Европейското първенство по автостоп е след седмица

На път към Амстердам - финалът на миналогодишната надпревара. Снимката е предоставена от<a href="http://www.mistrzostwaautostopowe.pl/" target="_blank"> www.mistrzostwaautostopowe.pl</a>

© Barbara Zajеczkiewicz

На път към Амстердам - финалът на миналогодишната надпревара. Снимката е предоставена от www.mistrzostwaautostopowe.plПътуване "за едната усмивка" или по друг начин казано - на автостоп. Въпреки всички съмнения и безпокойства на традиционните туристи то съществува, развива се и дори вече се превръща в спорт.  Щом се организират международни състезания, при това не за първи, а за 15-ти път. Срокът за записване е 22 април, таксата е 20 злоти - 10 лв, на човек. Отговорността за пътуването е на участника.

Идната събота - 28 април, точно в 12 ч. професионалистите в този начин на придвижване се събират в полския град Сопот, за да посрещнат предизвикателството да прекосят Европа от север на юг до хърватския Дубровник - нищо и никакви 1300 км. Финалът е насрочен за 2 май - тоест има-няма някакви 260 км дневно. Всеки препатил обаче, би оценил предизвикателството.
Проявата предшества с месец Европейското първенство по футбол, чийто домакин са Полша и Украйна. Затова и маршрутът на състезанието е разработен така, че да популяризира сред участниците и техните последователи градовете - домакини на футболните двубои, поясняват организаторите от Полския клуб на приключенията.


Крайната точка в Хърватия пък е реверанс към нейните национали, които през юни ще играят мачовете си в Полша.


Всъщност, "Евро 2012" е само тазгодишният повод и вдъхновение. Мероприятието е насочено главно към студенстската младеж, макар че някои участници са "ветерани", прекарали с вдигнат палец на асфалта десетки сезони.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 366 гласа

  1. Винаги (22.40%)
  2. Само ако е момиче, иначе е опасно (9.29%)
  3. Ако не бързам (16.67%)
  4. Задължително, пътувал(а) съм на автостоп (31.69%)
  5. Не, опасно е (11.20%)
  6. Не одобрявам този начин на придвижване (5.46%)
  7. Друго (3.28%)

Както и през предишните години участниците в автостоп - състезанието ще трябва да разчитат единствено на късмета си да срещнат отзивчиви шофьори. Условията на  надпреварата изключват ползването на всеки друг обществен транспорт. Организаторите пък ще следят участниците да не се възползват от услугите на приятели - подставени лица
Допуска се автостопаджиите да се движат по двойки. Разбира се, непълнолетните ще бъдат изключени.     


Печели онзи стопаджия, който пръв пристигне в Дубровник. Ще бъдат отбелязани обаче и най-атрактивно облечените, двойките с най-забавно лого и авторите на най-интересните снимки от пътуването. 


Най-добрите ще бъдат отличени със статуетки, грамоти, медали, сертификати и... предметни награди. Спонсор е компания за туристическа екипировка.


Проявата, според организаторите, е най-старата и една от най-големите в света. През 2011 г. е събрала близо 400 участници от Полша, Украйна, Беларус, Германия и Литва. В предстоящтото й издание организаторите очакват да се включат близо 1000 души.  Идеята за състезанието е на студенти от Географския факултет на Варшавския университет, а първата надпревара - през 1997 г., е била обявена като Състезание по автостоп на географите.


И в предишните издания изходен пункт винаги е бил полското Труймясто (обединение на трите слели се града - Гданск, Гдиня и Сопот), а като крайна точка на маршрута досега са избирани Берлин, Братислава, Вилнюс, Прага, Сплит, Мюнхен, Амстердам.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK