Мон Сен Мишел - островът на приливите

Скалата, върху която е построено абатството, привличало в миналото поклонници, а днес туристи, се издига като истински остров само по време на приливите, които тук са най-силните в света.

© Normandie Tourismе

Скалата, върху която е построено абатството, привличало в миналото поклонници, а днес туристи, се издига като истински остров само по време на приливите, които тук са най-силните в света.Със сигурност на всички е известно, че най-посещаваното място във Франция е Париж. Но кое е на второ място? Ако на някой му идва наум Лазурният бряг или Бордо, ще сгреши...Едва ли, особено български турист, би се сетил за това прекрасно място дори от трети опит.


А отговорът е остров Мон Сен Мишел или ако трябва да преведем на български това географско наименование, Планината Свети Михаил.


Всъщност, защо остров? Скалата, върху която е построено абатството, привличало в миналото поклонници, а днес туристи, се издига като истински остров само по време на приливите, които тук са най-силните в света. Разликата в морското ниво е цели 14 метра! На практика това означава, че при отливи водата се отдръпва от сушата почти с 11 км, оставяйки гледка от самотни пясъци чак до хоризонта. А после бърза да навакса изгубеното, нахвърляйки се върху брега. В миналото приливната вълна е достигала скоростта на галопиращ кон. Затова не една и две са легендите за рицари, намерили смъртта си в надпревара с Океана.
С времето, в резултат на човешката намеса в огромния залив с площ от 400 000 декара се е натрупал пясък и прочутите приливи са започнали да губят от силата си. В днешно време той е свързан с Континента с дига, пък и благодарение на вековните географски промени каменната скала се превръщала в истински остров само два пъти в годината. Предвижда се в бъдеще да бъде изграден мост, който да съедини скалата със сушата.


При отливи водата се отдръпва от сушата почти с 11 км

© Normandie Tourisme

При отливи водата се отдръпва от сушата почти с 11 км


Дори да не ви се вярва, абатство Мон Сен Мишел е най-посещаемото място в цяла Франция. За собствеността върху това уникално място от векове спорят две области - Бретан и Нормандия. Смята се, че границата между тях минава по лъкатушещата в прибрежните пясъци река Куенон, а това означава, че все пак е в Бретан. По този повод има френска поговорка: "Река Куенон съвсем се е побъркала, затова Мон Сен Мишел се оказа в Нормандия".


Далече на запад


Тук не идват често български туристи, защото пътят от Париж никак не е кратък – над 350 км. Заради магистралата обаче пътят не се усеща и времето минава бързо. Докато край прозореца се редуват еднообразни пейзажи, въображението рисува картини от дипляните: сурово море, непристъпни скали, островърхи сгради... Изглеждат приказно и романтично, но дори те не дават истинска представа за красотата, която ни чака на брега.


Денят преваля и сиво-синкава мъгла обгръща всичко наоколо. И изведнъж някъде в далечината от мъглата изплува черна точка. След малко тя започва да расте и се превръща в пирамида, издигаща се нагоре в мъглата. След още няколко минути на хоризонта вече ясно се виждат кулите и издигащите се към небето игловидни пилони на кубетата. После над нас сякаш надвисва огромен скалист великан.


"Пирамида в океана" го нарекъл някога Виктор Юго. Днес обликът му не се е променил много.


Скала сред морето


Има няколко версии за произхода на остров Мон Сен Мишел. Първата и най-правдоподобна твърди, че в началото на VIII век след силна буря в тази част на Ла Манш се е променила бреговата ивица. Част от крайбрежните ливади и гори остават под водата, а след това били засипани с пясък. Два скалисти хълма остават да стърчат над водата, по-големият от които Мон Томб, преименуван впоследствие в Мон Сен Мишел, а по-малкият носи името Томбелен ("Малката могила").


Според друга версия двете скали са донесени от гиганти – родителите на Гаргантюа. Баша му Грангузие донесъл най-тежкия камък — Монт Томб, а майка му Гаргамел е довлякла Томбелен. Но гигантите се изморили и ги оставили край брега.


Легенди и предания
С това място са свързани многобройни старинни легенди. Според една от тях през 708 година на архиепископ Обер се явил на сън архангел Михаил. Недоверчивият епископ не обърнал внимание на знамението, тогава разгневеният небесен посланик го побутнал с пръст. В памет на това чудо се появила първата сграда – базиликата Свети Михаил (Сен Мишел). Онези, които не вярват на легендата, могат да проверят: върху черепа на свети Обер наистина има вдлъбнатина.


Две столетия по-късно херцогъг на Нормандия предава Мон Сен Мишел на ордена на бенедиктинците, които създават абатство и започват мащабно строителство. За онези времена ни напомня древната крипта, наричана понякога "Подземният Нотър Дам".


Убежище за светци или вертеп на престъпници


Преди да стигнем небесните висини обаче трябва да минем трънливия път на земята. В Мон Сен Мишел той започва от Кралската порта. Оттук има един-единствен път - Grande Rue. В миниатюрните, приличащи на декор къщи от XV-XVI век, днес туристите могат да открият кафенета, ресторанти, хотели и многообразни магазинчета за сувенири. Впрочем, същото можете да откриете и в много други френски средновековни замъци.


С малко въображение можете да си представите улиците, изпълнени със средновековни аристократи и поклонници, които се стичат тук от цяла Франция.


Конският автобус La Maringote е съвременна версия на традиционния транспорт, използван в миналото от поклониците.

© Veolia Transport Mont St Michel

Конският автобус La Maringote е съвременна версия на традиционния транспорт, използван в миналото от поклониците.


Манастирът прекратява съществуването си още през 1790 година. Няколко десетилетия по-късно по ирония на съдбата тук започват да изпращат най-големите грешници. За половин столетие Сен Мишел се превръща в място за заточение на много държавни престъпници, наричано "Провинциалната Бастилия".


Едва през 1863 абатството отваря отново врати, този път – за туристите.


Вратите към Рая


В христианската религия Свети Михаил е специална фигура. Той е не само войн, но и застъпник. Именно той е призван да оглави небесното войнство в последната битка между доброто и доброто. Освен това той има специална мисия – да придружава праведниците до небесния Йерусалим, да ги защитава от демони и да им помогне да отворят тежките врати към Рая.


Вероятно това е и причината на архангел Михаил да бъдат посветени храмове, изградени високо в планината, там, където Небето и Зелята се срещнат. Мон Сен Мишел съвсем не е изключение. Не е случайно, че на върха на иглата, издигаща се на 155,5 метра над морско равните, като вечен страж е изобразена златната фигурта на архангел с изваден от ножниците меч – сякаш охранява пътя към Рая.


Grande Rue свършва с широко стълбище. Точно тук започва истинското изкачване. Стъпалата сякаш се надпреварват по пътя нагоре и е трудно да спазваш темпото им. Нагоре, нагоре, нагоре, докато спре дъха пред невероятната гледка, разкриваща се във всички посоки. Острови много, но нито един не прилича на Сен Мишел. Ако все още не сте сигурни в това, просто продължете запознанството си с острова – влезте в катедралата, след това се впуснете в пътешествие из лабиринта на манастира, където се срещат музика и тишина, светлина и сенки.


Според французите небесният Йерусалим на земята е именно тук.

© Normandie Tourisme

Според французите небесният Йерусалим на земята е именно тук.


С мисли за вечността


Манастирът Сен Мишел се изгражда в продължение на няколко столетия - от XI до XVI век той се строи и преобразява. Сменят се имена и епохи, а манастирът продължава да се развива, превръщайки се в място за поклонничество и осмото чудо на света, според французите - Небесния Йерусалим на земята.


Място за древни митове и легенди. Колкото повече време прекарваш тук, толкова повеше осъзнаваш, че Мон Сен Мишел не споделя тайните си с всеки. Този манастир никога не е бил покорен, макар че в историята му има дори 30-годишна обсада.


Днес той се е предал... на туристите. Въпросът е дали са открили неговата тайна – тайната на дълголетието, великолепието и притегателната му сила.Как да стигнем до Мон Сен Мишел


Ако не сте избрали организирано пътуване, най-лесният начин е с кола под наем. С нея ще стигнете до острова само за три часа, наслаждавайки се на зелените поля и ливади по пътя.


На посетителите се предоставят няколко възможности да достигнат до острова : пеша, с шатъла Le Passeur, с минибуса La Montoise, с шатъла Pontorson-Le Mont или с конския автобус La Maringote.


Това, което обединява тези толкова различни превозни средства, е техният дизайн, създаден така, че да се слеят напълно с пейзажа на залива. Всичките са с много изчистени линии, ненатрапчиви, почти прозрачни. Несъмнено най-интересен е конският автобус La Maringote.Той е съвременна версия на традиционния транспорт, използван в миналото от поклониците, които са идвали на това свещено място. Разработката е направена от екип, в който са участвали специалисти по конете, ветеринари и производители на транспортни средства. Резултатът е превозно средство с конски впряг, направен изключително ергономично за конете и удобно за пътниците, които са разположени на два етажа. Откритият втори етаж дава възможност за панорамна гледка към залива. Ла Маренгот е много маневрена и много лека. Конструкцията й е от алуминиум, което намалява теглото й и улеснява работата на конете. Долната част е облицована с дърво – материал, който прави връзката между традиции и съвременност. Постигнато е и 100% опазване на околната среда , поради използването на "чисто гориво". Това е възможно най-екологичното превозно средство. Развитието на този вид транспорт спомага и за възстановяването на старите местни раси впрегатни коне: Cobs Normands, Postiers Bretons, Percherons.


Домът на конете от конския трамвай на Мон Сен Мишел е ферма , специализирана в отглеждането на впрегатни коне. Там те намират чудесни условия за почивка след тричасовия си работен ден. Наистина, тези коне са късметлии, защото краткият работен ден им дава възможност да поддържат винаги добра физическа форма. За да са и в добра психическа форма, във впряга винаги се слагат едни и същи коне. Така те свикват един с друг и чувстват сигурност и спокойствие.


Достъпът до самия Мон Сен Мишел е свободен. Ако пристигнете с автомобил, цената за паркиране е 4 евро. Ако пък решите да се присъедините към организираните в крепостта турове, ще трябва да извадите още 8,5 евро, но децата влизат безплатно. Вместо да се разхождате безцелно из вътрешността на абатството, по-добре е да платите за организирана екскурзия – истинско пътешествие назад във вековете, за което няма да съжалявате.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Ех, красота! Много интересно място! Би било добре да имаме възможността да го посетим!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Величествена красота, наистина прилича на райско кътче.

 3. 3 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мон Сен Мишел е много впечатляващо място и си заслужава да се посети, ако човек има тази възможност.
  Един съвет - избягвайте туристическите периоди, защото е страхотна навалица и чарът му се губи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 4. 4 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Грешите, Елена Геловска. Второто най-посещавано място е долината на Лоара. Не само заради замъците. Там има страхотни средновековни градчета, великолепна природа, чудесни условия за почивка и спорт, хиляди винарски изби и мандри, които допускат дегустация за туристите, цялостна атмосфера на спокойствие и уют и разбира се, дворците. Само най-известните от тях са над 50 - великолепно поддържани и експонирани. Мон Сен Мишел може и да не видиш, но парченце от Лоара е задължително, за да можеш да твърдиш, че си разбрал "нещо" от Франция.

 5. 5 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Лаик съм на тема "Франция". Но ми се прииска да съм там в момента! Статията е увлекателна и отваря портал към една нова мечта!

 6. 6 Профил на gpetrov_tonchev
  gpetrov_tonchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "последната битка между доброто и доброто" ???

 7. 7 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Българският турист отдавна е бил и там.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 8. 8 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Имах щастието да го посетя през 2009-та. Забележително място.

 9. 9 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Мястото е приказно http://www.google.be/search?q=mont+saint+michel&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=wnPhT_nZA8jy8QPb6M2JBA&biw=1188&bih=918&sei=xHPhT93PC4af0QX1p5WhAw

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 10. 10 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#6:"gpetrov_tonchev"]"поседната битка между доброто и доброто" ??? [/quote]

  Статията не е лоша, но наистина е пълна с такива смислови и граматически грешки, които дразнят при четенето.

 11. 11 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Любопитно
 12. 12 Профил на Avgustina
  Avgustina
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко е прекрасно - хубава статия, грижливо подготвена и написана, но моля ви не пишете ВОИН с "й". Воин - воини. Война - войни.

  Ах, мой мили Августин...
 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2128 Весело

  Прекрасна статия! Мястото си заслужава, но и представянето му не е без значение

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#4:"aleko"]Мон Сен Мишел може и да не видиш, но парченце от Лоара е задължително, за да можеш да твърдиш, че си разбрал "нещо" от Франция. [/quote]

  Каквото и да си видял от Франция, не можеш да твърдиш, че си "разбрал" нещо от нея, ако не си работил там поне 3-4-5 години, 2 не стигат. Франция наистина е доста сложна страна.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 15. 15 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мон Сен Мишел е наистина фантастичен, а ако ходите непременно отскочете и до Сен Мало - живописно морско градче на около 60км, идеално за вечеря и забавление, а утрините са наистина много свежи и разходката е приказна.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 16. 16 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Те имат толкова много замъци, че не може да им се хване края. Тоя е забележителен именно с приливите и отливите, не с друго. Както казва колегата, край Лоара, пък и къде ли не още, ги има такива с лопата да ги ринеш. Всеки пълен с история и антики.

  А у нас половината ни градове са с темели от дялан камък, завлачен от горките ни крепости. Квото останало, сме го усвоили набързо.

 17. 17 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#16:"onufrij"]Те имат толкова много замъци, че не може да им се хване края. Тоя е забележителен именно с приливите и отливите, не с друго. [/quote]

  Мон Сен Мишел е абатство, а не просто замък, каквито наистина има много във Франция. Забележителен е сам по себе си, докато приливите и отливите я случиш да видиш, я не.

  Ето още едно любимо място - абатство, но в противоположния край на Франция
  http://www.senanque.fr/

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 18. 18 Профил на piespi
  piespi
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Даже си имат и маратон за разлика от София

 19. 19 Профил на petargarkov
  petargarkov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Наистина е уникално място,пожелавам на всички които имат възможност да го посетят,въпреки ,че не съм съгласен с доста от написаните неща.
  Но нека не задълбаваме в детаили.
  За мен това е най-впечатляващото място във Франция. А на всички които искат да посетят други впечатляващи мест това са замъка Villandry(близо до град тур) и града/крепост Carcassonne(на около 40-50 км източно от Толуза)

 20. 20 Профил на petargarkov
  petargarkov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  А на коментарите които прочетох ,че не е задължително да се види и че по Лоара било много по-хубаво и че само приливите били хубави мога да ви кажа да отидете и Ви гарантирам ,че в момента когато го видите още от километри ще замръзнете.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Любопитно

  Разстоянието от Париж до Мон Сен Мишел било 350 км. Доста голяммо разстояние за да го изтъприш, без да попаднеш на нещо интересно!
  Всъщност има ли някакви забележителности по този път?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK