На път: 48 часа в Билбао

Въпреки че жителите му са около един милион, за Билбао все още е характерен старомодният градски чар

© Reuters

Въпреки че жителите му са около един милион, за Билбао все още е характерен старомодният градски чарГигантски храст във формата на териер, брониран в стоманени стълби музей, старовремски елегантни улички, борове и палми, изправени срещу драматично тъмни върхове. Това са само част от гледките, разкриващи се в Билбао - град в Северна Испания.


Намира се на час път със самолет от Мадрид. Знаците в града са и на езика на баските, и на кастилския испански, но хората лесно превключват и на английски, показва репортаж оттам на Ройтерс.  


Въпреки че е с около 1 млн. жители, градът е обгърнат в голяма степен в старомоден чар. Изискани сгради с апартаменти от XIX век са разположени по булевардите, които водят до Риа де Билбао - някога замърсена река, която сега е сред най-големите атракции на града. 
На път: 48 часа в Билбао

© Reuters


Много жилищни сгради са с балкони, които изглеждат почти уникални за тази част на страната, където ниските температури и по-малкото часове слънце предполагат, че местните жители трябва да вземат повече мерки, за да съхраняват топлината, особено по време на дългите тъмни зимни месеци. 


Петък, късен следобед. На площад Моюа, който се гордее с два от известните, прилични на миди от стъкло и метал входа към метрото, наричани фостеркитос, по името на британския архитект Нормън Фостър. 


Центърът на площада е пешеходна зона, оградена от съзвездия бели бегонии и червени импатиенси (известни в България като циганче), пръснати из целия град - напомнят баския флаг в зелено, червено и бяло, който се вее пред повечето обществени сгради. 


Пътят отвежда надолу към музея "Гугенхайм", който се охранява от кученце - пететажна статуя на териер, изцяло в розово, оранжево, жълто, лилаво и бяло цветя - дело на американския дизайнер Джеф Куунс. 


Музеят "Гугенхайм"

© Reuters

Музеят "Гугенхайм"


Възхищение провокират и стените на музея - извити, чупещи се, асиметрични плоскости. Тази година той отбелязва своя 50-годишен юбилей. За 13 евро посетителите могат да разгледат цялата колекция.


20 часа. Разходка към парка до реката - "Кампа де лод Инглесес", кръстен на множеството английски инженери, дошли в града през XIX век със своето ноу-хау в областта на стоманената и корабната индустрия. Тук има много места на открито, където може да се пие студена бира под акомпанимента на музика на живо.


На път: 48 часа в Билбао

© Reuters


22 часа. Разходка до улица "Ипарагире", която е осеяна с малки ресторантчета и кафета, където може да се грабне напитка и храна за на крак. 


Традиционният испански омлет - тортийя - от картофи и лук има нов образ тук. Баските обичат да добавят нов облик на храната и по-специално на тортийята. Човек не трябва да се изненадва, ако му бъде предложено нещо от чиста ванилия до рачешко месо, майонеза, сирене и накрая резен шунка отгоре. 


Но не очаквайте кой знае какво за вечеря преди този час, който за повечето европейци е късен, а за местните - съвсем навреме за вечеря. 


Събота, 10 часа. Посоката е на юг към улица "Елкано". Тя отвежда към пласа "Индаутксу" по името на квартала наблизо. Улиците наколо са павирани с бял камък, върху който елегантно са разположени поредица кафенета. И от ук се стига до реката - в онази й част, която пази останки от миналото на града - като неприветлив индустриален център преди метаморфозата му във вълнуващ културен метрополис. 


На път: 48 часа в Билбао

© Reuters


Следобедът включва разходка край реката в района на Паласио Ибайгане, изграден от камъни на възраст век, който в момента принадлежи на "Атлетик Билбао".


Белият мост 

© Reuters

Белият мост 


14:00 часа. Време за обяд.  Обратно към "Индаутксу", където на прилична цена може да се вземе обедно меню. Обичайно то се състои от печено пиле, прясно изпечена риба, много зелена салата и pisto bilbaino - вкусно вегетарианско ястие. 


Следва сиестата, тоест няколко часа на затворени магазини и заведения. 


18:00 часа. това може да е време за шопинг след повторното отваряне на магазините.


21:00 часа. За да се опита вкусът на истинския Билбао, пресечете реката към скромния квартал "Деусто" и опитайте чаша тсаколи в някой от тукашните барове. Това е бяло вино, произведено на местна почва. Предлага се с парче тортия, разбира се. 


На път: 48 часа в Билбао

© Reuters


Оттук може да се тръгне към стария град с неговите тъмни каменни къщи и тесни улички. 


Неделя. След сън до късно насладете се на кафе кон лече - кафе с мляко с "бойо билбаино" - сладка кифличка с пълнеж от разбито до пяна масло, преди да тръгнете на последна обиколка из града и в крайна сметка към летището. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK