли са 10 сгради, в които ще им е много интересно да влезнат, за да разгледат интериори и разпределения, защото са много специфични. Има разлика, нали?

 56. 56 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 524 Неутрално

  авторите не претендират това да е топ 10, това са просто 10 интересни и качествени сгради в София. Състоянието им сега е плачевно на повечето, ако бяха в друга държава щяха да изглеждат като от списание и да ахкате... На мен ми харесва подборът, архитектурата не е само барока и сецесиона, светът не е спрял да се развива 25-та година

 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дано тия всичките обекти ги въведат като топ10 заплахи към съвременния свят в НАТО и да ги бомбардират от орбита с ядрено оръжие.
  Така като поспадне радиацията след 100,000 години поне има някакъв шанс да изглеждат някога добре.
  Това всичкото трябва да бъде бутано.
  Бойко започва с панелките - ще ги бута и ще строи ново. И на тия коптори ще им дойде реда.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 58 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Половината сгради са в класацията ботъм 10 на жилищните сгради. А архитект да изказва мнение по въпроса е все едно нацист да изказва мнение за Холокоста. Трябва всичките, заедно с дюлгерите, да си посипят пепел на главите и да се ИЗВИНЯТ на българските граждани за последните поне 10 години архитектурно малоумие, безхаберие и отчайваща лакомия.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 59. 59 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Като видях заглавието и си помислих, че ще стане дума за първите и красиви кооперационни жилища построени в началото на 20-ти век. Много се разочаровах от тази статия. А, да - само за тази сграда до театъра. Тази на Витошка може и да е била красива, сега не е.

  Сигурен бях, че ще видя нещо за първата кооперация построена в София - Св.София 1927-1929 год. (Лазар Парашкеванов), намираща се зад църквата "Св. София". Или както се е наричала тогава ''жилищна палата'' и която наскоро беше добре обновена, дори входа отвътре.

  Има далеч, ама далеч по-хубави кооперации в София, не знам защо ни се набутват разните лъхащи на соц и развалили вида на не един град по света здания...

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 60. 60 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  Сн № 2/ „ с лентовидни прозорци, акцентни овални балкони и запомнящ се силует.”
  Прибавете и избеляла ,изкъртена и лящеща се мазилка !

  Сн № 3 /”пазаруващите да намерят време и да вдигнат погледа си от витрините, за да я оценят.”............. И евентуално да се предпязят

  Сн № 4 “Домът на Гендович” – да Красота

  Сн № 6 и 7-Пищната растителност освен ,че краси , предполагам че действа и като изолация?

  Сн № 8 –„изглежда невзрачен и едва ли бихте му обърнали специално внимание.”
  Коментара е точен – А защо е в класацията?

  „Според архитектите обаче е супер актуален с тези бетонни кутии за балкони, с фугите и с металните парапети,” -

  „БЕТОННИ КУТИИ ЗА БАЛКОНИ” – Боже, боже какво актуално и переспективно мислене!

  Последно каква е тази класация топ 10???
  Кой мухлясъл социалистически ум я сътвори?

 61. 61 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 466 Весело

  Ужасни грозотии- доповръща ми се направо! Като изключение е Гендович и плъзгащи се бетони на улица "Атанас Далчев".

 62. 62 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До всички, които незнайно защо интерпретират статията по всеки възможно най-плитък и елементарен начин и сипят "компетентни" мнения по адрес на тези млади архитекти, изразили по чудесен начин гледната си точка: жени и мъже специалисти, не смятате ли, че състоянието на един имот, сграда и т.н. зависи единствено от грижите, които полага собственика му за него? Кой живее в тези сгради и как ги поддържа, защото една сграда има жизнен цикъл понякога и над 150 години? Соц, Пост соц, Пре соц и всякакъв друг соц?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 63. 63 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 638 Неутрално

  20-те са години на навлизане на модерното, освен в архитектурата, също в изкуството и в интериора - мебелите. Май сецесион беше термина, ама не съм от бранша да помня.
  Тогава им се струвало красиво, сега с други очи гледаме.

 64. 64 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По моето скромно неархитектско мнение има смисъл да се покажат и старите красивите сгради в София, с полуразрушени орнаменти и фасади, които не се поддържат както трябва и след още няколко години само ще гадаем какво са представлявали. Такива има много в центъра на града, по Мария Луиза например. Ако те се поддържат града ще бъде много по-приветлив и интересен и хората, които се разхождат по тези улици може би няма да са толкова смачкани и навъсени.

 65. 65 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#62:"chichi"]изразили по чудесен начин гледната си точка: жени и мъже специалисти, не смятате ли, че състоянието на един имот, сграда и т.н. зависи единствено от грижите, които полага собственика му за него? [/quote]
  Не, не зависи.
  Колкото и да "подобряваш" панелката, тя няма да стане като сграда в Амстердам или Осло. Тя ще си остане"панелка"- тъжно и мизерно "напомняне", кои сме, и от къде сме. Освен че за живеене не става, освен ако не се повикат немски строителни инжинери, за да споделят опит.

  "Младите архитекти" е по-добре да се обърнат към архитектурата на градове като Русе, Варна, или Европейски градове, където има сгради "за чудо и приказ". И да си формират "вкусовете" на база непреходни ценности, съчетани с оргиналност.

  А не да ни предлагат абсурдни соц "архитектури" за "ценности".
  Грозно е даже да снимат сгради, около които пътищата и бордюрите са изпокъртени, в дупки, жалка балканска картинка.

 66. 66 Профил на ANTONIY DIMOV
  ANTONIY DIMOV
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Сигурно в София няма по-грозни сгради от тези !

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе!
 67. 67 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Изкъртени мазилки и обшивки, счупени стъкла по фасадите, олющени фасади остчклени и грозно усвоени пространства с друго предназначение.... скръб...тъга...мизерия лъха отвсякъде.... какво му е ТОП ?!?!?

 68. 68 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Между:

  "Фотогалерия: Топ десет на жилищните сгради в София"

  и

  "10 софийски кооперации, в които искаме да влезем"

  има огромна разлика!!!

  Но явно по-важното е да има "дискусия" и да се продват банери!

 69. 69 Профил на kinder
  kinder
  Рейтинг: 237 Весело

  Изборът е много добър. Поздравления! За съжаление няма особен дебат във форума. Повечето хора бъркат темата на класацията и изказват първото си /повърхностно / впечатление . А това че някои сгради имат орнаменти не ги прави по красиви от останалите, напротив... Няма значение дали си архитект или не. Трябва обаче човек да се позамисли, да анализира, да се опита да стигне по-дълбоко от старата мазилка. Може би има нещо повече в сградите от субективните категории красиво и грозно или обективните поддържана и неподдържана. Може би трябва да се борави с други категории, например пропорции, обем, идентичност, пластика, комфорт на обитаване... Явно има останали още много комплекси от "соца" и всеки пример свързан с това време дразни... Пробвайте се да си представите същите сгради но с нови материали по фасадите и нова дограма! Не на последно място, аз живея в соц. блок и смятам, че е много по-добър от 90% от новите.

 70. 70 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Според мен голяма част от проблема с неестетичния вид идва и от липсата на каквато и да е поддръжка. Аз също я разбирам класацията, като интересни архитектурни решения от дадените периоди, а не като най-красивите жилищни сгради на София.

 71. 71 Профил на der_geist
  der_geist
  Рейтинг: 8 Весело

  Каквито ни архитектите, такива и сградите ... пък и класациите.

 72. 72 Профил на pesheff
  pesheff
  Рейтинг: 1272 Весело

  Комплексът създава усещане за немска подреденост-
  ------------------
  Aбсолютно! Особоно това комби паркирано в калната градинка пред блока!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 73. 73 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И на мен ми е трудно да избера...http://www.skyscraperlife.com/skylines-city-photographs/789-nisantasi-istanbul.html

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 74. 74 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Сн.4 и сн.5, това е част от красотата на София.
  И, да ме прощават модераторите, моите искрени съболезнования към сем. Гендович за сполетялото ги наскоро нещастие.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 75. 75 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Вижданията на архитектите често се разминават с тези на наблюдателите. Каквито и да са сградите от фотогалерията, основният им проблем е не конструкцията или външният им вид, а че повечето от тях трудно се вписват в прилежащата им среда.

  CONTADOR GRATUITO!
 76. 76 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ох, стига с тези старите красиви архитектурни сгради: какво хвана ви страх, че пак ви показват грозни и олющени. Браво на тези архитекти които показават наистина мъдростта на модернизма - това е бохаус на първата снимка, после идва френският модернизъм, който соц архитектите не наричат така, но знаят че става дума за модернизъм и накрая онова, което наскоро започна да се нарича деконструктивистки модернизъм (сградата на ДАлчев). проблемът на статията е че коментарите които съпъстват снимките са наистина глупави, те са ценностно натоварени, не показват защо една сграда е била предпочетена а друга не. Неудачните коментари обаче не трябва да скриват според мен най-важното в тази статия - липсата на какъвто и да било контрол върху фасадната архитектура на сградите - всеки прави с тях каквото намери за добре и те затова изглеждат така, затова искаме д ани показват барока от 19 и първата половина на 20 в., а не искаме модернизма. За инициативата да има такава статия 6, за изпълнението заради неудачните коментари 3,5. Архитектите трябва да престанат да се отнасят надмено към неархитектите като просто им насаждат образи без да им дават социалния и архитектурния контекст зад образите. Ако в коментар до първата снимка бяхте дали малко за течението бохаус, как то идва в Бг и защо се настнява точно на Витошка, това щеше да даде друго звучене на снимката ви, а вие ни казвате това енай-добрата сграда на Витошка. Естествено че форумът ще ревне срещу вас, не ни насаждайте идеите ни, обяснявайте ни и давайте смислени аргументи а не оценки.

 77. 77 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много хубава класация. Дава съвсем различен поглед към това, което ни заобикаля.
  Много от сградите в София просто имат нужда от хубав ремонт, за да светнат. Това, че са включени сгради от съвсем различно време, показва, че нямаме проблем с проектиран строителството, а с обитаването на сградите.
  Иначе всеки може да оспори всяка класация, но на тази не може да се отрече, че научаваш нещо от нея.

 78. 78 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тъжни илюстрации на архитектурна импотентност и ниска битова култура - грозни и зле поддържани сгради. Не искам да живея в почти нито една от тях.

 79. 79 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В България през последните 60 години сме подложени на архитектурен геноцид.
  Особено в София и няколко други "актуални" места се сътвориха чудеса от простотии. Това всичкото е одобрявано и измисляно от архитекти... Срамота!

  Любов и светлина!
 80. 80 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1110 Разстроено

  По неизвестни за науката причини,в класацията отсъствува най-красивата жилищна сграда в София и въобще в България и Европа,а може би и на света-тази на ул.Владайска №39.

 81. 81 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#30] от "Haftor": "И това с блоковете на ЦК по Велико Търново ........ ". Правилно, но защо са мноточията? Авторите да кажат какво имаше на местото на тези блокове. Къде пратиха собствениците на тези хубави къщи, които разрушиха за да си направят блоковете? И как сега там живеят внучките (някои от тях и министри от ГЕРБ) на тези. А че има много по-хубави и смислени архитектурни решения в София, да не говорим.

 82. 82 Профил на los
  los
  Рейтинг: 237 Весело

  Класацията истински ме позабавлява Браво!!

 83. 83 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 294 Разстроено

  "Плъгзащите се бетони" на улица Атанас Далчев, която в галерията беше представена като връхово архитектурно достижение е според мен, е най-грозната сграда в квартала - несъразмерна с останалото пространство, нехармонична, объркваща... Всичко останало от тази галерия ми харесва, но точно това да е най-доброто .... разочароващо е!

  Евгения Христова
 84. 84 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Що се отнася до кв. Изток (навремето съм живял там), той беше един от най-зелените в София. Сега, като изключим тези части, които са в непосредствена близост до парка, всичко вече е застроено. Едно време като погледнеш напред, виждаш дървета. Нагоре- небе. Сега накъдето и да погледнеш се виждат снети и прозорци. Жалко за хубавия квартал.

  Все пак сградите не са сами по-себе си. Много важно е и какъв е пейзажът наоколо.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 85. 85 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Нито една сграда не ми хареса. Не мога да повярвам, че това било Топ 10 на София! Да не е някаква хумористична класация, нещо като "Златната малинка" за филмите?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 86. 86 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Сградата е определено запомняща се..." с олющените балкони и фасада.

 87. 87 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има и хубави - "Гендович" и на "Оборище".

  Обаче "Жулио Кюри" е класика на профанията

 88. 88 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Казвам го като човек, посещавал стотици градове в Европа: беднотия, селяния, простотия, това е София. И авторите, както изглежда, искат същото да кажат, ама го правят прекалено дипломатично.
  И някои термини са интересни: буржоазна аритектура.
  Ха-ха-ха!
  Къде е пролетарската, кои са сградите на пролетариата?
  Панелките?!?!?

 89. 89 Профил на maxoyn
  maxoyn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 13-та снимка са блоковете на депутати, министри и друга паплач. Защо е там тази снимка, след като става въпрос за жилищни сгради в които живеят хора?

  Този, който има достатъчно храброст и търпение да се вглежда цял живот в мрака, пръв ще види проблясъка светлина в него.
 90. 90 Профил на soraya
  soraya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единствената хубава сграда е на снимка 4,другите даже незнам с каква цел са сложена в "топ 10" ?

 91. 91 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Само две сгради са наистина стойностни - на Гендович и тази с плъзгащите панели. Учуден съм, че не я знам тази последната, но наистина е интересна и модерна.Всичко друго е за пълнеж. А в София има наистина много красиви жилищни сгради, и то от различни епохи. Даже и от последните години. В никакъв случай не може да се каже, че всичко от строителния бум е боклук, има и много добри постижения.Ама няма кой да се разходи и да ги види.

 92. 92 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#79:"petranica"]Това всичкото е одобрявано и измисляно от архитекти... Срамота![/quote]
  И поръчвано и строено от мутри в масовия случай. Става въпрос за построеното в последните 10-15 години.След което доукрасено с остъклени балкони и безразборно накачени климатици, жици и т.н.

 93. 93 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 524 Весело

  Are you kidding me? This is ugly beyond all reason!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 94. 94 Профил на Daniela Vaneva
  Daniela Vaneva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А защо липсва впечатляващата жилищна сграда на ъгъла на Раковска и Московска, построена в края на 20-те години от Л. Парашкеванов - хем жилищна, хем първата кооперация в София, ако не се лъжа ?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK