На изложба от картини отпреди 32 000 годиниНе са много случаите, в които човек може да види в оригинал чак толкова древни изображения. Да не кажем, че е само един. В пещерата "Шове", която се намира в югоизточната част на Франция, се намират смятаните доскоро за едни от най-древните пещерни рисунки. Те са стотици и изобразяват предимно животни. 


Неотдавна обаче излязоха изследвания, които показват, че изображенията на древните хора, открити през 1994 г., най-вероятно държат първенството по древност.


При това изследване е правен геоморфологичен анализ на единствения вход в пещерата и се и използвал хлор 36 за датиране.
Предишни изследвания с въглерод 14 показаха, че рисунките вероятно са създадени преди около 31 хил. години.


Експерти обаче оспориха тези резултати, като заявиха, че рисунките може би принадлежат към мадленската култура отпреди 12 хил.- 17 хил. години. Тя е наречена така по името на друга пещера във Франция - "Ла Мадлен", където са открити характерните за нея паметници. От тях се видяло, че е била доведена до съвършенство обработка на кост и рог. За жилища са използвани изключително пещерите. 


Оказва се, че на входа на "Шове" скала се срутвала в годините няколко пъти  като за пръв път това станало преди 29 хил. години, а за последен - преди 21 хил. години. Така след това до пещерата не е имало никакъв достъп.


Входът й бе отворен отново през 1994 г. в момента на откриването й от Жан-Мари Шове, един от тримата местни пещерняци, които откриват мястото. 


Пещерата е необичайно широка, а специалистите казват, че качеството на скалните рисунки в нея е неочаквано високо. 


Ето възможност за наслада на древното изкуство, което е обект на сурово предпазване от всякакви външни влияния:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK