Мадейра – на тропически остров по европейски

Покрит със зеленина (думата "мадейра" на португалски означава гора), островът всъщност е върхът на вулкан.<br />

© Лилия Георгиева

Покрит със зеленина (думата "мадейра" на португалски означава гора), островът всъщност е върхът на вулкан.Думата "мадейра" винаги ме връща назад във времето на класическите английски романи, в които главният герой, пътешественик от индийските колонии, изважда от пътническия си сандък тъмна бутилка от виното с това име, за да отпразнува завръщането у дома.


Освен сухо десертно вино, Мадейра е и името на един от тропическите острови в португалския архипелаг, разположен на пътя на Гълфстрийм, еднакво близо както до Европа, така и до Африка. Покрит със зеленина (думата "мадейра" на португалски означава гора), островът всъщност е върхът на вулкан, който се издига над морето на почти шесткилометрова височина.


Пътеводителите описват острова като място на контрасти – от сгушената сред планините столица Фуншал, с колорита на парковете и оранжевите залези, до стръмните и сурови, ветровити крайбрежни скали на северната част.<br />

© Лилия Георгиева

Пътеводителите описват острова като място на контрасти – от сгушената сред планините столица Фуншал, с колорита на парковете и оранжевите залези, до стръмните и сурови, ветровити крайбрежни скали на северната част.
За да стигнете до Мадейра от България, трябва да смените поне два полета през Барселона или Лондон. От големите западни столици транспортът е редовен, круизните компании също го включват в маршрута на корабите си. Островът може да се похвали с дълъг списък от посетители звезди, писатели, политици, принцове и принцеси.


Душата ми копнееше за почивка, но по-вълнуващо бе очакването да видя Мадейра през обектива на фотоапарата си. Пътеводителите възторжено описваха острова като място на контрасти – от сгушената сред планините столица Фуншал с  парковете, пълни с цветя, оранжевите залези, до стръмните, сурови и ветровити крайбрежни скали в северната част.


Мадейра се оказа именно такъв


Остров на контрастите


но единството на населението, обединявано от правилата на простичкия живот и прагматичния си президент и изпитано по време на тежката за Мадейра 2010-та, когато островът преживява няколко природни катаклизма, е пословично.


Местните са приветливи и внимателни, залагат на образованието като ценност и това проличава в цялостния облик на страната. Средностатистическото семейство, подобно на това в България, се старае да изучи добре децата си и много от потомците се възползват от възможността да учат в чужбина, като повечето от тях се връщат на острова след това.


След тежкото наводнение, което островитяните преживяха преди две години, днес пострадалите сгради на Мадейра са напълно възстановени и безгрижното отношение към живота в неговата простота, под топлото слънце на тропиците е заразително. <br /><br />

© Лилия Георгиева

След тежкото наводнение, което островитяните преживяха преди две години, днес пострадалите сгради на Мадейра са напълно възстановени и безгрижното отношение към живота в неговата простота, под топлото слънце на тропиците е заразително.След тежкото наводнение, което островитяните преживяха преди две години, днес пострадалите сгради на Мадейра са напълно възстановени и безгрижното отношение към живота в неговата простота, под топлото слънце на тропиците е заразително.


Достатъчно е да споменете името на Кристиано Роналдо, с когото жителите на острова се гордеят, за да предизвикате усмивки. Както навсякъде по света, в родното място на звездата гарнират възхищението с умерен скептицизъм. Местните жители са учтиви и естествени. Свикнали с поток от туристи, някои от тях ще ви приближат с ясното намерение да ви продадат каквото имат, други ще ви подминат уморено, трети ще се радват да се запознаят с чужденци.


Открих поне пет причини, заради които си струваше да отида дотам.  Безспорната е необикновена красота на Мадейра.  Зеленината е навсякъде, а островът с право е наричан "Остров на цветята", "Перлата на Атлантическия океан" и с още много имена, които, макар и да звучат вече клиширано, описват точно мястото.


За 20 минути пътуване с лифт ще се разделите с градския шум на Фуншал, за да се озовете на върха на хълма Монте. <br /><br />

© Лилия Георгиева

За 20 минути пътуване с лифт ще се разделите с градския шум на Фуншал, за да се озовете на върха на хълма Монте.Втората причина е близостта на този истински тропически и екзотичен за нас остров до Европа. Религиозна, католическа Мадейра е гостоприемна към западния турист и без резки културни разлики, с които да е необходимо да се съобразяваме.


Фестивалите на Мадейра създават атмосфера за почивка и празнуване - Фестивалът на цветята, дните на Колумб, празниците на ретро колите, фестивалът на виното и още много празнични поводи, включително и новогодишните фойерверки правят малката столица Фуншал едно малко карнавално Рио.


Разходките из острова са новата религия на привържениците на природните красоти. За 20 минути пътуване с лифт се разделихме с приглушения градски шум на Фуншал, за да се озовем на върха на хълма Монте, откъдето се разстила  секващата дъха гледка към скалистите заливи, топлите лагуни, горите и водопадите на Мадейра. Цената е 10 евро за еднопосочен и 14 евро за двупосочен билет.


Зеленината е навсякъде, а островът с право е наречен "Остров на цветята",<br />

© Лилия Георгиева

Зеленината е навсякъде, а островът с право е наречен "Остров на цветята",


При лошо време пейзажът е не по-малко впечатляващ. Кълба от топли мъгли се вият около скалите и червените покриви на града проблясват пред синевата на морето, опряло хоризонта.


Всеки, посетил Мадейра, прави поне една разходка край покритите канали – левади. Те свързват по-студената и влажна северна част на острова с южното слънчево крайбрежие, по склоновете на което са насадени прочутите лози.


Подобно на събратята си – порто, шери, мускат и марсала, мадейрата е силно вино, с тежък вкус и наситена сладост. Мадейра се сервира почти във всеки ресторант на острова, но за да се опита отлежала мадейра, трябва да се подсети някоя от специализираните винарни. Веднъж, след като на масата ви се озове бутилката или гарафата с вино, насладете се на всеки момент, като без да го изстудявате или разреждате с лед опитате неговата пъстра палитра от аромати и вкус.


Сутрините в Мадейра са безценни, ако имате фотоапарат със себе си и сте близо до някой от пазарите на Фуншал. Внимавайте с продавачите на екзотични плодове – ако не попитате предварително за цената, могат да ви сервират голяма сметка, след като са ви подали пакет с плодове.<br /><br />

© Лилия Георгиева

Сутрините в Мадейра са безценни, ако имате фотоапарат със себе си и сте близо до някой от пазарите на Фуншал. Внимавайте с продавачите на екзотични плодове – ако не попитате предварително за цената, могат да ви сервират голяма сметка, след като са ви подали пакет с плодове.Моето пътешествие премина през всяка от изброените цели. Празнувах с местните, заснех неповторими панорамни гледки и спирах с изумление по време на разходка по левадите, за да отместя клон и да открия, че зад него се кътат истински зелени банани или мангово дърво.


Ако искате да опознаете проявленията на британския стил на острова, отидете на следобеден чай в най-популярния хотел  - построеният още през 1836 г. "Риидс", в който отсядали Чърчил, Бърнард Шоу и други известни персони.


Сутрините в Мадейра са безценни, ако имате фотоапарат със себе си и сте близо до някой от пазарите на Фуншал. Полегатите слънчеви лъчи, разтварящите се цветни пъпки, събуждането на града и полъхът от океана не могат да се предадат с думи. Внимавайте с продавачите на екзотични плодове – ако не попитате предварително за цената, могат да ви сервират голяма сметка, след като са ви подали пакет с плодове.


Макар че островът не разполага с пясъчни ивици (остров Порто Санто е мястото за хората, които държат на естествения пясъчен плаж), басейните на хотелите са чисти и пълни с топла планинска питейна вода. Океанът е подходящ за бани само през август.


Два вкуса от Мадейра
 
Как да сервираме мадейра
Ако имате уникалната възможност да опитате отлежала мадейра, съобразете се със следните правила:
Бутилката трябва да се отвори поне 24 часа преди да се консумира, тъй като при отварянето на отлежала мадейра понякога се получава ефектът на "лошата бутилка" – неприятна миризма, която след няколко часа изветрява. Бутилката е запушена освен с коркова тапа, и с восък. Восъка можете да премахнете, като го разчупвате леко със супена лъжица. При по-старите бутилки восъкът се изрязва с остър нож.
 
Сладкото вино мадейра се съхранява на стайна температура и при всички условия, важащи за съхранение на вината. Бутилката или гарафата с мадейра по стар обичай се подава по посока на часовниковата стрелка между седналите на масата.
 
Как да направим сос Мадейра
Съставки:
10 г масло
¼ голям морков
половин глава лук
стрък целина, стрък мащерка, стрък магданоз
 1 дафинов лист
10 г пушен бекон
10 г брашно
50 ml бульон
50 ml сухо бяло вино
80 ml Мадейра
Чер пипер
Сол
 
Приготвяне и сервиране:
Морковът и беконът се нарязват на малки кубчета. Лукът и целината се нарязват на много дребно. Прави се връзка от магданоза, мащерката и дафиновият лист. Маслото се загрява и в него се запържват до златисто морковът, лукът и беконът, заедно с връзката подправки. Поръсва се с брашно и се оставя да се зачерви. Прибавя се бульонът, бялото вино и половината Мадейра. Овкусява се и се оставя 20 мин. да ври на тих огън. След това сосът се прецежда, слага се отново на котлона, добавя се останалото количество Мадейра и се оставя още 3 - 4 мин., но без да завира.
Сервира се много горещ, в предварително загрята сосиера. Подходящ е преди всичко за бъбреци, език, спанак, задушена зелена салата, варена шунка, конско и телешко месо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Страхотна статия за начало на един хубав ден. Благодаря Дневник

 2. 2 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 524 Неутрално
 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Страхотно!
  На Мадейра дните са прелест!
  ...
  Дано и тук ... някой ден ...дано!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на Popolinka
  Popolinka
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Страхотно пътешествие си си направила, Лили.
  Браво, продължавай!

  Кога паднеш духом, пий една ракийка да паднеш и телом...
 5. 5 Профил на olskull
  olskull
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Малка поправка - "мадейра" означава дърво, "флореща" е гора.

 6. 6 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 471 Весело

  Интересно, красиво, различно, определено това е място, на което си струва да се отиде поне за седмица!
  Повече такива статии, особено в четвъртък

 7. 7 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  С тия статии в България няма да остане джан-джун човек...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 8. 8 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Едно от най-впечатляващите места на планетата, въпреки че от снимките не се виждат най-впечатляващите места от Мадейра(от т.нар. miradouro)

  In debt we trust
 9. 9 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  Там ли кацането със самолет беше за любители на силни усещания заради много късата писта?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 10. 10 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Статията е интересна, само с едно уточнение - Мадейра не е тропически, а субтропически остров. Канарските острови далеч на юг са вече с тропически климат, а Мадейра е на ширината на Португалия.

 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много красиви снимки. Оправиха ми настроението. Отбелязвам остров Мадейра в списъка с места за посещение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#9:"Мими"]Там ли кацането със самолет беше за любители на силни усещания заради много късата писта? [/quote]


  Не е къса, но има въздушни течения и планина от едната страна на пистата и 180 градусов завой, който се прави за заход. В момента на 180 градусовия заход, самолетът застава челно срещу планината на разстояние под 1000 м.

  In debt we trust
 13. 13 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#10:"richardnixon"]Канарскте острови далеч на юг са вече с тропически климат, а Мадейра е на ширината на Португалия. [/quote]


  Само дето се пътува 1 час със самолет южно от Портогалия, но щом казваш

  In debt we trust
 14. 14 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  в мадейра не съм ходил но виното съм опитвал и е най хубавото нещо което съм пил а климата на една държава се определя не толкова дали е на север а по скоро откъде ти духа то и българия е южна страна но зимата продължава от ноември до март включително

 15. 15 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Весело

  Красиво е там,била сам 2 пъти на почивка там, невероятно място е .Опитайте храната ,особено бугаванте в керемида ще си оближете пръстите.

 16. 16 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1112 Любопитно

  До коментар [#10] от "richardnixon":

  Аз пък да уточня за тебе...На ширината на Португалия са АЗОРСКИТЕ острови...!!! А Мадейра е точно там,където е посочено в пътеписа...!!! И, като гледам колко читатели са ти сложили плюсове...Шестима сте скарани ТОТАЛНО с феографията...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 17. 17 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Страхотно ! Повече такива статии за добро настроение :о)

  Prepare for complications.
 18. 18 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Скучен остров и не е тропичен

 19. 19 Профил на DRAGOS
  DRAGOS
  Рейтинг: 479 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK