Дзен по беломорско тракийски

Хем ни се плува, хем ни се плава.

© Весела Генева

Хем ни се плува, хем ни се плава.Всичко започна в едно кафене в Кавала, Гърция в първата сряда на септември. Мъж чертае с флумастер непонятни триъгълници, червени и сини стрелки пред неколцина българи. Обсъждането е разгорещено. Не след дълго всички се качват на седем яхти под български флаг. Триъгълниците са изобразявали лодки, а стрелките - въздушните течения.


Започва ''Голямата септемврийска флотилия 2012''. Човек може да си помисли, че името е странно и леко претенциозно, но не и ако е бил част от плаването.


Когато има синхрон между екипа, удоволствието е неописуемо.

© Весела Генева

Когато има синхрон между екипа, удоволствието е неописуемо.
С попътен вятър екипажите се отправят на тренировъчно-опознавателна мисия към островите Самотраки, Лимнос и Тасос в Егейско море. Защо тренировъчно-опознавателна? Ами защото не става дума за опитни яхтстмени и ветроходци, а за 70 ентусиасти без никакъв опит в пътуването по вятър и вода. Единствените, които разбират от плаване, са капитанът и помощник-капитанът на всяка лодка, които са поели риска за няколко дни да създадат екипажи, способни да направляват ветроходните лодки.


Рискът си е риск. Преди да се впусне в приключението всеки се е питал какво се прави в бурно море в лодка с още деветима, които познава бегло и задочно, от социалните мрежи. Та нормалните хората и на кино не ходят с непознати. А и като си припомни човек, че адмиралите казвали: законите на мореплаването се пишат с кръв.


И така, единствената утеха е мъжът с флумастера. Добре ерудираният и говорещ с успокоителен глас Статис е грък, мореплавател по семейна традиция. Той е адмиралът, така да се каже. Печелил е беломорски и средиземноморски регати, но не обича да се хвали и да го ласкаят. Той запознава с тайните на ветроходството дебютантите. Всяка сутрин и вечер преподава законите на морето и природата.


Не си спомням по-увлекателни теореми. Неслучайно фамилното му име е като за майстор-оратор - Софицис. Само дядо ми, когато разказваше приказки и ме запознаваше със законите на гората и природата, беше по-сладкодумен. Не познавам и много други хора с такова търпение да въвеждат новаците в дълбините на своите познания и занаят. Дзен по беломорско тракийски.


Когато бордът е на сантиметри от вълните

© Верадина Павлова

Когато бордът е на сантиметри от вълните


Ако на суша казват, че занаятите се крадат, то в морето съзнателно се предават всички тайни, както на занаята, така и на изкуството за създаването на екип и група от екипажи - флотилия. Както Стати казва, на лодката ставаш семейство дори с напълно непознати хора.


Той си знаеше, че ще се получи, но ни го каза накрая. Първо ни остави сами да усетим и да се насладим на преживяваното и след това пак да го преживяваме в разговорите. Човекът просто е роден лидер, прави нещата, а не като нашите общественици да обясняват какво ще стане под тяхно предводителство и после то все да не става.


Как се случват хубавите неща? Много просто - идеите от екипа, а лидерът показва най-краткия начин да се постигнат. Начинът включва забавление и удоволствия, а когато му дойде времето - и екстремни. Това пояснение беше за приятелите, които се отказаха от морското пътешествие, защото ''не искат някой да контролира живота им на кораб''.


Попътен вятър и към Самотраки и водопада Фония, който се влива в морето. Там се оказват катерачи от Чехия, които подсилват европейския характер на експедицията. Водопадът е естествената развръзка на предшестващ каньон на река, формирала седем водопада.


Следобед е и настъпва раздвоение - хем ни се плува, хем ни се плава. Решението е масово къпане, по време на което учим как се закотвя кораб и нареждаме седемте яхти в успоредна на поредния залив линия. И дядо ми ме учеше как се секат дърва, докато си мислех, че учехме кучето ми да лови зайци. Подобно на дядо, който ми даваше да забия някои и друг пирон, докато ми разказваше поучителни приказки, така и Пламен, нашият шкипер ни поверява управлението на платнохода, докато ни разказва поучителни мореплавателни истории, които е преживял със Стати.


Как се случват хубавите неща? Много просто - идеите от екипа, а лидерът показва най-краткия начин да се постигнат. Начинът включва забавление и удоволствия, а когато му дойде времето - и екстремни.

© Цветозар Вълков

Как се случват хубавите неща? Много просто - идеите от екипа, а лидерът показва най-краткия начин да се постигнат. Начинът включва забавление и удоволствия, а когато му дойде времето - и екстремни.


Докато плаваме към пристанището на Самотраки, готвим спагети по бърза моряшка рецепта - с чушка, лук, зехтин и екстри по желание. Готвене в трюма прави храната уникално вкусна, защото вълните и люшкането я разбъркват по свой си начин.


Следващия следобед пред кафенетата на пристанището двама местни ме застрелват с думите ''вашият рейс ще дойде след 20 минути''. Двамата били от общинския съвет, а рейсът, който бяхме поръчали, наистина идва и ни закарва в стария, скрит от нашествия град. Вижда се крепост. Изкачваме калдаръмените улички, минаваме покрай занаятчийските дюкяни. Хората, насядали по кафенетата, ни поздравяват с усмивки. Пием планинска вода от старинна чешма под Църквата и се оказваме на тераса на таверна с величествен изглед. Появяват се двамата от общинския съвет и започват с поздравителни слова за добре дошли, както по протокол. Завършват с благодарност, че сме посетили острова. Камбаната на църквата учудващо звъни. Вече е към 20 ч. Дали на отчето не му е верен часовникът или е в наша чест? Макар да знаят, че ще отплаваме рано на другата сутрин и няма да оставим ниакакви пари на острова, ни заявяват, че превозът е за тяхна сметка.


Младата Екатерини, придружаваща съветниците, е в ролята на безплатен екскурзовод. Тя ми казва, че самотраките или горните тракийци таят най-топли чувства към българите от времената, когато на острова е имало българска администрация през Втората световна война. По-късно от българско семейство, което кара тук ваканцията си, разбираме, че цял ден на острова дебатирали подготовката за нашето посрещане, а и че ''за автобуса се знаело''.


Фотогалерия: Голямата септемврийска флотилия >


Оттам - към Лимнос. Докато се подготвяме с малки двубои за регатата на другия ден, по радиостанцията ни търси местният радио водещ Илиас. Чул от самотраките за нас и иска да ни каже добре дошли.


В един от красивите заливи на Лимнос ни посреща племенникът на концесионера на плажа - нашенче по майчина линия. Като видял грациозните яхти, накичени с български знамена, ни пресреща с малка моторница и ни поздравява на чист български, което предизвиква патриотично задоволство в нас. След нощния купон в пристанището предстои регатата до Тасос.


Всички седем екипажа се справят с предизвикателствата на ветроходството, а разликите във времената са минимални. Това дава утеха на нас, на тези след нас, а и на тези пред нас, че следващия път ще са първи, ще победят и ''Принцесата'' на Стати. Всички лодки си имат имена, защото любовта към тях е голяма. Всеки от екипажа усеща лодката като част от себе си, а тя, като нас, чувства и реагира на морето и вятъра.


На нашата лодка си имаме стратегия - когато не се състезаваме, да плаваме максимално бавно, за да се наслаждаваме максимално дълго. Така че винаги сме последни на пристана. Идва и последната нощ на лодките.


На следващата сутрин с кафето Статис прави последен разбор. Групата - разностранна, включваща деца и едно бебе, решава да основе кръжок или клуб ''Ветроморски''. Неформално, просто да има поводи да се събира и да обсъжда страстта си по моретата.


В последните метри до сушата, до Кавала, нашата лодка бърза, този път искаме да стигнем първи, за да избегнем задръстването по суша. Не го избягваме. През ума ми минават забавните моменти и комичните ситуации.


Колко ли неизползан материал е останал на Джеръм Джеръм от ''Трима души в една лодка''.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1334 Весело

  ЛОдките били под български флаг, а си снимал само гръчкия!!?!?!?

 2. 2 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Съдържанието на Дзен взе да се използва под път и над път.

  Кой получи сатори?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 3. 3 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#2] от "Хипчо":

  Сатори получиха всички без изключения, особено тези които се качиха на яхта/кораб за първи път и изживяха залеза на фона на о-в Самотраки или вълнички като планини при 5-6 буфорта вятър!

 4. 4 Профил на mahakalah
  mahakalah
  Рейтинг: 572 Весело

  Ех, че хубаво ме потопихтееее ))
  Прекрасен разказ!

  You don't have a soul. You are a soul. You have a body.
 5. 5 Профил на Veneta Donova
  Veneta Donova
  Рейтинг: 655 Весело

  Поне разбрахме заради коя лодка сме киснали по пристанищата докато се съберат всички

 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Добре отразено явно вълнуващо преивяване.
  Браво.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Все едно е писано на клатеща се лодка, много разхвърляно. Но преживяването беше супер!

 8. 8 Профил на Iveta Nikolova
  Iveta Nikolova
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Много хубаво ни беше, дзен всеки носи в себе си и само трябва да го открие

 9. 9 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 521 Неутрално

  авторе, ако си наистина смел, кажи колко евро струваше удоволствието на човек. па като напишеш, че е боло поне 250 евро на човек да видиш как ще те запсуват тука масово, че можеш да си го позволиш. ама се съмнявам, че ще го направиш.

 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прекрасен разказ, като лек утринен морски бриз. Радвам се заедно с вас, за преживяното! Пожелавам ви много други острови, по други морета , също!

 11. 11 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 640 Любопитно

  До коментар [#9] от "Solingen007":

  Здравей, на авторът не му е това работата, но аз ще ти кажа, защото знам (надявам се не нарушавам някакви правила на дневник). Ето ги офертите, можеш да дойдеш на някое от следващите плавания - това включва цената на луксозните яхти, шкиперите и храната на борда за всичките дни на плаванията...който си псува ще си псува - винаги ще си намери повод, не виждам авторът какво му е виновен:

  http://vetrohodstvo.com/predlojeniya/yachtingjourney/fleet-sailing/

 12. 12 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Искам да се извиня, за тъпия ми коментар по-горе или да го изтрия? Но няма как

 13. 13 Профил на Нели Христова
  Нели Христова
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това беше жестоко уникално преживяване. И наистина е трудно да се разкаже, трябва да се преживее...

 14. 14 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#12] от "ju":

  ще черпиш един ром, юлиански и ще ти простим!

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  качих се еднаж и аз така... и после цел живот нема оттърване... 20 години вече... and counting...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK