На път: Най-красивата улица в Холандия

На път: Най-красивата улица в Холандия

© Екатерина ВойноваСъс своите канали, овални мостове, шарени къщи с големи прозорци и целогодишно цъфтящи цветя пред тях улиците в Холандия са забележителност сами по себе си. В Лайден обаче има една улица, която е накарала холандския теолог калвинист Йоханес Полиандер да я нарече през 16 век най-красивата улица в Европа, а новелистът Франс Келендонк се присъединява към това мнение, като й посвещава призрачна история през 80-те години на миналия век.


Името на улицата е "Рапенбург". Тя пресича центъра на Лайден почти по диагонал и е домашен адрес на няколко от най-интересните места в града. Тук е централна административна сграда на Лайденския университет, невероятната ботаническа градина Hortus Botanicus, няколко библиотеки и музеи.


В самото й начало, на номер 19, се намира къщата-музей на прочутия немски авантюрист, учен и лекар Филип Франц фон Зиболд, който е първият европеец, който успява да направи карти на Япония в началото на 19 век. Той се присъединява към холандския търговски порт в Дашима, изкуствено направен остров в залива на Нагазаки, където Япония е търгувала единствено с Холандия. Като лекар Зиболд е бил един от малкото чужденци, които са имали възможност да влизат във вътрешността на страната. Воден от нездравословно любопитство, той събира растения, семена, животни и всякакви уреди от ежедневието на местното население.
Паркът срещу правната библиотека на "Рапенбург"

© Екатерина Войнова

Паркът срещу правната библиотека на "Рапенбург"


Зиболд прекрачва всякакви граници, като успява да събере карти – собственоръчно направени или купени с помощта на доверени съмишленици - въпреки заплахата от смъртно наказание в затворената за света империя. Колекцията му е толкова голяма, че се налага да изпрати част от нея към Дашима, докато все още е на експедиция.


Властите намират картите, Зиболд е разкрит и е осъден на смърт, но благодарение на професията си той е натрупал съюзници, които ходатайстват за намаляване на наказанието в изгнание до живот. Той напуска японската съпруга и дъщеря си и се установява в Лайден, на улица "Рапенбург", близо до ботаническата градина и природонаучния музей.


През 1831 г. той отваря колекцията си за посещения и в днешно време е един от най-интересните и интерактивни музеи в града. В къщата на Зиболд те посреща неговата история, разказана в няколко стаи, прожектирана върху различни повърхности – върху масата в дневната, на стената в гостната или на малки екрани, поставени пред някоя от подарените му японски картини. На последния етаж пък се прожектират интервюта с потомците на Зиболд в Япония и Европа и въпреки че къщата е малка, на излизане се чувстваш като че ли си преминал през приказка, продължила няколко века.


Част от ботаническата градина

© Екатерина Войнова

Част от ботаническата градина


Зиболд е бил прагматик, изборът му за къща на улица "Рапенбург" не е случаен. На номер 73 се намира главният вход на ботаническата градина. Това "зелено съкровище", както я наричат, е най-старата ботаническа градина в страната и една от най-старите в света и е основана през 1590 година от университета.


В градината има десетки хиляди видове растения, които се донасят и култивират от цял свят за научни и образователни цели. В дългата си история градината е свързана с много известни учени като Айнщайн, а 15 от растенията, които Зиболд донася от Япония, могат да се видят и днес.


Hortus има огромна оранжерия, която е построена през 1744 г., тропически парник и много стари дървета, както и розариум, японска градина, билкова градина и зимна градина.


Като част от университета студентите могат да влизат в парка безплатно и при първото показване на слънцето през пролетта поляните й се изпълват с младежи, които пренасят ученето от близката библиотека навън.


Месоядни растения в оранжерията на "Hortus botanicus"

© Екатерина Войнова

Месоядни растения в оранжерията на "Hortus botanicus"


В зимната градина пък може да се види палмово дърво, което е било внесено нелегално в страната от митничари през 18 век и е на възраст 500 или 600 години.


Други "скъпоценни камъни в короната" на градината са месоядните растения и мъжкото дърво гинко билоба, което ражда и женски растения, защото през 1935 г. е било ашладисано с клонка на женско дърво.


На път: Най-красивата улица в Холандия

© Екатерина Войнова


Улица "Рапенбург" не е само дом на исторически забележителности. По традиция през лятото върху канала се изграждат платформи и за един уикенд улицата се превръща във фестивал, който може да се посети пеша по улицата или по вода, с лодки. И в двата случая обаче хората, които живеят там, се замислят дали врявата си заслужава престижа да живееш на най-хубавата улица в Холандия.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Любопитно
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  БРАВО. Надявам се да доживеем да има и у нас такива красиви и чудесно поддържани улици.

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1096 Весело

  Най-красивата улица е в Банско! На няколко метра десетина кръчми!

 4. 4 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако не беше непрестанно подтискащото време, можеше и да се съглася!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Като гледам велосипедите на първата снимка се сещам, че приятел ми беше казал, че на ЖП-гарата в Осло, Норвегия, имало един велосипед, подпрян на стълб, който очаквал своя стопанин от времето на ВСВ та до сега...... Така той стнал един от символите на норвежците за честност!!!

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Тъй като съм пътувал доста из Холандия, цялата страна е много красива, без да има никаква природа - всичко е построено от хората - дори горите.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В тая държава все още живеят човеци.

 8. 8 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Еми то ся не мое се сравнява... Те си нямат гладен архитект, който да застроява площи и на Лунътъ, понеже некой "негов чуек" или "по висш" така му скимнало.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 9. 9 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Забрайх да питъм ся койт одил там...случайно да е скивал "свръхмудерна" сграда да съ кипри до стара такава ? Тоест да са си развалили цялостния облик примерно на некъф цетър с некъф МОЛ да кажем ?
  Не мисла, че е виждал.
  Имат си нови квартали за тъя работа.
  И цел модернестичен град. Ама пак в обособени квартали -Ротердам.
  Стар град. Нов град....

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 10. 10 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]имало един велосипед, подпрян на стълб, който очаквал своя стопанин от времето на ВСВ та до сега...[/quote]

  Сигурно е вярно... но в Дания, на който му потрябва велосипед, бързо открадва най-близкият. Чувал съм подобни разкази и за Холандия.

 11. 11 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Направо е невероятна. Истинско райско кътче. Так ами се иска да отида там да си изпробвам фотографските способности.

 12. 12 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Холандия със сигурност е едно от местата, които искрено съжалявам, че не съм посетил досега. Дано ми се удаде случай да го сторя.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  Приятен фоторепортаж.

 14. 14 Профил на draifus
  draifus
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма да забравя как на Партито накралицата преди една година в Амстердам каква лудница беше. Супер яко, супер яки хора и накрая остана и супер яката кочина, оначе на другата сутрин просто не можах да позная града, бяха го почистили все едно шрез него не бяха минали 500 хиляди купонджий.

  всеки ден е по-хубав от следващия >:)
 15. 15 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#6] от "PavelCZ":
  И тука в България е така. Комунистите и милиционерите разсипаха хубавата родина и "цар" даже горите наряза. Където мине комуне, милиционер и цоца на соца , трева не никне.

 16. 16 Профил на yordanna
  yordanna
  Рейтинг: 217 Неутрално
 17. 17 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#12] от "bobo_bobo":

  И аз също!!!

 18. 18 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":

  Холандците от малки са възпитани да пазят всичко, което е построено от хората в борбата за всяка педя земя!!! Има една много хубава, но и много тъжна хол.народна приказка "Малкият спасител" !!!

 19. 19 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Да се пазят от топенето на Гренландия!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 20. 20 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#16:"yordanna"]Обожавам Холандия! [/quote]

  Брех, добре бе!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 21. 21 Профил на ht763
  ht763
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен всички улици и всички къщи са едновременно еднакви и различни.. много красиви са навсякъде и улиците, и къщите

 22. 22 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]Като гледам велосипедите на първата снимка се сещам, че приятел ми беше казал, че на ЖП-гарата в Осло, Норвегия, имало един велосипед, подпрян на стълб, който очаквал своя стопанин от времето на ВСВ та до сега...... Така той стнал един от символите на норвежците за честност!!! [/quote]


  В Холандия всички карат стари и антични велосипеди, щото новите се крадат моменталически. Толкова с човешката честност (особено след като Европа се отвори за мултикултурни общества от азия и африка)

 23. 23 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Весело

  Айде сега всички на куп към Холандия.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  Холандия е невероятно красива страна !Живял съм няколко месеца в Тилбург и впечатленията са ми отлични!

 25. 25 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Чудесна статия

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK