На път: Приятел в нужда се познава

Хората, които се дразнят от думи като "организация", "маршрут", "обект" и "програма" вече от десет години развиват собствената си организация.

© Associated press

Хората, които се дразнят от думи като "организация", "маршрут", "обект" и "програма" вече от десет години развиват собствената си организация.Жан Жак е учител по математика и знае всичко за градското планиране на Марсилия, а Жерар е инженер, който познава всичките стълби на града и може да ви заведе на местата с най-красивите гледки към морето.  Двамата са част от общността на "доброволните екскурзоводи", които без пари ще ви разведат из родното си място и ще ви покажат неща, които липсват в пътеводителите.


Мрежата Global greeter network се развива благодарение на все по-нарастващото желание на хората да пътуват индивидуално, извън разработените туристически маршрути, и да научават нещо повече  от местните хора. Които, на свой ред изпитват удоволствие да въведат чужденеца в колорита на местното общуване.


Все по често срещаме, а и самите ние се оказваме в позицията, да обикаляме с пътеводител в ръка, с карта и бележки в телефона и злорадо да се разминаваме с тълпите, следващи яркия чадър на екскурзовода със заучените фрази и автобус, който услужливо ще ни премести от един туристически обект на друг.
Хората, които се дразнят от думи като "организация", "маршрут", "обект" и "програма" вече от десет години развиват собствената си организация.   


Гидове ентусиасти на много места в Европа и света са готови да дарят време и знания за да ви покажат опакото на родните си градове. Грийтърите (от to greet на английски) са общност, която опитва да скъси дистанцията между туриста и забележителностите и да превърне усещането за непознатост в по-лично.
Основаната през 1992 г. в Ню Йорк мрежа вече се разпростира в Лос Анджелис, Тел Авив, Атина, Берлин, Хамбург, Лондон, Буенос Айрес.  Най-близките до България са в Сърбия – Крагуевац и Белград и в Гърция – Атина.


За да си уговори среща в определен град, туристът дава заявка на сайта на местния клон на организацията като посочва езика, който владее, датите на престоя си, интересите си, а сдружението ще определи екскурзовода, датата и часовете на разходката.  Доброволците помагат на чужденеца да се ориентира в схемата за градски транспорт, могат да го заведат да похапне някъде, където се събират местните хора, но никога няма да го придружат в музей, за да не конкурират професионалните гидове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK