Градът, в който на никого не му хрумва да спре

 

© Татяна Димитрова

 Туризъм за един ден близо до София? Самоков едва ли попада в първите, че и в по-задните идеи в оговор на такъв въпрос. Възприема се като града, покрай който се минава на път за Боровец. И докато има този статут, много хора не подозират колко интересни истории и легенди крие - включително и тази за последните битки на цар Иван Шишман.


Като например тази, че е един от индустриалните центрове на България през 19 век  с добре развитата си технология по производство на желязо, тук е и първата печатарска машина. По онова време това бил българският Манчестър, казва местните.


Богатите хора, участвали в разцвета на града, са се хранели в изящни порцеланови съдове, купени из цяла Европа. Чиния за основно ястие, в центъра на която се вижда Уестминстърското абатство може да се види в историческия музей на града. Намира се между изящните стъклени предмети, изработени в първата стъкларска фабрика в страната. Точно срещу витрината с елегантни дамски дрехи, с които се обличали учителките в града. И днес си личи, че са от фини качествени платове и с изкусни кройки, които ги правят суперелегантни и днес.
На стената в съседна зала има списък с правилата за обучение в мъжкото училище в града. Сред тях са такива, че независимо от произхода на децата, те се третират еднакво, за да няма училището "кахъри". И също това, че родителите не се очаква вкъщи да провалят онова, което учителите са успели да постигнат с възпитанието на децата им и че в крайна сметка те не са "мучители".


Наблизо до тези съвети, които би трябвало да важат и в съвременните училища, се намират копия от енциклопедичното списание "Любословие", издавано в града. В него авторите са се опитали да отворят очите на съгражданите си към непознати дотогава неща като ги обяснят с познати вече. Така, например, рисунката на жираф е подкрепена от обяснение, според което това животно е   камило-пард.


Тук е и макетът на къщата на баба Фота, която не е оцеляла. Освен, че е баба, която много държала на образованието на внука си Константин Фотинов - издателят на "Любословие", тя създала и девически манастир. В него в момента има четири монахини, най-възрастната от които е на 92 години. Живеят от дарения, продажби на свещи и малък църковен магазин в двора на манастира. Тук се твърди, че е намирал убежище Васил Левски, който в крайна сметка бяга, облечен в одеждите на една от тях по онова време.


 

© Татяна Димитрова


В двора на манастира освен магазина има две толкова стари къщи, които чудно на какво още се крепят. Прозорците на първия етаж на едната са наравно, макар и по крива линия, с двора.


Малко по-далече, в центъра на самия град, където централната пешеходна зона е осеяна с маси и столове на местните кафенета, се намират две чешми, свидетели на отминали времена.


Едната си е почти цяла сграда - била построена през 1660 по поръчка на главния готвач на султанската кухня Мехмед ефенди. Изградена е в мавритански стил от каменни блокове. Чучури има от четирите страни. На едната страна се вижда каменна къщичка за птици.


 

© Татяна Димитрова


На около трийсетина метра по-далеч като огромна гъба се извисява друго такова съоръжение - чадър-чешма. Там наливали вода онези моми, които искали да се задомят за своя избраник, а не за посочен от родителите им друг човек.


 

© Татяна Димитрова


Между двете, постоянно с катинар, ако не я отключат от музея, се намира една от четирите големи джамии (от общо десетина) в града. Синьото е преобладавщият цвят. И досега от върха се спускат красиви полилеи, но обичайните килими отдавна са изчезнали в непозната посока. Строили са я християни. 


 

© Татяна Димитрова


Самоков е люлка на самоковската иконописна школа, известна не само с рода Зографски и Доспевски, но и други конкуриращи ги фамилии в този занаят. В музея днес са останали малко икони - на Димитър и  Захари Зограф.


Прелюбопитно изглеждала къщата на Никола Образописов, която от музея казват, че стои заключена по неясни за никого причини. В нея всички стени били изписани от собственика й, но към момента не могат да бъдат видени.


Тук изглежда ги гложди ревност в битката за определяне родното място на Паисий Хилендарски. Опитват се да компенсират това с разкази, че по негово време в Банско и Кюстендил били тотално неграмотни, та идвали в Самоков да им се пишат писмата.


Доста образован обаче в града през 1846 г. пристига митрополит Матей. С огромно самочувствие заради високото си образование, получено в Цариград. Това обаче много лошо съвпада с борбата за отделяне от влиянието на Цариград - до 1870 г. самоковската епархия е в състава на цариградската патриаршия.


Митрополит Матей се оказал безпардонен в много отношения. Като се движел из града пред него вървели 12 души свита, а зад него двама гавази, единият му носел чибука. Това, според екскурзовода в музея, не са празни приказки, а било документирано. И също разграбваните по заповед на Матей от съпровождащите го тълпи деца сергии на улицата.


След освобождението градът започва да запада. От неговите 14 хил.  жители, три хиляди поемат пътя за София. Даже тези, които има имоти в Цариград, ги продават, за да си купят в София, където цените вече били по-високи.


 

© Татяна Димитрова


Малко извън града, на път за Боровец, зад огромен каменен дувар, който изглежда чисто нов, се е сгушила Бельовата църква. Вкопана е в земята, била покрита с пръст по турско. Смята се, че е върху основните на храм от 4-5 век. При реставрацията й са открити поне два пласта изображения. През тежката й врата се влиза с риск да си удариш главата, ако не се преклониш достатъчно. В центъра на тавана е образът на Исус Христос, но странно ограден от зодиакалните знаци.


Зад вратата с китеник са завити струпани предмети, на които не е намерено място при реставрацията, обяснява клисарката, която носи със себе си ключ, сякаш излязъл от детските приказки. По-голям от човешка длан. С него без засечка успява да заключи тежката врата. 


В града слънцето вече силно е напекло централния площад и кафето в уличните заведения е заменено с бира. Бездомно черно лъскаво куче (друго не видях) си търси нещо за похапване като се умилква на пешеходците. Възрастни жени бързат да занесат вкъщи зеленчуците, купени от пазара. Кой знае какво друго оживление няма.


Зад дебелите стени на старите сгради има още доста какво да се види от историята на Самоков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Сега му е времето да се отиде на прохладно в Самоков. По-спокойно е от ски сезона, а и има интересни неща за гледане.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 2. 2 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 410 Весело

  И нито дума за картофите?!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  градът е страхотен но хората му са криви !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Списание "Любословие" звучи като да е било доста интересно за времето си.

 5. 5 Профил на pfu
  pfu
  Рейтинг: 459 Разстроено

  От Самоков съм, но отдавна не живея там.
  Поредният съсипан град с уникални природни дадености и богата история. Причините за уродливия му вид са все същите - безумието на местните хора...
  1. Прослувутата Голяма чешма е направена от турчина с мерак и естетичен усет преди толкова години, но в свободна България тече вода само от единия чучур, а всичките й корита са затрупани с боклуци и старателно оплюти...
  2. Изящните медни чучури на Чадър чешма бяха откраднати в края на 90-те и най-вероятно предадени за скрап. В момента са сменени с груби мраморни чучури, тотално несъвместими с общия вид на чешмата от които едва прокапва вода. Мазилката се руши, а подпорните гредички на покрива са гротескно нескопосани...
  3. Коритото на реката беше обезобразено с добив на баластра за строежа на спортната зала, която оттук нататък ще гълта колосални суми за поддръжка без никаква възвращаемост. В детството ми реката беше потънала в зеленина, а сега е грозен каменист канал...
  Самоков е град с вълнуващо минало, но с безлично настояще.

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Левски се е криел по манастирите, защото самият той е бил монах.

 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 653 Неутрално

  ...

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#5] от "pfu":

  Тъжно е да. Не трябва много на общината да даде някой лев и да се реставрират тези неща, поне чешмите.

  Иначе и аз не живея от 7 години там, но като се прибирам се учудвам на новата инфраструктура, която се строи. Улиците с дупки не са толкова много и като цяло е красиво и през лятото, и през зимата.

  Препоръчвам на хора, които не са посещавали града да го направят.

 9. 9 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "По онова време това бил българският Манчестър, казва местните."

  Явно е бил много разпространен този израз. За Габрово се е говорило същото, заради силната текстилна индустрия, като дори съм виждал това название за града на корицата на един чужд вестник.

 10. 10 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Добре че е близо до София и е в Рила, иначе, дори и нямаше да се минава от там!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 11. 11 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да не забравяме турския закон за църквите: " Да не са по високи от чалмата на турски конник."

 12. 12 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 411 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  Факта, че се е криел в манастира е интересен с това, че манастира е девически.

 13. 13 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 411 Любопитно

  Освен всичко това, в споменатия музей може да се научи още много за историята на града, а тя не е никак малка. Ако се поинтересува човек, може да му отнеме над 2 часа да разгледа и да му бъде обяснено всичко от любезните екскурзоводи там. Който съм завел в музея, по-малко от 2 часа и половина не е стоял. В Самоков е живял и един от първите фотографи в България. Правил е снимки на Фердинант, Борис III и малия Симеон ІІ. А знаете ли, че малко преди мястото, където сега е Била е имало ледена пързалка? И още много неща едва ли се знаят и помнят от много самоковци.

 14. 14 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 643 Весело

  Заглавната снимка е много "еретична".

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#12] от "Любомир Попов":

  В манастира възрастни жени са строели килии и са вземали слугини да се грижат за тях, за да не тежат на близките си. Това Левски го е знаел или някой от комитета в града го е пращал при майка си да го укрие. Христина в Сопотския манастир, например, му е била леля. Пък и кой ще го търси в девически манастир?!

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1902 Весело

  Самоков изглежда интересна дестинация от статията

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Женският метох в Самоков.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Много интересно-идея си нямах за тези подробности за Самоков. По история не се учат. Учат се дати и всякакви неща, които ти излитат от главата две седмици след като завършиш съответния клас.
  Жалко, че градът е западнал (както повечето малки градове в страната ни).

 19. 19 Профил на bate_sasho
  bate_sasho
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Я да ме светнете, че не разбрах... къде са тези още 9 джамии в града???
  Има само една и тя едва ли ще изкара още много време.
  Проверете си информацията и не пишете глупости!

 20. 20 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Имало е. Сега е само една наистина.

 21. 21 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 758 Весело

  Има интересни места в Самоков, но по-интересно от циганското гето, няма многоЕдин път имах шанса да вляза там, но нямах фотоапарат, пък и едва ли някой щеше да ме остави да снимам, но определено е пълно с истории

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK