На път: Обратно броене за Кирибати

Атолът Тарауа, на който се намира и столицата на страната.

© Associated Press

Атолът Тарауа, на който се намира и столицата на страната.Дните на Кирибати са преброени, предупреди президентът й Анот Тонг. Островната държава, чиято суша е с площ едва 812 кв. км, но разстоянието между най-западната и най-източната ѝ част е колкото между Лисабон и Москва, е на път да остане под вода заради повишаването на нивото на световния океан, съобщи държавният глава на конференцията за климата в Доха.


Най-високата точка на архипелага се извисява на едва 83 м над морското равнище. Някои от общо 33-те коралови атола, върху които е пръсната Кирибати, вече са под вода, а населението им е евакуирано.


Единствената страна в света, която се намира едновременно в северното, южното, западното и източното полукълбо, може да се превърне в държава без суша, предупреждава ООН. Затова правителството планира като начало да купи около 12 хил. хектара на островите Фиджи. С парцели за продажба разполага и Източен Тимор.
Правителството в столицата Тарауа е организирало засаждане на мангрови гори и издигане на насипи в опит да отвоюва място за съществуване за 102-те хиляди граждани на страната. Обмисля и изграждане на изкуствени острови, но това  ще е доста скъпо начинание.


Надеждите на държавния глава са за подкрепа на останалия свят, защото местните хора нямат принос за промените в климата, но ще са първите, останали без дом заради това.Пясъчният остров вече не съществува


Малкият Пясъчен остров (Sandy Island), практически се е "изгубил" в Тихи океан. Обозначеният на световните карти остров  - някъде между Австралия и Нова Каледония, не е бил намерен от екип изследователи, съобщи миналата седмица Би Би Си.  На мястото на острова, отбелязан от десетилетия на печатни морски карти, както и на картите, поддържани от Google, учените са открили единствено океан с дълбочина 1400 м. Австралийската служба по хидрология не изключва вероятността той да е бил нанесен на картите погрешка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK