Най-голямото корабно гробище вече е отворено за гмуркачи

Най-голямото корабно гробище вече е отворено за гмуркачи

© Associated PressНай-голямото подводно корабно гробище в света вече е достъпно за гмуркачи след 70-годишна забрана, пише "Хъфтингтън поуст"


Става дума за атола Трук в Микронезия, където през февруари 1944 г. се е състояло грандиозно сражение между американската и японската флота и авиация. В "японският "Пърл Харбър" са потопени над 70 японски  транспортни и спомагателни кораба, подводници и самолети. Американската палубна авиация извършва общо 1250 полета, като хвърля 400 тона бомби и торпеда срещу плавателни съдове и още 75 тона срещу летищата и инсталациите на Трук. Загинали са хиляди японски войници, останки от телата на някои от които все още е възможно да бъдат открити на дъното на океана.


Днес, почти 70 години по-късно, лагуната се превръща в основна туристическа дестинация за гмуркачи със специфични очаквания. Вече им е разрешено да изследват "подводния музей", създаден от само себе си от последствията на суровата битка. Забранено е обаче докосването и преместването на останките, а опитите за присвояване на някои "сувенири" могат да доведат и до затвор.
Любителите на адреналина в кръвта няма да са разочаровани, защото взривните вещества, муниции, детонатори, торпеда може би все още са "живи", а мястото е просмукано все още от високооктанови бензини, масла, киселини.


В невъзможна симбиоза лагуната е обитавана и от 226 вида рифови риби, акули, контенурки и редки корали.


Атолът е част от Каролинския архипелаг и принадлежи на Микронезия, намира се на около 1800 мили североизточно от Австралия.


Хора живеят на атола Трук, по археологически данни, от близо 2000 години, разказва сайтът boinaslava.net. Първият европейски кораб, пресякъл топлите води на лагуната "Чуук", както името звучи на местния полинезийски диалект, е бил испанският "Сан Лука", през 1565 г. Островът, заедно с целия архипелаг, става притежание на Германия през 1899 г. и то най-вече защото Испания загубила интереса си към района, а САЩ не проявили своя. По време на Първата световна война районът започнал да се контролира от Япония.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK