За Узунджово и джамията, която станала църква

Църквата на село Узунджово

© Жени Колева

Църквата на село УзунджовоВ началото на едно неголямо село, край един неголям град стои най-голямата селска църква в България. Скоро обновена и с най-големия иконостас в страната, църквата преплита около себе си история и легенди още от времето, когато е била джамия.


"Успение на Пресвета Богородица" в хасковското село Узунджово белее отдалече и дори неспециалист може да забележи, че сградата не изглежда по традиционния начин за църквите от турско време. Причината – храмът е станал християнски едва преди малко повече от век, като повече от три века преди това е бил мюсюлмански.


Арабските надписи над западната порта на църквата

© Жени Колева

Арабските надписи над западната порта на църквата


Джамията е построена към 1593 г. и е била част от впечатляващ по размерите си кервансарай, чийто централен вход стои запазен и до днес в двора на църквата. Покрай строежа ѝ се носят редица легенди, като най-разпространяваната от жителите на селото е тази за строителя Лалю.
Според преданията той бил българин, известен строител на служба при пашата. За името му хората съдят от изобразено лале на западната стена на храма, защото по онова време било прието главният строител да не пише името си по сградите, за да не отнема от славата на султана.


Лалето, за което твърдят, че е било подписът на майстор Лалю

© Жени Колева

Лалето, за което твърдят, че е било подписът на майстор Лалю


Как са стигнали до извода, че строителят е българин? През 1906 г., когато посолството на Турция в България върнало имота на страната и започнало преустройството на джамията в църква, строителите се изправили пред изненада. За да направят олтара, те очаквали, че продължително ще разбиват масивния камък, но се оказало, че част от източната стена е направена от лесния за разбиване кирпич и само е замаскирана с тънки парчета камък.


Легендите разказват, че майстор Лалю знаел, че един ден селото ще бъде освободено и отново ще е християнско, и направил така, че един ден превръщането на джамията в църква да бъде по-лесно. При реставрацията през 2007 г. пък са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика. Сега те и запазените архитектурни елементи от джамията се съчетават с християнските стенописи и впечатляващия иконостас на Уста Дарин Божков.


Иконостасът

© Жени Колева

Иконостасът


Световноизвестният панаир


И докато днес узунджовци се гордея с красивата си църква, преди векове славата на селото била друга – в него се провеждал Узунджовският панаир – едно от най-известните изложения в Европа. В мащабите, в които е бил известен на няколко континента, започва да се провежда в края на 16 в. и за негов основател се приема Синан паша. По време на разцвета му на ден е бил посещаван от над 50 000 души. Сърцето на панаира бил покритият пазар, заобиколен от множество специализирани чаршии. През 1876 г. Узунджовският панаир е бил устроен за последен път.


Централният вход на кервансарая, който посрещал гостите на панаира.

© Жени Колева

Централният вход на кервансарая, който посрещал гостите на панаира.


Стоките, с които търгували различните страни били най-разнообразни, а търговци идвали от Европа, Азия и дори Африка. Австрийци, руснаци, англичани, французи, италианци продавали стоките си, както и продукти от колониите си, докато турците били предимно консуматори.


Български занаятчии също излагали стоката си, като се твърди, че това бил един от начините за обмяна на информация как напредват революционните движения в различните части на страната. Според разказите Георги Раковски и Васил Левски се снабдявали с оръжия от Узунджовския панаир.


Тук е бил покритият пазар на Узундовския панаир - точно срещу джамията.

© Жени Колева

Тук е бил покритият пазар на Узундовския панаир - точно срещу джамията.


Освен активна търговия посетителите на панаира можели да се насладят на множество забавления – акробатски номера, "менажерии с мечки, вълци и други животни", въртележки, фокусници, певци и какво ли още не. Не били малко и нещата за ядене – фурните вадели непрекъснато топъл хляб, банички, милинки, до реката пък се въртели чеверметата, а момчета обикаляли с табли и разнасяли за десерт ориенталски лакомства. Само водата не била достатъчно и трябвало да носят пълни мехове от Марица.


Военното летище

Петдесетина крачки от църквата и от историите за далечното минало и стигам до центъра на селото и пред спомен от не толкова далечното бъдеще. Жителите на Узунджово са едни от хората в България, които едва ли ще се впечатлят от въздушните изпълнения на самолети на 6 май например, защото са свикнали с грохота и маневрите на военните самолети.


МиГ-21 и плоча в памет на първите загинали пилоти от авиобаза "Узунджово"

© Жени Колева

МиГ-21 и плоча в памет на първите загинали пилоти от авиобаза "Узунджово"


От началото на 50-те години на миналия век край селото функционира едно от най-добре устроените военни летища в страната, като често неговите летци тренират три пъти седмично. То затваря на 1 декември 2001 г. след реформите в отбранителната система. Според пилот, работил в Узунджово, инфраструктурата на летището край селото е била много по-добре развита от тази на авиобаза "Граф Игнатиево", но пък узунджовското лоби е било по-слабо.


Докато правя снимки на самолета, местните младежи ме гледат странно от близкото кафене. Истината е, че в селото все още нямат усещането, че могат да привличат туристи, а и добри условия дори за селски туризъм поне за момента няма. С тракийската гробница в съседното село Александрово и с добре устроения областен град Хасково, който е само на няколко километра, обаче Узунджово има шанса да се превърне в интересна туристическа дестинация.


За Узунджово и джамията, която станала църква

© Жени Колева


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Весело

  Направо ме е срам, че не съм я посещавала...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Колко добре би било да намерим начин и да обединим религииге и НИЕ Балканците да покажем на света истинския път за бъдещото ДОБРОДЕТЕЛСТВО което да настъпи и остане след НАС.

 3. 3 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  И аз не съм го посещавал, но обещавам, че щом компанията, спонсорираща тази рубрика, пусне нискотарифна линия София-Узунджово, ще букна в първия самолет.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 4. 4 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Цитат
  "Причината – храмът е станал християнски едва преди малко повече от век, като повече от три века преди това е бил мюсюлмански.
  Джамията е построена към 1953 г. ..."


  Само не разбрах как джамията е построена към 1953 година, като един век е била църква, а три века преди това джамия.

 5. 5 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2422 Весело

  Дано повече джамии да имат такава съдба

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 6. 6 Профил на Жени Колева
  Жени Колева
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#4] от "deltalink":

  Моя грешка, благодаря за реакцията. Вече е коригирано

 7. 7 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Весело

  Нека всички джамии от днес на татък станат църквиАмин!

 8. 8 Профил на efg
  efg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Повърхностното писане не е типично за Дневник така че е необходима реакция. Особеното в тези патриотарски писания е че за съжаление не се основават на сериозни факти. Вероятно читатели запознати повече с османската стилистика знаят че лалето е често срещан елемент в турските стенописи. Дори в Турция има артисти които и сега рисуват само стилизирани лалета. Така че майстор Лалю е леко комична инвенция в случая. За съжаление тази "легенда" е "подкрепена" от легендата за рехавия кирпич и т.н. По добре авторката да беше изяснила връщането на имота на страната "от посолството на Турция" !?

 9. 9 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: 466 Неутрално

  много интересна статия, поздравления!

 10. 10 Профил на Димитър Антимов
  Димитър Антимов
  Рейтинг: 237 Любопитно

  ДОБРА ИДЕЯ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА ВСИЧКИ ДЖАМИИ В ХРИСТИЯНСКИ ХРАМОВЕ,ДОСТА ТРУДНО,НО НЕ И НЕВЪЗМОЖНО....НЯКОЙ СЛУЧАЙНО ЗНАЕ ЛИ КОЛКО СА ДЖАМИИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ,КАЗВАТ ЧЕ СА НЯКОЛКОСТОТИН...ДАНО ДА НЕ Е ИСТИНА.....

 11. 11 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#10] от "olivanova":
  Няколко хиляди са, но това е нормално, взимайки предвид мюсюлманското население в България.
  Иначе сте много смешни - ако утре Турция направи българската църква в Истанбул на джамия ще ревнете до небесата, ама сега "ДОБРА ИДЕЯ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА ВСИЧКИ ДЖАМИИ В ХРИСТИЯНСКИ ХРАМОВЕ"

 12. 12 Профил на Димитър Антимов
  Димитър Антимов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Значи"нормално" за всеки е различно понятие,но всъщност нали сме "смешни",смешно е да има такива като Вас,според които да има хиляди джамии е.нормално,личи си към коя част от населението пронадлежите!!!Както вървят нещата в Европа,до няколко години доста неща ще се променят,надявам се най вече в България)))

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#8] от "efg":

  И все пак, във вътрешността на храма (при западните прозорци) е имало на 2 места преплетени лале и кръст (едното продължава да е там):

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_(%D0%A3%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%BE)

  Освен това, при входната врата освен лале има и давидова звезда.

  Очевидно панаирът в Узунджово е имал много космополитен характер и затова е било възможно майсторите да използват различни символи. Друг въпрос е, че този космополитен дух е съществувал в условията на преобладаващ религиозен фанатизъм.

  Иначе храмът е интересен и със своето архитектурно изпълнение - този начин на носене на централния купол се постига трудно и се среща сравнително рядко.

 14. 14 Профил на Димитър Антимов
  Димитър Антимов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За това милея да се върнат нещата отпреди 22 години,за да има истински ред,бил той шозофреничен и фалшив,но си имаше ред!!!Имаше Държава БЪЛГАРИЯ!!! А сега има само мишки с робско мислене,и 5 процента които окрадоха всичко и строиха джамии,защото някой им плащаше и те.си продадоха душичките за 2 лева......демокрация,капиталзъм.......

 15. 15 Профил на piton4o
  piton4o
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До авторката - Скъпа , защо забрави момента, че преди джамията, преди кервансарая на това място е имало християнски храм, който е бил съборен, за да бъде построен керван сарая.....

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#14] от "olivanova":

  Ае нема нужда да се връща реда от преди 22 години. Всъщност, той беше доста по-близо до реда в Турция например, като устройство и власт.

  А религията и правото да вярваш в каквото и както искаш е право на всеки. На мен не ми пречат джамиите, нито църквите. Пречи ми нетолерантноста между зомбирани вЕрващи в едното или другото.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално
 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Към коментари 13 и 17:

  Извинявам се, нещо пак имам проблем с линка.

  Статията в Уилипедия съществува и може да се намери, като се напише в Google: Уикипедия, Успение Богородично, Узунджово

 19. 19 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Препоръчва на всички да я посетите, мястото е уникално, такава архитектура не се вижда често! За съжаление селото е убито отвсякъде в някогашните овенни блокове и цялата северна махала сега живеят чернокраки, които правят визията още по-отчайваща.

 20. 20
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "afanko":

  Значи все пак някой от "простолюдието" се е облажил от Овенната реформа!?

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гражданин":

  Не, просто селото изглежда почти като призрак. Реално, повечето му жители са изселници от Турция. По комунизма имаше там военни и земеделие и горе-долу до тук. Сега и двете ги няма, селото е крайно бедно, за туризъм не става, земеделието не е по силата на живущите в него, пък и е честно казано леко грозно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Доколкото знам, джамиите не са ориентирани по посока на изток, а тук виждаме, че има такова ориентиране според кръста на кубето.

  Дали това не е още една хитрост на майстор Лалю?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 24. 24 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yard":
  [quote#11:"Yard"]ако утре Турция направи българската църква в Истанбул на джамия ще ревнете до небесата[/quote]
  Турция точно това е направила с най-голямата и най-величествена християнска църква в Цариград - византийската "Света София". През 1935 г. я превръща в музей, но не я връща на християните. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Aya_sofya.jpg
  В историята често е ставало така с храмовете - доста раннохристиянски римски църкви, дори на българска територия, са построени на мястото на езически светилища, например.

  Една българка
 25. 25 Профил на efg
  efg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "ijj":

  Работещия линк към Вики: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_%28%D0%A3%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%BE%29

  От линка обаче не става ясно дали кръста е в хасковския музей или лалето. Става ясно обаче че има вариант строежа да е на прочутия османски архитект Синан който е проектирал и моста в Свиленград. Другото което е ясно че авторката не чете Вики иначе щеше да види че "туркото посолство" няма нищо общо тук.

 26. 26 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Джамията - църква е впечатляваща, както и ентусиазмът на местните хора, които се грижат за нея и разказват легендата за майстор Лалю. За тях - искрените ми почитания!
  Че лалето е широко разпространен символ в ислямската архитектура и естетика, е ясно и безспорно, най-вероятно името на майстора надали ще да е било точно Лалю. Това обаче е само един от детайлите в джамията, а другите странности нямат толкова лесно обяснение.

  Чичо ... (забравих му името), който е основният разказвач там, сам по себе си също е забележителност и заслужава да бъде споменат в пътеписа. Цялата история на джамията е въплътена от него в стихотворна форма с продължителност около 20-30 минути - истински самороден нешлифован талант!

  На фона на изключително напредналата циганизация на селото обаче и самолетът, и самотният паметник на Бенковски в центъра днес пораждат само тъжни мисли за съдбата на (и) това някога прекрасно българско село...

 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тояга":

  Това го знае всеки. Нарочно дадох пример с българската църква Св. Стефан.

 28. 28 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  като си гледам плюсовите и минусите са 50:50 , от тук мога да си направя равносметка за съотношението българи и турци, посетили статията. Много съжалявам ако съм обидил някой , но съм си християнин до кожата на костите.

 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1648 Любопитно

  До коментар [#28] от "Борис":

  "Християнин до кожата на костите", ама искаш да се заличават храмове на друга религия?
  Аз пък съм българин и не ми се струва нормално в селища с мюсюлманско население (в някои области мнозинство) да има техни храмове. Или дай защото българите сме 85% от населението да мачкаме останалите? През 2012 година?

 30. 30 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  [quote#29:"Yard"] и не ми се струва нормално[/quote]

  Да се чете без това "не"

 31. 31 Профил на charles_degaulle
  charles_degaulle
  Рейтинг: 459 Неутрално

  По отношение на религийте българина е доста мъдър - ако не искаш твоята да бъде подтискана, не подтискай другите!!

 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#2] от "toniarisa":шапка ти свалям,за мнението...аз съм туркиня,но християнка по вяра/така или иначе религията беше забранена по татово време/...дано повече нора мислят като нас...иначе тази планета е загубена

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#10] от "olivanova":махни го това Левски от ника си,щото мисленето и нагласата ти го обръщат в гроба ...този велик и истински българин

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#12] от "olivanova":какво...ще си направиме български "брейвик" ли....фанатизма е винаги губещ мироглед,ноза жалост много пакостлив и направо си е вреден..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#14] от "olivanova":последно откликвам на ограничения ти мироглед...не се пише "шозофренично",а шизофренично...а останалото си го спестявам,щото не си струва да си мръдна и един пръст да те убеждавам...1000 минуса обаче от сърце!!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони!":чудесно изказване Тони!!!Подкрепям те напълно...да си жив и здрав,да има повече хра като теб...Защото ТОЛЕРАНТНОСТТА е спасението а не примитивното противопоставяне..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#28] от "Борис":като си толкова християнин,вземи да построиш нещо,чак църква няма да можеш,защото се иска чисто сърце,но не можеш да апелираш срещу една друга ,различна от твоята вяра...не е правилно,да не кажем,че е опасно
  аз съм туркиня...и не се срамувам от това....също съм християнка и се срамувам от подобни псевдохристияни като тебе..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#10] от "olivanova":

  пич - само обиколи от Асеновград надоло по източните родопи и ще ти се изправи косата! Повече джамии са построенни там отколкото в цяла турция за последните 20 години!!

  До коментар [#37] от "vivian62":
  От толерантност или ТОЛЕРАСТИЯ братята романе ще ни изядата хляба

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 39. 39 Профил на lzlz
  lzlz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чувал съм, че когато съборили тази тънка стена, за която става дума в статията, зад нея намерили иконостас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK