Светът ще се оцвети в зелено за деня на св. Патрик в неделя

Светът ще се оцвети в зелено за деня на св. Патрик в неделя

© Associated PressЗа хората, които ценят ирландските традиции, а дори и за не до там посветените е известно, че денят на покровителя на Ирландия - свети Патрик, се чества на много места по света, а изумруденозеленото на детелините и карамеленокафявото на халбите бира са главните му цветове.


Според легендата св. Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Затова, въпреки че се обличал предимно в синьо, хората го асоциират именно със зеления цвят. 


Онлайн туристическият консултант Hotwire е определил топ 10 от дестинациите, където денят на св. Патрик, който се паза в неделя, ще бъде честван най-славно. Празнуват го ирландците, хората с ирландски корени, а все по-масово към тях се присъединяват представители и на други националности.
Светът ще се оцвети в зелено за деня на св. Патрик в неделя

© Associated Press


Чикаго предлага вкусна пица, гарнирана с прекрасна гледка към езерото Мичиган, към която се стичат хилядите американци от ирландски произход и техни сподвижници от Средния Запад. Ветровитият град осъществява едно от най-зрелищните чествания на Св. Патрик - водата в река Чикаго тече зелена този ден (с помощта на безвредни бои).


Един от най-големите паради  е в Бостън, който се слави и с изобилието на ирландски пъбове. Именно в този град е поставено началото на честванията - през 1737 г. 


Столицата на Ирландия Дъблин няма как да отсътва от подобна класация. Миналата година на празника в града се събраха около 500 000 празнуващи. Друг плюс на ирландската столица е, че именно тук се намира старата пивоварна "Гинес", основана  през 1759 г. 


Колкото и да е странно на пръв поглед, но в десетката попада и италианската Флоренция с единствения си пъб. През тази година столицата на Медичите е решила да почете ирландския светец с "Festa Irlandese", която започва на 17-ти и ще продължи до 22 март.


Светът ще се оцвети в зелено за деня на св. Патрик в неделя

© Reuters


Празникът в Лондон през миналата година събра 100 хил. души. В неделя тържествата ще се концентрират на площад "Трафалгар". А ирландските пъбове в британската столица, както твърди сайтът, са най-автентичните в света извън Изумрудения остров.


В комсополитния Сан Франциско, Калифорния денят на св. Патрик е повод за празнуване за представителите на всички националности, живеещи тук. В града има и ирландски културен център, който по това време е домакин на годишното "Greenfest Block Party ", където човек може да види изпълнения на ирландска народна музика и танци.


Връзките на Нюфаундленд, Канада с Ирландия са стари. Първите ирландски заселници са пристигнали на острова още през 17 век и тук дори е обособен старинен ирлански квартал. Вероятно затова денят е обявен за официален празник на острова. Поради дълбоките културни връзки с Ирландия в Нюфаундленд може да се опитат някои традиционни ирландски ястия, които изискват, разбира се, да бъдат поляти с големи количества хубава бира.


Сидни, Австралия се гордее с внушителния си парад. За най-екстремно настроените се организира и тричасов круиз от пристанището, като препоръката е да се включват хората с по-здрав стомах и вълчи апетит.


През март Буенос Айрес, Аржентина предлага перфектното време за празнуване. Освен това градът може да се похвали с петата по големина ирландска общност в света.


Класацията завършва с Ню Йорк, където парадът за св. Патрик се провежда повече от 250 години. И се радва на над 150 хил. участници. Освен традиционното посещение на ирландски кръчми градът предлага обиколка на бившата "Малка Ирландия" и изложение на традиционни занаяти в "Сентръл парк".  Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са мащабни. И не е странно, че в топ 10 на Hotwire са включени четири града от тази страна. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK