Гласове за Егейска Австрия се надигат в родното място на Икар

Гласове за Егейска Австрия се надигат в родното място на Икар

© Associated PressГръцкият остров, на който според митологията е роден Икар, опитва да се спаси от икономическата криза, като се присъедини към територията на Австрия, пише австрийският Der Standard.


Жители на Икария се позовават на изтекъл на 17 юли договор, сключен преди 100 години. Именно през 1912 г. островът се освобождава от турско господство, за няколко месеца функционира като независима държава, след което влиза в състава на Гърция. Местните хора се оплакват, че властите  напълно са ги забравили и не могат да издействат пари за нови пътища и болница. 


Според публикацията по време на тържествата по случай 100-годишнината от независимостта на острова сред деветте хиляди души, населяващи острова, се чули гласове в подкрепа на референдум за отделяне от управлението в Атина.
По време на разпалилата се дискусия натежало мнението, че островът едва ли би могъл да продължи да съществува като независима държава и затова би било добре да се присъедини към някоя друга.  Разположената само на 60 км Турция не се разглежда като алтернатива, но Австрия... защо пък не. 


От публикацията не се разбира защо е избрана именно Австрия, но сепаратистките настроения явно са стреснали централните власти, след като гръцкото посолство във Виена в официална позиция заявило пред изданието, че Икария е неделима част от гръцката държава, а твърденията за изтичане на договора между острова и Гърция са само лични мнения на отделни хора.


Австрийският вестник се е допитал и до експерт по международно право, според когото няма пречки Виена да присъедини към територията си който и да било остров, стига да сключи с него  официален договор. Пречка обаче биха могли да станат дълговете на Икария, които Австрия ще трябва да поеме. 


Островът, чиято площ е 255 кв. км, има собствен местен вестник и радиостанция, два археологически и три етнографски музея. Гордее се с античните си храмове и терми и византийския замък. Част от територията му попада в европейската екозона "Натура".


Икария се рекламира освен със своите плажове и китни заливи и като място за водни спортове, яхтинг, балнеолечение, риболов, наблюдение на птиците и като рай за спелеолозите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK