Златна Византия в центъра на днешна Европа

Златна Византия в центъра на днешна Европа

© schallaburg.at



Могат ли да се съчетаят ренесансов замък, византийска култура и български златни съкровища? Да, при това много успешно и вълнуващо. Изложбата "Златната Византия и Ориентът", представена в австрийския замък Шалабург, е доказателство за това. Част от нея са Карловското и Преславско златно съкровище, както и експонати от общо седем български музея.


В Долна Австрия, само на 5 км от манастира в Мелк, известен с богатата си библиотека, се намира и Шалабург. Издигнат през 11-ти век, замъкът е сред най-добре запазените образци на средновековното строителство в  тази част на Европа и известно място за международни изложби. От 31 март до 4 ноември в залите му е представена богата експозиция, разкриваща обществения, политически и религиозен живот във Византия и нейната орбита.


Замъкът Шалабург.

© Елица Ценова

Замъкът Шалабург.


Фокусът е върху интензивния културен обмен между  империята и съседните държави и народи. Ако за нас българите, източната част на разделилата се през 395 година Римска империя, е сравнително позната от учебниците, то за западния човек, тя е обгърната с мистичност. Затова и изложбата с мото "Византия – нов начин да се мисли за Европа" цели да осветли историята на империята и да й отдаде дължимото място на съвременната културна картата на Стария континент.


Препълненият паркинг в подножието на замъка в ранния съботен следобед подсказва, че широко рекламираната в Австрия изложба се радва на интерес. В някои от почивните дни посетителите достигат до  2-3 хиляди, споделя жената на касата за билети. Районът е известна туристическа дестинация в алпийската република, но през уикенда липсват големите организирани групи – посетителите са главно семейства с деца, младежи и по-възрастни двойки.




Дворът на замъка.

© Елица Ценова

Дворът на замъка.


С прекрачването на прага на залите започва истинско пътуване в 800-годишната история на една империя, доминирала в политически, военен, религиозен и културен аспект в Югоизточна Европа, Средиземноморието и Мала Азия.


Още в самото начало интерактивни карти показват как се е разраствала Византия през вековете, а специален филм ни представя изграждането на Константинопол и църквата "Св.София".  Част от короната на император Константин IX Мономах, предоставена от Националния музей в Будапеща, тържествена мантия и обувки ни помагат да си представим как е изглеждал владетелят.


В двора на ренесансовия замък ни посреща макет на огромна функционираща машина за рязане на камъни, която е специален акцент на изложбата.

© Елица Ценова

В двора на ренесансовия замък ни посреща макет на огромна функционираща машина за рязане на камъни, която е специален акцент на изложбата.

Обликът на ежедневния живот в града  се изгражда с помощта на украсените съдове, оръдия на труда, запазени детски сандали, туники, накити и монети. Звукови ефекти – гласове от улицата, тропот на копита, глъчка от пазара –допълват разходката из византийската столица.


Двойка младежи са се загледали във витрината с документи и се усмихват. Според предбрачния договор, изписан на коптски език върху пергамент, баща обещава дъщеря си на търговец, а ако сделката не се случи виновният дължи глоба от три жълтици. Документът е от колекцията от папируси на Националната австрийска библиотека.


Много хора се спират пред православните икони, непознати като изображения в католическата църква. Възрастна дама сменя мястото си няколко пъти в опит да улови погледа на светеца. "Сякаш гледа през мен, а не в мен" с учудване отбелязва тя и се зачита в обяснителните бележки за особеностите на перспективата в иконопистта.


Група деца въодушевено обикалят залите, вглеждат се надписите под експонатите и старателно записват нещо в малки книжки. Още на входа малчуганите получават занимателна брошура пълна със загадки и рисунки -  предметите от ексозицията трябва да се оцветят, други дорисуват, а отговорите на многобройните въпроси се крият в обяснителните надписи, някои от които са предназначени специално за деца. Така най-малките посетители с любопитство и неподправен интерес разглеждат дървените макети на кораби, изучават цветните мозайки, аварските шлемове и турски саби.



Най-голямо е вълнението в залата посветена на България. В средата грее Преславското златно съкровище от X-ти век. Предполага се, че голямата златна огърлица, петте плочки от диадема и красивите наушници са принадлежали на византийска принцеса, омъжена за български владетел.  Другите шест златни предмета са от Карловското съкровище от времето на Теодор Светослав (XIV-ти век). Петте наушника са изработени от 20-каратово злато и са декорирани с емайл, а украсата за дреха е изработена от сребро и позлата.


Съдове от сервиза от Крумовия дворец в Плиска, матрица-печат на цар Петър, елементи от сребърен колан допълват българското представяне. Обяснителните надписи разказват за приемането на християнството от българите и за създаването на кирилицата. Приятно е да се види как чужденците се захласват по фината изработка и красота на накитите и най-вече как с удивление разбират колко стара държава е България и колко голям е нейният принос за съхраняването на християнската религия в тази част на Европа.


Изложбата завършва с примери за влиянието на византийското изкуство върху по-късните творци. Тук е художникът-икона за Австрия Густав Климт, който е изучавал византийски мозайки във Венеция и Равена и щедро използвал орнаменти от тях в своите картини.


Златна Византия в центъра на днешна Европа

© Елица Ценова


След като са разгледали изложбата, посетителите могат да се сдобият с различни сувенири – от икона до портфейл с извезан образ на византийски император. Предлагат се и богато илюстрирани книги, свързани с историята на империята. Най-любопитните могат да предприемат и пътуване "По стъпките на Византия и нейните съседи", което фирма за културен туризъм предлага в своите рекламни брошури.


За България са предвидени три различни маршрута като в зависимост от продължителността цените варират от 990 евро до 1 570 евро. Троянският манастир, Арбанаси, Пловдив, Банско, Родопите, Рилския манастир, Седемте рилски езера, Перперикон, Варна и Несебър са част от местата, които според австрийския туроператор трябва да се посетят в страната ни.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 787 Неутрално

  На Византия дължим много неща, но най-важното от тях е истинната православна вяра.

  malart.blog.bg
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  До коментар [#1] от "malart":
  Когато сме приели християнството то още не е било разделено на православие и католици и т.н..


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 434 Неутрално

  културите на Византия и България са свързани и взаимно допълващи се

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#1] от "malart":

  Православната църква е един проект на патриарх Михаил I Керуларий.
  Резултатът са последвалите кръстоносни походи , унищожението на Византия от Запада, а след това нейното претопяване от мюсулманите.
  Това става по времето когато България е провинция във Византия, 1054г. Източно-западната схизма, позната и като Великата схизма
  Периода на възстанието на Петър Делян - внук на цар Самуил. От Белград до Солун са възстанали всички българи.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "naonit":

  Както и на Румъния, Сърбия и Турция.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 6. 6 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "malart":
  "На Византия дължим много неща, но най-важното от тях е истинната православна вяра."

  Така е, но и много сме допринесли за съсипването на Византия: вж. подвизите на царете Симеон, Калоян, Иван Асен II .... Последният подвиг е на цар Иван Александър (1331-1371), който отказва на императора съвместна защита срещу нахлуващите в Европа турци. Резултатът е ясен. Дано сме си взели поука.

 7. 7 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#5:"Чеша си езика"]Както и на Румъния, Сърбия и Турция[/quote]
  Румъния е нова държава, появява се в края на ХVІІв.
  Е, и аз си почесох езика.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много хубаво събитие! Така доста хора, за които България е напълно непозната страна, ще се убедят какво е имала България като култура и история.Радвам се, че интересът към българските съкровища е толкова голям и се надявам, че най- накрая хората ще разберат, че гледат част от материалната и културна история на етносът 'българи", а не на етносът 'цигани"!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Златна България бе ..каква Византия

 10. 10 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  обяснете го моля ви се на колегите си от дойче веле !!

 11. 11 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":

  Средновековните български царства са били империи, така са изписвани и в исторически справочници на Запад -- 1st Bulgarian Empire, 2nd Bulgarian Empire. Включвали са много повече от един етнос. Все пак циганите трайно се заселват по българските земи с нашествието на турците. Можеш да спиш спокойно.

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "boris_ivanov":
  Отдавна спя спокойно Просто твърде много медии на държави от еврозоната неправилно квалифицират български граждани от небългарски етнически произход с етносът "българи". Това прави твърде неприятно впечатление и за това се надявам, че много хора ще си коригират представите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "dqdomart":

  Te СА българи -- това е името на страната, в която са се родили и живеят от векове -- от цигански произход.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "boris_ivanov":
  Грешка - те СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, но не са представители на етноса "българи", наброяващ 80% от етническият състав на държавата България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#13] от "boris_ivanov":
  Ако вие, Борисе, бяхте роден в Гватемала от родители българи и със същото име, гватемалец ли щяхте да сте или българин?

  Една българка
 16. 16 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тояга":

  Ако прадедите ми са дошли в Гватемала през 1560 г. и са живели там със столетия, щях да съм гватемалец от български произход.

  Българин значи две неща:

  1. етнически българин
  2. гражданин на страната България

  В случая става въпрос за второто.

  Така е във всяка друга страна: французин от марокански произход, британски от пакистански и т.н.

 17. 17 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#16] от "boris_ivanov":

  Значи требва да казваме: "Българин от цигански произход".

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 18. 18 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#9] от "rss":
  За съжаление в учебниците по история са забравили да напишат нещо МНОГО ВАЖНО: Царство България е била част от т.нар. "византийски свят" или византийска култура, с кето ние трябва само да се гордеем. Лошото е, че за повечето българи "византийското" е омразно, а на френски има един израз "C'est Byzance" (великолепно!).
  Средновековна България също е била "империя", което означава, че не всички, които са живеели по нашите земи са били обезателно българи.

 19. 19 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "boris_ivanov":
  [quote#16:"boris_ivanov"]Българи значи две неща:
  1. етнически българин
  2. гражданин на страната България [/quote]
  Съжалявам, но се заблуждавате, както са ви обяснили и преди мен. Българин значи само "етнически българин". "Гражданин на страната България" или накратко "български гражданин" може да бъде лице от всякакъв етнос или националност, което успее да се сдобие с български паспорт. Но това не го прави автоматично българин.
  Подобна идентичност на двете понятия може да има само в мултинационални държави като САЩ, където термин "етнически американец" не би могъл да съществува - освен може би по отношение на индианците, коренното население на Америка.

  Една българка
 20. 20 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#16:"boris_ivanov"]Ако прадедите ми са дошли в Гватемала през 1560 г. и са живели там със столетия, щях да съм гватемалец от български произход.[/quote]
  Между другото, с това не отговорихте на моя въпрос
  А ако прадедите ви са дошли в Гватемала през 1560 г., но странят от коренните гватемалци, не зачитат обичаите им, самоизолират се в свои общности с други "българо-гватемалци" и пет века по-късно продължават да говорят развален гватемалски?

  Една българка
 21. 21 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "shumkar":

  ...395 година добре ,извинявам се че се изказах толкова неграмотно,но да ..като цяло културата на България е тръгнала от византийската..в учебниците пише за историята на връзката между византия и българия и да допълня ,че за мен византийското не е омразно но и не ме интересува французите как го възприемат..не значи ,че щом те го възприемат за великолепно трябва да го приемам и аз ,за подобно и разбира се ,че не всички които са живели по нашите земи са били българи или аз това казах??..по скоро можеш да си представиш що за евпройци живеят в Европа а?

 22. 22 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Гневно

  До коментар [#13] от "boris_ivanov":

  те са "БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ" за ваше - и не само - сведение, любезни ми г-не!
  по тая логика едни хора в Западните покрайнини са сърби. кажете им го много ще ви се"зарадват''!

 23. 23 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "dqdomart":

  А длъжни ли са? Да правят разлика. Кой се интересува от нас, че да вниква в подробности? Достатъчно е като дойдат, да видят колко е мръсно. Само не ме убеждавай, че боклуците по улиците само цигани ги хвърлят, щото очевидно не е така.

 24. 24 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тогавашните държави са били повечето на династичен, а не на национален принцип и са били дом на много народи. Източната римска империя, Османската, Австро-Унгарската, Руската(тогавашна и сегашна) са имали поне по 15 народности. Понякога дори е нямало преобладаваща. Например гърчолята в изт римска, са били само 10% и то в периферията, сегашна Гърция.
  Кофтият ни спомен от тоя съсед е свързан преди всичко с подлите методи на политика и коварството на аристократите им. Затова византийското управление, когато са ни владяли 2 века, е нанесло огромен удар върху моралните устои на нашата аристокрация.

 25. 25 Профил на s12345678
  s12345678
  Рейтинг: 5 Неутрално

  то това добре, но нещо с "иконопистта" не ми е ясно...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK