Инеада - забравеният чар на някогашното Черно море

Красотата на дивото - когато още няма заведения, шезлонги и чадъри

© Борис Христов

Красотата на дивото - когато още няма заведения, шезлонги и чадъриДоскоро турското градче Инеада трудно можеше да се нарече известно. Знаеха го предимно любители на гмуркането, пристрастените към офроуда и тежко болните от приключенска треска със страст към нетуристически места. 


След това се появиха слухове, че предстои там да бъде построена атомна или топлоелектрическа централа и по силата на новинарските закони всички научиха името му. Засега турските власти правят уклончиви изявления, че няма окончателно решение и се обмислят всякакви варианти, макар че екологичната оценка на проекта за топлоцентрала, оказва се, е в доста напреднала фаза. Природозащитниците свикаха протести и малкото градче зажужа в очакване нещо да се случи. 


А прелестта на Инеада, всъщност, е в това, че там не се случва кой знае какво.

Градчето е имало късмета да се изтегне по крайбрежието на Черно море - южно от българската граница, върху безкрайни пясъчни плажове и е пропито от типичния за такива благодатни места дух на бавно течащо време и кротка наслада от простите неща от битието. 
Ранният следобед - време за отмора

© Борис Христов

Ранният следобед - време за отмора


Животът е съсредоточен около спретнатия централен площад на 50-ина метра от морето. Там са административните сгради, магазините, повечето заведения за хранене и кафенето, в което местните мъже седят на ниски столчета, хвърлят табла и посръбват чай от миниатюрни чашки. Пекарните пръскат неустоим аромат на топъл хляб, печеното месо дъха на букет от подправки, а на ъгъла се вие опашка от почитатели на местния майстор на сладолед.


Градското кафете - тук жените не са желани. Мъжете седят на дълга приказка, четат вестници, хвърлят табла и бистрят политиката на чаша чай

© Борис Христов

Градското кафете - тук жените не са желани. Мъжете седят на дълга приказка, четат вестници, хвърлят табла и бистрят политиката на чаша чайДа стигнеш Инеада е проверка за упоритостта. По права линия разстоянието между българската граница и града е към десетина километра. За да не бъде скучно обаче, пряк път липсва, така че се налага да минете в пъти по-голямо разстояние. Вариантите са два - през пункта "Малко Търново", пътят до който от българска страна предизвиква неподходящи в присъствието на деца думи. Другият - през "Капитан Андреево" и покрай Одрин, но на цената на 140км, последните петдесетина през планината, където продължава строежът на нови пътища.

Като се изключи традиционният бронзов бюст на Ататюрк и турските знамена, градчето оставя усещането за познато място. Всичко напомня щастливите времена на курортните градчета в България преди 30 години. Когато бетонът още не беше налазил бреговете, къщите не комбинираха средновековни кули с алуминиева дограма, а местните не гледаха на туристите като на ходещи портфейли. 


Още повече, че навсякъде се лее турска реч, но на практика почти с всеки може да се разбереш на български. Немалко изселници от годините на "Голямата екскурзия" са се сдобили с имоти тук и с радост заговарят всеки "сънародник".


Дори киселото мляко в магазините е като събуден спомен - с вкус на ...мляко и един пръст каймак отгоре. 


Денят започва рано - с изгрева на слънцето, когато пекарните палят пещите, а рибарите слизат към брега.


Къщите на "пришълците" се разпознават по украсите и глезотиите, донесени от големия град, в случая - най-често Истанбул

© Борис Христов

Къщите на "пришълците" се разпознават по украсите и глезотиите, донесени от големия град, в случая - най-често Истанбул


Към 23ч. вече няма кой знае какво за правене, дори по време на Рамазана, когато голяма част от жителите на града сядат да се хранят едва след залез. Светлини и шум по това време има предимно по туристическите заведения до морето. Но и там силата на звука би предизвикала иронична усмивка у всеки посетител на родния "Слънчев бряг". 


Мечтата на палаткаджията


Докъдето поглед стига - все плаж

© Борис Христов

Докъдето поглед стига - все плаж


От почти всеки, който е ходил в Резово, ще чуете едно: "Плажът тук е приказка, но от другата страна на границата ако погледнеш какво чудо е, думи нямам". Пясъчната ивица на село Беендик сякаш няма край. И, всъщност, е точно така, защото плавно прелива през поредица от заливчета, за да стигне до безкрайния бряг на Инеада.


От едноименния нос на юг се простира над 15 км девствен пясъчен плаж между морето и полите на Странджа. Преброждането му пеша отнема около два дни, твърдят местните хора.  


Тази пустош от море, пясък и гора е в сънищата на всеки палаткаджия. И е горе-долу толкова достъпна - мястото е обявено за национален парк, защото има много защитени растителни видове, и за разлика от познатите практики по съседни земи, турските власти изобщо не толерират заседяването в него.


Инеада има три официални градски плажа. Най-южният се ползва предимно от местните хора, които съчетават морето с риболов в близкото езеро. Има толкова място, че въпросът за жизненото пространство не стои. Неприятната изненада е, че често преминават коне, крави и кучета, които не са склонни да се съобразяват с желанието за уединение.


Това е красивата част. По-неприятната е когато се озовеш насред стадо от 30-40 крави и нервни бичета, без пастир. А на километри наоколо няма жива душа...

© Борис Христов

Това е красивата част. По-неприятната е когато се озовеш насред стадо от 30-40 крави и нервни бичета, без пастир. А на километри наоколо няма жива душа...


Централният плаж в близост до центъра и единствения голям хотел също се простира на километри и дава възможност за кротка отмора, съчетана с предимствата на капанчетата за храна и напитки. 


Ако намери общ език с местните обаче, човек има късмета да се озове на най-тихото и прелестно кътче, запазено за посветени - малкия плаж зад пристанището, обграден от скали и смокинови дървета, с фантастична гледка и най-тихата вода. 


По цялата скала има отпечатъци от растения, преплетени във филигранна мрежа

© Борис Христов

По цялата скала има отпечатъци от растения, преплетени във филигранна мрежа


Тук Черно море е онова, което което повечето от днешните българи над 40-те с умиление си спомнят от детството си и се чудят как да обяснят на собствените си хлапета. Водата е толкова прозрачна, че на дълбочина от метър и половина виждаш дъното. По скалите мидите са на гроздове, а сред вълните плуват морските кончета и морските игли, които отдавна вече са събитие по Северното Черноморие в България. Сафридът е дразнещо много, ако си без приспособления за риболов, и води след себе си делфини...


Сезонът на забраната за улов - време за изкърпване на мрежите и потягане на лодките

© Борис Христов

Сезонът на забраната за улов - време за изкърпване на мрежите и потягане на лодките


Да те заболят пръстите от говоренеАко се съди по информацията в интернет, местата за настаняване са оскъдни. Истината е, че има множество спретнати хотелчета среден клас, които предлагат нормални условия на приемливи цени. Сайтовете им, доколкото ги има, са на турски език, поради което ориентацията не е най-лесната. Веднага след пристигането обаче се попада на поне няколко души, които дават на български подслон в хотел или къща за гости. Развеждат из стаите, предлагат домашна храна. Единственият източник в интернет на български за място за отсядане крие разнообразни изненади, така че най-добрият вариант е да се намери подслон на място. Важно е пътуването да се разчете така, че човек да има време за ориентация. За по-претенциозните има и два луксозни хотела с тераси към морето и обичайните благини. 

Инеада има славата на приятен курорт, където артистичната бохема от години има вили и се оттегля далеч от лудницата на големия град. В почивните дни населението се удвоява заради прииждащите жители на Одрин и въпреки това не е непоносимо.


Най-луксозните вили са в планината над пристанището. Под тях животът на местните рибари е друг свят - позапуснато, нетуристическо и уютно. По обед, когато лятното слънце стане нетърпимо, мъжете се събират на кротка приказка под навесите, покрити с листа. Седят върху камари от рибарски мрежи и пият безалкохолни (в тази жега всичко друго е носи сериозен риск за здравето).


При гледката на автомобил с българска регистрация скачат и настойчиво канят със знаци и викове "Комшу!". Около три минути по-късно вече си седнал на сянка, с чаша в ръка и поне трима души се опитват да ти кажат нещо, използвайки турски и немски думи. Шансът за разговор е много малък, ако човек е имал недалновидността да набляга в училище на английски и френски, например. Но добронамереността им не оставя друг избор, освен да впрегнеш всички научени някога думи на турски и да ръкомахаш изразително. 


По-лесно е с изселниците, които чувайки българска реч, се приближават. Обикновено завързаният на плажа или в града разговор продължава в къщата им - на софра, която трудно можеш да откажеш. За довиждане получаваш поне торба откъснати от градината розови домати. И това, само ако достатъчно решително си отказал всичко останало. 


Дали заради всеобщото спокойствие или по друга причина, но в този град хората имат страхотно отношение към децата. Не можеш да видиш някой възрастен да повиши тон на хлапе, а разсипаните напитки или счупени съдове са единствено повод за усмивка. 


Миризмата на подправки, печено месо и топъл хляб е неустоима, дори в жегата - сбогом на диетите и на хубавата фигура, постигната с цената на лишения

© Борис Христов

Миризмата на подправки, печено месо и топъл хляб е неустоима, дори в жегата - сбогом на диетите и на хубавата фигура, постигната с цената на лишения


Веднъж се живее

Традиционно първият път, когато реши да хапне в Турция туристът посяга към познатия дюнер. След като преодолее шока, че тук хлябът се дава по изключение, а овкусеното месо и салата превишават около три пъти порциите в България, преминава към други вкусотии -  от дъхавата разновидност на пицата на пещ - лахмаджун, през лютивите агнешки кюфтенца, до неизбежната шкембе чорба и сочното кюнефе (кадаиф с разтопен кашкавал и сладък сироп, поръсен с натрошен шамфъстък). Лишенията в името на хубавата фигура са напълно обезсмислени и човек само може да си повтаря, че веднъж се живее.


За да е пълно падението, всевъзможните тестени сладкиши са навсякъде - местните майстори имат навика да спират камионетки с тави насред улиците и да "зарибяват" с безплатни калорийни бомби за опитване...


Събота, пазарен ден. Половин час след края на търговията централната улица е изчистена и подредена, сякаш нищо не се е случвало

© Борис Христов

Събота, пазарен ден. Половин час след края на търговията централната улица е изчистена и подредена, сякаш нищо не се е случвало


Местните хора живеят без видими луксове - изхранват от обработването на земите си в околностите на града, от туристите и от търговия (с местни храни или с китайски стоки). Не смятат, че са получили най-доброто от живота, но и не се оплакват.


Казват, че не искат Инеада да става голям курорт и дори имат известни опасения какво ще се случи, когато приключи строежът на новите пътища в планината и градчето стане по-достъпно.


В жегата...

© Борис Христов

В жегата...


Обясняват, че през няколко години тръгва слух за откриване на граничен пункт между Резово и Беендик, но не са единодушни дали това ще е за добро. Градчето, разбира се, ще живне, ако българските туристи имат пряк път до него. От друга страна, с туристите ще дойдат строежите, заведенията, шумът... 


Това беше притеснението преди година - през август 2011г., когато Инеада беше очарователно непретенциозно и красиво място за туристи без вкус към лъскави курорти. Днес градчето се чуди какво бъдеще го чака. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Чудесен разказ,направо се пренесох там и се зачудих какво би било ако не бяхме си бетонирали нашето Черноморие!

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  За мен градчето Инеада беше Изненада, а днешното село Беендик, преди се е казвало .....Стефаново!!!!

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Щеше да е същото! Два коня на 10 км. плаж! Какво друго да е, същото каквото е и тук на местата където няма бетон!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Спокойно,красиво място с море и планина на 20-ина км!http://www.google.com.tr/search?q=İğneada&hl=tr&client=safari&tbo=u&rls=en&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=2FO8UKinJsKztAaLjYGoAw&ved=0CDUQsAQ&biw=1920&bih=875

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 5. 5 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пардон:http://www.google.com.tr/search?q=İneada&hl=tr&client=safari&tbo=u&rls=en&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=2FO8UKinJsKztAaLjYGoAw&ved=0CDUQsAQ&biw=1920&bih=875

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 6. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално
 7. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Е такива места имаше и по нашето черноморие, ама преди 50 години... сори значи...
  А приказките за АЕЦ/ТЕЦ Инеада, верни или не, ще докарат маса курортисти догодина, живот и здраве......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Да му мислят тарикатите които се набутаха със рушвети за заменки за да придобият земи край Резово !

  Най-добре е да оставят турците да продължат да блъфират да видим какво точно са решили !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 10 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Отделно,3. летище на Истанбул ще се построи на около 50 км южно от Инеада и това означава,че района ще се оживи...За много българи например,които живеят по Черноморието ще е по изгодно със самолет да кацнат на 3. летище и от там с автобус да се преберат за около 2 часа или пък с Комета например за час да са си у тях в Бургас!
  Пътя от Къркларели до БГ границата си е магистрала,остава от летището до Къркларели да се направи още около 50 км. магистрала,което за Турция е детска играчка!
  Абе,живи и здрави!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 10. 11 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Благодаря за статията
  Там е като някаква паралелна реалност или назад с машина на времето...
  Стана ми едно такова, жадно и гладно за красота, зеленина, чиста вода и спокойствие... и безкрайни плажове. От една страна ме е яд, че сме оставили това място в Турция, от друга, ако беше в България - бетон и чалга.
  Дано не построят ТЕЦ или АЕЦ там.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 11. 12 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Много хубав разказ. Това е моето море!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 12. 13 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#8] от "boby1945": Абе тази година се излъгах та отидох там за 1 седмица - искам да ти кажа, че не всичко е така както го описват. Манджата е хубава наистина ама ако можеш някакси да преглътнеш мръсотията и мизерията и като казвам мръсотия наистина имам предвид това - не мога да се сетя за българско село, което да е по-неуредено неугледно и мръсно. Например местният месар си изхвърляше кокалите пред магазина което съответно събираше всички бездомни кучета в района. Имаше къмпинг на който липсваха елементарни хигиенни условия - нямаше тоалетни и течаща вода - народа масово мъкнеше туби, а готвеха на някакви импровизирани печко огнища и всичко беше в дим. А за водата нямам думи - всички отпадни води се изсипват на плажа - водата има сиво-кафяво синкав цвят - отвратитална гняс. Наложи се да ходим на плаж на Бегендик - това е селото което се вижда от Резово - там наистина водата беше кристална, но пък пясъка на плажа беше кофти. Така, че може и да изглежда романтично иззад клавиатурата, ама на място усещането е съсвсем друго.

 13. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  Нашето крайбрежие е само 380 км. Турското е хиляди, на Черно море само! Та, като говорите за бетониране, имайте в пред вид това. Ако го нямаме и този морски туризъм, който го имаме - какви приходи ще получаваме?....Разказа е доста идеализиран - чуждата патка, гъска се вижда!? Ако беше за някое наше подобно место, щеше да се пише и в негативен план? Примерно, че хотелите не са добри, че хигиената не е на ниво, че ресторантите са с кичозен интериор и т.н.

 14. 15 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 647 Разстроено

  След прочита и красивите снимки в главата ми се блъскат два въпроса.
  Единият е: Защо ли не е застроено, а другият - защо у нас е така (грозно) презастроено?!?

  Еххх....

 15. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#13] от "Стан":

  Ето, ти си ходил и знаеш, че не така идеално както е описано в разказа. Но вижте Галата каква реклама прави на градчето.....

 16. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Униклано, запазено, истинско!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 17. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#13] от "Стан":

  Е то дивото, за което мечтаят много, на практика така си изглежда, както пишеш...

  И аз ходех преди 50 години на Тузлата над Балчик на моренце за по 2-3 месеца, километри плаж, човек няма, рейса минава веднъж седмично, ама минаваха кравари и имаше фашкии колко щеш (вярно в една линия, не като минно пола), кръчмата беше беше една на 2 км. от плажа (но пък с немска бира и попчета), мръвките също така наредко с маса мухи, течаща вода имаше само в един санаториум и на калните бани.... и то на режим...
  Къпането ставаше само в морето, водата наистина прозрачна, зелена, чиста ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 19 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#16] от "dobrich": Хич даже не е идеално. А плажа очевидно никой не го чистеше щото имах усещане че се разхождам по бунище - пластмасови бутилко кока кола, хартии, кенчета, остатъци от храна.
  Трябва все пак да се отбележи, че храната беше превъзходна. И продуцтите по магазините също - имаха една марка сирене и кашкавал "Странджа" - "Istranca" на турски дето направо ме върнаха в детството - домъкнах си по 2 кила в БГ.

 19. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#13:"Стан"]Например местният месар си изхвърляше кокалите пред магазина което съответно събираше всички бездомни кучета в района.[/quote]
  Така живеехме и ние в България преди 50-60 години, и в градовете (по малките) и в селата, месо "караха" един два пъти на седмица, така че отпадъците бяха малко кокалчета, тук там мръвка... и кучетата трябва дя ядат.....

  Ама не знам да ни имаше нещо от това.....
  Така че ако искаш "диво" моренце ще трябва да приемаш и тези работи.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#18] от "boby1945":

  "И аз ходех преди 50 години на Тузлата над Балчик на моренце за по 2-3 месец"....хехехехехе....Че как партията те оставяше по 2-3 месеца на морето, бе Бобик!?

 21. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  Бездомното куче на чешмата и боклуците наоколо са с положителен текст!? Както и капалъчаршийското пазарче на различни "маркови" парцали!?

 22. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#21] от "dobrich":

  Еми партията не се занимаваше с моренцето на хората, ходеха когато могат и когато искат, за колкото могат и колкото искат ..... демократически социализъм брат....

  Пък и беше евтиния, спането 2 лв/нощ при хазайката във Варна, на Тузлата още по евтино, бира Радебергер 5.5 лева, българската 2.2, попче 3.0 лева, кебабче (голямо) 2.2 лева, имам баялда 1.20 (преди 1962).....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  В заключение: Ако не е платена реклама, текста и снимките определено са втеляване и цвилене по чуждото....

 24. 25 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945": абе сравнението не е в тяхна полза този път. И тук има мръсотийка ама не е чак такава - още повече пък на дивите места -

 25. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#23] от "boby1945":

  Бира Радебергер никога не е имало на Тузлата. Да не говорим, че и в най реномираните ни курорти се е случвало бирата да свършва....Аз се чудя ти защо не отидеш на най голямата йоФтения с еднопосочен билет в едноверната ти Куба?! С твойта пенсия ще живееш като цар, защото там средната заплата е 30 долара. Че и сгодни, млади моми ще си намериш за по 2-3 долара на сеанс...

 26. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#26] от "dobrich":

  Първо порсотофиля бира Радебрегер (германска от край Дрезден) имо много преди да се родиш.... Светът не почва от тебе... Имаше я и в България, като цяло (и в малките градове) имаше я на моренцето, имаше я и в Тузлата 1959-1961 точно знам, щото ходех да купувам за компанията на по старшите... не пропускай и чирози ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#25] от "Стан":
  Това си е въпрос на вкус, като ти е мръсно няма да ходиш.... толкова е просто, те ти Св.Константин и Елена или Албена, прекрасни курорти, чистички отвсякъде....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 29 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#28] от "boby1945": ааа не на такова бетонно не можеш да ме закараш с полиция. Но виж на некой гръцки къмпинг ще отида с удоволствие - както и направих след Инеада.

 29. 30 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ехх колко сам ги гледал тези безкрайни турски плажове от Резово, а резовският един малък...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 30. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#29] от "Стан":

  Въпрос на вкус, пясък, камъчета, солена яко морска водица, рибка, узо, сам решаваш .....
  Аз например харесах Торини на Халкидики... хем "диво", дискретно застроено, хем има нормални удобства за живеене...... хем на плажа място колкото искаш....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#8] от "boby1945":

  "ще докарат маса курортисти догодина, живот и здраве"...... Забравил си да пишеш иншалла?.............Абе защо така - Галатеята като спре да пише - Бобик почва?!

 32. 33 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#31] от "boby1945":имаш предвид Торони - да там е много хубаво - а ние ходим малко по-нагоре - Каламици - има супер къмпинг а в съседното заливче има 3-4 хотелчета с няколко кръчми. абе супер е

 33. 34 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Хубаво е да знаем какво има наблизо, ако не за друго, поне за разнообразие.
  Девствени пясъчни плажове има и на нашето Северно Черноморие, между Калиакра и Дуранкулак. Е, инфраструктурата все ще не е добра.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 34. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#27] от "boby1945":

  "бира Радебрегер .... имаше я и в Тузлата 1959-1961 точно знам"....Кво знаеш, бе елементарен пропагандист?! През тези години на Тузлата да е имало най много бараки и столове за почиващия пролетариат! Какъв Радебергер, какви 5 лева!? Алооооооооо...........

 35. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#35] от "dobrich":

  Ами, младши, Радебрегер, немски оригинален, с етикети, в бутилки кафяви от 0.5 литра, в каси дървени от 20 бутилки, всяка 5.50 лева в кръчмата на Тузлата, пстройката беше още от румънски ....
  Ти да не си мислиш че пиенето на бира по България започва от тебе?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#36] от "boby1945":

  хехехехехе......Яваш, бе Бобик...."всяка 5.50 лева в кръчмата" - Сегашни пари ли бе? То сега няма бира по 5,50, да не говорим за 1962 г. ?...."пстройката беше още от румънски".... Взе да бъркаш родовете!? Ами аз затова казвам, че Галатея=Бобик!.........

 37. 38 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  С малката подробност, че турците изобщо не броят Черно море за море - смятат го за студено и мръсно.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 38. 39 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Пазете се хора от нашита "предприемачи". Ще Ви застроят с демоде сгради за година. Те нямат нужда от план- строят където падне, изхвърлят където падне. Но те при нас дойдоха и с манталитета на основната част от населението- домоседи, които искат да са в блок и да имат климатик. Толкова харесах вчерашните снимки от крайбрежието на Уругвай- ниво, зеленина, двуетажно строителство, никакъв кич, спокойствие. Тук депутатите не успяха да премахнат сергиите по големите курорти- явно голяма лапачка пада от тях, въпреки, че почти всички нови постройки по морето ни имат магазини отдолу. Прости хора имаме много, в курортите са почти изцяло такива. Прости, алчни, диви.

 39. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#37] от "dobrich":
  Ти какво казваш, заядливко, едва ли има някакъв принос към историята с "дивите" небетонирани курорти от преди 50 години у нас.... тогава, вероятно, и под масата не си тичал, нал тъй? Познах!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#38] от "nv":
  Да, може и да го смятат,
  [quote#38:"nv"]турците изобщо не броят Черно море за море - смятат го за студено и мръсно. [/quote]
  но също така го "смятат" за морето с най добрата риба ... справка Балък пазар Истанбул.... по всяко време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 42 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#23] от "boby1945":

  Какъв асортимент, какви цени, какво нещо... Ако не беше писал, че се отнася за преди 1962-ра нямаше да разбера, че лъжеш като дърт циганин
  Не само ти си живял тогава, дай да не се будалкаме и да заблуждаваме народонаселението.
  Средните заплати бяха едва ли не колкото дневната ставка сега, и това в голям град, за какви бири по 5,50 и 2,20 ми говориш... и имамбаялдъ по 1,20...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 42. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дори киселото мляко в магазините е като събуден спомен - с вкус на ...мляко и един пръст каймак отгоре. ""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#9] от "comandante":

  Местата около Резово, си остават много хубави и красиви места, каквото и да разправят във форума.... пък и не са сгодни за "високо" строителство.... така че и Бог ги пази....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 45 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#38] от "nv":

  Прав си бой!

  Турците имат топлите средиземно, егейско и мраморно морета и хич не им е до Кара-дениз! Дори и азиатската част на Черно море не предпочитат, поради което спокойно могат да построят АЕЦ на Инеада, защото е само на 200 км. от мегаполиса Истанбул, където е съсредиточен техничиския, технологическия и икономическия елит на Турция. И ние не можем да се противопоставяме на това, че е на около 20 км. от нашата граница. Нали нашата АЕЦ Козлодуй и бъдеща Белене са само на 1 км. от Румъния. Как бихме реагирали ние, ако румънците предявят подобни претенции???? Очевидно, като намеса във вътрешните работи на суверенна ктрана!!!!

 45. 46 Профил на пламен
  пламен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  сто процента нещата не стоят така, както личи от снимките!
  Бях сигурен че някой от коментарите съвсем няма да бъдат в зададения тон. Между другото, един от коментарите казва, че съседите не приемали Черно море насериозно-смятали го мръсно и студено-хм,,,,, много интересно!

  ОЩЕ СМЕ В РЪЦЕТЕ НА СЪЩОТО ЗЛО!
 46. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#40] от "boby1945":

  Ами ти над 70-годишен ли си, бе Галатея?!.........Бууууууухахаахахаха......Пил Радебергер в Тузлата 1962 г. по 5,50 бутилката!? Номера от селски вечеринки...

 47. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#42] от "Питанка":

  Гутик, не се обаждай неподготвен, просто за да се обадиш....
  И заплатите в 1959-62 отговаряха на цените млад лекар, инженер, взимаха 750 лв/месец, техниците 450-550 лева, по опитните и по ухватните взимаха яко повече, тези дето работеха частно и яко "много" повече...
  Моренцето, главно Варна, беше пълно до тавана с курортисти, на плажа нямаше къде игла да падне.... значи е имало и търсене и предлагане..... ето гледай:
  http://www.lostbulgaria.com/?p=1164 когато Варна се казваше Сталин....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#44:"boby1945"]Местата около Резово, си остават много хубави и красиви места, каквото и да разправят във форума....[/quote]
  .... един ТЕЦ на 10км от там значи ,че няма да са толкова хубави !
  Склоновете към Резовска река са обрасли с гъсти дъбови и букови гори. По скалистите скатове често срещани са средиземноморските маквиси, редки видове орхидеи, бръшлян, повет, скрипка, аспарагус, гърбач, хмел и дива лоза.
  Всичко това кисления дъжд от ТЕЦа ще го превърне в пустиня!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#47] от "dobrich":

  За да пиеш бира, не е нужно да си на 70 години, достатъчно е да има бира и да имаш парета да си я купиш, умнико .....
  И не си мисли че животът по моренцето започва с тебе....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#49] от "comandante":
  Свободни съчинения на тема ТЕЦ....
  Нито едно от "киселите" ти твърдения просто не са верни...
  А и ТЕЦ не се строи на плажа нито на селския мегдан.....
  А и на Странджа нищо няма да и стане, както не става вече 60 години на Сакар (от тецовете в Марица изток) иди се разходи и виж сам....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 52 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#48] от "boby1945":

  Родена съм във Варна, и я помня когато се казваше Сталин.

  Май ме бъркаш с някого...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 52. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  До коментар [#50] от "boby1945":

  Издаде се......Правиш се на комуняга, а си турски пропагандист.....

 53. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#52] от "Питанка":

  И като помниш, какво се опъваш като магаре на мост?
  Да не би да не беше фрашкано с курортисти през лятото?
  Да не би да не работеше "Казиното" и още стотици кръчми през лятото? Това нали с пари е ставало, не с лозунги? И курортистите да не са ги внасяли от Франция? В интерес на истината имаше много ливанци, в Ливан война нямаше.... тогава!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#53] от "dobrich":
  Освен от бира и от пропаганда май-не разбираш!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 56 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Весело

  Средномесечна работна заплата 1962 г. – 85 лв

  Колкото за 15 бири и едно имамбаялдъ.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 56. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#51] от "boby1945":
  [quote#51:"boby1945"]Свободни съчинения на тема ТЕЦ.... [/quote]
  Най-лесно може да се пишат свободни съчинения на тема ТЕЦ като се погледна от гугъл сателитна снимка около ТЕЦове МАРИЦА ИЗТОК.

  Най-близката гора е на 30км
  На който снимката му хареса може да продължим спора

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  След като преодолее шока, че тук хлябът се дава по изключение, а овкусеното месо и салата превишават около три пъти порциите в България, преминава към други вкусотии - от дъхавата разновидност на пицата на пещ - лахмаджун, през лютивите агнешки кюфтенца, до неизбежната шкембе чорба и сочното кюнефе (кадаиф с разтопен кашкавал и сладък сироп, поръсен с натрошен шамфъстък).
  ======================

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 58. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#57] от "comandante":

  Ако беше ходил войник щеше да умееш да четеш аерофотоснимки. Гората започва на 1000 метра източно от ТЕЦ Марица изток 1.....
  При това ако постоярт ТЕЦ Инеада, то тя ще е на вносни въглища, мините ще са хиляди километри някъде в Украйна, Колумбия, Южна Африка, не в Странджа всеки случай.... така че споко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#56] от "Питанка":

  Родената във Варна и помнеща, средна заплата 85лв/месец СЛЕД обмяната 1:10... преди обмяната 850 лева.... подробностите тук http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1054&Itemid=134

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 61 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 419 Весело

  Много приятен разказ. Адмирации

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 61. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Любопитно

  Пренесох се в друго време - със спокойни и гостоприемни хора, проста и вкусна храна и едно безвремие, което вече сме забравили.
  Прекрасна статия, дано никакви електрически централи да не се появят на това приказно място!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 62. 63 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Гневно  Бял ден да не видят всички алчни коп@лета, които пряко и косвено участваха в безразборното и безконтролно застрояване и презастрояване у нас!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 63. 64 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Гневно

  "............тежко болните от приключенска треска със страст към нетуристически места."

  Естествената любов към природата, бих казала. Мисля, че текстът е обиден! Има и грешки, които го правят и неграмотен!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 64. 65 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#9:"comandante"]тарикатите които се набутаха със рушвети за заменки за да придобият земи край Резово ! [/quote]

  Изобщо не са се набутали. Та тоя плаж от 1-та снимка е на един хвърлей от Резово

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 65. 66 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#56] от "Питанка":
  Мащабите са различни.
  Бирата бе 23 стотинки, поне пре1968 г, колкото 500 г кисело мляко. Така, че това са 370 бири.
  Типовия хляб (кг) бе 15 стотинки, което прави 683 хляба по 830 г (сегашен грамаж).
  Така, че друго, ако не, поне хората не гладуваха тогава.

 66. 67 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако го открият туристите- ще бъде трудно на ислямистите да направят българска издгъзица с природата! Туризмът е спасението за тези краища - но не и българският му варианст!

 67. 68 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#66] от "focusnik":стига с тия бабешки псинаия колко ни било евтино при соца! а КАКВО ИмАШЕ - кремвирши от соя-салам Кучешка радост противна разводнена бира- за която казваха че да се пени и слагали по малко перилен препарат! Една кола да пиеш ти трябваха връзки! Уискито беше точно 18 лева - колкото сега Да не говорим за плодове и зеленчуци Тези твоите идоли - си имаха спец магазини - виждал съм един в хотел Рила - съседнтият кореком беше лавка спрямо него - там се купуваше с левове - един финландски пуловер -15 лева супер качество един френски парвфюм - 10 лева - другарчетаа Навън беше пустиня

 68. 69 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#58] от "Чардо":хлябът в Турция изобщо не е изключение а е удивително вкусен и винаги пресен!

 69. 70 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Благодаря за статията, честит имен ден на автора. : )

 70. 71 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  Бил съм на много места в Турция и навсякъде съм имал чувството,че съм в някаква България,но изчистена от циганията и другите и лоши страни.

 71. 72 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#42:"Питанка"]Средние заплати бяха едва ли не колкото дневната ставка сега, и това в голям град, за какви бири по 5,50 и 2,20 ми говориш[/quote]
  Той каза, че говори за 1959-1962. Явно има предвид до 1962. От 1 януари 1962 левът е деноминиран в съотношение 10:1. Т.е. старите 5,50 лв са равни на нови 55 ст.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 72. 73 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Преди десетина години бях на плаж южно от разглеждания район.С километри големи и дълги пясъчни ивици напомнящи ми тези около Бяла.Девствена природа и не добри пътища.Плажовете стават за неуредено къмпингуване.На въпроса ми защо не се застроява и разработва района ми отговориха, че" не са си намерили парите на пътя.Не може да инвестираме за 2-3 месеца активен сезон, докато на юг сезона е 8-10 месеца."

 73. 74 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "Стан":
  Винаги съм имал мерак да пробвам плажа на Стефаново (Бегенлик ли беше тур. му име). Какво имаш пред вид, че пясъка не е хубав- едър ли е . И верно ли е , че ставало изведнъж много дълбоко, нещо като на Велека - три метра напред и си на 2 метра дълбочина.
  Години наред ми е правило впечатление пълната липса на плажуващи на този плаж. На 08 август т.г. за 4 часа гъчкане на резовското плажче видях на турския плаж отсреща три туркини облечени и с шалвари да се разхождат по плажа. Направо хабят този огромен плаж турците.

  Има ли живот след демокрацията ?
 74. 75 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#68] от "richardnixon":

  Не казвам, че е било евтино. Но не може да се сравняват заплати в левове от преди 40 години с днешни ценил Просто е некоректно.
  Уискито и кока колата не са храна. А това че ги нямаше, се дължи на тогавашния "валутен борд", което значи да се харчи толкова, колкото се спечели. Имаш износ, ще има и внос. Като нямаш какво да продадеш, ще си натискаш парцалите.

 75. 76 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "Питанка":

  Пропускате обмяната на парите.

 76. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#72] от "Вени Г.":

  Не обяснявай на разните "Питанки", те по далече от носа си не виждат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#71] от "sabbath":

  Абсолютно точно казано!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#65] от "etkata":

  На един хвърляй наистина, ама нямаш достъп, освен от турсак страна....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 80 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#79] от "boby1945":

  Ще отворят някой ден пункт за преминаване......... Ще ходим пеша на плаж. Дано не настроят и там хотел до хотел

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 80. 81 Профил на bogdanabv
  bogdanabv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#10:"Galata"]Пътя от Къркларели до БГ границата [/quote]

  Това красиво и досега градче, започващо с буквата К си има звучно българско име:

  ЛОЗЕНГРАД!

 81. 82 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#74] от "mediator37":
  да много е едър пясъка - чак те заболявят стъпалата. и да става дълбоко много бързо - не е много за деца а ние бяхме с две - през цялото време си нащрек. и понеже е открито вълните са големи което пак не става за деца

 82. 83 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#14] от "dobrich":
  Ами тук просто не се говори за хотели. Става дума за първичната красота на природата, която там е запазена. Какви са причините-не знам. Но за съжаление у тях е така, а у нас-иначе.

 83. 84 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#24] от "dobrich":
  Че не е реклама, ти гарантирам
  А колкото до втеляването по чуждото - това е жалба по изгубеното наше. И това ти го гарантирам, защото познавам автора.

 84. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#84] от "thesame":

  "жалба по изгубеното наше" - Какво е изгубено? Помияри могат да се видят на всяка крачка, както и капалъчаршийски битаци за "маркови" парцали...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK