На път: Семейството на дъгата

 Изглед към селцето.

© Маги Назер

 Изглед към селцето.Когато земята е поругана и животните умират, ново племе от хора ще дойде - от много цветове, класи, вероизповедания, и чрез своите действия ще направи земята отново зелена.Те ще бъдат разпознати като войните на Дъгата." - Това старо индианско пророчество е избрано за поканата на хипи събора Balkan Rainbow gathering (Събор под небесната дъга), който започна на 16 август и приключи вчера в китното родопско селце Рибен дол.


Организатори са членовете на "Рейнбоу" - семейството, които представят себе си като "Семейство на Дъгата, Любовта и Живата Светлина". Те са поддръжници на идеалите за мир, любов, свобода, хармония и общност. Първият такъв събор е проведен в САЩ през 1972г. Оттогава подобни събирания се организират в цял свят, като за това помагат и групите, които последователите на "Рейнбоу" обществото имат в социалната мрежа "Фейсбук", например https://www.facebook.com/groups/360130867396238/.


Броят на участниците може да е няколко десетки, но  може да достигне и няколко хиляди.
"Оставете всички страхове, съмнения, предразсъдъци, его и фалшиви самоличности, интоксикации и всякакви зависимости". Към това се стремят последователите на "Рейнбоу" - семейството. И повярвайте, ако посетите един от тези събори, няма как да не постигнете поне част от стремежа към мир, спокойствие, хармония и чувство за общност, към които се стремят тези момчета и момичета, мъже и жени. Никой няма да ви погледне накриво, например, ако спите до късно, защото една от целите на "Рейнбоу" - последователите, са духовният мир и свободата. 


 На път към Рибен дол. Марширутът е осеян със зеленина и спиращи дъха пейзажи.

© Маги Назер

 На път към Рибен дол. Марширутът е осеян със зеленина и спиращи дъха пейзажи.


Можете да си почивате в разпънатата палатка, за да останете за малко насаме със себе си, но и да се включите в събирането на дърва за общия огън или да участвате в приготвянето на общия обяд или вечеря. Преди храненето викове "food circle, now!" огласят околността, в покана за хранене. Ритуалът изисква всички да застанат в кръг, да изпеят няколко песни, след което сядат на земята. Да, по време на тези събори се организират общи обеди и вечери, а менюто е вегетарианско. След като всички се нахранят, някое усмихнато момиче или момче минава с шапка, за да събере пари за храната – всеки дава колкото има, а който няма – не дава.


Противници на войната във Виетнам и с философия, заимствана от индианското племе хопи, членовете от "Семейството на дъгата" си помагат, като постигат по този начин идеала за общност. Възможността да се споделя напълно свободно всеки проблем пък подпомага усещането за вътрешна хармония. 


"Стабилизиране на съзнанието и волята с уверена стъпка в посока на личния устрем към Абсолютното начало, извор на мъдрост, жизненотворна светлина и любов", гласи призивът на "Семейството на дъгата" в Yahoo http://dir.groups.yahoo.com/group/englandcaravan/message/3524.


Тази година съборът се случи в Рибен дол. Селцето има едва двама-трима жители. "Преди 50 години бяха повече от 90 къщите, в които имаше хора", спомня си възрастна жителка на селото.


 Изглед от котловината в Рибен дол, където се проведе "Рейнбоу" - събора.

© Маги Назер

 Изглед от котловината в Рибен дол, където се проведе "Рейнбоу" - събора.


Дотам се стига настина много трудно. Рибен дол е разположен в котловина, а до дъното й, където са палатките на участниците в събора, води стръмна пътека. Редовен превоз няма... Хората от съседните села отдавна знаят за гостите си. "Идват до тук и си купуват продукти. Дано да продължат да идват, защото между тях има много чужденци", коментира продавач от село Загражден, съседно на Рибен дол. Местните дори се надяват някои от чужденците да си харесат имоти по околните села и да купят по някоя и друга къща, за да се съживи малко този край в Родопите.


"Традиция в този край на България е да се строят чешми, които да пазят спомена за най - почитаните хора", казват местни.

© Маги Назер

"Традиция в този край на България е да се строят чешми, които да пазят спомена за най - почитаните хора", казват местни.


В събора се включват освен българите и ирландци, германци, французи, италианци... Почти всички са стигнали дотук "на стоп". Общият език естествено е английският. Един младеж се представя като "Майкъл от Словакия" и идва в Рибен дол след като васкоро е участвал в "Рейнбоу" събор в родината си и му се пътува. Алесандро от Италия е на 46 г. Според него традицията на срещите е нещо изключително, защото единствено на тях можеш да останеш насаме със себе си и като същевременно се чувстваш част от общност. Основният проблем на света днес според него е забързаността на човешкия живот, който не дава възможност човек да бъде на 100% себе си, както и липсата на връзка с природата. За себе си казва, че идва тук, за да опознае себе си и да си даде почивка от останалия свят.


Как стигнахме до там е отделна история, в която научихме повече за добротата, сърдечността, смелостта и благоразумието.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хич не е лошо мероприятието.
  "food circle, now!"
  Евала Rainbow .
  Общият език естествено е английският в Родопите.
  Ще ходя да видя дали тези хипита са онези хора, които ще направят отново земята зелена, а овчиците и агънцата повече.
  Пък Pussy Riot може да извърти и някое пънк-хорце.
  Китното родопско селце Рибен дол има двама-трима жители. И един вълк. Кумец, незнаещ обаче за Balkan Rainbow gathering.
  Затова и не отидох на палатка на дъното на котловината. А сега на празни ясли е безмислено да ходя. Но подреждането на циркокрацията в следващия парламент няма да пропусна.

  .

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  .. снимката с пътя - сори ама из българия 900 % от пътищата са осеяни със зеленина през топлите месеци..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Родопите пълни лятоска с философски настроени миризливи секташи, които са позакъснели някак си с 40 години и които все още пеят срещу войната във Виетнам (която американците загубиха). А полята долу и православните църкви пустеят и искат и мотика, и молитва.

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "..."Стабилизиране на съзнанието и волята с уверена стъпка в посока на личния устрем..." драги хора, се получава, когато познавате и сте изследвали собствената личност, но не чрез прием на психотропни вещества, а чрез реално доказване чрез съпротивление на негативното в обкръжаващата ви среда! Ако поне веднъж не сте се продали срещу пари и влияние, а сте избрали да живеете по-скромно, но да не продавате съвестта и душата си срещу материални блага и живеете всеки ден с осъзнаването на последиците от тази постъпка, и въпреки негативите не желаете да промените поведението си - ето, тогава вие вече живеете в мир и хармония със себе си !

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#3] от "Джон Балкансон":

  Замислям се преди да цъкна минусче на някой, ама за теб го сторих с кеф.

 6. 6 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "jelev_jelqzko": Ти само действай и се не бой. Благодарности все пак за споделените чувства.

 7. 7 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 558 Неутрално
 8. 8 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Доста се затруднявам да си отговоря на два въпроса:
  "Защо е написана тази статия?"
  "Защо я чета?"

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  Със затворени очи би познал, че си в България - по ромона на чешмите.

 10. 10 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Мдааа.... аз пък протестирам срещу Троянската война и много искам да с...а на зелено. Дайте ми ЛСД!!!!!

 11. 11 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  [quote#8:"etty1"]"Защо е написана тази статия?" [/quote]

  И да продължа ,Защо чак сега -след края на събитието?
  Информацията е - "След дъжд качулка"
  Някой се е страхувал от нещо?

  Обичам Рейнбоул
  http://vbox7.com/play:132fc8d8


 12. 12 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#4:"dqdomart"]и въпреки негативите не желаете да промените поведението си - ето, тогава вие вече живеете в мир и хармония със себе си ! [/quote]

  До коментар [#4] от "dqdomart":

  Много добре казано!
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 13. 13 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "etty1":

  .. некой от редакцията е яко в хипарията.. затва е писана.. що я четеш идея нямам

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 14. 14 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Маги Назер......Рейнбоу, глупости....

  А чешми в Родопите има защото там са мюсюлмани доста, е не заради почитани хора и други простотии......
  Преди молитва задължително се миеш....а те се кланят по 5 пъти на ден...джамията не е задължителна, може да става навсякъде...затова и сапуните от чешмите си не крадат.....

  Слава на Бога, че съм християнин!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 15. 15 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Бре и пророчество ... особено частта за "различни вероизповедания".... Надали племето хопи си е наричало вярата в неговите си богове "вероизповедание" ма както и да е.
  Много е хубаво да живееш сред природата и т.н. , обаче забравяме, че за да имаш тилифон требе неколко хиляди хора кат почнеш от миньор нагоре да бачкат извън природата та ти спокойно да си член на Дъгътъ... Абе много забравяте такива подробности... Ами парите кой ше ги печата и що, ако всички станат дъгообразни а ? И ко ше ядете ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK