С домашния любимец на път

 

© GM

 За много от 55-те милиона домакинства с домашни любимци в Европа пътешествията със семейството не носят пълно удоволствие, тъй като техните любими животни не могат да ги придружат. Това накара Кралското общество за превенция на насилието към животните RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) и "Шевролет" да предложат няколко полезни съвети за подготовката и самото автопътешествие.


Съветите започват с просто, но често пренебрегвано правило - никога не шофирайте с домашния любимец в скута си. Винаги го настанявайте обезопасен на задната седалка с повод, свързан с предпазния колан или в добре вентилирана клетка или  чанта за пренасяне.


Преди да тръгнете с четириногия си приятел на дълъг път, трябва да го привикнете към преживяването. Тренирайте първо с кратки разходки, а после и с по-дълги пътешествия на четири колела.
Храненето също изисква планиране. Трябва да се започне с леко ядене три до четири часа преди потегляне, а по време на движение храна не трябва да се дава.


Спирайте редовно за почивка, е следващият съвет. Домашният любимец се нуждае от обучение, за да удовлетворява естествените си нужди на определени интервали от време. Внимавайте да не ви се изплъзне, докато излизате от колата.

 

© GM

 
Осигурете си достатъчно количество бутилирана или чешмяна вода, така че животното да разполага с постоянен източник на течности, казват още експертите.


Никога не го оставяйте сам в паркиран автомобил, е друг полезен съвет. Препоръчва се също да бъде купен комплект за пътуване за домашни любимци, който включва храна, съд за храна и вода, каишка, метличка и лопатка, найлонови торбички, принадлежности за грижа за козината, лекарства и комплект за първа помощ. Добавете в багажа любимата играчка, възглавница или завивка, за да осигурите малко от позвнатия домашен уют на вашия любимец.


Експертите от RSPCA съветват също животното да разполага с идентификационен микрочип и да носи каишка с медальон, върху който е гравирана информация за връзка със собственика, така че ако се загуби, да се увеличи шансът да се върне отново.


Ваксинациите трябва да са извършени по график още преди собственикът да е направил резервацията за ваканцията си. Не забравяйте всички валидни сертификати - пътуващите в Европейската общност "зверове" трябва да имат действащ ветеринарен паспорт.


Ако имате домашен любимец, грижите се за доброто му самочувствие и ако тепърва избирате кола, предпочетете автомобил с широка, висока и леко ъгловата задна част на каросерията, като кросоувърите, съветват специалистите на RSPCA.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK