На гости на историята на "джелато" близо до Болоня

На гости на историята на "джелато" близо до Болоня

© facebook.com/GelatoMuseumCarpigianiИзбори 2022

Нов музей извън Болоня представя възхода на "джелато", или с други думи италианския сладолед - от ранното му превъплъщение като студен деликатес за римските императори до сладкия прохладен лек, който днес се предлага на всеки ъгъл. Освен посетител в музея може да се превърнете и в занаятчия, разказва "Гардиън".


Музеят на сладоледа на стойност 1.5 млн. евро отваря врати официално на 29 септември, събота, в централата на "Каприджани" - фирма - производител на машина за сладолед, основана през 1946 г. в Болоня, която днес предлага своите продукти в над 100 страни в света. 


Музеят, който е с вход свободен, е разположен в модерно изложбено пространство на седем мили, или около 11 км извън града, в община Анцола дел'Емилия. 
"Фондацията създаде първия в света музей, който описва пълната история, култура и знание за сладоледа", коментира Валентина Риги, вицепрезидент на фондацията "Бруто и Поерио Каприджани", основен спонсор на музея. Изпращайки туристите вкъщи с обогатени познания за историята, Риги се надява да "разпростре културата на сладоледа навсякъде в света". 


Уроци по правене на сладолед с професионалисти

© facebook.com/GelatoMuseumCarpigiani

Уроци по правене на сладолед с професионалисти


Обиколката из музея е съпроводена от гид на английски на разположение, който превежда посетителите през рецептата за шербет от арабски нар от ХI век до раждането на сладоледа в Италия 500 години по-късно. Корените му са проследени до дома на Медичите - популярната фамилия от Флоренция, известна с политическите си дела и многото папи в редиците си. Лучана Полиоти, исторически куратор на музея, казва, че сладоледът такъв, какъвто го познаваме днес, е създаден от Косимо Руджиери, алхимик и астролог на Катерина ди Медичи през ХVI век. 


Простичкото удоволствие от сладоледа е запазено само за "знатните" до "демократизацията" му през XX век, който е периодът на фокус в музея. 


Навсякъде в него има екрани, показващи видеоинтервюта със стари италианци, дискутиращи развитието и възхода на сладоледа през техния живот. Една от тях е 86-годишната сицилианка Луча Кавиецел, която разказва как "сладоледът на занаятчиите през последните 30 години се е превърнал в истинска наука". 


Сред другите експонати е и стена, покрита с поредица от кутии в цветовете на дъгата, използвани за транспортиране на конуси до джелатериите в различни италиански градове, както и оригинална машина за производство на конуси. 


Част от снимките на музея

© facebook.com/GelatoMuseumCarpigiani

Част от снимките на музея


Колекцията на "Каприджани" предлага и хиляди снимки от целия свят, най-добрите от които са на показ и представят всичко от италиански рекламни кампании до опашки от деца за сладолед през 60-те в Англия. Музеят обаче държи да отбележи, че "джелато" е различен от британския сладолед, който има по-високо съдържание на мазнини, тъй като използва повече сметана. 


Едночасовата обиколка приключва в частта за дегустация, където инструктори от "университета" на музея правят модерни версии на рецепти от XIX век: ягодов и малинов шербет от 1822 г., както и шербет от кафе, чиято първа формула датира от 1854 г. Срещу 3 евро посетителите могат да вкусят от различни видове "джелато", сред които шербет, плодов сладолед, лек сладолед и традиционни кремове. 


Можете дори да вземете кратък урок в университетската лаборатория и да направите свой собствен занаятчийски "джелато" срещу 10 евро. За по-интензивен, 4-часов курс се заплащат 50 евро и включва пълен теоретичен урок по правене на сладолед, практика и дегустация. Оттам насетне ви очакват джелатериите в Болоня. 


Музеят на сладоледа на "Каприджани" е отворен от понеделник до събота само срещу предварителна уговорка, която се прави единствено онлайн на е-мейл [email protected] и на телефон
+39 051 6505306, на който може да си уговорите транспорт. Музеят има и страница във "Фейсбук"


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK