На път: Умирай трудно в планината

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Най-добре да се изгледат сериите на Беар Грилс

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Полезно.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на mad_ok
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"текст към снимка"]Тексаска гърмяща змия... За радост няма риск да срещнете такава по българските планини[/quote]
  Не за радост, а за жалост Като говорим за планини, съм навит и на Crotalus horridus, обаче пак ядец...

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  На планина се ходи със другар,само опитните ходят сами

 6. 6 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Шматкането сам из балкана е глупаво, ако не си даваш сметка за опасностите. Ако си даваш сметка за това, значи си самоубиец. Аз съм от самоубийците.

 7. 7 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Беар Грилс не предлага решения за всичко. За ухапванията на змии принципно съм съгласен, но мит е че нашите отровни змии не са опасни. Една голяма (70-80 см) пепелянка спокойно може да убие дори възрастен човек. Макар и изключително рядка, каменарката е смъртоносна и ухапването от нея е обикновенно с летален край. 4-5 горски стършела са опасни и обикновенно могат да причинят тежки алергични реакции, особенно в областта на главата. Бясното дръвче срещашо с района на х.Яворов в Пирин не желателно да се бере поради силните токсини които действат на кожата на ръцете. Температурата, особенно над 2000 метра може рязко да падне и достигне дори отрицателни стойности и през лятото.И тнт и тнт...
  Затова приятна разходка и умната! И е желателно винаги към една група от "градски" туристи да има поне един малко по опитен и обикалял планините...

 8. 8 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Нещо много важно, което е пропуснато:

  Мястото,на което се поставя турникетът, трябва да бъде обвито с нещо меко,например няколко слоя бинт или парче плат.
  Турникетът може да се постави върху ръкавите или панталоните.Преди поставянето му той трябва да се разтегне,а след това здраво да се обвие около крайникът.Стягането на крайника не трябва да бъде прекомерно,а до такава степен че да се спре кръвотечението,при прекомерно стягане могат да бъдат премазани и да пострадат нервите.

  Пристегнатият турникет да не се държи по-вече от 1.5-2 часа,защото може да се предизвика умъртвяване на обезкръвеният крайник .Болката от пристегнатият турникет е много силна,поради което понякога се налага той да се снема и разхлабва и по рано.

  Преди да се снеме турникетът,необходимо е да се притисне с пръсти артерията,по която идва кръвта към раната и да се даде възможност на пострадалия да си отдъхне от болката,а на крайника-да получи приток на кръв,след което отново се поставя турникетът.Разхлабването на турникета трябва да се извършва,без да се бърза- постепенно.

  Пиша го във връзка с един случай преди време, когато едно момиче загуби крайника си заради турникет. Едните не казали на другите, че има поставен, та го открили след транспортирането... Уви, късно.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 9. 9 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "Рубиконан от Балъкимерия":
  [quote#4:"Рубиконан от Балъкимерия"]обаче пак ядец...[/quote]
  Може би просто не си споделил, че искаш компания?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 10. 10 Профил на джо
  джо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"xalikarans"]

  На планина се ходи със другар,само опитните ходят сами[/quote]

  Сам не се ходи в планината, ако ще и триста качвания да има записани.
  Сам човек - само за тоалетната

  .. за да правиш култура, ти трябва първо възпитание ..
 11. 11 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  [quote#9:"ПАВЛА - Sorrylol"]искаш компания?[/quote]
  На компанията й предстоят две дати за изпити през следващия месец, ако не е забравила

  Най-хубавото на планината е, че те "поставя над нещата" във всеки смисъл - а понякога и над теб самия...

 12. 12 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":

  Изключително неуместен съвет. Риалити шоу като учебно пособие? Не препоръчвам никому.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 13. 13 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Добра статия. Хубаво е човек да е добре подготвен, когато ходи в планината.

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1192 Весело

  До коментар [#6] от "futurama":
  Аз съм от самоубийците."

  -Ако поведеш мацка,рано или късно пак ще се окаже самоубийство.

 15. 15 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Някои от книжните правила за справяне с гръмотевична буря, които уважаемият д-р Ментешев е описал, са на практика неприложими. Затова като планинар ще си позволя да предложа малко по-прости и изпълними действия. Неговите съвети:

  "През летните месеци опасни са и мълниите. При буря в планината трябва да се избягват високите части. Ако сме там - максимално бързо да се изнесем надолу. При липса на алтернатива правилото е да клекнем, обгръщайки с ръце коленете си, така че единствената контактна повърхност със земята да бъдат стъпалата ни. Трябва да се освободим от всички метални предмети и да ги оставим на голямо разстояние от нас и при възможност да се завием с изолиращ предмет - шалте, дъждобран. Друг съвет е да не заставаме до високи обекти - дървета, стълбове на електропреносната и далекосъобщителната мрежа. Ако това все пак се случи, помнете - разстоянието до стълба да е поне неговата височина. Най-добро укритие са дупки, вдлъбнатини, където да заемем свита поза, в никакъв случай да се проснем по корем."

  Моите предложения:

  1. Ако гръмотевичната буря ви връхлети на високо и открито място, понякога максимално бързото изнасяне надолу е по-неприятно и потенциално опасно от изчакването на място, това зависи от конкретния район, особеностите на релефа, проходимостта му, техническата сложност на маршрутите и така нататък. Преценката как да се постъпи остава за самия планинар, като грешки винаги са възможни, а за намаляването им са необходими опит, познаване на местността и вярно разчитане на конкретните метеорологични условия.

  2. Не е удобно да се стои дълго време в клекнала поза със стъпване само на стъпала, обгърнати с ръце колене и никаква друга опорна точка. Особено ако има много силен вятър. Стъпалата като единствена контактна повърхност са пожелателно, но практически неизпълнимо условие. Моят съвет е при започването на бурята да се намери подходящо място за сядане, като се прецени дали има голяма вероятност то да се намокри скоро и ако да, да се постели с нещо непромокаемо като пазарски полиетиленов плик.

  3. Освобождаване от всички метални предмети и оставянето им на голямо разстояние не препоръчвам никому. Обикновено едиствените стърчащи метални елементи на екипировката са външните самари на някои раници и пешеходните щеки. Всичкият останал метал, ножове, инструменти, консерви и прочие, е вътре в самата раница и е по-добре да си остане в нея.

  4. ВИНАГИ носете ДЪЖДОБРАН, независимо каква е прогнозата. Най-добре е да бъде тип пончо, понеже предпазва и тялото, и раницата:
  http://www.bgsport-shop.com/nproducts.php?id=42&o=1&p=147
  С него може да се седне така, че всичко да бъде покрито докато се изчаква да премине бурята. Имайте предвид, че ураганните ветрове могат да разкъсат всеки лек дъждобран.

  5. Винаги сядайте в гънка на терена или до скала, като се стремете да бъдете на завет. Вятърът по време на бурята заради неминуемо предизвикваното от него охлаждане на тялото ще е по-голям проблем от евентуалния удар на мълния.

  6. Преди да седнете и да се покриете с дъждобрана, облечете си достатъчно топли дрехи съобразно височината и температурата и изпийте един аспирин. Седенето на едно място при ниските температури във високите части на планините води до бързо охлаждане, а особено при буря, когато заради липсата на слънце, вятъра и валежите падат както атмосферната температура, така и биологичното усещане за студ. Това изстиване е още по-проблемно за хората, които внезапно са престанали да се движат.

  7. Изчакайте бурята да отмине.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 16. 16 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ... когато си планината каквото и да планираш или си помислиш, че е правилно, то природата за час/ове или минути понякога може да те изненада неприятно ...

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 17. 17 Профил на Todor Peev
  Todor Peev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":
  Беър Грилс може да те научи най-много как да си пиеш урината в одрана кожа от змия.

 18. 18 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Дневник, не виждам смисъл в илюстрирането на подобна статия със снимки на опасни и агресивни змии като тексаски кротали. Толкова ли не може да се намери снимка на някоя усойница? Така или иначе това е най-разпространения вид по планините, тъй като са по-студоустойчиви (срещат се на север до полярния кръг, в България до към 2700м н.в.), а пепелянките са топлолюбиви и разпространени до около 1400м н.в.
  Освен това при описанието на мерките след ухапване от змия намирам някои странности. Практически е много трудно да се достигне до болнични условия за 4 часа, ако ухапването стане на отдалечено място, освен ако не се използва хеликоптер, за какъвто случай аз лично никога не съм чувал. Обездвижването на пострадалия също е практически трудно изпълнимо, защото това означава други хора да го носят, което предполага достатъчно голяма компания (?!?), наличие на подходящи материали (по откритите части откъде?) и т.н. чисто практически трудности.
  Изобщо темата за ухапвания от змия е важна, но е редно по нея да говорят хора, които са запознати с материала - примерно токсиколози, които са третирали подобни случаи, херпетолози, които познават поведението на самите змии, реакциите и разпространението им и т.н. Защото всичко останало е продукт на търсене в интернет и доста съмнително като практическа стойност.

 19. 19 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бенжамен Ментешев. Готино име.

 20. 20 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#18] от "axo":

  Уместни бележки. Изобщо част от съветите на статията са книжни, практически неизпълними.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 21. 21 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Трябвало е да споменете, че над 1500 метра се срещат доста странни типове, които е добре да се избягват.

 22. 22 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това с белите дрехи не е така, даже е точно обратното. Аз ходя с тъмни. Щяха да го знаят, ако бяха гледали "Джурасик парк"

  http://www.straightdope.com/columns/read/1886/does-black-clothing-keep-you-cooler

  Бедуините дали не знаят по-добре?

  http://www.robertlandau.com/jordan2web/images/Jordanian%20bedouins.jpg

 23. 23 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#12] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":
  Мене единствено такива предавания са ме подготвили. Въпросът е кой как схваща и мисли

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 24. 24 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":

  Пуснал е и книги!

 25. 25 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#17] от "ljukler": чети внимателно !
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bear_Grylls

  С тези писаници и съвети от разните там които никога не са ходили на по-екстремни пътувания ли да се доверим

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 26. 26 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#24] от "mmarto": имам ги

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 27. 27 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "axo": съветите са дадени от доктор в планинската спасителна служба с дългогодишна практика все пак, приеми ги за сериозни. Достигането в обездвижено състояние до болница може да бъде осъществено единствено с помощта на планински спасители - с носилка, или някакво превозно средство. Затова може би другия съществен съвет е - първото нещо, което трябва да направите при такъв или друг инцидент - обадете се на ПСС, те ще дойдат.. дали за 30 минути или 3 часа вече зависи къде сте, но пак е по-добре от това да се опитвате сами да решите положението и когато нещта се влошат рязко тепърва да търсите помощ и да чакате да дойдат спасители. Ако пък имахме работещо хеликоптерно спасяване тези проблеми нямаше да ги има..

 28. 28 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "джо":


  До коментар [#5] от "xalikarans":

  Гледали ли сте, онзи филм за катерача с тъпото ножче "127 часа”, дето си заклещи ръката!

 29. 29 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#23] от "Count Grishnackh":

  Вероятно сте си накупили и много от продуктите за оцеляване с марката Gerber Bear Grylls, мислейки си, че по нещо се различават от останалата туристическа екипировка.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 30. 30 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#27] от "d.berov":

  По никакъв начин не искам да омаловажам съветите на специалиста, напротив - те са много полезни и важни, но у мен, като човек, който ходи по планините, възникват някои чисто практически въпроси. Хората не трябва да са лекомислени и самонадеяни в планината, но не ми харесва общото внушение на статията - първо, заглавието е идиотско, второ - снимката на кротала по-долу е крайно неподходяща. Най-важното нещо, което трябва да се избягва при един инцидент е паниката, защото тя може да предизвика повече вреди от самия инцидент. Една подобна статия би трябвало да предразполага към респект и уважение спрямо природата, а не да търси евтини стряскащи ефекти.

 31. 31 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Не всичко може да се предвиди, но човек винаги трябва да помни, че планината е по-голямата, не той. Така че умната.

  И да не забравяме да връщаме разните шишета, кутии, найлони и прочие опаковки, не им е мястото горе.

  До нови преходи, може да се засечем някъде по височините!


 32. 32 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Бих искал да добавя още няколко неща:
  В планината трябва да се ходи с подходящи обувки - стабилни, за предпочитане високи, над глезена. Джапанките и сандалите НЕ са подходящи.
  Човек трябва винаги да гледа къде стъпва, сяда или ляга. Бъркане под камъни и стволове и шубраци без видимост е желателно да се избягва. Висока трева, храсталаци, групи камъни на припек, малинови и боровинкови съобщества трябва да се посещават с повишено внимание. Раници, якета и особено палатки трябва да се затварят добре и да се проверяват преди тръгване и по възможност винаги да са под наблюдение. Хубаво е да се стъпва тежко, за да могат влечугите да усетят своевременно човешкото присъствие и да се отдръпнат.
  Better safe than sorry

 33. 33 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Все пак да кажа на авторката: много мрачно е това американско заглавие за моята слънчева планинарска душица.
  Признавам си, че не ходя по балканите с цел да умирам, трудно или лесно, изобщо го нямам това намерение, поне не в обозрима перспектива.
  Както казал Марк Твен ( да цитирам и аз нещо американско): "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени".
  Светъл ден!

 34. 34 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#29] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":
  Грешка имам само книги и филми. вярно , че филмите са режисирани ама е хубаво да му прочетете автобиографията .

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 35. 35 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#34] от "Count Grishnackh":

  Wednesday, 19 March 2008

  Grylls apologises for 'fake' show

  British adventurer Bear Grylls has apologised for misleading viewers of his Channel 4 show, Born Survivor.
  The show saw Grylls supposedly abandoned in the wild, but a programme consultant claimed the star stayed in a motel and scenes were set up for him...

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7304617.stm

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 36. 36 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Учудвам се, че на тоя Беър Грилс има още хора да му вярват. За сравнение даже и в България има хора с много по-суров опит от него - ето например http://www.skyvision.bg/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%B6/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81/%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B8%D1%82%D0%B5

 37. 37 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 531 Любопитно

  ...Тексаска гърмяща змия... За радост няма риск да срещнете такава по българските планини...

  ... ама дай да сложа една снимка, че и без това постната ми статия излезе бозава...

 38. 38 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И едно допълнение. През лятото студът не бива да се подценява в планината. Юли месец ме е валял сняг на "Кончето" в Пирин.
  Така че: "Лятно време без абичка, зимно време без торбичка" не тръгвайте.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 39. 39 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От Амбарица до Жълтец (по билото на Балкана) няма покритие за мобилни телефони гаранция, защото съм си гледал телефона. Може и нататък да е така, който си е гледал телефона да каже. Между ридовете в дефилетата да не говорим. Което обезсмисля съвета да звъним на 112.
  Ако човек е сам и падне и се рани, може да си умре като куче.
  Значителен дискомфорт в планината представляват кучетата и стадата крави и коне. Който си мисли, че коне и крави не са агресивни- Добър ден!

  Има ли живот след демокрацията ?
 40. 40 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Не ходете в планината , там няма барове.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 41. 41 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":

  Какво да ги гледат тези глупости писани, за да впечатляват само за софтуерни специалисти и кафеджийски туристи, които са виждали планина и море само от предаванията на NG!

  Иначе поздравления на в-к Дневник за статията!  До коментар [#15] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  Браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 42. 42 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "Count Grishnackh":

  Изхвърли ги!  Тези книги убиват!

  Хитростта пречи на мисълта!
 43. 43 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да оставим настрана книги писани от разни спец назовци, командоси и прочие, тъй като те са по скоро за разведряване и обща култура. На обикновеният турист или човек обичащ да прекарва време на открито, владеещ Анлийски език бих препоръчал

  "A practical manual of campingq hiking & wldrnwss tecnques" by Peter G.Drake - How to live outsde in complete comfort, enguyment and safety.

  Книгата се намира по по лъскавите книжарници на цена 12 и 18 лв. Практична, ясна, коректна, сбита и приложима!
  поред мен това трябва на обикновеният турист!

  Хитростта пречи на мисълта!
 44. 44 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#42] от "Stream": до сега не са ме убили ! Хобито ми е нещо подобно на неговото.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 45. 45 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Полезно четиво, но вместо тексаската гърмяща змия да бяха сложили снимки на пепелянка и усойница. Смокът маже и да го пропуснат.

 46. 46 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#40:"Karla Hanneman"]Не ходете в планината , там няма барове. [/quote]Ние си носим каквото е нужно.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 47. 47 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#45] от "citoyen":

  След като превзехме Колорадо, време е и Тексас да спрат да се съпротивляват. Така, на порции е по сладко. Лятото ще си вземем Бермудите и Хаваите, есента - Бавария и Анадола, а зимата Алпите и Скалистите планини(останалата част).

  [quote#38:"Lady Zeppelin"]"Лятно време без абичка, зимно време без торбичка" не тръгвайте.[/quote]

  Лейди, това е най-хубавият съвет за всички обичащи туризма!

 48. 48 Профил на bpenev
  bpenev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поздрави на всички планинари!!! Ще дам и аз един съвет как да се предпазвате от МЕЧКИ. Тук по планините има табелки с надписи " носете си звънче и звънете да се плашат мечките". Аз не съм срещал мечка , но пък и звънче не нося. Сега и аз ще " походя " из планините в България , ама с Google Earth, че най - близката планина по - висока от 1000 м.н.в. е на 500 мили. Приятно ходене на щастливците които живеят близко до планини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK