Пътешествие в кухнята

Пътешествие в кухнята

© Красимир Юскеселиев

За Петър Николов (за колегите си от ресторант "САСА" - шеф Пешо) пътешествието до Брюксел през март не е с цел туризъм. Или поне не както го разбират повечето хора. Той е републиканският ни шампион по готвене за купата на най-голямо състезание за готвачи в Европа - "Бокюс Д'ор" (Bocuse d’or). И затова представя България на полуфинала в Брюксел в тежка пет часа и половина битка с храната и конкуренцията. 


Той разказва, че за разлика от другите участници от 19 европейски страни, той и отборът му пристигат в столицата на Белгия не с камион, натоварен с техника, с приготвени предварително сосове и подправки, а в една кола, която сега се чуди как ги е побрала с багажа им. 


От местните супермаркети пазаруват съдове и подправки, за да изпълнят пред жива публика и с непрекъснато сновящи около тях жури, камери и репортери, две задачи: Ястие от пилешко от вида "Лейбъл руж", доста по-различен от познатите в България видове и второ плато със скариди, които също не са част от обичайните продукти в техните кухни. 




Пътешествие в кухнята

© Красимир Юскеселиев


"Много се притесних на състезанието като извадих от опаковката две пишелки гърди, които бяха два пъти по-малки от тези, с които съм свикнал. Ние не се се готвехме за състезанието с този вид пиле, нито пък с тези доста по-дребни от познатите ни скариди, а с по-евтина риба", разказва Петър.


Не се съгласява с подхвърленото от мен предположение, че некласирането за финала вероятно донякъде се дължи на това, че тези продукти са по-познати на конкуренцията от Франция, Белгия и Дания.


"Не сме готови за това състезание откъм финанси и време за подготовка, е диагнозата на българския шеф готвач. Разказва как водещите отбори всъщност отделят поне 6 месеца за подготовка и един куп пари. Норвежците, например, чиито отбор се класира на първо място, са имали 500 000 евро бюджет за цялото състезание и всичко, което са правили през последната половин година, е да се готвят за състезанието. За сравнение българският отбор се готви няколко уикенда докато си почива от основната си работа, а за бюджета какво да кажем - освен да извадим няколко нули  и да разделим с цифра посочената по-горе сума.


Готвачите от Унгария участват за втори път след като на премиерата им на "Бокюс д'ор" са стигнали да подобни на Петър изводи. Този път са наели треньор, който познава състезанието, изсипали са един куп пари и време за подготовката си и... отиват на финал под номер 9 във временната класация.


"А аз отидох и непрекъснато се изненадвах по време на състезанието, въпреки че бях изчел всички информации, регламенти и правилници", разказва брюкселското си изживяване Петър.


"Видях колко сме далече от истината, не защото сме слаби готвачи, а защото ни трябва много повече подготовка".


Пътешествие в кухнята

© Красимир Юскеселиев


Обяснява детайли, които дори ми е трудно да разбера като неизкушена от готвенето като например колко голямо значение има грешката му, че въпросното френско пиле е трябвало да се готви на 75, а не на 85 градуса. За да се докара във вид, който български клиент би го върнал като напълно сурово, а журито на такова състезание би оценило високо.


Трепериш през цялото време – камери те снимат отблизо непрекъснато, защото оценка има и за това дали готвиш чисто, 20 човека жури непрекъснато обикалят, описва напеченото положение в продължение на пет часа и половина Петър Николов. 


"Почувствах се много малък, но и достатъчно надъхан да се кандидатирам пак", казва с широка усмивка и в крайна сметка заключава, че това е "много готино състезание".  


Скромната му оценка на доста млад все пак човек - на 27 години е, че хората у нас са започнали повече да ценят по-модерната кухня, но въпреки това и след 10 години смята, че повечето българи ще очакват в ресторанта да получат големи порции храна. Вместо няколко блюда с по-малки количества изящно поднесени специалитети. Казва и веднага си припомня последния път, в който отишъл на сръбски ресторант, където "се убил от ядене" от големите, пълни блюда с тооооооолкова вкусни неща. 


В японския ресторант, където работи, рецептите са доста пригодени към българския вкус, който не би понесъл онова, която японците наричат своя кухня. 


Bocuse d’or е най-голямото европейско състезание за готвачи. Бокйс е фамилното име на известен готвач през 80-те и 90-те години на миналия век, естествено французин, През 1987 г. се провежда и първото състезание. 450 журналисти от цял свят, 20 радио и телевизионни станции са коментирали и предавали състезанието докато 20 европейски отбора са мерили сили в кухнята пред строгия поглед на международно жури. Първият носител на наградата и чек от 10 000 долара получава... французин. 


Тази година първите три места на полуфинала са заети от Норвегия, Швеция и Дания. Дори Франция, известна с кулинарните си постижения, заема не съвсем престижното пето място. Световният финал, в който ще участват отбори от всички континенти, е през януари в Швеция. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: