Пътуване с паспорт-баница и 10 кг на рамо

Изоставен град посреща германските пътешественици в пустинята на Иран. След като пристигат на стоп, събират малкото дърва за огрев наоколо. Чака ги дълга звездна нощ.<br />

© Томас Хазелбьок

Изоставен град посреща германските пътешественици в пустинята на Иран. След като пристигат на стоп, събират малкото дърва за огрев наоколо. Чака ги дълга звездна нощ.Паспортът на Томас е истинска баница – окъсан, полят със сос, подлепен оттук-оттам с тиксо и буквално оплескан с десетки визи, печати, гербови марки и заверки. Паспортът на Терезе е по-спретнат – пак натежал от стикери с визи, но чистичък и гладък. "Тя е момиче", пояснява Томас. И все още има да гони неговите 200 хил. километра автостоп по суша и вода. 


Паспортът - баница<br />

© Томас Хазелбьок

Паспортът - баница


Иначе двамата са двойка и минават на път през България към Турция, Иран, Пакистан и може би Индия. Предприемат заедно за втори път такова пътешествие след като вече са стигали на автостоп до Иран. 
Маршрутите им  досега наброяват 44 – 45 държави, не са ги броили и въпросът за това ги затруднява. Докато разговаряме обаче започват да извират ситуации от Етиопия, Узбекистан, Южна Франция, Казахстан, Китай. 


На автостоп в централен Иран.<br />

© Томас Хазелбьок

На автостоп в централен Иран.


Преглеждам паспорта на Томас – да не би да има грешка, но всичко е тук – визи от Индонезия, Непал, Австралия, Виетнам, Сирия, Йемен и множество печати като единствените разпознаваеми от мен на пръв поглед са от сръбския граничен пункт Градина.


Терезе има своите различни маршрути. Пътувала е в Европа, Индия и Непал, но не би тръгнала сама на стоп надалече. В Европа е лесно да спреш някой на бензиностанция, но да застанеш с вдигнат палец на шосето,  в много страни изглежда двусмислено... Сама не би тръгнала на път на Изток, на някои от визите е с шамия.


Паспортът на Томас, издаден през 2008 г., днес  има само една празна страница - за печатите по пунктовете. Опитният пътешественик се надява това да не е проблем - според него има достатъчно място за печати.


Томас някъде по пътя между София и Пловдив. <br />

© Томас Хазелбьок

Томас някъде по пътя между София и Пловдив.


Терезе и Томас са от Германия, двамата следват международно развитие, но изучават и източни езици. Той може да се разбере  с хората на турски и арабски, тя разбира урду, учи хинди.  Изминали са толкова километри, колкото е екваторът. Все на автостоп. Преди отделно, вече заедно.


Избрали са този начин за придвижване, защото "нема пари" (с ударение на първата сричка и в двете думи) – казва пребродилият Балканите Томас. Но не са просяци, подчертават. Не са и авантюристи, които просто си търсят белята, както все ми се струваше преди да ги опозная.Двамата са готови да отговарят на въпроси и да дават кураж на други ентусиасти на електронен адрес [email protected]


Пътуват, защото са любопитни да узнаят повече за света, но пътешествията са ги научили, че най-добре това става като общуваш с хората. Така отговарят и на въпроса дали идеята е да видят повече забележителности или да допълнят образованието си на ниска цена.  Оказва се – нито само едното, нито само другото, нито само комбинация от двете.  Не е и желанието да се изфукаш колко много си пътувал. "За стопаджиите често се подозира, че са изнасилвачи, крадци, просяци, мошеници или просто използвачи. Време е хората да разберат, че всеки може да спечели от споделянето на човешки истории  по време на многочасов преход. Доверието в другия е нещо, което липсва в нашето общество, но практиката показва, че има множество хора, готови да споделят най-съкровеното си - храната, дома, усмивката, цигарата си", казват двамата.


Тези минерални извори не са в Памуккале, а в северен Иран.<br />

© Томас Хазелбьок

Тези минерални извори не са в Памуккале, а в северен Иран.


Първият автостоп на Томас, по мои изчисления, е някъде около 18-та му годишнина, когато няма никакви пари, но много иска да посети свой приятел в Южна Франция. Тръгва "по пътя" като планира да вземе разстоянието от 1400 км за 72 часа, но има късмета да стигне за денонощие. По този маршрут, който впоследствие изминава периодически, е и рекордът му за най-бързия "стоп" – само 13 часа.


Така овладява тънкостите на автостопа и поема след мечтите си. Пътувал е в компания и сам и е имал всевъзможни премеждия. Не говори за опасното и лошото, споменава единствено, че най-неприятното нещо са болестите, особено ако си сам. В Узбекистан намерил подслон на тавана на някаква къща, получил хранително отравяне и лежал в несвяст на пода повече от ден. По-късно с изненада установил, че е живял в бардак.


Оттогава знае, че трябва да има "рамо" до себе си. Подчертава го.


По пътя.<br />

© Томас Хазелбьок

По пътя.


Били ли сте в Америките, питам. Засега не, защото стопът върви по-добре по суша, е бързият и шеговит отговор. "Не, че не е възможен и с лодка, но ще отнеме повече време," смее се Томас. Все пак двамата са решили, че след като завършат университета, ще заминат за три години около света – по техния си начин, казва Терезе. И допълва: Ако първото бебе не дойде междувременно.


Така лесно отговарят и на въпроса "кога ще приключи всичко това". Пътуванията не са самоцел, а децата имат нужда от своя дом, своите баби и приятели. И не трябва да учат уроците си по математика докато чакат на някой граничен пункт, според двамата.


Едно толкова дълго пътешествие като тяхното – от Германия до Индия, оказва се,  се планира сравнително кратко и се урежда сравнително лесно. Най-сложното и най-скъпото са визите. Докато вървят процедурите по посолствата, се купуват необходимите лекарства и санитарни материали, планират се приблизително маршрутите.


По принцип не е практично стопаджията да носи повече от 10 кг багаж на гърба си, казват двамата пътешественици. Терезе дори успява в тези килограми да вмъкне и някоя и друга книжка. Скъсаните обувки се заменят с местни джапанки, две фланелки втора ръка заместват първоначалните... Не се носи лаптоп – излишна тежест, но по пътя двамата посещават интернет клубове и се обаждат на близките си.


Средният разход на ден е 5 евро на човек. "Питат ме – как издържаш финансово, а на мен ми е по-евтино да пътувам, отколкото да си покривам разноските в Австрия, където следвам. Но никой не се интересува как се справям там," - казва  Томас.


Като свършат парите, свършва ли пътешествието? Не, разбира се. Продължават напред и независимо дали разполагат с пари или не, просто се включват в живота на общността, помагат с труд и с личните си умения на хората, които са ги поканили. И колкото по на изток, толкова по-желани в домовете и на трапезата на хората се чувстват.  При предишното си пътуване домакините са проявили подчертан интерес към семействата им. Сега са си взели бележка: носят снимки на близките си и на квартирата си, за да ги показват на любопитните си нови приятели. А на старите си познати, които се надяват да срещнат отново, носят извадени снимки от престоя си заедно преди година.


Клисура в Кюрдистан, източна Турция.<br /><br />

© Томас Хазелбьок

Клисура в Кюрдистан, източна Турция.Имали ли сте проблеми с властите, питам, като имам предвид маршрутите им през не най-демократичните държави. Отговорът е – не, по-скоро ни помагат. Дори са пътували на автостоп с полицейска кола и къде мислите? В Сърбия. В Казахстан пък полицай спрял Томас за проверка и след като разбрал крайната цел на маршрута му, препречил с палка движението на магистралата. Предизвикал задръстване, но осигурил на чуждия турист надежден превозвач.  Тираджиите треперели, подавайки документите си, а полицаят всъщност само се интересувал дали са в посоката на Томас.


Терезе и Томас подчертават обаче: предварителната подготовка е много важна. Къде ще отидете, с какви хора ще се срещнете, какви са местните обичаи, език, култура, думи за поздрав и благодарност, всичко това  трябва да се проучи предварително. В дома ми Терезе влиза с думите: "Добър ден,  как сте". Отговарям заучено – найс ту мийт ю, защото се отронва от устата ми преди да съм осъзнала, че ми се оказва специално внимание на моя език.


Кое е най-странното превозно средство? Не е странно превозното средство, а атмосферата в него, оказва се. Един фолксваген голф с петчленно ромско семейство плюс двамата европейски авантюристи с бясната чалга от касетофона  е едно от най-силните усещания за опасност. Къде това ли? Ама не се ли сещате, между Ямбол и Сливен, разбира се, смее се Томас. Друг път пътували на покрива на пикап в Турция.


И все пак, твърдите ли, че пътуването е безопасно? Намесва се Терезе: Всичко е въпрос на интуиция. Срещат се два погледа – аз спирам шофьора, той предлага, но аз решавам дали да приема. Въпрос на взаимно разбиране е, но ако един от двама ни с Томас не е сигурен, значи "не". Имали сме странни преживявания, но не и неприятности, казват вече двамата.


А премеждията са не едно и две – камион, пълен с риба, от който излизаш "маркиран" с просмукващата миризма и желанието да повърнеш, друг шофьор, изхвърлил седалките си и постлал купето с ориенталски килими...


Били сте на толкова много места, как ги помните? Свързваме пътуването с хората, които сме срещнали и със случките, които сме преживели, казва Томас и добавя в своя иронично-загадъчен стил: "Никога не мога да забравя Малко Търново и преминаването на българо-турската граница." И толкова.


Двамата свиват по тънка цигара. Томас обявява на български: "Пушенето бива!", и излиза на балкона.


Това момче е научило езика ни във всичките му пушачески тънкости.


На добър път!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Весело

  Чисто приключение!

  Един фолксваген голф с петчленно ромско семейство плюс двамата европейски авантюристи с бясната чалга от касетофона е едно от най-силните усещания за опасност.

  И през Пеуник е минАл човека!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 374 Весело

  Сладури! Приключение за цял живот и изпитание за характера на човека! Супер!

 3. 3 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Весело

  Немските пропадналяци и наркомани дори не са чели Керуак.

 4. 4 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Хехе, на това му викам ентусиазъм

 5. 5 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#3:"John Balkanson"]Чисто приключение!

  Един фолксваген голф с петчленно ромско семейство плюс двамата европейски авантюристи с бясната чалга от касетофона е едно от най-силните усещания за опасност.

  И през Пеуник е минАл човека! -+
  !
  Оценка
  -1 +4

  pontiacРейтинг: 997
  Весело
  208:3313 юли, 2012ОтговорСладури! Приключение за цял живот и изпитание за характера на човека! Супер! -+
  !
  Оценка
  +6

  John BalkansonРейтинг: 786
  Весело
  308:5013 юли, 2012ОтговорНемските пропадналяци и наркомани дори не са чели Керуак. [/quote]

  https://www.pleven.pro
 6. 6 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мисля, че съм ги виждал тези двамата. Защото аз пък имам една сродна "скитническа" страст- да обикалям Черноморието ни с велосипед. Беше някъде около аерогарата на Бургас. Двамата махаха безуспешно да им спрат. Специално се отбих до тях, за да ги предупредя, че така едва ли някой ще им обърне внимание. Посъветвах ги да се качат на автобуса до Бургас. Те ме попитаха не е ли прието у нас да се ползва автостоп. Разясних им, че заради голямата престъпност шофьорите предпочитат да отминават. За разлика от времената на социализма, когато общо-взето нямаше проблем с пътуването на стоп.

  Мразя, следователно съществувам.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Браво на младежите!СВОБОДА! ТОВА Е !

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  От чувството за безпределна свобода до маргинализацията и деградацията на личността разстоянието е само една необмислена постъпка.

  Мразя, следователно съществувам.
 9. 9 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 955 Весело

  респект за приключението, смелостта и авантюризма! Страшни сладури!

  Началната снимка... направо шедьовър!

  Лек път и дай Боже всекиму!

 10. 10 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#3] от "John Balkanson":

  Тъпо, Балкансон, тъпо! Дай нещо по-весело. Ти например пътувал ли си на автостоп?

 11. 11 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1152 Весело

  На мен ми допадна:
  Tabas Munipality wishescoodjourney for you.

  Таз иранска жега взела та постопила нечии познания.

 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "Дори са пътували на автостоп с полицейска кола и къде мислите? В Сърбия. " Такива неща могат да се случат само из нашенските географски ширини и именно затова сме по-интересни и човечни от западните фригиди.

  malart.blog.bg
 13. 13 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#12] от "malart":

  а за магистралата в Казахстан прочете ли? И там е много епично!

 14. 14 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#13] от "studentka":
  Ами за това говоря. В лелеяният запад първо полицай не би си и помислил да направи такова нещо, второ, ако го направи, ще го уволнят. Истинските човешки ценности са тука, обаче досега все ни втълпяваха да се срамуваме от тях и да ги избягваме, докато се отчуждим един от друг и от взаимопомощта, която ни прави хора.

  malart.blog.bg
 15. 15 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#14] от "malart":

  Споделям мнението и отговарям с цитат от текста, който междувременно прочетох още два пъти

  "Доверието в другия е нещо, което липсва в нашето общество, но практиката показва, че има множество хора, готови да споделят най-съкровеното си - храната, дома, усмивката, цигарата си"

 16. 16 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 567 Весело

  Така им завиждам... на времето как кръстосвахме татковината на стоп... бяха чудни времена! Всички нямахме по-равно и никой не се стискаше, да не говорим, че бе и по-сигурно. Напрво им се възхищавам!!! Само вижте къде ходят Иран, Казахстан .... та аз там и пари да ми дават не бих отишъл. не за друго просто медиите са ни промили мозъците!

 17. 17 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Интересен живот.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 18. 18 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  В http://patepis.com има доста пътеписи на двама български пътешественика - Лора и Евгени('Африка пеша' 1,2,3... се казват пътеписите). И те са стопаджии и обикалят Африка. Много е интересно. Браво на такива хора, това е невероятно! Като станат на 60-70 ще имат толкова много неща да си спомнят, а не като повечето от нас - ще помним само безкрайните работни дни и блъскане от сутрин до вечер и докато се усетищ - пенсонер.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на coffeelover
  coffeelover
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С такъв паспорт спокойно могат да ги окушарят някъде по Иран и Пакистан. Особено Пакистан - в замяна на тлъста глоба (рушвет). Евтиното им пътуване ще замине по дяволите.

  Човек може спокойно да има и 300 печата в паспорта си, без да изглежда по този начин.

 20. 20 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#10] от "plumpschi": Синко, отдавна не пътувам на автостоп, 80. години в България свършиха. Но ти не се притеснявай, пообиколил съм на стоп някоя друга държава.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В Америките това не може да се случи.
  Не съм много убеден но мисля че стопаджийството е забранено в САЩ. Минал съм хиляди километри там, но стопаджии никога не съм виждал. В Мексико на над 40 градуса жега да чакаш за стоп не е много весело. За по - на юг им препоръчвам да прочетат историите на Глен Хегстаг който го отвлякоха в Богота некви бунтовници та едвам се отърва после. А па по-надолу до Перу, Бразилия и Аржентина докато стигнат ще им се види нанагорно. То практичски няма пътища и транспорт. Малко чергарска работа тая...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "malart":

  "Истинските човешки ценности" при нас се проявяват най-вече когато трябва да се прояви "андрешковщина", тарикатлък, да се наруши реда, измами държавата или нещо подобно. Да возиш стопаджии като полицай или да изнудваш шофьорите да качват някакви не н'ам кви си. Ебати и "човешките ценности"......
  Защо тогава има оплаквания от живота по нашите ширини - че ние сме си били супер, с тия "ценности".....

 23. 23 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Дори са пътували на автостоп с полицейска кола и къде мислите? В Сърбия." ей това е да си с мацка, на мен точно сръбските милицюнери ми отказаха да ме lift-нат веднъж, след като спряха посред нощ да видят къв е тоя ахахаа.
  Викам им "аре де, на същата посока сте", те - не, та не, и отпрашиха в нощта.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 24. 24 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#12] от "malart":

  В Сърбия неведнъж съм взимал полцаи на стоп. А иначе из Германия нощните патрули често качват стопаджии по второстепенните пътища.

 25. 25 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Като нямаш пари, намери си работа и изкарай. После ще ги гледаме тези двамата по телевизията как им режат главата в някоя правоверна държава, или ще трябва да плащаме милиони долари откуп.

 26. 26 Профил на mcmlxxiv
  mcmlxxiv
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  Чети по-внимателно.Това с ромския голф е между Сливен и Ямбол.И не се прави на оригинален, защото перничани проблеми с буквата Р нямат.

 27. 27 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 462 Неутрално

  АКО БЯХА БЪЛГАРИ , МНОГО ИНТЕРЕСНО ЩЕШЕ ДА Е С ВИЗИТЕ - И КАК ЛИ СА СТИГНАЛИ НА СТОП ДО АВСТРАЛИЯ - ТАМ ДАВАТ ПО - ТРУДНО ВИЗИ ОТКОЛКОТО ЗА ЩАТИТЕ ?!?

 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  Ех, младост...
  Де да можехме и ние едно време така...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Любопитно

  Много е красиво в Кюрдистан.

 30. 30 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#19] от "coffeelover":

  очевидно не, щом го правят месеци наред втора поредна година

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK