Хайде да обядваме в...Сърбия

 Случки от Ниш

© Татяна Димитрова

 Случки от Ниш



Сигурно всички вече знаят защо в Естония основният поток чуждестранни туристи е от Финландия. Пряката фериботна връзка до Талин осигурява непрекъснат поток от финландци, които отиват там освен на уикенд разходка, но и да заредят домашния мокър бар поради значително по-ниските цени.


Ако може да се направи някакъв паралел с България, той е, че през последните няколко години българите отскачат от Сърбия да видят как е при съседите, да си купят пресни продукти, незагубили истинския вкус от пазара и супермаркета и да обядват толкова вкусно колкото отдавна не им се е случвало. 


За начало на този кулинарен поход се смята денят, в който двете съседни страни се договориха, че техните граждани могат да се посещават взаимно само с личната си карта. Аз лично не съзирам никакъв проблем в това да си носи човек и паспорта доколкото визи не трябват, но явно размерът на документа има значение. И усещането, че отскачаш до място, което е съвсем наблизо. 




 Стара и съвременна Сърбия в едно.

© Татяна Димитрова

 Стара и съвременна Сърбия в едно.


Документното облекчение се случи в средата на юни 2010 г. Оттогава статистиката непрекъснато отчита ръст в пътуванията на българи из близките сръбски земи. Такива са и последните данни за април. През месеца пътуванията на българите са намалели с 3.8 на сто спрямо същия месец на миналата година, но на фона на това има огромен ръст от 71.4 на сто спрямо година по-рано в пътуванията до Сърбия. 


Според Свидна Динева, управител на "Лоял травъл", освен чисто документалната причина, интересът към западната съседка се дължи още на близкото разстояние и ниските цени. За сравнение до Ниш няма и 200 км.


"Близки сме като душевност, харесваме едно и също", казва тя.  Клиентите й често отиват да си напазаруват на пазара в Пирот.


"И аз си купувам храна. Не защото е по-евтино от България, а защото е вкусна. Зеленчуците не гният и не са пълни с нитрати", обяснява и личните си мотиви тя.


В потребителската кошница на пътуващия за Сърбия български турист влизат още вкусно сирене, кашкавал, кори за баница, ракия.  Кренвиршите и други общи за Балканите продукти пазят вкуса си неподвластен на политическите и икономическите промени. 


 При "месара" освен пресни меса има и подготвена за скарата плескавица - само трябва да се хвърли върху жарта. При "пекара" пък има ухаещи в различна форма и големина хлябове каквито човек на средна възраст не помни от детството

© Татяна Димитрова

 При "месара" освен пресни меса има и подготвена за скарата плескавица - само трябва да се хвърли върху жарта. При "пекара" пък има ухаещи в различна форма и големина хлябове каквито човек на средна възраст не помни от детството


Лично моя случка е тази, че реших да опитам вкуса на сръбския кашкавал и чудейки се от кой вид да взема, продавачката ми помогна като не се опита да ми продаде най-скъпия. Попита ме какво искам да правя с него, за да ми препоръча най-подходящият вариант - един е добър за директна консумация, друг - за паниране.


Като цяло най-голям е интересът към еднодневните екскурзии до западната ни съседка. Заради това, че в рамките на броени часове се отива на място, където се съчетават едновременно вкусния обяд в местна кръчма, пазаруването на продукти и посещение на някой манастир, музей или природна забележителност. "Това е времето, в което все едно сме отишли на Витоша", сравнява Свидна.


Цените на такива екскурзии са около 20-26 лева. Има до Суковски и Погановски манастир, други до Ниш, които може да са и с една нощувка. При тях човек може да придобие представа и от нощния живот в страната, който по разкази на хора с впечатления е на ниво. 


 Власинското езеро е добре облагородено блато.

© Татяна Димитрова

 Власинското езеро е добре облагородено блато.


По-"природен" вариант, точно като за обяд,  е пътешествие да Власинското езеро(бивше блато). С възможност да се кара водно колело след обилното преяждане с миниатюрни кебапчета, плескавица, урнебес, сръбска салата и известна злоупотреба с пиво или шливовица.


Трябва да се отбележи и немаловажният факт, че сърбите знаят как да печелят клиентите си - отговарят на техните желания "одма" - тоест веднага. Повечето сервитьори изглеждат като онези в България  от късните класически времена на соца - с бяло-черни униформи, колички, върху които нареждат порциите при по-обемисти поръчки и кочани с разходни ордери, които пъхят в джоба.

 Както би казал поетът - отломки от отминали времена.

© Татяна Димитрова

 Както би казал поетът - отломки от отминали времена.


Така ретро изглежда всъщност по-голямата част от туристическа Сърбия, която се намира в близо до границата с България. Някъде в средата на 80-те години е застинала и базата в близките спа дестинации - като Пролом баня, Лукова баня и др. 


Често разплащането в магазина, на пазара и дори в някои ресторанти и супермаркети може да стане освен в динари, но и в евро и български лева. Понеже и те отскачат до България. 


Определяща за този засилен интерес на българите към Сърбия е ниската цена и доброто обслужване, казва и Георги Банков, управител на "Турс клуб".


Неговите клиенти също редовно ходят до пазара в Ниш и Пирот или просто, за да обядват.


Храната и веселието до ранни зори привличат доста българи през последните две години да посрещат новата година там, разказва Банков. По негово впечатление популярните доскоро новогодишни дестинации Турция и Гърция са на път да бъдат изместени от Белград и Ниш.


"В новогодишната нощ там се празнува до 6-7 часа сутринта или докато има хора, живата музика не спира, ядене и пиене има непрекъснато", посочва той. 


Припомня си, че при последния случай месец преди 31 декември от Сърбия се обадила собственичката на хотела да иска на диск българския химн, за да имат време музикантите да го разучат и оркестърът го изпълнил в чест на българските си гости точно в полунощ. Точно на обратния полюс е случката му от Гърция, където отказали да пуснат химна на българите изобщо. 


На "празнична" вълна са и други поводи за отскачане до Сърбия - фестивалът на сръбската скара в Лесковац през есента,  на духовата музика в Гуча през лятато, бирфеста в Белград, международния музикален фестивал в Ниш. 


Ухае отдалеч

© Татяна Димитрова

Ухае отдалеч


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на madagaskar
    madagaskar
    Рейтинг: 982 Весело

    "В новогодишната нощ там се празнува до 6-7 часа сутринта или докато има хора, живата музика не спира, ядене и пиене има непрекъснато"

    Ех душо балканска!
    Как да се веселим знаем най-добре!
    Наздраве!

    Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
  2. 2 Профил на traicho
    traicho
    Рейтинг: 237 Неутрално

    сърби, не влизайте в ЕС

  3. 3 Профил на Мадлен
    Мадлен
    Рейтинг: 466 Весело

    Балкански синдром Иначе друсан кебап си хапват, не са глупави.

  4. 4
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  5. 5 Профил на barabana
    barabana
    Рейтинг: 524 Неутрално

    На Балканите нищо ново. Ядене, пиене и прочие. Докога ще се радваме на пълни търбуси и празни погледи? Тежко, тежко - вино дайте...

  6. 6
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  7. 7 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1625 Неутрално

    Потвърждавам - тази година два пъти ходих до Белград, Земун. Чистота, страхотна храна, разходки край Дунав. Истински вкусен хляб от Пекара за 30-50 динара. Прясно сирене от сергия на земунския пазар. Вкусен салам, нямаш нищо общо с нашите буклуци. Пунена плескавица! Рибена чорба в медено котле и шаран на скара в ресторант "Шаран" на брега на Дунав. Киселото мляко е 12%! Айрана е 3.6% и има неописуем вкус. Бирата Елен е страхотна, да не говорим за дюловата ракия. Липсват кауфланди, лидъли и т.н. които унищожават качествената храна. Хората са спокойни и весели, въпреки че са по-бедни от нас.

    The best way to predict the future is to invent it.
  8. 8 Профил на BIG AL
    BIG AL
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Хайде да обядваме в...Сърбия..
    ..............................
    Хайде изобщо де не минаваме или посещаваме Сърбия..
    Само при крайна необходимост ..Знаем ги ..И исторически , и вчера , и днес , а и в близкото 'милошевско " бъдеще, което им предстои ...
    Хайде да не правим реклама на сърбите- българомразещи...

    BIG AL
  9. 9 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 997 Неутрално

    Въпрос на вкус, но аз плескавици не харесвам - кюфтетата са по-вкусни.
    Това че зеленчуците не гният може би означава че са пълни с нитрати.
    Иначе да, колбасите им са добри. Също така и млечните продукти.

  10. 10 Профил на pompi33
    pompi33
    Рейтинг: 417 Неутрално

    Аз също бях на Нова година в Сърбия. Бях в Цариброд в хотел Сакс Балкан. Очарован съм. Просто не си заслужава да празнуваш на друго място освен в Сърбия. Горещо го препоръчвам на всички. Цените са нормални, масите са претрупани с храна и алкохол, клиента е цар. Музиката е без забележки. Условията в хотела за спане са добри. Не е лошо нашите кръчмари (кожодери) да отскочат до Сърбия и да видят как се печелят клиенти. А и в Македония е същото.

  11. 11 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1386 Неутрално

    Човек дори и нищо да не пазарува .пие и яде си заслужава да се разходи из Сърбия.

  12. 12 Профил на Dr. Erectus
    Dr. Erectus
    Рейтинг: 466 Весело

    Голяма хвалба, голяма реклама... били на Нова година, на Велик ден, изкарали били хубаво. На тези празници всички изкарахме хубаво, ако и да не сме били в Сърбия.. Някой - в Гърция, някой - в Турция, някои - вкъщи, аз съм бил за Нова година в Австралия и също изкарах хубаво. Супермаркетите в България не ми пречат, и тук ям качествени и вскусни филета, луканки и шунки. Ама много вкусни! И тук ям родопски картофи, кюстендилски череши, праскови от Петрич, дини от Любимец. Превъзходна зимнина от селски производители, а за вино и ракия да не говорим. ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ!

  13. 13 Профил на Wotsonsx
    Wotsonsx
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Виждам, че коментарите отново са поляризирани от едната крайност до другата. Като човек ходещ доста често до Сърбия мога да кажа, че положението там по отношение на храната, купоните или каквото и да е не се различава от това в България. Въпрос на обслужване. Против съм негативни коментари, които обрисуват сърбите като българомразци, както съм и още против такива, които се опитват да ни внушат, че сърбите цъфтят финансово и видетели са по-добре от нас (каквото и да означава това!) Пример за кулинарните ценители:Прословутата им плескавица, която странно защо някой хора в България величаят и говеят пред нея, не е нищо друго освен парче кайма на жар. Зависи от това колко си гладен. Не се лъжете и не си мислете, че отивате в някакво различно измерение от това което виждате в България!

  14. 14 Профил на Licho
    Licho
    Рейтинг: 409 Неутрално

    В бивша Югославия и сега Сърбия, никога не е имало ТКЗС. Хората са си обработвали земите и са гледали животни. А на пазарите са точно тези същите хора. Докато тук на пазара се държи от някй и се продават същите неща като в супера, че и даже по-скъпо.
    През границата не могат да се пренасят продукти от пазара, трябва да са от магазин - така твърдят сръбските митничари.

    Може да са всякакви в Сърбия, но след войните, градовете не приличат на българските, а и не е такава мърсотия като при нас.

  15. 15 Профил на Ристьо
    Ристьо
    Рейтинг: 638 Весело

    как сменят динар през лева -

    в менячница или "на ръка" и при къкъв курс

  16. 16 Профил на Димитър Антимов
    Димитър Антимов
    Рейтинг: 237 Неутрално


    ПРАВИЛНО!!!!СЪРБИ ЗА БОГА НЕ ВЛИЗАЙТЕ В ГОЛЯМАТА ИЗМАМА И КРАЖБА ,НАРЕЧЕНА "ЕС"!!!!НИЕ КАКТО ВИНАГИ СЕ НАБУТВАМЕ ЗАРАДИ АЛЧНОСТТА НА НЯКОЛКОСТОТИН ФАМИЛИИ КОИТО ОГРАБВАТ БЪЛГАРИЯ!!!

  17. 17 Профил на pompi33
    pompi33
    Рейтинг: 417 Неутрално

    До коментар [#15] от "old_buyer":

    Курса е 1:50, но върви всичко и евро, и лев.

  18. 18 Профил на Ристьо
    Ристьо
    Рейтинг: 638 Неутрално

    [quote#17:"pompi33"]Курса е 1:50, но върви всичко и евро, и лев.[/quote]
    искаш да кажеш - 50 : 1

    в менячница ли е този курс

  19. 19 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 1032 Весело

    Или в Гърция, или в Румъния...

  20. 20 Профил на bobbyperu
    bobbyperu
    Рейтинг: 640 Неутрално

    Всъщност всички изброени градове и природни забележителности са в Поморавието .....земи част от България и населени с българи....е вече нелегално...защото не смеят да се обявят за такива...та каква "Сърбия" какви "србски" мурафети

  21. 21 Профил на Цветна
    Цветна
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#8] от "BIG AL":

    Крайните изказвания и в двете посоки първо са неточни и второ - ненужни. На лично ниво каквото дадеш - това ще получиш. От по-близките ми приятели там само добро съм видяла и с такова и отговарям.
    До голяма степен си мисля, че омразата от двете страни на границата е главно от непознаване и от прекалено забиване в учебниците и жълтите вестници.

  22. 22 Профил на Dr. Erectus
    Dr. Erectus
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#13] от "IvanBozhidarov": + от мен, колега! На балканите винаги страстите са силни, затова сме поляризирани. Виж само колко минуси са ни наслагали.. а исках само да кажа, че статията е тенденциозна, а коментарите - предимно за ядене и пиене, и това им е аргумента, колко било хубаво в Сърбия. Смях!

  23. 23
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  24. 24 Профил на pompi33
    pompi33
    Рейтинг: 417 Неутрално

    До коментар [#18] от "old_buyer":

    Навсякъде и в магазини, заведения и т.н.

  25. 25 Профил на BIG AL
    BIG AL
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Вижте какво, когато смазаха българите в Зап.покрайнини, когато 45 години бълваха пропаганда , че македонците -са "македонци" или в краен случай - сърби , когато си искаха и част от Пиринско , когато АЗ знам, че съм потомствен българин - от Гръцка Македония , много преди техният Тито - да е бил роден или Гошо тарабата - да ме прави на "македонец" и т.н.,
    НЕ ми пишете сладникави статии, за все още изостанала "съвеременна" Сърбия ....
    Може би не трябваше да се обръща внимание на една "туристическа " статийка ...
    Но ,и в Кения има хубави хотели и храни , и в Зимбабве - даже :))
    Но сърбоманията - от години - имам Право да ругая ...))
    Все пак това е мое мнение..КАКВО ни убеждавате ???
    Да станем като Сърбия ли ??? :))))))
    Това ли е пътят ни "напред '???
    Айде бе ...))
    Айде , че имам работа ...

    BIG AL
  26. 26 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 638 Любопитно

    До коментар [#11] от "sabbath":

    "...Човек дори и нищо да не пазарува .пие и яде си заслужава да се разходи из Сърбия. ..."

    а ако му текне да остави някой венец пред паметник на Левски, в Босилеград да речем, заслужава ли си?
    щото сръбските граничари били на мнение, че не си заслужава...

  27. 27 Профил на pompi33
    pompi33
    Рейтинг: 417 Неутрално

    До коментар [#18] от "old_buyer":

    Динари можеш да вземеш от чейндж - бюрата до хотел Принцес и това на автогара Сердика - 45 динара за левче

  28. 28 Профил на Ристьо
    Ристьо
    Рейтинг: 638 Весело

    До коментар [#24] от "pompi33":

    благодаря

  29. 29 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 717 Неутрално

    До коментар [#12] от "Dr. Erectus":

    В кои супермаркети ги пазаруваш тези вкусни неща?
    На мен винаги се опитвт да ми продават боклуци и успяжат , защото друго няма

  30. 30 Профил на Ѡлегъ
    Ѡлегъ
    Рейтинг: 1090 Неутрално

    [quote#0:"економедия"] или просто, за да обядват.[/quote]
    Моите предци са от Земунско, но сръбска кухня не понасям.
    Вижте, от сръбска баница по-добро на тоя свят няма.

    "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
  31. 31 Профил на hunt
    hunt
    Рейтинг: 795 Неутрално

    Смея да твърдя, че в България и ЕС хранителните продукти са МНОГОКРАТНО ПО-КАЧЕСТВЕНИ. Стига с платени и заблуждаващи публикациии. Там никой не спазва например хигиенни норми при съхранение и продажба на храни. Като ви е толкова вкусно, отидете у нас на някой пазар и си купете месо. Сигурно по циганските пазари у нас още има. Погледнете в кръчмата в Сърбия, в която сте отишли в кухнята и. Както беше при социализма при нас. като видите хигиената 1 седмица няма да ядете нищо. Доматите не гниели. Ми като са наблъскани с химикали даже като отидете до тоалетната пак ще са цели. Ако в България купувате само салам кучешка радост щото не можете да си позволите друго е отделен въпрос.
    И за тези дето ще скокнат един много, ама много прост тест. Купете сръбски салами, купете и български. Нарежете ги и без да казвате кой какъв е дайте на хората да пробват. 90% ще харесат българските. Ама ако видят кой какъв веднага "Сръбския е супер" . Или просто кажете че сръбския е български и обратно. резултата пак ще бъде че всички ще кажат "е това е салам, българите не можем направим такова нещо"' а всъщност ще нагъват български салам.
    Ейййй българина обича много да хвали чуждото - сръбско, гръцко, турско. И все по-хубаво от нашето.

  32. 32 Профил на Марко
    Марко
    Рейтинг: 614 Неутрално

    Темата е пир за почитателите на сръбската музика!

    Не съм магаре;-)
  33. 33 Профил на един
    един
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Честно казано, малко множко ми дойде тази носталгично-сладникава рекламна статия. Пътувам всяка година в Сърбия и впечатленията ми са, че страната е замряла в някакъв късен юго-соц. Да, нещата не са много по-зле от тези у нас. Но (поне на мен) не ми харесват нито келнерите с мазните черни панталони, кочаните с бележки и хитрите очички, нито плескавиците, които не са нищо особено. Изуми ме текстът под снимката с месарницата: "...При "пекара" пък има ухаещи в различна форма и големина хлябове каквито човек на средна възраст не помни от детството...". Аз съм на средна възраст и имам достатъчно силни и зрели спомени от социализма, за да заявя категорично, че в детството ни не е имало "ухаещи в различна форма и големина хлябове". Авторката е живяла явно в някаква друга реалност.
    И накрая - внушенията, че ние сме зле, защото сме в ЕС, а сърбите, виждате ли, ядат вкусна и чиста храна и живеят добре в някакво романтично отминало време, защото не са в ЕС, са елементарни, примитивни и абсолютно неверни. Мисля, че всеки сам може да се досети защо.

  34. 34 Профил на hunt
    hunt
    Рейтинг: 795 Неутрално

    [quote#33:"един"] "ухаещи в различна форма и големина хлябове". [/quote]

    Аз от детството си помня само студен кисел хляб - бял и типов и то ако отидеш рано, че след това свършваше. Събота и неделя нямаше хляб. Топъл и ухаещ хляб съм ял само ако съм забравил да купя и майка ми оеси питка, щото иначе нямаше да имаме хляб

  35. 35 Профил на Wotsonsx
    Wotsonsx
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#22] от "Dr. Erectus":

    Напълно съгласен

  36. 36 Профил на Марко
    Марко
    Рейтинг: 614 Неутрално

    [quote#33:"един"] внушенията, че ние сме зле, защото сме в ЕС, а сърбите, виждате ли, ядат вкусна и чиста храна и живеят добре в някакво романтично отминало време, защото не са в ЕС, са елементарни, примитивни и абсолютно неверни. [/quote]

    Да добавя и един от най-комичните елементи в статията - авторката, изживяваща се като експерт по храненето и храните, напълнои сериозно твърди, че сръбските зеленчуци били превъзходни, понеже ........не гниели.
    Толкова се смях на тази глупост!.....

    Не съм магаре;-)
  37. 37 Профил на Dr. Erectus
    Dr. Erectus
    Рейтинг: 466 Весело

    До коментар [#29] от "naskom44": Започни с тези трите: 1. Шунка - непушена, големи кръгове около ф16, на Тандем - около 14 лв/ кг във Фантастико 2. Филе Елена, на Бони, то е зеленикаво отвън, защото е с чубрица, много фирми произвеждат марката Филе Елена, но гледай за това. Почти навсякъде го има - около 30 лв/ кг. 3. Луканка - Орехите, всички те им разновидности - превъзходен суджук, сушеница и обикновена луканка. И нея съм я виждал навсякъде по веригите. Ценител съм и тези неща са избирани. Добър апетит!

  38. 38 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1625 Неутрално

    До коментар [#37] от "Dr. Erectus":

    Точно Тандем са пълни с Е-та. "Орехите" пък се произвежда от месокомбинат собственост на Бела - властелините на джънк фууда в България. Това са ли са много вкусните и качествени храни? Ако минаваш през с. Български Извор там има един паркинг със заведение "Добревски". Встрани на паркинга има бяла барака, в която продават месо, салам, луканка, бахур, сирене, салам и т.н. Всички неща са много вкусни!

    The best way to predict the future is to invent it.
  39. 39 Профил на tedif
    tedif
    Рейтинг: 1468 Неутрално

    В интерес на истината:
    - масата туристи пътуваха до Естония за да си напазарят от магазините на самия кораб,които се водят свободна безмитна зона и цените бяха по-ниски от тези в Естония.А сега са още *по на далавера*,защото цените в Естония скочиха;
    - по пътя от граница с България до Ниш непрекъснато имаше хора по поддръжка,които метяха/!/ и чистеха/!!!/ канавките.През прохода *Шипка* е като след природно бедствие - пясък по пътното платно,надвесени клони,задръстени канавки.
    Защо ли?!?
    За другото не ми се коментира,защото това е една уж *разсипана* от войни страна.....

  40. 40 Профил на Марко
    Марко
    Рейтинг: 614 Неутрално

    "Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това - с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма."

    Само за протокола, този цитат по-горе е от Ст. Новакович, един от създателите на антибългарската политическа сръбска доктрина от края на 19, началото на 20 век. Претворена по-късно в обезбългаряването на Западните покрайнини, Ниш, подлостите след Балканската война.
    Някой да може да посочи подобен антисръбски текст, подобна антисръбска българска политическа доктрина?
    Та, викате - едни и същи сме със сърбите, можем да сме безкористни приятели с тях? Апропо - знае ли някой, че в Сърбия думата "българин" е натоварена с обидно значение? Че ние плашим малките деца с Торбаланеца, а сърбите - с "црнио бугарин", който ще вземе и накаже непослушните?
    Каква невероятна лахуда са авторката е клакьорите й, нямам думи......

    Не съм магаре;-)
  41. 41 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 2598 Неутрално

    До коментар [#20] от "bobbyperu":

    То и в Гърция е така. В Солун, като казват че са българи, се оглеждат, за да нямат неприятности. И бизнеса им могат да разсипят.

  42. 42 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 524 Весело

    До коментар [#16] от "olivanova":
    правилно сте разбрали истината+++++


    интересно какво би било за българия ако ес се разпадне?!
    което до 2-3 години е напълно възможно


  43. 43 Профил на Gabrielle
    Gabrielle
    Рейтинг: 1097 Любопитно

    Забелязала съм, че статиите за Сърбия са добър повод за изява на комплексарини хора , които се бият шумно в гърдите какви големи националисти са , но не могат да обяснят нещо елементарно: защо ние , супер добре и правилно развиващите се по линия на всички възможни евроатлантически линии , слушкащи и покланящи се най-старателно , сме на дереджето на една държава , която двадесет години беше във войни и ембарго... Очаквам дежурното , изпълнено с претенциозни клишета включване от изживяващия се като "експерт" по бивша Югославия "Югозомби".

  44. 44 Профил на idiotche
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#8] от "BIG AL":

    въобще не са българомразещи! много добре се държаха, при положение , че НИЕ бяхме тия, дето дадоха коридор на американците да ги бомбят!
    а келнерите на нова година не свалиха усмивки от лицето си, при положение , че в заведението бяхме предимно българи! нямаше намусени като при нас, сякаш сме им виновни, че работят на нова година! НАВСЯКЪДЕ бяха много любезни и отстъпчиви! поръчките идваха страхотно бързо, въпреки, че заведенията бяха препълнени!
    а при нас положението е трягично. ходихме по родопите и спряхме в мадан да хапнем. заведението беше празно, само ние. въпреки това чакахме час да ни донесат манджа от обедното меню, която трябваше да е готова!

  45. 45 Профил на coffeelover
    coffeelover
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#7] от "virakocha":

    Кауфланди и лидъли има и на запад, но не съм чул да са унищожили френското или немското сирене! На българина все чужденец му е виновен. А българските свръх честни производители, тези същите дето ползват палмово масло в сиренето - ги пропускаме учтиво И в Турция, Гърция, Сърбия, дори Македония храната е по-добра от тази при нас като качество.

  46. 46 Профил на onufrij
    onufrij
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Документална причина или документна причина? Те и двете граматически конструкции са идиотски, но първата, употребена в статията, ми разби сърцето.
    За кухните по света и аз мога да напиша поменик с размерите на Война и Мир. Проблемът е защо тука има нещо ненаред. Виждаш дълго меню с глупости и 1000% надценка! Аре възгеч бе! Два и половина картофа за 20 ст със ситно нарязано едвазабележимо нещоси отгоре им, струват 4,50! Запечени. Ток изхабен за 4 ст.
    Вина калпави по 11 лв минимално. Шишичката. Бе поне иди в Карфур и вземи едно шато за 6 лв, па тогаз ми го дай за 12. А он ми дава черга и килимчета разни.
    Водката е на 300%. Преди 89 такива бяха надценките само в барове с програма, фокусник, балерини, разкрачвания и някой път и питон имаше. Сиа, сяка керемида си сложила 300%!

  47. 47 Профил на lara_croft
    lara_croft
    Рейтинг: 472 Неутрално

    Сложете в сметката за обяда и 10-20 евро за сръбските катаджии, които със сигурност няма да ви пропуснат

    Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
  48. 48 Профил на Gabrielle
    Gabrielle
    Рейтинг: 1097 Любопитно

    До коментар [#37] от "Dr. Erectus":
    "Тандем" , "Бони" и "Орехите"? Или се шегувате или представата Ви за "вкусно" е доста странна...

  49. 49 Профил на coffeelover
    coffeelover
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#7] от "virakocha":

    Не Кауфланд е виновен, че от 4000 защитени храни в целия ЕС, България се радва на една единствена: горно оряховския суджук. Защо не запазт луканките, сушениците, сирената, кашкавалите, млякото? Защото ако го направят ще има стриктен контрол върху съдържанието, производството, съхранението! Бай Ганю е свикнал да меша, лъже, мами и маже! И не Кауфланд му е виновен.

  50. 50 Профил на idiotche
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#12] от "Dr. Erectus":

    и аз обичам България, ама всеки път като са ме придумвали да празнувам на заведение съм съжалявал! нито обслужването е на ниво, нито манджите и мезетата! независимо от категорията на заведението! у нас гледаш с копнеж келнера кога ще благоволи да ти обърне внимание.

  51. 51 Профил на 1000
    1000
    Рейтинг: 524 Неутрално

    [quote#21:"Цветна"]омразат от двете страни на границата е главно от непознаване и от прекалено забиване в учебниците и жълтите вестници.[/quote]

    "Прекалено забиване в учебниците". Откога това е негативно явление? Много хора тук в БГ не са и помирисвали учебник по история.

    So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
  52. 52 Профил на idiotche
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#37] от "Dr. Erectus":

    муахахахаха! ценител бил! яж си луканка орехите и си трай тогава!

  53. 53 Профил на idiotche
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#47] от "lara_croft":

    аз не съм имал проблем със сръбските катаджии! ако сте свикнали да паркирате на място за инвалиди, да превишавате скоростта, да минавате на червено или да не спирате на пешеходна пътека - не се сърдете на катаджиите!
    в белград има ред в движението - ВСИЧКИ спират на пешеходна пътека, пресичат на зелено и ги е страх от катаджиите! няма да видиш като при нас по дондуков например пешеходците като мравки пресичат където им падне!

  54. 54 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Скапаната и пълна с боклуци храна в България е още отпреди някой изобщо да беше чувал за веригите от супермаркети. Производителите се погрижиха за това още откакто излязоха на пазара в началото на 90-те години. Тоест веднага след появата на частните колбасарници, млекарници, хлебарници и пр. Не че в соца беше свястна, то тогава пък и я нямаше и се висеше на опашки за всичко.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  55. 55 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 559 Неутрално

    Аз чат - пат ходя до Димитровград, сръбския, и мога да потвърдя, че изнесените в статията данни са верни. Зеленчуци от там не си купувам, но специално гарантирам, че млечните и месните им продукти са в пъти по-добри от нашите. Да го кажа простичко - по качество, сръбското кисело мляко е сравнимо с турското кисело мляко, у нас такива отдавна няма.

    Относно скарата - чета тук "познавачи", че се чудели какво толкова я харесваме в Сърбия - скарата си била скара, нищо особено не било. Да им обясня: за да ядеш в България качествена скара означава единствено да си я приготвяш сам. Да си смелеш месо, да му сложиш необходимите подправки, да го оставиш да отлежи, да си го опечеш на въглени... Не че не става, но колко често го правим? А по заведнията в България качествена скара няма. В това съм категоричен, в България е невъзможно да си получиш в ресторант дори качествена пържола, възможно най-просто за приготвяне ястие. А готвеното с кайма у нас не го яжте в ресторантите, добре знаете колко е тежко, мазно и невкусно.

    Така че, да ми говори някой, че и у нас сме имали такава скара - просто не го приемам. Има я само в домашни условия, на село, на барбекю - и никъде другаде.

    И хлябовете им са по-добри, проверено е.

    Изобщо, да са благодарни на Тито трябва. Защото, времето показа колко правилна е била идеята му за развитие на страната му (така наричания "титовизъм".

    Май от разпада на Югославия спечели само Словения, загубиха всички останали.

  56. 56 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#34] от "hunt":

    Ти, да ме прощаваш, в сиропиталище ли си раснал тогава, по онова време? Защото, звучиш като откъс от "Оливър Туист".

  57. 57 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1327 Весело

    [quote#50:"idiotche"]у нас гледаш с копнеж келнера кога ще благоволи да ти обърне внимание.[/quote]

    Явно за последно си празнувал в заведение преди 1989 г.

  58. 58 Профил на Маргарит Пицов
    Маргарит Пицов
    Рейтинг: 636 Неутрално

    Въпреки войни, ембарго, полит. и иконом. изолации Сърбия е в доста добро състояние...

    На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
  59. 59 Профил на lot49
    lot49
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#58] от "duduka":

    И те ще влязат в ЕС и тогава ще си платят на Германия за курвенските номера, не се притеснявай.
    Всичко си идва на мястото

  60. 60 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1510 Неутрално

    Какво е това плескавица?

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  61. 61 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1515 Любопитно

    [quote#60:"VеnRus 2008"]Какво е това плескавица? [/quote]

    И аз бих искала да зная с какво точно заслужава рекламата, която му се прави в България в последно време - миналата година видях, че по целия маршрут София-Варна има нищонезначещи за мен надписи "Имаме плескавици! "Сръбска скара" и пр.

  62. 62 Профил на lot49
    lot49
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#61] от "Мария":

    Кюфте с наднормено тегло и някакви добавки.

  63. 63 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#61] от "Мария":

    Т.нар. "сръбска скара" в България няма нищо общо с оригиналната такава. Не се хващайте на рекламата.

    А сръбска скара е онази скара, която се прави от месо, спазва се технологията, добавят се нужните подправки и т.н. Уж не е сложно, но в България все не умеят да правят нормална скара по заведнията.

  64. 64 Профил на Марко
    Марко
    Рейтинг: 614 Неутрално

    [quote#48:"Gabrielle"]Или се шегувате или представата Ви за "вкусно" е доста странна... [/quote]

    За вкусовете не се спори. Максимата, обаче, важи само за интелигентни хора.....

    Не съм магаре;-)
  65. 65 Профил на Марко
    Марко
    Рейтинг: 614 Неутрално

    [quote#44:"idiotche"]въобще не са българомразещи![/quote]

    Мдаммммм, "Камъните падат" в изпълнение на идиот, според когото българолюбието е вкусово свойство на салам.......

    Не съм магаре;-)
  66. 66 Профил на dragalevski
    dragalevski
    Рейтинг: 474 Неутрално

    Живял съм шест години в Белград и познавам добре не само кулинарно-алкохолната страна на въпроса. Неоспорим факт е, че храната и обслужването в Сърбия винаги са били по-добри от тук. За чистотата на населените места е излишно да отварям приказка. Инфраструктурата, градоустройството, парковете и въобще цялата жизнена среда също са по-добри. И всичко това - въпреки безумните войни и похарчените милиарди! Но това е друга тема....

  67. 67 Профил на Марко
    Марко
    Рейтинг: 614 Неутрално

    [quote#55:"Вишински"]специлно гарантирам, че млечните и месните им продукти са в пъти по-добри от нашите. т[/quote]
    Уаууууу - ето го поредният истински експерт, даващ "специални" гаранции!
    Комедия!.......

    Да сте чували за условно наклонение? За изрази от сорта на "аз мисля, че...." или "струва ми се, че...."?

    Не съм магаре;-)
  68. 68 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#67] от "Марко":

    Ти, случайно, да имаш някакъв проблем?

    Толкова ли ти се струва странно, че някой може нещо да гарантира? Аз нито си мисля нещо, нито ми се струва. Аз именно гарантирам. Тоа съм и написъл. Че гарантирам.

    Когато гаратнираме за нещо, с това изразяваме, че нещата са напълно поверени и на думите ни може да се вярва.

    С кое от горното имаш проблем?

    Или, постингите ти не служат за да изразиш мнение, а за да оригиналничиш? Чко човек тръгне да пише по форумите, за да привлича внимание към себе си, значи доста го е закъсал.

  69. 69 Профил на стафилокок
    стафилокок
    Рейтинг: 1122 Весело

    "Хайде да обядваме в...Сърбия"

    Хайде! Кой черпи???

    Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
  70. 70 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1515 Любопитно

    До коментар [#62] от "bobop77":
    До коментар [#63] от "Вишински":

    Благодаря, подозирах, че е това. На мен ми послужи като мощна антиреклама - не разбрах що дири там (особено в Североизточна България).

    Отделно от това - не разбирам нито толкова "Осанна, нито толкова "Разпни го" в очерка и коментарите. Най-добре е просто да бъдем информирани и да се информираме.

  71. 71 Профил на vlad76
    vlad76
    Рейтинг: 638 Неутрално

    [quote#14:"Licho"]а и не е такава мърсотия като при нас. [/quote]
    ...Ами че това зависи само от нас самите..нека всички да започнем да си пазим чисто и от БГ по красива НЯМА!!!!

  72. 72 Профил на hunt
    hunt
    Рейтинг: 795 Неутрално

    [quote#56:"Вишински"]Ти, да ме прощаваш, в сиропиталище ли си раснал тогава, по онова време? Защото, звучиш като откъс от "Оливър Туист".[/quote]

    расъл съм в 4-тия по големина град в България. Абсолутно отговорно заявявам , че при социализма НЯМАШЕ хлябовете които авторката описва. В селата беше даже още по зле.
    А ти къуде си расъл? кажи една хлебарница през социализма където е имало много видове хлябове и топли, че и ароматни.
    За младежите да кажа - навремето всеки град имаше един огромен хлебозавод, в който правеха хляба вечерта и сутринта го разнасяха с едни от решетка колички (естествено неопакован) по магазините, в които вече имаше опашка за хляб. Карал съм като ученик практика в такъв завод. След като приключеха с месенето, мажеха машините с грес, да не ръждясват, че били по второ направлени 9от запада купени) и да се запазят по-дълго. На следващия ден пускаха тестото и то обираше греста. Ако знаете колко грес сте изяли!!!

  73. 73 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#72] от "hunt":

    Имаше ги в селските хлебарници. Във всяко едно село. Там ги ядях, през ваканциите.

  74. 74 Профил на Плам
    Плам
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#37] от "Dr. Erectus":

    Луканка Орехите във всичките й разновидности я развалиха, по едно време купувах само нея и след няколко месеца почнаха да я пълнят с всякакви боклуци и мазнотии

  75. 75 Профил на hunt
    hunt
    Рейтинг: 795 Неутрално

    [quote#73:"Вишински"]Имаше ги в селските хлебарници. Във всяко едно село. Там ги ядях, през ваканциите. [/quote]

    И колко вида бяха тези хлябове?
    В селото на моята баба имаше едни кръгли хлябове - бял и черен. Точно с кисел вкус. И като си отрежеш филия хляб, половината падаше на земята под формата на трохи.
    Не ми разправяй глупости моля те. Всеки си спомня с умиление за младостта и дестството, но точно соцхляба не хвали. И в града където си живеел какъв е бил хляба тогава не казваш.
    Аиде сега пак ми говори за Оливър Туист.

  76. 76 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Най-вкусният купешки хляб, който съм ял по време на соца, и слава Богу още го има, е този от фурната до Рилския манастир. Вярно, само един вид е, но това е Хлябът. Иначе в София, в Младост 1 до пазара имаше една фурна, която продаваше нелош хляб, 2 вида, наистина с 20-30 % по скъп от този в магазина. На опашка се висеше около час. Друга добра фурна в София беше на "Аксаков". Това са ми детските спомени за хубав купешки хляб.

    А иначе най-добрата скара, която съм ял през живота си, и периодично продължавам да го правя, е в хижа "Камен дел" на Витоша. То вярно че след няколко часа ходене на чист въздух по баирите и варени маратонки да ти дадат, пак ще ти се сторят вкусни, но хижарят наистина прави скарата много мераклийски. Сядаш на ръчно одялана дървена пейка под едни високи борове, мирише на смола и на хубава скара, пеят птички... Препоръчвам го на всеки софиянец или гост (съжалявам, ако е прозвучало като PR).

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  77. 77 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#75] от "hunt":

    Хлябовете бяха няколко вида, помня ги като форми, мисля, че бяха 2-3 вида. Черен хляб не помня да е имало, никога не съм виждал. С нож не ги режехме, бяха винаги топли, чупехме ги с ръце. Примерно, като ме пратеха за хляб, аз изяждах една трета от него, докато се върна.

    А в градовете хлябовете бяха "бял", "типов", "Добруджа" и "ръжен". И пак не бяха никак лоши, ако човек идеше да си го купува сутрин беше още топъл. Да, доста вкусни си бяха.

  78. 78 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#77] от "Вишински":

    Приятелю, по време на соца имаше един такъв учебен предмет "практика", където учениците ходеха да бачкат по разни предприятия срещу минимално заплащане. Та една от тези ми "практики", половин година, беше в хлебозавода в Горубляне, това се води квартал на София. Та повярвай ми, дълго време, след като практиката ми беше свършила, баба ми месеше хляб вкъщи. Всеки ден. Не за друго, а защото видях как се прави.

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  79. 79 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#76] от "Гилгамеш":

    Разбира се, има в България и такива места, но кой знае защо са такава рядкост, че си пишем за тях по форумите, сякаш са природна забележителност.

    Друго такова място, с хубава скара, е на "Рупите", до комплекса на Ванга. Като излезем от комплекса, почти веднага вдясно виждаме ламаринена постройка. Пред нея има дървени пънове, доста неудобни впрочем, покрити с покривки. Това е мястото. Много неугледно, неудобно, но пък скарата им е наистина отлична. Както си трябва, нищо не са пропуснали. И бирата им е студена, само в бутилки.

    Ако някой минава от там - може да се възползва и да хапне. Струва си.

  80. 80 Профил на hunt
    hunt
    Рейтинг: 795 Неутрално

    [quote#78:"Гилгамеш"]Не за друго, а защото видях как се прави. [/quote]
    Аз бях веднъж и ми стига. Ходих и в едни ресторанти. от тогава хотдог не ям и като видя ми се повръща.
    Ти къде си ги купувал сутрин още топли? В кой град?
    както виждам полека лека идваш на моето. 2-3 вида хляб. Ако улучиш на село (че е малко) и от фурната до магазина идва топъл. Ако обаче закъснееш - свършва и хляб няма.
    Сега по някои села правят по същата рецепта, но ти гарантирам, че ако пробваш няма да ти се услади така. Така е устроен човек - да си спомня миналото с хубаво и да забравя лошото.
    Един например ми приказваше как при соца какво месо имало по магазините. Смяяяях в залата. Даже вицове имаше за агнешкото и бай Тошо. Последните 15 години просто агнешко по магазините нямаше. Купували сме свинско с дъх на риба (от фуражите), пилета и кремвирши с дъх на антибиотици. Върха обаче беше лятото. Тогава даже кучешка радост нямаше по магазините. Майка ми е посрещала гости с консерви русенско.

  81. 81 Профил на Трифон Трифонов
    Трифон Трифонов
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Интересна статия. Сигурно интересът е заради близкото разстояние и ниските цени. Но да не забравяме, че там все още живеят доста българи и това допреди век беше българско землище. Дали и това не е причина за този интерес към 'западните покрайнини'?

    Трифонов
  82. 82 Профил на Gabrielle
    Gabrielle
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    До коментар [#77] от "Вишински":
    Имам приятели , които се занимават с хлебопроизводство. Според тях истински хляб в България през последните години не може да се произведе заради отчайващото качеството на пшеницата. Твърдят , че хлебна пшеница у нас на практика няма. В момента голяма част от производството на тази култура е съсредоточено в ръцете на мутри - крупни арендатори, които сеят само лесни за отглеждане сортове пшеница , от които обаче се получава некачествено брашно. В Македония и Сърбия обаче не е така. Оттам идва разликата във вкуса , а не от начина на месене или печене , който на Балканите си е един и същ.

  83. 83 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 997 Неутрално

    За хляба не знам, не съм пробвал сръбски хляб освен едни питки които бяха много вкусни. Чувал съм от много места че в България хлябът не струва.
    В Сърбия прави впечатление броят на "пекарите". Признавам - бюреците им са много вкусни. Както казах вече плескавиците изобщо не ме впечатляват, но бюреците ги признавам - между другото един от популярните варианти е с месо.
    За млечните продукти - имат един вариант на киселото мляко който е популярен като "течен йогурт". Струва си да се пробва /особенно с бюрек/. Също така и плодовите млека за пиене с парченца плодове. Фирмите са 3 - Imlek, Mlekara Subotica /страхотен "течен йогурт"/ и хърватската Dukat.
    Ракията разбира се е едно от нещата които трябва да си купите - независимо дали е сливова, крушова или дюлева. Изненадах се че крушовицата е популярна почти колкото сливовицата. Виж, гроздова май нямат много и разчитат на вноса от Македония. Която пък лично за мен не е нищо интересно.

  84. 84 Профил на Елена Ангелова
    Елена Ангелова
    Рейтинг: 868 Неутрално

    Купон е. Ретро, ама с кефче.

    Елена
  85. 85 Профил на Dr. Erectus
    Dr. Erectus
    Рейтинг: 466 Весело

    До коментар [#38] от "virakocha": Да, този мини месарски комбинат го знам . Колегата питаше за веригите магазини.

  86. 86 Профил на pompi33
    pompi33
    Рейтинг: 417 Неутрално

    До коментар [#82] от "Gabrielle":

    Точно така всички садят фуражна пшеница, а взимат субсидии за хлебна затова не става хляб. А за препаратите, с които го третират е нещо страшно. Един приятел е земеделски производител и казва така: Като знам с какво пръскам ме е страх да си купя хляб......

  87. 87 Профил на Dr. Erectus
    Dr. Erectus
    Рейтинг: 466 Весело

    До коментар [#48] от "Gabrielle": Габи, и натеб да отговоря - колегата питаше за супермаркети. Ами това са добрите неща в супермаркетите, да. Ям предимно месо и това е моят вкус, не държа твоя да е същия. Не сме обсъждали домашни мезета, въпреки, че се снабдявам и с такива от Самоков.

  88. 88 Профил на pompi33
    pompi33
    Рейтинг: 417 Неутрално

    До коментар [#72] от "hunt":

    Това че ти не си ял не значи, че не е имало. По селата хляба беше страхотен.

  89. 89 Профил на Dr. Erectus
    Dr. Erectus
    Рейтинг: 466 Весело

    До коментар [#50] от "idiotche": Да те заведа аз на местата, които ходя, тогава - в планината под големи дървета до реката на 1300 м надморска височина (т.е. колкото Боровец) на южните склонове на Рила, с невероятна гледка към Пирин, широка поляна с коне, които можеш да яздиш чак до билото на планината и да стигнеш до Рилски манастир, печено агне, капама, мезета от домашните изби, вино +, ракия ++.. . А колегата питаше за веригите магазини.

  90. 90 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Имах клиент които отиде в Суботица. Премести се човека.
    Всичко премести - бизнес, семейство, къща, дори и родителите си и на тях взе отделна къща. А чисти, етнически българи бяха, от Радомирско.
    Сега втори се чуди дали да не мести там че над 50% от поръчките му идват от сръбско.
    Сърбия е много добра страна, дори и след война, дори и за живеене, не само за кратковременно пътуване. Съседите ти малко ще те гледат накриво ако се представиш като шовинистичен българин, но те така си гледат и шовинистичните сърби, а в България така си гледат по принцип.
    За Софиянци източна Сърбия по познати като запоадните покрайнини са си редовна и добра дестинация. Браво на Дневник и на авторката че се опитват да я популяризират. Чест им прави на фона на комерсиализираните русляшки фирми заливащи туроператорския ни пазар с дестинациите си до Кипър и Истанбул.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  91. 91 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1625 Неутрално

    До коментар [#72] от "hunt":

    В селата имаше много вкусен хляб - селски, ръчен. Скоро ядох такъв хляб в село в еленския балкан - Руховци. В съседното село има пекарна, където хляба се меси ръчно - коритото е точно пред витрината на пекарната. Купих два хляба - докато се върнах изядох 1/3 от единия.
    Не мога да разбера хейта ти за хляба през соца - да, тогава имаше много вкусен хляб!!! Сега има голямо разнообразие, но хляба е с вкус на дунапрен!

    The best way to predict the future is to invent it.
  92. 92 Профил на Николай Николов
    Николай Николов
    Рейтинг: 1156 Неутрално

    Ха, няколко вида хляб по соца???
    Хлябът биваше "ръчен" и "заводски". Заводският беше бял "Стара Загора", "Добруджа" - с резки отгоре и типов. Имаше чат пат ръжени хлебчета и чат пат симидчета по фурните. А ръчният хляб беше само един вид, с истинска дебела кора.
    За избор изобщо дума не можеше да става. Купуваш от който има там, където си. На село заводски хляб нямаше, караха "ръчен" от фурната, която обслужваше няколко села. И го "мешаха" твърд с мек, че да няма сърдити.

  93. 93 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 810 Неутрално

    "За сравнение до Ниш няма и 200 км." За сравнение от къде?
    От София до Ниш е 162км. Толкова е и обратният път.

  94. 94 Профил на един
    един
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#43] от "Gabrielle":

    Уважаема Габриеле, моите наблюдения са доста по-различни - критичните коментари спрямо Сърбия на наречените от Вас "комплексарани хора" са рядкост и са доста меки, сравнени с начина, по който нашите съседи коментират българите. "Черни", "татари" (в Македония също се използва), "крадливи", "нечистоплътни", "диви" и "глупави" са стандартни определения за българи. Не че няма доста верни неща в това, но точно сърбите едва ли имат толкова основания да показват чувство на превъзходство. Сръбската арогантност спрямо българите не е от вчера, а от десетилетия и можеше да бъде изпитана както на ниво сблъсък с институции (полиция, гранични власти и т.н.), така и на ниво колеги и съвместна работа. Имам богат личен опит и в двете посоки За щастие, през последните години това се изживява, най-вече заради драматичните промени в стандарта на живот, територията на обитание и самочувствието на сърбите. А и поколенията се сменят, което също е добре.
    Относно втората част на коментара Ви: "...защо ние , супер добре и правилно развиващите се по линия на всички възможни евроатлантически линии , слушкащи и покланящи се най-старателно..." и т.н., мога само да кажа, че ако наистина се развивахме "добре и правилно по всички евроатлантически линии" сравнението със Сърбия щеше да е категорично в наша полза. Примери много: Словакия, Чехия, Естония, Словения и т.н. Та дори и Хърватска, която също мина през война и тепърва ще влиза в ЕС... Сравнете тези държави с любимата Ви Сърбия, защото те много по-стриктно от нас следват принципите на ЕС и не клинчат от тях.

  95. 95 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#92] от "nick_wolf1":

    Сега не е много по-добре. Въпреки че българина яде хляб, хляба който се продава в България е под всякаква критика.

  96. 96 Профил на Тишо
    Тишо
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Авторката май се е подмокрила докато е писала статията. На някои от коментиращите пък са им виновни Лидълите. Аз пък бих казал, че сме си виновни самите ние, защото сме непретенциозни и позволяваме да ни тъпчат. С охота си купуваме нитратните зеленчуци, боклучивите салами и изгнилите плодове. В София също има хубаво мляко и истински хляб, ама трябва и да си замъкнеш задника до съответното място за да си ги закупиш, вместо да ядеш дюнер от мимас.

  97. 97
    ****

    Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

  98. 98 Профил на idiotche
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    [quote#57:"Митридат"]Явно за последно си празнувал в заведение преди 1989 г. [/quote]
    напротив, през последните 4-5 години два пъти ме принуждават да ходя на заведение на нова година! аз лично предпочитам заведение, ама да е извън софия , да е механа!много добре си прекарахме на добринище, в троян!

  99. 99 Профил на idiotche
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#65] от "Марко":

    яж си саламите и не ме занимавай с глупости! вместо да ми философстваш - да се беше разходил да видиш! акъл от домошари-философи не ща!

  100. 100 Профил на idiotche
    idiotche
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#89] от "Dr. Erectus":

    аре спри да ми копираш разни пътеводители! обикалям по планините , от януари навъртях 10000км! тая година ходих на враца, троян, златоград, девин, смолян, пампорово, кюстендил и околните им планини! това с домашнопроготвените сирена, кашкавали и салами отдавна умря! много рядко ще намериш някой да прави! и защо да го прави като на магазина има?! цитат на мой приятел от банско! красотата на нашата страна я знам, затова я обичам! друг е въпроса за матреяла!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK