Китай се надява на успех с тематичен парк в Тибет

Китай се надява на успех с тематичен парк в Тибет

© Associated PressКитай планира да инвестира 3 млрд. паунда в изграждането на тематичен парк в Тибет, съобщи британският вестник The Telegraph, който се позовава на публикации в местните медии.


Предвижда се изграждането на зона за развлечения, търговски и жилищен район в покрайнините на столицата Лхаса.


Според публикация в "Guardian" властите очакват, че развитието на туризма ще подобри значително икономическото положение на Тибет. Прогнозите сочат, че в областта, чието население е едва 3 млн. души, печалбите ще достигнат около 1. 8 млрд. паунда годишно през 2015 г.
Паркът ще се разпростре на 800 хектара, а тематиката на атракциите ще е свързана главно със съдбата на принцеса Уенченг (Wencheng), която през 7 век чрез брака си е станала част от тибетската династия.


Засега идеята за парка е да се фокусира върху образователни програми около биографията на принцесата, а развлеченията също щели да черпят идеи от нейната съдба


Смисълът на инициативата, формулиран от властите, е да се "подчертаят историческите връзки между Китай и Тибет".


Проектът включва образователни и културни центрове, посветени на Тибет.


Сега повечето туристи в региона са от Китай. През миналата година посетителите на региона са 8.5 млн. души, с една четвърт повече от предходната. Китайското правителство обаче се надява да привлече 10 млн. през 2012 г. , а до 2015 г. да достигне 15 млн. туристи, и то, благодарение на проекта си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK