На изложба от картини отпреди 32 000 годиниНе са много случаите, в които човек може да види в оригинал чак толкова древни изображения. Да не кажем, че е само един. В пещерата "Шове", която се намира в югоизточната част на Франция, се намират смятаните доскоро за едни от най-древните пещерни рисунки. Те са стотици и изобразяват предимно животни. 


Неотдавна обаче излязоха изследвания, които показват, че изображенията на древните хора, открити през 1994 г., най-вероятно държат първенството по древност.


При това изследване е правен геоморфологичен анализ на единствения вход в пещерата и се и използвал хлор 36 за датиране.
Предишни изследвания с въглерод 14 показаха, че рисунките вероятно са създадени преди около 31 хил. години.


Експерти обаче оспориха тези резултати, като заявиха, че рисунките може би принадлежат към мадленската култура отпреди 12 хил.- 17 хил. години. Тя е наречена така по името на друга пещера във Франция - "Ла Мадлен", където са открити характерните за нея паметници. От тях се видяло, че е била доведена до съвършенство обработка на кост и рог. За жилища са използвани изключително пещерите. 


Оказва се, че на входа на "Шове" скала се срутвала в годините няколко пъти  като за пръв път това станало преди 29 хил. години, а за последен - преди 21 хил. години. Така след това до пещерата не е имало никакъв достъп.


Входът й бе отворен отново през 1994 г. в момента на откриването й от Жан-Мари Шове, един от тримата местни пещерняци, които откриват мястото. 


Пещерата е необичайно широка, а специалистите казват, че качеството на скалните рисунки в нея е неочаквано високо. 


Ето възможност за наслада на древното изкуство, което е обект на сурово предпазване от всякакви външни влияния:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 880 Неутрално

  WOW! Преди 12хил. години?!?!
  Вместо да се пазят да не ги изяде нещо, хората са имали време и желание за рисуване!
  Много интересно!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  Е, в пещерата, когато са в група и въоръжени, имат възможност и част от членовете на общността да се отдадат и на изкуство. Това, вероятно, е било развлечение за тях, както и памет.

 3. 3 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ама как 12хил. години? Според библията първи човек Адам е създаден 4004 ВС.
  http://agards-bible-timeline.com/images/adam1_old.jpg

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 4. 4 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 521 Неутрално

  някои от рисунките на животни са с обем и със светлосенки, повечето имат перспектива. Ако е истина е повече от невероятно. За съжаление съм повече от скептична. По ми изглеждат на фалшификация.

 5. 5 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най-старите текстове на Библията трябва да се тълкуват като митологеми в иносказателен дух, а не буквално.
  .
  Тези великолепни изображения не са схващани от техните автори като "изкуство", а като илюстрации, участващи в ритуали на ловна магия.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 6. 6 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не са фалшификации. Фалшификациите сме ние. Когато излязъл от пещерата Ласко с подобни изображения, Пикасо бил запитан от журналистите какво е мнението му. Той махнал с ръка и рекъл: "Ние нищо ново не измислихме!"

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 546 Неутрално

  След 10 000 години ще има подобни изложби, на които ще присъстват картини като "Мона Лиза"

 8. 8 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 804 Гневно

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  Ако няколко човека останат в една пещера за 6-7 дни (много дъжд или сняг) без телевизор, радио или интернет, все на някой ще му дойде музата...

  Не е както в Магура - да си драскат върху древните рисунки !!!

 9. 9 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"о. Павел"]
  Най-старите текстове на Библията трябва да се тълкуват като митологеми в иносказателен дух, а не буквално.[/quote]И това ли трябва да тълкуваме иносказателно:
  Матей 18:9
  И ако те съблазни окото, извади го и хвърли го;

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#3:"Търсач"]Според библията първи човек Адам е създаден 4004 ВС. [/quote]Най-вероятно Библията не лъже. В Библията е изрично упоменато, че потомците на Адам и Ева не са се женили помежду си, а са се сродявали с ДРУГИ хора, но потомството вече били човеци. Най-вероятно светото писание иска да ни каже, че Адам и Ева са носитетели на по-нова генетично подобрена версия ... един вид ъпдейт или ъпгрейд (примерно: надграждане до хомо сапиенс - версия 6.2 "Мен", докато древните рисунки са правени примерно от хомо сапиенс версия 5.1 "Кром"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До № 9
  Разбира се. Когато Христос говори за "отсичане" на членовете и "изваждане" на очите при съблазън, това не може да се разбира буквално, а преносно. Трябва да отсечем помислите, преди да са станали намерения, а намеренията - действия, за които ще съжаляваме.
  .
  Има византийски жития, в които благочестиви обущари си избождат очите с шило, защото се съблазняват, когато вземат мерки на красиви дами. Според мен тези жития не отразяват действителни факти, а са наративни алегории.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 12. 12 Профил на massa
  massa
  Рейтинг: 478 Неутрално

  От тая статия пак нищо не се разбира.

  Първо са на 31 000 години, после оспорват,не, на 12-17 000 били.
  След това обаче пещерата е била затворена от 21 000 години и е без достъп. Последно? Не може сами да сса се нарисували преди 12000 години нали?
  Даже и превод не можете да направите като хората.

  За тази пещера има един мнго хубав филм на Вернер Херцог,
  Cave of Forgotten Dreams
  Препоръчвам,той даже е в 3д, ама тука едва ли някога ще го пуснат по кината.

 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  -Преди откриването на писмеността,като средство за съхраняване и предаване на информация хората са рисували и так са запазвали и предавали своя опит.Но не само.Рисунките,някои от преди десетки хиляди години, в пещери като "Ла Мадлен",Шове,Ласко или скалните рисунки в областта Тасили- Централна Сахара и то по време на изключително трудни условия на живот-дебнещи ги зверове и врагове,ледников период,природни катаклизми,показват че освен морала другото дълговечно човешко качество е естетическото възприятие на света.

 14. 14 Профил на massa
  massa
  Рейтинг: 478 Неутрално

  А относно дали са фалшификати, пещерните рисунки са едни от най-лесните за датиране, защото основния пигмент често е въглен, а по него всъщност се правивтглеродното датиране. Специално тук бяха намерили местата където хората са си търкали факлите за да ги загасят, въгленчетата бяха изпопадали по земята все едно вчера. Мен най-много ме впечатлиха две рисунки, почти в еднакъв стил, една до друга, но датирането показа че ги делят хиляди години, няма такава приемственост. В тази пещера между другото никога не са живяли хора, явно е била нещо като храм. Както казах препоръчвам филма на Херцог

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Дълбоката древност - като се започне от преди 200 000 години е описана доста добре в една книжка която преведох:
  http://tantanev.hit.bg/sunparus.html
  "Слънце на платната" от Алекс Розов. Дава добро обяснение за "циклопското строителство" на древни мегалити преди 60 000 години по Средиземноморието ... както и на много други древни загадки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#11:"о. Павел"]Разбира се. Когато Христос говори за "отсичане" на членовете и "изваждане" на очите при съблазън, това не може да се разбира буквално, а преносно.[/quote]Ето как дявола чете Евангелието.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Компетентен е радиовъглеродният метод.Не знам какви експерти го оспорват.
  Обърнете внимание на формата на входа на пещерата. Така се развива карст по тектонски разлом. Нашите сексуални маниаци виждат в това храм на богинята майка. Такива само в България има десетина. Аз съм виждал и другаде.Предполагам , че траките не са стигнали чак до там.

 18. 18 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#10:"baj Tan"]Най-вероятно Библията не лъже. В Библията е изрично упоменато, че потомците на Адам и Ева не са се женили помежду си, а са се сродявали с ДРУГИ хора,[/quote]Бихте ли дали цитат?

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 19. 19 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "потомците на Адам и Ева не са се женили помежду си, а са се сродявали с ДРУГИ хора". Това са окултни фантазии на сектанти, а не реални факти.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 20. 20 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#3:"Търсач"]Според библията първи човек Адам е създаден 4004 ВС.[/quote]

  [quote#9:"Търсач"]И това ли трябва да тълкуваме иносказателно:
  Матей 18:9
  И ако те съблазни окото, извади го и хвърли го;[/quote]

  Това не е буквално, точно както фарисеите не са истински, нито "търговците в храма". Всички тези истории са алегории. Някои от тях са астрономическа символика, а други - физиологична. Тоест, начинът, по-който са конструирани, се базира на херметическия принцип "каквото горе - такова и долу". Звучат ужасно, защото са зле преведени и буквализирани от институцията, която единствена е имала право да ги чете и интерпретира на тълпата. И въпреки това е имало хора, които са я чели "правилно", но са били преследвани.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 21. 21 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До № 20
  Нещо си болен, защо не се прегледаш? Няма книга в историята, която да е преписвана повече и по-точно от Евангелието. Прогонването на търговците от храма, което Христос извършва след влизането си в Йерусалим на Връбница, възпроизвежда пророчество на Захария, записано в Библията шест века преди това. Също по Захария е язденето на магаре от Иисус и пр.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 22. 22 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#21:"о. Павел"]Също по Захария е язденето на магаре от Иисус и пр. [/quote]

  Поправка: две магарета. А ти, след като не си "болен", можеш ли да ми кажеш кои са тези две магарета?

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 23. 23 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Питай родителите си кои са тези две магарета и кое е ослето, което подтичва подир тях.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#18:"Търсач"]Бихте ли дали цитат? [/quote]Битие 4:17 до 4:23
  Бит.4:16 И отдалечи се Каин от лицето Господне и се засели в земята Нод, на изток от Едем.
  Бит.4:17 И позна Каин жена си и тя зачена и роди Еноха. И съгради той град, и нарече града на по името на сина си Енох.
  ........
  Няма данни жената на Каин да е дъщеря на Адам и Ева!
  Няма данни другите жители на града да са деца на Адам и Ева!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Ако картините са отпреди 32 000 години, това още веднъж показва, че изкуството е имало върхови постижения и в много далечно минало. Тези рисунки са наистина красиви - някои от тях могат да се видят например на следния сайт:

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Grotte_Chauvet

  Това май води и до промяна на датировката за разселването на нашия биологичен подвид (Homo sapiens sapiens) в тази част на Европа. А сигурно би могло дори да се предполага, че рисунките са дело не на хора от нашия биологичен подвид, а на неандерталци.

 26. 26 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#23] от "о. Павел":

  Класическа просташка маневра. Като си невеж по въпроса, се измъкваш от неудобния въпрос с обида, барем се хвана и забравя какво съм попитал.
  Приятно гниене в невежество и догматизъм.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#19] от "о. Павел":Отче, извинявай , ама какви са реалните факти ? Според Библията ли ? Знаеш ли как наричат тези , дето приемат Библията за историческо документално четиво ? Креационисти. Такъв е Буш -младши. Приятна компания !

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#21] от "о. Павел":отче пак извинявай , ама пак ще се обадя. Първо не е Евангелието , защото са 4 такива . Нали толкова бяха ? Освен това има още 34 апокрифни евангелия, които църквата не признава и определя като апокрифни.

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#25] от "ijj":Не променя датировка. Смята се ,че една група африканци са напуснали Африка и са се разселили по света преди около 60 000 години. Това за Хомо сапиенс. Те са заварили тук неандерталците , за които дават милион години по-рано. Китайците се опитаха да се изкарат наследници на неандерталците , демек , много по-стари от останалото човечество. ДНК анализите показаха ,че са наследници на същите африканци. Допуска се смесване между тях, обаче без да оставят генетични следи.

 30. 30 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Заглавието този път е супер!

 31. 31 Профил на Edvard Grieg
  Edvard Grieg
  Рейтинг: 214 Неутрално

  А ти, след като не си "болен"
  —цитат от коментар 22 на Thoth


  Болен е човека и почина същата година. :(

  Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK